Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 08:36

  #IAmAndIWill: Ενημερώνουμε, Διεκδικούμε, Εμπνέουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

  #IAmAndIWill: Ενημερώνουμε, Διεκδικούμε, Εμπνέουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αποτελώντας μία ημερομηνία-ορόσημο για ολόκληρη την ογκολογική κοινότητα, τους ασθενείς και τους οικείους τους. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου τιμάται εν μέσω μίας ιδιαίτερα σοβαρής συγκυρίας, με την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 να είναι στο επίκεντρο. 

  Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς αλλαγή της κρατούσας κατάστασης στην αντιμετώπισή του,  ο καρκίνος σύντομα θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, με 1 στους 2 Ευρωπαίους να διαγιγνώσκονται με κάποιο είδος καρκίνου. Όλα αυτά την στιγμή που η έξαρση της πανδημίας Covid-19, έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρη πίεση στα συστήματα υγείας παγκοσμίως, επιβαρύνοντας την προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο και επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα προβλήματα, που βιώνουν ασθενείς και ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό.

  #IAmAndIWill: Ενημερώνουμε, Διεκδικούμε, Εμπνέουμε

  Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ΕΛΛΟΚ έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και με σύνθημα #IAmAndIWill : Ενημερώνουμε, Διεκδικούμε, Εμπνέουμε, διοργανώνει το 5ο Ετήσιο Συνέδριο με τίτλο: "2021: Κατακτώντας τον Καρκίνο" το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά από την Πέμπτη 4, έως το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου. 

  Αφιερωμένη παράλληλα και στην Πανδημία Covid-19, η πρώτη μέρα του Συνεδρίου, περιλαμβάνει Ενότητες για τις ιατρικές και κοινωνικο-οικονομικές  επιπτώσεις της πανδημίας στη φροντίδα του καρκίνου και τους τρόπους διασφάλισης της συνέχειας της εν μέσω αυτής, καθώς και για το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο & τις αντίστοιχες Εθνικές Πολιτικές.

  Ευρώπη: "Αποστολή Καρκίνος"

  Η Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου στην ομιλία της στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ με τίτλο "World Cancer (and Covid-19) Day" θα αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο "Europe’s Beating Cancer Plan” και στις στρατηγικές της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του καρκίνου που περιλαμβάνουν και την εξαιρετικά φιλόδοξη και απαιτητική  "Αποστολή Καρκίνος" στο Πρόγραμμα Horizon Europe. 

  Το Σχέδιο της Ε.Ε. προβλέπει μια ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες εκβάσεις στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, αυξημένη και ισότιμη πρόσβαση στον έλεγχο και τη θεραπεία και  σχεδιασμός της θεραπείας με τις ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, ο σχεδιασμός προβλέπει, 

  - την υποστήριξη της βασικής ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας,  
  - την ενδυνάμωση του τομέα της υγείας σε κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα (περιβάλλον, γεωργία, ψηφιακός μετασχηματισμός, διατροφή), 
  - την αξιοποίηση των δεδομένων των συστημάτων υγείας, 
  - την βελτίωση της πρόληψης μέσω της αντιμετώπισης βασικών αιτιών εμφάνισης του καρκίνου (κάπνισμα, παχυσαρκία, έκθεση σε καρκινογόνες & βλαβερές ουσίες), 
  - την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων 

  Επιπλέον προϋπόθεση αποτελεί η αντιμετώπιση του Καρκίνου ως ύψιστη προτεραιότητα όλων των κρατών-μελών, με σαφείς συστάσεις για τα επόμενα βήματα και πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα μία Ευρωπαϊκή συντονισμένη και αποτελεσματική εκστρατεία αντιμετώπισης του καρκίνου, σε όλα του τα στάδια, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έως την περίθαλψη και την θεραπεία, με την δημιουργία μίας άτυπης "Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας" ("European Health Union”).

  Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εναρμόνιση της ελληνικής πολιτικής και νομοθεσίας για τον καρκίνο με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Η υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών οι οποίες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως ζήτημα μέγιστης προτεραιότητας για την χώρα,  ικανοποιώντας  χρόνια αιτήματα της ογκολογικής κοινότητας, όπως  ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Προγράμματος Δράσης για τον Καρκίνο, η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών  θα είναι μια καλή αρχή.

  Η Ευρώπη, χρειάζεται επειγόντως μια νέα δέσμευση για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου, η οποία να αναγνωρίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Χρειαζόμαστε μια σφαιρική προσέγγιση της πολιτείας, που να εστιάζει στον ασθενή και να μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και πληροφοριών, να ενισχύει τη συνεργασία και τις ευκαιρίες για προστιθέμενη αξία, να εξαλείφει τις ανισότητες στην πρόσβαση στην αντιμετώπιση του καρκίνου και η οποία να προσφέρει καλύτερες εκβάσεις στους ασθενείς.

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο είναι η απάντηση της ΕΕ σε αυτές τις ανάγκες. Αντικατοπτρίζει μια πολιτική δέσμευση για δράση κατά του καρκίνου χωρίς να αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Σηματοδοτεί την κινητοποίηση της συλλογικής  δύναμης της ΕΕ για αλλαγή προς όφελος των πολιτών, περιέχει συγκεκριμένες, φιλόδοξες δράσεις που θα υποστηρίξουν, θα συντονίσουν και θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες των χωρών μελών να μειώσουν τα δεινά που προκαλούνται από τον καρκίνο. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου, όπου οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό έλεγχο, θεραπείες και τις τελευταίες τεχνολογίες αιχμής και υποστήριξη που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και την εξειδίκευση των υπηρεσιών υγείας. 

  Έχοντας ως στόχο να αποτελέσει ένα παραγωγικό φόρουμ διαλόγου, το 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ διεξάγεται διαδικτυακά, με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, είναι ανοιχτό προς το κοινό και μεταδίδεται ζωντανά από την σελίδα μας στο Facebook και την πλατφόρμα Hopin. Για να δηλώσετε συμμετοχή & να παρακολουθήσετε ζωντανά, πατήστε εδώ 

  Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, με τίτλο "2021:Κατακτώντας τον Καρκίνο" μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπό μας.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.