Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 08:57
Φυσική ανοσία από τον κορονοϊό: Πόσο διαρκεί;

Οι άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 έχουν μικρή πιθανότητα -αν και δεν είναι αδύνατο- να μολυνθούν από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη, που δείχνει ότι η φυσική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες για τους περισσότερους ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών περί ανοσίας για τουλάχιστον πέντε έως έξι μήνες.
Η έρευνα της Biobank σε περισσότερα από 20.000 άτομα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής και Επιδημιολογίας Ρόρι Κόλινς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", βρήκε ότι υπάρχουν αντισώματα στο 99% των ανθρώπων τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19 και στο 88% των ανθρώπων (δηλαδή σχεδόν εννέα στους δέκα) μετά από έξι μήνες.
Ο Κόλινς ανέφερε ότι το ποσοστό 88% είναι μία "συντηρητική εκτίμηση", καθώς στα τεστ αίματος οι ερευνητές εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και όχι σε άλλα είδη αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που μπορεί να παρέχουν ανοσιακή προστασία. Πρόσθεσε αυτά ότι τα ευρήματα "υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου Covid-19", καθώς υποδηλώνουν πως υπάρχει σημαντική και διαρκείας προστασία από τον κορονοϊό όταν πυροδοτείται η δημιουργία πολλών αντισωμάτων, είτε μέσω λοίμωξης είτε μέσω εμβολίου.
Η μελέτη αντισωμάτων σε δείγμα του πληθυσμού, η οποία έγινε μετά από εντολή της βρετανικής κυβέρνησης, βρήκε, επίσης, ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 6,6% τον Ιούνιο 2020 σε 8,8% τον Νοέμβριο και προφανώς σήμερα, πλέον, έχει αυξηθεί περαιτέρω. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στα αντισώματα ανά ηλιακή και φυλετική ομάδα: Ενώ το 13,5% των ατόμων κάτω των 30 ετών βρέθηκαν να έχουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού, το ποσοστό ήταν μόνο 6,7% μεταξύ των ανθρώπων άνω των 70 ετών. Επίσης, ενώ στους λευκούς ήταν 8,5%, στους μαύρους έφθανε το 16,3%. Μεγάλες ήταν και οι γεωγραφικές διαφορές: Στο Λονδίνο, το 12,4% βρέθηκαν με αντισώματα, έναντι μόνο 5,8% στη νοτιοδυτική Αγγλία και 5,5% στη Σκωτία.
Ακόμη, η μελέτη βρήκε -με βάση συνεντεύξεις από όσους αρρώστησαν- ότι το 25% όσων μολύνθηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ το 40% δεν είχαν καθόλου "κλασσικά" συμπτώματα Covid-19, όπως επίμονο ξηρό βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.
Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.
Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.
Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.