Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 07:41
Αντικαταθλιπτικά για τους πόνους στη μέση και την οστεοαρθρίτιδα: Είναι αποτελεσματική θεραπεία;

Τα αντικαταθλιπτικά είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά για τους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, παρόλο που αυτά τα φάρμακα, τα οποία μπορεί να έχουν παρενέργειες, χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλον τον κόσμο γι' αυτές τις καταστάσεις.
Μέχρι σήμερα, όταν τα αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη και το ιμπουπροφέν αποτυγχάνουν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των ασθενών, οι γιατροί συχνά συνιστούν αντικαταθλιπτικά για τους χρόνιους πόνους στη μέση και την οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο ή στο γόνατο. Όμως, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι για τους πόνους της μέσης τα όποια οφέλη των αντικαταθλιπτικών μετά από ένα τρίμηνο είναι τόσο μικρά (της τάξης του 5%) που δεν είναι άξια λόγου για τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών, ενώ για την οστεοαρθρίτιδα δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία μικρή ωφέλεια (μείωση συμπτωμάτων της τάξης του 10% μετά από τρεις μήνες).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζιοβάνι Φερέιρα της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ), αξιολόγησαν (συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση) στοιχεία από 33 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 5.000 ανθρώπους με πόνους στη μέση ή τον αυχένα, ισχιαλγία ή οστεοαρθρίτιδα, οι οποίοι έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (τύπου SNRI ή τρικυκλικά).
"Μερικά αντικαταθλιπτικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο κάποιου να βιώσει παρενέργειες. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τέτοια φάρμακα που μπορεί να μην τους βοηθούν στους πόνους τους, αντίθετα να τους κάνουν κακό", ανέφερε ο Φερέιρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, δύο στα τρία άτομα που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (SNRI) εμφάνισαν τουλάχιστον μία παρενέργεια, όπως ναυτία.
Ο καθηγητής Άντριου ΜακΛάχλαν, κοσμήτορας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, τόνισε ότι όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά για τους πόνους στη μέση ή την οστεοαρθρίτιδα, δεν πρέπει να διακόψουν απότομα τη θεραπεία τους, επειδή μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης, όπως ζαλάδα, ναυτία, άγχος, τρέμουλο, ιδρώτα, σύγχυση και διαταραχές ύπνου, γι' αυτό πρέπει πρώτα να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.
Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.