Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 09:05

  Η σύντροφός μου έχει κονδυλώματα! Τι πρέπει να κάνω;

  Η σύντροφός μου έχει κονδυλώματα! Τι πρέπει να κάνω;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν είναι και λίγο να μάθεις ότι η σύντροφός σου έχει κονδυλώματα. Το πρώτο που μπορεί να σκεφτείς είναι μήπως έχεις μολυνθεί και ο ίδιος. Πολλοί υπερεκτιμούν τις συνέπειες της μόλυνσης από τον ιό HPV. Για να τα βάλεις σε μια τάξη στο μυαλό σου είναι σημαντικό να ενημερωθείς σωστά για τον ιό των κονδυλωμάτων, καθώς αφορά τόσο εσένα όσο και την σύντροφό σου.

  "Ο ιός HPV είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, που είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ)”, υποστηρίζει ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

  Τα κονδυλώματα δεν εμφανίζονται στο δέρμα αμέσως μετά την μόλυνση, καθώς ο ιός έχει χρόνο επώασης περίπου 8 μήνες. Αυτό απαντάει στην ερώτηση που μπορεί να σε προβληματίζει: Μα καλά, πώς γίνεται η σύντροφός μου να έχει κονδυλώματα, αφού ούτε εγώ έχω και η σχέση μας είναι μονογαμική; "Αρχικά, το αν ευθύνεσαι εσύ ή όχι για τη μετάδοση του ιού, δεν το γνωρίζεις με βεβαιότητα”, διευκρινίζει ο Dr. Τζερμιάς. "Καθώς τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από 8 μήνες ή μετά από αρκετά χρόνια - σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αρκετά ισχυρό και κρατάει τον ιό υπό έλεγχο - σημαίνει ότι μπορεί εσύ να είχες μολυνθεί από μια παλαιότερη σχέση σου και να κόλλησες την σύντροφό σου. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβαίνει και με την σύντροφό σου”.

  Είμαι παρά πολύ προσεκτικός και χρησιμοποιώ προφυλακτικό. Πώς μπορεί να κόλλησα;

  "Ο ιός των κονδυλωμάτων εξαπλώνεται μέσω της δερματικής επαφής κατά την σεξουαλική πράξη. Ακόμα κι αν είσαι προσεκτικός και χρησιμοποιείς προφυλακτικό, υπάρχει πιθανότητα να μολυνθείς εάν το ακάλυπτο δέρμα έρθει σε επαφή με μια βλάβη, έστω και εάν αυτή δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι”, εξηγεί ο γιατρός. Είναι φυσικά αυτονόητο πως εάν τα κονδυλώματα είναι εμφανή ή εάν γνωρίζεις πως εσύ ή η σύντροφός σου έχετε μολυνθεί, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον εξειδικευμένο δερματολόγο.

  Τι πρέπει να κάνω για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων;

  "Η εξέταση και η θεραπεία των κονδυλωμάτων αφορά εσένα και την σύντροφό σου. Μόνο έτσι θα απαλλαγείτε οριστικά οι δυο σας και θα προφυλαχθείτε από μια επαναμόλυνση ή από πιθανές υποτροπές”, υπογραμμίζει ο Dr. Τζερμιάς. Η λεπτομερειακή εξέταση για ανίχνευση των κονδυλωμάτων και κυρίως των μη ορατών βλαβών, είναι βασική προϋπόθεση για την οριστική τους εξάλειψη. Η εξέταση γίνεται με ειδικά δερματολογικά όργανα, τα οποία συνήθως δεν χρησιμοποιούνται από ανδρολόγους, πρωκτολόγους, ουρολόγους ή γυναικολόγους, αλλά ούτε και από δερματολόγους που δεν είναι εξειδικευμένοι στα κονδυλώματα. "Στις κλινικές μας υπάρχει εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων τόσο σε επίπεδο ανίχνευσης όσο και θεραπείας. Η θεραπεία γίνεται με στοχευμένη δράση εξελιγμένων LASER επάνω στις βλάβες μέχρι την πλήρη εξάχνωσή τους, ώστε το ιικό φορτίο να μηδενιστεί. Για να συμβεί αυτό, η θεραπεία πρέπει να γίνεται σταδιακά μέχρι να εκδηλωθούν όλες οι βλάβες που δεν είναι ακόμη ορατές. Τα LASER δεν προκαλούν σημάδια στο δέρμα και δεν αφήνουν ουλές”, συμπληρώνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος.

  Μετά την κατάλληλη θεραπεία δεν θα ξανακολλήσω κονδυλώματα;

  "Ναι, αλλά μόνο στην περίπτωση που εσύ και η σύντροφός σου ολοκληρώσετε επιμελώς τη θεραπεία και ακολουθήσετε τις οδηγίες του δερματολόγου. Εάν όμως, συνάψεις σχέση με άλλη σύντροφο που μπορεί να έχει μολυνθεί ή δεν έχει θεραπευτεί σωστά, τότε η  πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι πολύ μεγάλη”, ολοκληρώνει ο Dr. Τζερμιάς.

  Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.