Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 08:40
Παλμικό οξύμετρο: Γιατί και πότε είναι απαραίτητο

Η παλμική οξυμετρία είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση που μετρά το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου ή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Μπορεί να εντοπίσει γρήγορα ακόμη και μικρές αλλαγές όσον αφορά το πόσο αποτελεσματικά μεταφέρεται το οξυγόνο στα άκρα που βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των ώμων.
Το παλμικό οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που συνδέεται με ένα μέρος του σώματος, όπως τα δάχτυλα των ποδιών ή ο λοβός του αυτιού. Πιο συχνά τοποθετείται σε ένα δάχτυλο και συνήθως αυτό γίνεται σε μια ειδική εγκατάσταση περίθαλψης, όπως τα δωμάτια έκτακτης ανάγκης ή τα νοσοκομεία. Μερικοί γιατροί, για παράδειγμα οι πνευμονολόγοι, μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και στο γραφείο.
Ο σκοπός της παλμικής οξυμετρίας είναι να ελεγχθεί πόσο καλά η καρδιά αντλεί οξυγόνο μέσω του σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας των ατόμων με οποιαδήποτε είδους νόσο ή κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ειδικά ενώ είναι στο νοσοκομείο.
Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
· Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
· Άσθμα
· Πνευμονία
· Καρκίνο του πνεύμονα
· Αναιμία
· Καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια
· Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες
Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις όπου συνηθίζεται η χρήση παλμικής οξυμετρίας, όπως όταν χρειάζεται να:
· Αξιολογηθεί πόσο καλά λειτουργεί ένα νέο φάρμακο για τους πνεύμονες
· Αξιολογηθεί εάν κάποιος χρειάζεται βοήθεια αναπνοής
· Αξιολογηθεί πόσο χρήσιμος είναι ένας αναπνευστήρας
· Παρακολουθηθούν τα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν νάρκωση
· Προσδιοριστεί πόσο αποτελεσματική είναι η συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία, ειδικά όταν η θεραπεία είναι καινούρια
· Αξιολογηθεί η ικανότητα κάποιου να αντέχει αυξημένη σωματική δραστηριότητα
· Κατανοηθεί εάν κάποιος σταματά στιγμιαία την αναπνοή του ενώ κοιμάται – όπως στις περιπτώσεις της άπνοιας ύπνου – κατά τη διάρκεια μιας μελέτης ύπνου
Κατά τη διάρκεια μιας παλμικής οξυμετρίας, μια μικρή συσκευή που μοιάζει με σφιγκτήρα τοποθετείται σε ένα δάχτυλο του χεριού, στον λοβό του αυτιού ή σε ένα δάχτυλο ποδιού. Μικρές ακτίνες φωτός περνούν μέσα από το αίμα στο δάχτυλο, μετρώντας την ποσότητα του οξυγόνου. Αυτό γίνεται με τη μέτρηση των αλλαγών της απορρόφησης του φωτός σε οξυγονωμένο ή αποοξυγονωμένο αίμα. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία.
Το παλμικό οξύμετρο είναι έτσι σε θέση να μετρήσει τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου μαζί με τον καρδιακό ρυθμό.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.