Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 09:09
Οξεία και χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών στη λοίμωξη COVID-19

Έως σήμερα, η χρήση των γλυκοκορτικοειδών έχει αποδειχθεί ότι αποφέρει σημαντικό όφελος στους ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19. Τα γλυκοκορτικοειδή φάρμακα δρουν αποτελεσματικά κατά της φλεγμονής σε διάφορες παθήσεις που προκαλούνται από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για τροποποιημένες μορφές δύο ορμονών, της κορτιζόνης και της υδροκορτιζόνης, που παράγονται φυσικά από τα επινεφρίδια των σώματος. Ωστόσο, η χρόνια χρήση των γλυκοκορτικοειδών έχει φανεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για κακή έκβαση στους ασθενείς με COVID-19.
Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν ουσιαστικά ένα δίπολο, δηλαδή δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικής δημοσίευσης από τους Philip C Robinson και Eric Morand στο έγκριτο περιοδικό The Lancet Rheumatology.
Στην οξεία φάση της νόσου COVID-19, η καθημερινή χορήγηση γλυκοκορτικοειδών (6mg δεξαμεθαζόνης ή 40mg πρεδνιζόνης) για μέχρι 10 ημέρες μειώνει την ανεξέλεγκτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ μειώνει τη θνητότητα κατά 17%. Το όφελος από τη χορήγηση γλυκοκορτικοειδών διαπιστώνεται κυρίως στους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο ή επεμβατικό μηχανικό αερισμό. Αντίθετα, η χρόνια χρήση γλυκοκορτικοειδών σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και αναπνευστικά νοσήματα, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας τους εάν παρουσιάσουν νόσο COVID-19.
Οι διαφορετικές επιδράσεις των γλυκοκορτικοειδών στη λοίμωξη COVID-19 σχετίζονται με την εκάστοτε κατάσταση του ανοσολογικού συστήματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ανοσολογικό σύστημα βρίσκεται σε ομοιόσταση, ωστόσο τόσο η μειωμένη λειτουργία (ανοσοανεπάρκεια) όσο και η ανεξέλεγκτη ενεργοποίηση, όπως στις αυτοάνοσες παθήσεις και στη συστηματική φλεγμονή στη λοίμωξη COVID-19, είναι επιζήμιες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η επίδραση των γλυκοκορτικοειδών στο ανοσοποιητικό σύστημα σχετίζεται και με τη χρονιότητα της έκθεσης.
Κατά τη χρόνια έκθεση σε γλυκοκορτικοειδή, εξασθενεί η δυνατότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί σε παθογόνους παράγοντες με την ενεργοποίηση των Τ- και Β-λεμφοκυττάρων, και ως αποτέλεσμα προκύπτουν ασθενέστερες ανοσολογικές απαντήσεις κατά τα αρχικά στάδια της λοίμωξης COVID-19.
Ωστόσο, περαιτέρω ερευνητική προσπάθεια είναι απαραίτητη ώστε να διαλευκανθούν οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί της διαφορετικής επίδρασης της οξείας και της χρόνιας χρήσης των γλυκοκορτικοειδών στη λοίμωξη COVID-19, ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα τόσο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και οι ασθενείς.
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.