Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 14:02

  Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων

  Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο χρησιμοποίησε ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Monash για να επιλεγούν υψηλής ποιότητας σπερματοζωάρια κατά τη διαδικασία της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η ερευνήτρια συνδύασε ακουστικά κύματα με τις αρχές της μηχανικής των ρευστών για την επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων, ανοίγοντας νέους δρόμους για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. 

  Αυτή η γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, που αναπτύχθηκε από μία φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Monash, δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστούν από το υπόλοιπο δείγμα σπέρματος τα σπερματοζωάρια που έχουν φυσιολογική μορφολογία κεφαλής και καλό DNA.

  Η συσκευή μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 140 σπερματοζωάρια το δευτερόλεπτο και να επιλέξει περισσότερα από 60.000 σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας σε λιγότερο από 50 λεπτά, αριθμό ικανό προκειμένου να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και μικρογονιμοποίηση ωαρίου (ICSI).

  Η μέθοδος αυτή απομονώνει τα σπερματοζωάρια από το ακατέργαστο δείγμα σπέρματος εφαρμόζοντας ένα ακουστικό πεδίο σε γωνία 30 ° προς την κατεύθυνση ροής. Οι ακουστικές δυνάμεις κατευθύνουν και σπρώχνουν τα σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας εκτός του κεντρικού ρεύματος ροής, διαμέσου ενός μικροσκοπικού καναλιού και τα απομονώνει σε έναν ξεχωριστό χώρο, αφήνοντας τα υπόλοιπα σπερματοζωάρια στο δείγμα.

  Με την εφαρμογή της μεθόδου ακουστικών κυμάτων επιφάνειας SSAW στα 19,28 MHz και 1-2W, η δύναμη της ακουστικής ακτινοβολίας ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις και να κατευθύνει τα υγιή σπερματοζωάρια προς ένα μικροσκοπικό κανάλι για να συλλεχθούν, ενώ τα αυπόλοιπα σπερματοζωάρια συνέχισαν την πορεία τους και συνελέγησαν από το χώρο απόρριψης. 

  Με αυτό τον τρόπο έγινε δυνατή μία συνεχόμενη, υψηλής απόδοσης επιλογή και απομόνωση υγιών σπερματοζωαρίων με βάση το μέγεθός τους.

  "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος επιλογής των σπερματοζωαρίων εμφανίζει ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων με κινητικότητα (83%), σε σύγκριση με το αρχικό ακατέργαστο δείγμα (52%) και με τον υποπληθυσμό σπερματοζωαρίων που απορρίφθηκε (36%)", είπε η ερευνήτρια. 

  Το αποτέλεσμα ήταν η επιλογή σπερματοζωαρίων με πάνω από 60% βελτιωμένηπροοδευτική κινητικότητα (πρόκειται για την ικανότητα του σπέρματος να κινείται ανεξάρτητα), παρέχοντας παράλληλα ένα δείγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση και μικρογονιμοποίηση ωαρίου. Τα σπερματοζωάρια που επιλέχθηκαν με αυτή τη μέθοδο έχουν επίσης σχεδόν 40% βελτίωση στην ακεραιότητα του DNA.

  "Η μέθοδός μας στοχεύει στην επιλογή καλύτερων σπερματοζωαρίων, πιο γρήγορα καιελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους και ευκαιρίες για τα υπογόνιμα ζευγάρια ώστε να αποκτήσουν παιδιά”, είπε ο επιβλέπων καθηγητής του πανεπιστημίου Monash.

  Τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται μείωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών. Ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως είναι υπογόνιμο και στο 30% των περιπτώσεων ο λόγος είναι η ανδρική υπογονιμότητα, ενώ περίπου στο 50% είναι ένας συνδυασμός του ανδρικού και του γυναικείου παράγοντα.

  Η προετοιμασία και η επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων είναι ένα βασικό βήμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η υπάρχουσα κλινική διαδικασία περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια πλύσης και φυγοκέντρησης, αλλά και το στάδιο της χειροκίνητης επιλογής, διαδικασία που παίρνει έως και τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα με το δείγμα σπέρματος.

  Η άποψή μου
  Τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει αλλάξει σημαντικά η μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση του ωαρίου στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η διαδικασία αυτή εξαρτάται και από την ικανότητα και την εμπειρία του εμβρυολόγου να επιλέξει τα κατάλληλα σπερματοζωάρια.

  Η νέα μέθοδός εξετάζει εκτός από την κινητικότητα και το μέγεθος και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων κατά τη διαδικασία επιλογής.

  Επίσης, είναι αυτοματοποιημένη και αντικειμενική. Προσδοκούμε ότι όταν αυτή η μέθοδος εισέλθει στην κλινική πρακτική, θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θα μειώσει το κόστος των θεραπειών. 

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:43 03/06

  Πατρότητα πάνω από τα 40: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών και τις εγκύους

  Η ηλικία του πατέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

  21:49 02/06

  Μπορεί μια εξέταση αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο;

  Νέα μελέτη του βρετανικού ΕΣΥ δίνει ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση.

  15:52 02/06

  Γονιμότητα: Παίζουν ρόλο οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα;

  Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη γυναικεία υπογονιμότητα.

  11:29 02/06

  Η ψηφιακή τεχνολογία εκπαιδεύει επεμβατικούς πνευμονολόγους

  Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξάγεται το τριήμερο διεθνές σεμινάριο Επεμβατικής Πνευμονολογίας "Advanced Diagnostic and Therapeutic Bronchoscopy Course".

  22:24 01/06

  Πώς το αβοκάντο προστατεύει την καρδιά και πόσο πρέπει να τρώμε

  Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αυτού του δημοφιλούς φρούτου την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

  14:49 01/06

  Ο Δημήτρης Μωραΐτης γενικός διευθυντής της TIKUN OLAM EUROPE

  Με εμπειρία άνω των 27 ετών στον ελληνικό και πολυεθνικό φαρμακευτικό κλάδο.

  08:00 01/06

  Αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με χρήση ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών

  Δημιουργείται όταν ένα ενδοκοιλιακό όργανο προβάλλει μέσα από ένα αδύναμο σημείο του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς.

  07:59 01/06

  7ο συνέδριο Παιδοκαρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΜΗΤΕΡΑ

  57 ομιλητές διεθνούς εμβέλειας θα παρουσιάσουν τα νεότερα δεδομένα.

  23:24 31/05

  petchef - Το βραβευμένο μαγειρευτό φαγητό για τον σκύλο μας

  Χρυσό βραβείο στην κατηγορία "Καλύτερο Χειροποίητο Φαγητό για Κατοικίδια" στα Pet Awards.

  19:26 31/05

  Δημοσκόπηση GPO: Ικανοποίηση από το επίπεδο των γιατρών, δυσαρέσκεια για την οργάνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας

  Tρεις στους τέσσερις απάντησαν πως η δυσαρέσκειά τους για την εικόνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας οφείλεται στην όχι καλή οργάνωση και οι μισοί στην κακή αναλογία προσωπικού - ασθενών.

  10:54 31/05

  Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων Vs χαμηλών λιπαρών: Ποιες είναι καλύτερες για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία και γιατί

  Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία όσων διανύουν τη μέση ηλικία, αναφέρει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Internal Medicine.

  11:39 30/05

  ΕΙΤ Health: Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στη συνταγογράφηση ψηφιακών εφαρμογών υγείας

  Σημαντικά βήματα προς την ψηφιακή υγεία από την Ελλάδα.

  09:28 30/05

  Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης

  Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη.

  09:03 30/05

  Πόσο επικίνδυνο είναι το δάγκωμα της οχιάς - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε και οι πρώτες βοήθειες

  Στη χώρα μας συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα επτά φέρουν δηλητήριο.