Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 10:36
Καρκίνος του προστάτη: Δύο καλές συνήθειες για να τον κρατήσετε μακριά σας

Η καθημερινή κατανάλωση πολλών καφέδων συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Μία άλλη αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή "φρενάρει" την εξέλιξη της νόσου στους άνδρες που ήδη έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη.
Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον ουρολόγο δρα Κεφένγκ Γουάνγκ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Σενγκτζίνγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", ανέλυσαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 16 δημοσιευμένες έρευνες, προερχόμενες επτά από την Ευρώπη, επτά από τις ΗΠΑ και δύο από την Ιαπωνία. Οι μελέτες αφορούσαν συνολικά 1,08 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 57.732 εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου. Κάθε πρόσθετος καφές μέσα στην ημέρα σχετιζόταν με μία μείωση του κινδύνου καρκίνου κατά περίπου 1%. Όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες είχαν 12% έως 16% μικρότερο κίνδυνο για προχωρημένο και θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, αντίστοιχα.
Ο εν λόγω καρκίνος είναι ο δεύτερος συχνότερος στους άνδρες και ο έκτος πιο θανατηφόρος. Σχεδόν τρία στα τέσσερα περιστατικά εμφανίζονται στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ μετά τη δεκαετία του 1970 η νόσος εμφανίζει μεγάλη αύξηση στην Κίνα, την Ιαπωνία και σε άλλες ασιατικές χώρες που έχουν γνωρίσει εν τω μεταξύ σημαντική ανάπτυξη.
Ο καφές βελτιώνει τον μεταβολισμό του σακχάρου (γλυκόζης), έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης επηρεάζει τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών, παράγοντες που όλοι εμπλέκονται στον καρκίνο του προστάτη.
Η δεύτερη έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ουρολογίας Τσάστιν Γκρεγκ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Cancer", παρακολούθησε 410 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την εξέλιξη της νόσου σε βάθος χρόνου. Σε διάστημα τριών ετών υπήρξε επιδείνωση της νόσου σε 76 άνδρες.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν συστηματικά μεσογειακή διατροφή (περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, δημητριακά και ψάρια) είχαν γενικά καλύτερα πρόγνωση. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και πρόωρης θνησιμότητας. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει τέτοια σχέση ειδικότερα στον καρκίνο του προστάτη.
Εφόσον ο συγκεκριμένος καρκίνος παραμείνει τοπικός, θεωρείται συνήθως χαμηλού κινδύνου και αντιμετωπίσιμος. Αρκετοί άνδρες δεν κάνουν κάτι περισσότερο από ενεργή ιατρική παρακολούθηση, μήπως ο όγκος επιδεινωθεί. Η διατροφή, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, αποτελεί βασικό παράγοντα στον ενδεδειγμένο τρόπο ζωής τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.
Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.
Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.
Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;