Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 09:23
Καρδιοπάθειες και COVID-19: Ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέχουν, οι συστάσεις προστασίας

Παρόλο που οι κύριες εκδηλώσεις της νόσου COVID-19 είναι από το αναπνευστικό, μερικοί ασθενείς έχουν και σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, ασθενείς με υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενείς καρδιοπάθειες, πνευμονική υπέρταση) έχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η καρδιά λειτουργεί με εφεδρείες. Σε καταστάσεις stress όπως πνευμονία, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια οι ασθενείς μπαίνουν σε μεγάλη δοκιμασία και πολλοί δεν αντέχουν. Σε λίγες περιπτώσεις ίσως έχει άμεση προσβολή με αποτέλεσμα μυοκαρδίτιδα. Επομένως, είναι σημαντική η κατανόηση της βλάβης που προκαλείται από τον Covid 19 στο καρδιαγγειακό σύστημα καθώς και των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, ώστε η θεραπεία αυτών των ασθενών να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική.
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο ευάλωτα σε συμπτωματική νόσηση από τον COVID-19. Ακόμα όμως και ασθενείς χωρίς προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως οξεία μυοκαρδιακή βλάβη, μυοκαρδίτιδα, αρρυθμίες και φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Επίσης οι χορηγούμενες θεραπείες έχουν κάποιες καρδιαγγειακές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τέλος, επισημαίνεται ότι και παλαιότερες μελέτες σε επιδημίες αναπνευστικών λοιμώξεων είχαν δείξει αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών.
Στην κατηγορία ευπαθών ομάδων σε περίπτωση μόλυνσης με COVID-19 ανήκουν όσοι έχουν:
1. Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)
2. Στεφανιαία Νόσο (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη) τους τελευταίους 12 μήνες)
3. Πνευμονική Υπέρταση
4. Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες.
5. Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες
6. Μυοκαρδιοπάθειες
7. Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας
8. Καναλοπάθειες
Φυσικά, όσο περνά ο καιρός, τα επιστημονικά στοιχεία διευρύνονται και στο άμεσο μέλλον θα έχουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες που νοσούν από Covid -19 για να ενημερώσουμε περαιτέρω τον πληθυσμό, εξηγούν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Σε σχέση με την υπέρταση, εκείνο που προέχει είναι ο υπερτασικός να παίρνει σωστά τα φάρμακά του, ώστε να έχει ρυθμισμένη την πίεσή του.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθ’ εαυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19. Φυσικά οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις προφυλάξεις για να μην κολλήσουν.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας δεν πρέπει με βάση τα τωρινά δεδομένα να διακόπτουν την αγωγή τους. Πρέπει να ζυγίζονται κάθε μέρα, να μετρούν τους παλμούς τους (σφύξεις) και την αρτηριακή τους πίεση.
Σε ό,τι αφορά την Κολπική Μαρμαρυγή, οι κατηγορίες ασθενών με ΚΜ που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη και ακολούθως εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών είναι εκείνοι που είναι πάνω από 60 ετών, πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, πνευμονοπάθειες, καρκίνο, παθήσεις των νεφρών και ήπατος ή άλλες χρόνιες καταστάσεις.
Επίσης η Κολπική Μαρμαρυγή από μόνη της δεν φαίνεται να θέτει τον ασθενή σε υψηλότερο κίνδυνο, εφόσον βέβαια δεν συνυπάρχουν οι προαναφερθείσες επιβαρυντικές καταστάσεις.
Τέλος ούτε η αντιπηκτική θεραπεία φαίνεται να θέτει τον ασθενή σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου.
Ευνόητη και επιβεβλημένη είναι η τήρηση των μέτρων πρόληψης για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Επομένως ο καρδιοπαθής:
1. Αποφεύγει τις συναθροίσεις, παραμένει στο σπίτι και τηρεί τους κανόνες υγιεινής.
2. Όχι επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
3. Απόλυτη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ., ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο.
4. Προσέχει τη διατροφή του, αποφεύγοντας το αλάτι και το κάπνισμα.
5. Εάν παρουσιαστούν οξέα συμπτώματα (π.χ. θωρακικό άλγος, δύσπνοια ή ζάλη με αίσθημα παλμών) επικοινωνεί άμεσα με τον θεράποντα καρδιολόγο του ή καλεί για τις Πρώτες Βοήθειες.
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.
Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.
Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.
Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;
Στην παρούσα φάση, συνεχώς συλλέγονται νέα δεδομένα από την κλινική πρακτική σχετικά με την έκταση και τη φύση των πιθανών παρενεργειών των εμβολίων για τον κορονοϊό.
Στόχος του νέου αυτού προγράμματος είναι η ανταμοιβή της καινοτομίας στη δημιουργία υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών για ευάλωτα άτομα.
Στο webinar δόθηκε έμφαση στη σημαντική συμβολή των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στην παρακολούθηση αλλά και στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του διαβήτη.
Την επίτευξη συμφωνίας με τα Νοσηλευτήρια του Hellenic Healthcare Group (HHG) για την κάλυψη των ρομποτικών επεμβάσεων ανακοίνωσε η Εθνική Ασφαλιστική στους συνεργάτες της.