Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 11:13

  Τι θα λέγατε εάν ο κορονοϊος γίνει μια "απλή παιδική ίωση";

  Τι θα λέγατε εάν ο κορονοϊος γίνει μια "απλή παιδική ίωση";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σήμερα ο κορονοϊός προκαλεί πανδημία, αλλά σε περίπου δέκα χρόνια -μετά από τη σταδιακή απόκτηση ανοσίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού με φυσικό τρόπο και μέσω εμβολίων- πιθανότατα θα έχει καταλήξει όπως οι ιοί του κοινού κρυλογήματος. Θα αποτελεί άλλη μία συνηθισμένη παιδική λοίμωξη, η οποία θα πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των τριών έως πέντε ετών με ήπια συμπτώματα, όπως εκτιμούν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ότι τελικά η θνητότητα του κορονοϊού -δηλαδή το ποσοστό θανάτων στο σύνολο των κρουσμάτων- θα πέσει κάτω και από της εποχικής γρίπης (0,1% ή ένας στα χίλια).

  Η νέα μελέτη, που ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόβλεψης σε βάθος χρόνου, με βάση ανοσολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμά ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει ενδημικός κυκλοφορώντας ευρέως στο γενικό πληθυσμό και οι περισσότεροι άνθρωποι στο μέλλον θα εκτίθενται σε αυτόν από την παιδική ηλικία τους. Έτσι, ο κορονοϊός θα "στελεχώσει" τις τάξεις των τεσσάρων άλλων ήπιων κορονοϊών που εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων και απλώς προκαλούν κρυολογήματα.

  Τα εμβόλια δεν θα ξεριζώσουν τελείως τον SARS-CoV-2. Αν τα εμβόλια "φρενάρουν" και τη μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο (κάτι που μένει να αποδειχθεί), τότε όπως με την ιλαρά, με τον καθολικό εμβολιασμό ο ιός ουσιαστικά θα πάψει να μολύνει τους ανθρώπους. Αν τα εμβόλια αποτρέπουν τη νόσο, αλλά όχι την λοίμωξη και τη μετάδοση (κάτι που θεωρείται πιθανότερο), ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αλλά σπάνια θα προκαλεί σοβαρή νόσο.

  Το πόσο γρήγορα ο πανδημικός κορονοϊός θα μετατραπεί σε ενδημικό, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τρεις παράγοντες: πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο ιός, πόσο γρήγορα θα γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και τι είδους ανοσία θα δημιουργούν τα εμβόλια. Αν π.χ. τα εμβόλια επιφέρουν σχετικά βραχύχρονη ανοσιακή προστασία έναντι μιας επαναλοίμωξης, αλλά μειώνουν σημαντικά τη σοβαρότητα της νόσου, όπως συμβαίνει με τους άλλους κορονοϊούς, τότε ο SARS-CoV-2 μπορεί να γίνει ενδημικός πιο γρήγορα του αναμενομένου.

  Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Έμορι(Ατλάντα) και Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", επισημαίνουν ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μολύνονται σε νεαρή ηλικία από τους τέσσερις άλλους κορονοϊούς και κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι ανάλογο με τον νέο κορονοϊό. Η φυσική ανοσία στην παιδική ηλικία προστατεύει τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους από το να αρρωστήσουν σοβαρά, αν και δεν αποτρέπει τις περιοδικές επαναλοιμώξεις μέσα σε ένα περίπου έτος από την προηγούμενη, αλλά με ήπια συμπτώματα και με πιο γρήγορη αποδρομή του ιού.

  Οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι τα εμβόλια θα σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές τα πρώτα ένα έως δύο χρόνια των εμβολιασμών κατά της Covid-19, όμως ο συνεχιζόμενος μαζικός εμβολιασμός θα γίνεται όλο και λιγότερο ζωτικός, όσο ο νέος κορονοϊός γίνεται ενδημικός. Οπότε η έμφαση θα δοθεί στον στοχευμένο εμβολιασμό των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, κάτι που πάντα θα σώζει ζωές.

  Ακόμη οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η λοίμωξη Covid-19 στα μωρά και στα παιδιά είναι γενικά ήπια και η θνητότητα πολύ χαμηλή, αν και υπάρχουν ατομικές εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση σπάνιων επιπλοκών (π.χ. το πολυσυστημικό φλεγμονώδες παιδικό σύνδρομο). Αν μελλοντικά η αρχική λοίμωξη στην παιδική ηλικία παραμείνει ήπια, πιθανώς δεν θα χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Αν όμως η πρωτογενής λοίμωξη γίνει πιο σοβαρή, τότε θα είναι αναγκαίοι οι εμβολιασμοί ρουτίνας των παιδιών.

  Ο καθηγητής επιδημιολογίας Μαρκ Λίπσιτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δήλωσε στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ότι μια εναλλακτική προοπτική, σε σχέση με τις προβλέψεις του νέου μοντέλου, είναι πως ο νέος κορονοϊός θα μοιάσει τελικά περισσότερο όχι στους τέσσερις άλλους ενδημικούς κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά στην εποχική γρίπη, η οποία είναι ήπια μερικές χρονιές και πιο φονική άλλες. Οι πιθανές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, οι οποίες ίσως ξεφεύγουν από την ανοσολογική απόκριση των ανθρώπων, μπορούν επίσης να περιπλέξουν την εικόνα στο μέλλον, όπως είπε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:25 25/01

  Διακόπτει και το Ινστιτούτο Παστέρ το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού

  Δεύτερη ανακοίνωση αποτυχίας σε μία ημέρα, μετά την αμερικανική Merck.

  14:10 25/01

  Άδοξο τέλος για τα πειραματικά εμβόλια της Merck κατά του κορονοϊού - Δεν επιτυγχάνουν ανοσία

  Τέλος στο πρόγραμμα και για τα δύο υποψήφια σκευάσματα της εταιρείας.

  13:00 25/01

  Σερβία-κορονοϊός: Πάνω από 200.000 πολίτες εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα

  Ατέλειωτες ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα.

  13:44 24/01

  Ισραήλ: Διευρύνει την εκστρατεία εμβολιασμού, περιλαμβάνοντας τις ηλικίες από 16 ως 18 ετών

  Ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους, σε σχολικές εξετάσεις.

  13:32 24/01

  Βρετανία: "Οι εμβολιασμένοι πιθανόν να μεταδίδουν τον ιό"

  Τι υποστήριξε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν Ταμ.

  10:00 24/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - "Νιώθω υπέροχα"

  Τι ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας σε ανάρτησή του.

  21:30 22/01

  Ένας στις 400.000 με αναφυλαξία μετά το εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με τα CDC των ΗΠΑ

  Ελαφρώς μικρότερο το ποσοστό περιστατικών σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

  19:55 22/01

  Κορονοϊός: 17.523 νέοι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο

  Συνολικά, έχουν εμβολιαστεί 140.870 άτομα και από αυτούς οι 138.312 έχουν εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση του εμβολίου.

  14:37 21/01

  Η Μέρκελ προσέφερε στον Πούτιν υποστήριξη για την έγκριση του εμβολίου Sputnik V στην Ευρώπη

  "Η Ρωσία έχει πλέον υποβάλει αίτηση στον EMA. Και πρότεινα ότι το Ινστιτούτο μας Paul Ehrlich θα μπορούσε να υποστηρίξει τη Ρωσία σε αυτήν τη διαδικασία".

  11:37 20/01

  Μ. Βαρβιτσιώτης: Κοινός ευρωπαϊκός συντονισμός για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

  Τι είπε για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

  11:22 20/01

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα προετοιμάσει γνωμοδότηση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

  Για να χορηγηθεί πιθανή άδεια κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ.

  13:24 19/01

  TASS: Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 100%

  Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των ρωσικών υγειονομικών αρχών.

  11:00 19/01

  Γ. Γεραπετρίτης: Αναμένουμε 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως τον Απρίλιο

  ''Το αυστηρό lockdown μας επέτρεψε άνοιγμα της αγοράς''.