Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 11:13

  Τι θα λέγατε εάν ο κορονοϊος γίνει μια "απλή παιδική ίωση";

  Τι θα λέγατε εάν ο κορονοϊος γίνει μια "απλή παιδική ίωση";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σήμερα ο κορονοϊός προκαλεί πανδημία, αλλά σε περίπου δέκα χρόνια -μετά από τη σταδιακή απόκτηση ανοσίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού με φυσικό τρόπο και μέσω εμβολίων- πιθανότατα θα έχει καταλήξει όπως οι ιοί του κοινού κρυλογήματος. Θα αποτελεί άλλη μία συνηθισμένη παιδική λοίμωξη, η οποία θα πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των τριών έως πέντε ετών με ήπια συμπτώματα, όπως εκτιμούν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ότι τελικά η θνητότητα του κορονοϊού -δηλαδή το ποσοστό θανάτων στο σύνολο των κρουσμάτων- θα πέσει κάτω και από της εποχικής γρίπης (0,1% ή ένας στα χίλια).

  Η νέα μελέτη, που ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόβλεψης σε βάθος χρόνου, με βάση ανοσολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμά ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει ενδημικός κυκλοφορώντας ευρέως στο γενικό πληθυσμό και οι περισσότεροι άνθρωποι στο μέλλον θα εκτίθενται σε αυτόν από την παιδική ηλικία τους. Έτσι, ο κορονοϊός θα "στελεχώσει" τις τάξεις των τεσσάρων άλλων ήπιων κορονοϊών που εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων και απλώς προκαλούν κρυολογήματα.

  Τα εμβόλια δεν θα ξεριζώσουν τελείως τον SARS-CoV-2. Αν τα εμβόλια "φρενάρουν" και τη μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο (κάτι που μένει να αποδειχθεί), τότε όπως με την ιλαρά, με τον καθολικό εμβολιασμό ο ιός ουσιαστικά θα πάψει να μολύνει τους ανθρώπους. Αν τα εμβόλια αποτρέπουν τη νόσο, αλλά όχι την λοίμωξη και τη μετάδοση (κάτι που θεωρείται πιθανότερο), ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αλλά σπάνια θα προκαλεί σοβαρή νόσο.

  Το πόσο γρήγορα ο πανδημικός κορονοϊός θα μετατραπεί σε ενδημικό, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τρεις παράγοντες: πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο ιός, πόσο γρήγορα θα γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και τι είδους ανοσία θα δημιουργούν τα εμβόλια. Αν π.χ. τα εμβόλια επιφέρουν σχετικά βραχύχρονη ανοσιακή προστασία έναντι μιας επαναλοίμωξης, αλλά μειώνουν σημαντικά τη σοβαρότητα της νόσου, όπως συμβαίνει με τους άλλους κορονοϊούς, τότε ο SARS-CoV-2 μπορεί να γίνει ενδημικός πιο γρήγορα του αναμενομένου.

  Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Έμορι(Ατλάντα) και Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", επισημαίνουν ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μολύνονται σε νεαρή ηλικία από τους τέσσερις άλλους κορονοϊούς και κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι ανάλογο με τον νέο κορονοϊό. Η φυσική ανοσία στην παιδική ηλικία προστατεύει τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους από το να αρρωστήσουν σοβαρά, αν και δεν αποτρέπει τις περιοδικές επαναλοιμώξεις μέσα σε ένα περίπου έτος από την προηγούμενη, αλλά με ήπια συμπτώματα και με πιο γρήγορη αποδρομή του ιού.

  Οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι τα εμβόλια θα σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές τα πρώτα ένα έως δύο χρόνια των εμβολιασμών κατά της Covid-19, όμως ο συνεχιζόμενος μαζικός εμβολιασμός θα γίνεται όλο και λιγότερο ζωτικός, όσο ο νέος κορονοϊός γίνεται ενδημικός. Οπότε η έμφαση θα δοθεί στον στοχευμένο εμβολιασμό των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, κάτι που πάντα θα σώζει ζωές.

  Ακόμη οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η λοίμωξη Covid-19 στα μωρά και στα παιδιά είναι γενικά ήπια και η θνητότητα πολύ χαμηλή, αν και υπάρχουν ατομικές εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση σπάνιων επιπλοκών (π.χ. το πολυσυστημικό φλεγμονώδες παιδικό σύνδρομο). Αν μελλοντικά η αρχική λοίμωξη στην παιδική ηλικία παραμείνει ήπια, πιθανώς δεν θα χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Αν όμως η πρωτογενής λοίμωξη γίνει πιο σοβαρή, τότε θα είναι αναγκαίοι οι εμβολιασμοί ρουτίνας των παιδιών.

  Ο καθηγητής επιδημιολογίας Μαρκ Λίπσιτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δήλωσε στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ότι μια εναλλακτική προοπτική, σε σχέση με τις προβλέψεις του νέου μοντέλου, είναι πως ο νέος κορονοϊός θα μοιάσει τελικά περισσότερο όχι στους τέσσερις άλλους ενδημικούς κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά στην εποχική γρίπη, η οποία είναι ήπια μερικές χρονιές και πιο φονική άλλες. Οι πιθανές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, οι οποίες ίσως ξεφεύγουν από την ανοσολογική απόκριση των ανθρώπων, μπορούν επίσης να περιπλέξουν την εικόνα στο μέλλον, όπως είπε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:17 27/01

  Ξεκίνησαν μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στο Καστελλόριζο, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος

  Στο πλαίσιο του μαζικού εμβολιασμού των κατοίκων μικρών νησιών του Νότιου Αιγαίου.

  12:57 27/01

  "Ανατροπή" στις Βρυξέλλες: Ισχύει το ραντεβού με την ΕΕ, λέει η AstraZeneca

  Η εταιρεία διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Κομισιόν.

  10:36 27/01

  Γερμανικός Τύπος: Ζητείται εμπιστοσύνη για το εμβόλιο

  Οι απρόβλεπτες καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων σχολιάζονται ποικιλοτρόπως στον γερμανόφωνο Τύπο. Στον ρόλο της Επιτρόπου Υγείας εστιάζει η FAZ, με κριτική...

  00:05 27/01

  Η ΕΕ φλερτάρει με την καταστροφή στο ζήτημα του εμβολιασμού

  Είναι δύσκολο να μην ατενίζει κανείς με απογοήτευση το αδύναμο ξεκίνημα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του Covid από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μπλοκ των 27 χωρών κατάφερε να έχει χορηγήσει...

  16:38 26/01

  Κορονοϊός: Η Ρωσία θα αρχίσει τον Φεβρουάριο την μαζική παραγωγή του δευτέρου εμβολίου EpiVacCorona

  Ενώ τον ίδιο μήνα θα τεθεί σε κυκλοφορία και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο,όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

  15:46 26/01

  Η Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για "δίκαιη" κατανομή των εμβολίων στον κόσμο

  Ενώ αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών επειδή παραμένει μειωμένη η προσφορά των εμβολίων από τα φαρμακευτικά εργαστήρια.

  15:27 26/01

  Κορονοϊός: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V αναμένεται να εγκριθεί σε 25 χώρες τις προσεχείς εβδομάδες

  Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

  14:26 26/01

  Κομισιόν για τα εμβόλια κορονοϊού: Οι εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

  Η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων του εμβολίου, ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ.

  14:11 26/01

  Φον ντερ Λάιεν: Οι παρασκευαστές εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους

  Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση καθώς η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου της λόγω ...

  12:53 26/01

  Κορονοϊός: Η γεωπολιτική στην κούρσα των εμβολίων στην Μέση Ανατολή

  Ένα ματς στο οποίο προς το παρόν επικρατεί η Κίνα, αλλά δεν έχει λήξει.

  11:45 26/01

  "Πόλεμος" EE-AstraZeneca για τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων - "Πήρατε προκαταβολή 336 εκατ." λέει η Κομισιόν

  Η Γερμανία στηρίζει επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στην Ένωση.