Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 08:28
Τραυματισμός στον ώμο και στο γόνατο: Τα δύο πιο συχνά προβλήματα και η λύση τους

Δύο είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί για τους οποίους παραπονιούνται συχνότερα άνθρωποι με έντονη φυσική δραστηριότητα: Πρόκειται για ρήξη στο τενόντιο πέταλο του ώμου και στη ρήξη μηνίσκου, δύο καταστάσεις που προκαλούν πόνο στον ώμο και στο γόνατο.
"Μια ρήξη τενοντίου πετάλου μπορεί να συμβεί είτε λόγω χρόνιας εκφυλιστικής διαδικασίας, είτε εξαιτίας ύπαρξης συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου, είτε, τέλος σε οξεία τραυματική ρήξη μετά από πτώση ή χτύπημα. Τα κύρια συμπτώματα μετά από μια τέτοια ρήξη είναι οξύς πόνος στην ευρύτερη περιοχή του ώμου και ιδιαίτερα σε κινήσεις πάνω από το ύψος της κεφαλής -συχνά ακόμη και όταν ο πάσχων είναι ξαπλωμένος-, απώλεια της φυσιολογικής δύναμης του ώμου και αισθητή μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης", λέει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Γρηγόριος Αβραμίδης, και συνεχίζει: "Απ’ την άλλη, οι μηνίσκοι είναι δομές του γόνατος που αποτελούνται από κολλαγόνο, που σκοπό έχουν να απορροφούν και να ελαττώνουν τις πιέσεις που ασκούνται συνεχώς στην άρθρωση του γόνατος, προστατεύοντας τον αρθρικό χόνδρο. Όταν έπειτα από ένα επεισόδιο τραυματισμού δημιουργηθεί ρήξη του μηνίσκου, δηλαδή διακοπή της συνέχειάς του, τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, οίδημα και περιορισμός της κίνησης του γόνατος".
"Και στις δυο περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο και παράλληλα η θεραπεία εκλογής", τονίζει ο κ. Αβραμίδης, και εξηγεί: "Πρόκειται για μια επέμβαση-ρουτίνα της μιας ημέρας για έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, όπου αντί χειρουργικών τομών η ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο) εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου λίγων χιλιοστών και συνδέεται με μια οθόνη. Έτσι, ο ορθοπαιδικός χειρουργός έχει πλήρη επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου ή του γονάτου, και στον ίδιο χρόνο εφαρμόζεται η επιδιόρθωση με ισχυρή συρραφή των τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη. Τα αποτελέσματα της αρθροσκοπικής θεραπείας είναι εξαιρετικά", αναφέρει ο κ. Αβραμίδης προσθέτοντας: "Μολονότι το διάστημα αποφυγής της αθλητικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερο σε πιο βαρείς τραυματισμούς και σε μεγάλες σε έκταση ρήξεις μηνίσκου, εντούτοις, σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση είναι ταχύτερη σε σχέση με το παρελθόν".
Ευχαριστούμε τον Γρηγόριο Π. Αβραμίδη, Ορθοπεδικό Χειρουργό-Αθλητίατρος Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων "Υγεία" και "Μητέρα", με ιδιωτικά ιατρεία στο Μαρούσι και στη Χαλκίδα (grigoriosavramidis.gr).
Αυξημένος ο κίνδυνος και για σταδιακή απώλεια όρασης λόγω της ρύπανσης του αέρα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.
Αλλεργικές αντιδράσεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 της εταιρείας Moderna στις ΗΠΑ.
Κάθε μέρα 2 γυναίκες στην Ε.Ε. χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική παρενόχληση είναι και τα δύο πράξεις που εκτός από καταδικαστέες ποινικά, επηρεάζουν βαθιά την ψυχοσύνθεση του θύματος.
Τι είναι η κύστη κόκκυγος, που οφείλεται και τι περιλαμβάνουν οι θεραπευτικές επιλογές.
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.
Νέα, ενημερωμένη έρευνα εξετάζει τις αλλεργικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 των Pfizer/BioNTech.
Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2, προλαμβάνουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ποιες είναι οι παρενέργειες.
Η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και, παρότι πολλά υποσχόμενη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αργήσουν ακόμη οι δοκιμές σε ανθρώπους.
Νέα έρευνα υποδεικνύει πως όσο μεγαλύτερη είναι η πληρότητα σε μία ΜΕΘ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς με Covid-19.
Τι είναι το παλμικό οξύμετρο, ποιος είναι ο σκοπός του, πώς λειτουργεί και όλα τα βήματα της διαδικασίας.
Η διαστοματική ρομποτική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις στην ωτορινολαρυγγολογία αλλά και τον καρκίνο του λάρυγγα.
Κινέζοι επιστήμονες δοκιμάζουν σε πειραματόζωα μια νέα γενετική θεραπεία που καθυστερεί τη γήρανση.
Το όφελος και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χορήγηση κορτιζόνης και άλλων γλυκοκορτικοειδών.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σύμφωνα με παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες εμφανίζεται μέχρι και στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.