Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 13:26

  Ακτινοθεραπευτική ογκολογία: Εξατομικευμένη αντιμετώπιση με την τεχνολογία RTsafe

  Ακτινοθεραπευτική ογκολογία: Εξατομικευμένη αντιμετώπιση με την τεχνολογία RTsafe
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ακτινοθεραπεία είναι από τις κύριες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη κατά του καρκίνου. Τώρα, μια νέα μέθοδος, η τεχνολογία RTsafe, κάνει στην πράξη τη θεραπεία ακόμα πιο αποτελεσματική. Με ποιον τρόπο, όμως, και με ποια πλεονεκτήματα;

  Γράφουν οι:

  Γεώργιος Κριτσέλης
  Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ
  Σοφία Κοσμίδη
  Ακτινοθεραπεύτρια – Ογκολόγος,
  Αναπληρώτρια Δ/ντρια Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ
  Χρύσα Παρασκευοπούλου
  Ακτινοφυσικός, Συντονίστρια Υπηρεσιών Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ

  Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του καρκίνου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για περισσότερα από 100 χρόνια. Σχεδόν τα 2/3 των καρκινοπαθών υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νόσου τους. Ο σκοπός της ακτινοθεραπείας είναι να εναποθέσει θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάψει τους γύρω φυσιολογικούς ιστούς.

  Οι εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας προσφέρουν σήμερα πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Ειδικότερα για τις θεραπείες εγκεφάλου και κεφαλής-τραχήλου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας RTsafe, εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος εξατομικευμένης επιβεβαίωσης της ακτινοθεραπευτικής αλυσίδας από την απεικόνιση μέχρι και τη χορήγηση της θεραπευτικής δόσης.

  Πώς λειτουργεί

  Φανταστείτε ένα παθολογικό σημείο μέσα στον εγκέφαλο ή στο σπλαχνικό κρανίο-τράχηλο, που μπορούμε να το ακτινοβολήσουμε με μέγιστη ακρίβεια, διασφαλίζοντας τη χορήγηση της μέγιστης προκαθορισμένης δόσης ακτινοβολίας, χωρίς να προκαλείται βλάβη στα γειτνιάζοντα ζωτικά όργανα ή τους υγιείς ιστούς και ότι όλη η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να εξομοιωθεί, να μετρηθεί και να επαληθευθεί σε ένα τρισδιάστατο ομοίωμα του ασθενούς.

  Η χρήση της τεχνολογίας RΤsafe μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ακτινοβόλησης ή και επανακτινοβόλησης όγκων εγκεφάλου, κεφαλής – τραχήλου, καθώς και παιδιατρικών όγκων. Η εκ των προτέρων επιβεβαίωση δόσης που θα λάβουν η περιοχή ακτινοβόλησης και τα γειτνιάζοντα ζωτικά όργανα, είναι μεγίστης σημασίας και ωφελεί τόσο στον τοπικό έλεγχο της νόσου όσο και στη βελτίωση ή τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επανακτινοβόληση της ίδιας περιοχής.

  Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται πριν από την έναρξη της θεραπείας του ασθενούς με τη χρήση της τεχνολογίας Personalized PseudoPatientTM της RTsafe, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματική εφαρμογή της θεραπείας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την αξονική τομογραφία του ασθενούς και υψηλής ακρίβειας τεχνολογία τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης, κατασκευάζεται ένα ακριβές ομοίωμα της κεφαλής και της οστικής δομής του ασθενούς (βλ. εικόνα δεξιά) που πρόκειται να ακτινοβοληθεί, συμπεριλαμβανομένων και των γειτνιαζόντων υγιών οργάνων.  

  Το εξατομικευμένο ομοίωμα αλληλοεπιδρά με την ακτινοβολία με παρόμοιο τρόπο όπως και ο ανθρώπινος ιστός, παρέχοντας τη μοναδική δυνατότητα να δοκιμαστεί και να επαληθευθεί ολόκληρη η διαδικασία-αλυσίδα του σχεδιασμού και της χορήγησης της θεραπείας πριν αυτή εφαρμοστεί στον ασθενή. Το ακριβές ομοίωμα του ασθενούς διαθέτει κατάλληλες οπές, οι οποίες επιτρέπουν μέτρηση της χορηγούμενης δόσης στον όγκο-στόχο και τα πέριξ ευαίσθητα υγιή όργανα κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης και επαλήθευση της θεραπείας.

  Με άλλα λόγια, η ακτινοθεραπευτική αγωγή του ασθενούς προσομοιώνεται με ακρίβεια και εφαρμόζεται πρώτα στο ομοίωμα του πριν ο ίδιος ο ασθενής εκτεθεί σε ακτινοβολία. Έτσι, επιβεβαιώνεται η ασφάλεια του ασθενούς και ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας.

  Τι προσφέρει

  Στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ ο ασθενής έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί λεπτομερώς για όλη τη διαδικασία, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της εξατομικευμένης επιβεβαίωσης της θεραπείας με την τεχνολογία RTsafe. Ο ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος μπορεί να παρουσιάσει τη διαδικασία μέσω ειδικού εντύπου, που αποτυπώνει κάθε βήμα της θεραπείας μέσα από εικόνες. Πρόκειται για 100% εξατομικευμένη θεραπεία, ο ασθενής να νιώθει μοναδικός και βέβαιος ότι του παρέχεται η καλύτερη δυνατή θεραπεία, για την οποία συναινεί με μεγάλο ενθουσιασμό και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της θεραπείας του. Η επιβεβαίωση όλων των βημάτων της θεραπείας είναι ακόμη πιο σημαντική όταν εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας.

  Η εξατομικευμένη επιβεβαίωση ακτινοθεραπείας με τη τεχνολογία RTsafe είναι ένα όπλο που πιστοποιεί την ασφάλεια της θεραπείας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.