Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 09:39

  Κορονοϊός: Δεν συνδέεται με το σύνδρομο Guillain-Barre

  Κορονοϊός: Δεν συνδέεται με το σύνδρομο Guillain-Barre
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βρετανοί νευροεπιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δεν βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στην πανδημική νόσο Covid-19 και στο Σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (Guillain-Barre), μια νευρολογική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και μερικές φορές σε θάνατο.

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Λαν του Ινστιτούτου Νευρολογίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Brain", δήλωσαν ότι τα ευρήματα τους πρέπει να καθησυχάσουν το κοινό, καθώς ήδη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

  Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre

  Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τα πόδια, τα χέρια και γενικότερα τα άκρα, προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνους. Αν και η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη, το σύνδρομο συμβαίνει συχνά μετά από λοίμωξη γαστρεντερίτιδας με το καμπυλοβακτήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα αντί για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Μολονότι η πάθηση συνήθως είναι αναστρέψιμη, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση ακόμη και στους αναπνευστικούς μυς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

  Πιο πρόσφατα, το σύνδρομο σχετίσθηκε με τον ιό Ζίκα και στη συνέχεια εκφράστηκαν από κάποιους φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί επίσης μετά από λοίμωξη με τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Το 1976, κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς για τη γρίπη των χοίρων, υπήρξε μια μικρή αύξηση στα περιστατικά του εν λόγω νευρολογικού συνδρόμου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί, αν και η εκ των υστέρων στατιστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ του αντιγριπικού εμβολίου και του Συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε θεωρηθεί. Έκτοτε, σε κάθε αντιγριπικό εμβολιασμό ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου εκτιμάται ότι είναι περίπου μόνο μία περίπτωση ανά ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.

  Δεν σχετίζεται με την COVID-19 το σύνδρομο Guillain-Barre

  Στη νέα επιδημιολογική μελέτη, οι ερευνητές του UCL βρήκαν ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση στα περιστατικά του συνδρόμου στη Βρετανία κατά το πρώτο επιδημικό κύμα Covid-19 την άνοιξη. Η ετήσια συχνότητα περιστατικών του συνδρόμου στα βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ 2016-2019 ήταν 1,65 έως 1,88 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και τα περιστατικά αυτά ήταν μειωμένα κατά 40% έως 50% στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την περίοδο 2016-19.

  "Δεν καταγράφηκε κάποια αύξηση στα περιστατικά του συνδρόμου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως είχε συμβεί με την επιδημία του ιού Ζίκα. Η επιδημιολογική μελέτη μας δείχνει πως δεν υπήρξε αύξηση των περιστατικών του συνδρόμου κατά το πρώτο κύμα της Covid-19. Μάλλον μείωση υπήρξε, συνεπώς, δεν βρέθηκε σχέση ανάμεσα στην Covid-19 και στο σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ", ανέφερε ο δρ Στέφεν Κέντι του UCL.

  Επίσης, αντίθετα με την περίπτωση του καμπυλοβακτηρίου που περιέχει αντιγόνα παρόμοια με τα ανθρώπινα, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν μια αυτοάνοση αντίδραση, δεν βρέθηκε κάποια ανάλογη πρωτεΐνη στον κορονοϊό που να μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αυτοάνοση αντίδραση.

  "Τα περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 βασίζονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, η οποία προκαλεί μια πολύπλοκη ανοσιακή αντίδραση δημιουργίας αντισωμάτων που καταπολεμούν τη λοίμωξη. Η ανάλυση μας δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 δεν περιέχει καθόλου επιπρόσθετο υλικό που να μπορεί να πυροδοτήσει το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Οι ανησυχίες ότι ο εμβολιασμός για την Covid-19 θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει το σύνδρομο σε οποιοδήποτε σημαντικό αριθμό, είναι συνεπώς σχεδόν σίγουρα αστήρικτες", τόνισε ο Κέντι.

  Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, με βάση τα ιστορικά προηγούμενα, δεν αποκλείεται ο μαζικός εμβολιασμός που μόλις ξεκίνησε, να κατηγορηθεί για ορισμένα περιστατικά του συνδρόμου, τα οποία στην πραγματικότητα θα έχουν συμβεί κατά τύχη και όχι εξαιτίας του εμβολίου, από τη στιγμή μάλιστα που δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

  Όπως είπε ο δρ Λαν, "όταν ανοσοποιούμε τον πληθυσμό κατά της Covid-19, το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ και άλλες νευρολογικές παθήσεις θα συμβούν κατά τύχη και μόνο, τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία σε ασθενείς, πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές, καθώς επίσης να αναζωπυρώσουν τις αντιεμβολιαστικές ανησυχίες, παρόλο που πιθανότατα οι περισσότερες, αν όχι όλες, αυτές οι περιπτώσεις δεν θα σχετίζονται στην πραγματικότητα με το ίδιο το εμβόλιο. Δεν πρέπει να αναβληθεί ή να σταματήσει ο εμβολιασμός λόγω υπερβολικών ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια, παρά μόνο αν όντως αποδειχθεί στατιστικά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα εμβόλια και στο σύνδρομο. Πρέπει να αποδεχόμαστε μικρά ρίσκα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εμβολιασμού αυτής της κλίμακας και αυτοί οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι από τον κίνδυνο της λοίμωξης Covid-19".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:07 03/03

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

  Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

  08:58 03/03

  Ηλίας Μόσιαλος: Ανάλυση στοιχείων για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

  Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

  07:59 03/03

  Νέα ελληνική μελέτη για τον κορονοϊό: Το 49% όσων είχαν αντισώματα δεν γνώριζαν ότι έχουν περάσει κορονοϊό

  Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.

  07:23 03/03

  Η Merck συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα

  Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.

  10:58 02/03

  Συνεργασία της Bristol Myers Squibb με το Πανεπιστήμιο Rockefeller για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19

  H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

  08:27 02/03

  Νεότερα στελέχη του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε γι' αυτά

  Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

  08:16 02/03

  10.000 βήματα: Πόσες θερμίδες καίμε εάν φτάσουμε το στόχο της ημέρας;

  Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.

  11:27 01/03

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:36 01/03

  Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ο σοβαρός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο

  Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.

  09:03 01/03

  Να γιατί πρέπει να κάνουμε διαχείριση άγχους!

  Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.