Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Δεκ-2020 08:50

  Χαρτογράφηση σπίλων: μια εξέταση που σώζει ζωές

  Χαρτογράφηση σπίλων: μια εξέταση που σώζει ζωές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χαρτογράφηση σπίλων (ελιών) είναι μία από τις πλέον σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς δίνει τη δυνατότητα για την ανίχνευση μελανώματος (δηλαδή του καρκίνου του δέρματος), ακόμα και σε πολύ πρώιμο στάδιο. Σε σχέση με τις προϋπάρχουσες μεθόδους ανίχνευσης του μελανώματος έχει ακόμα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: πρώτον ότι οι ψηφιακές απεικονίσεις που δίνει αποθηκεύονται και μπορούν να συγκριθούν με νεότερες που θα προκύψουν. Έτσι, επιτρέπει την καταγραφή οποιασδήποτε αλλαγής στους σπίλους, αλλά και τον εντοπισμό και καταγραφή κάθε εμφάνισης νέας ελιάς. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας και αξιολόγησης των απεικονίσεων των σπίλων και κατηγοριοποίησής τους ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητάς τους.  

  Πώς γίνεται η χαρτογράφηση σπίλων;

  Στη χαρτογράφηση σπίλων χρησιμοποιείται ειδική ιατρική κάμερα με την οποία γίνεται ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων (ελιών) του σώματος και ειδικό λογισμικό με το οποίο αξιολογείται η επικινδυνότητά τους και οι πιθανότητες εξέλιξής τους σε κακοήθεια. Tο πιο σύγχρονο σύστημα εξέτασης και καταγραφής δερματικών βλαβών είναι το FotoFinder, ενώ η τελευταία έκδοση Vexia Dermatoscope περιλαμβάνει την εξαιρετικής ανάλυσης Full HD Medicam 1000 καθώς και το νέο σύγχρονο λογισμικό με ενσωματωμένο πρόγραμμα Moleanalyser. 

  Fotofinder Moreanalyzer – Ανάλυση Σπίλων: Στην χαρτογράφηση σπίλων, η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι καθοριστικής σημασίας για το πόσο αξιόπιστο είναι ένα αποτέλεσμα. Το Moleanalyzer από τη Fotofinder αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tübingen του Τμήματος Δερματολογίας και προσφέρει εξίσου υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Δεν σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τους δερματολόγους, αλλά για να προσφέρει μια δεύτερη γνώμη που βασίζεται σε κλινικά ελεγμένους αλγορίθμους αναγνώρισης προτύπων με βαθμολογία κινδύνου. Αυτό προσφέρει – ιδιαίτερα σε προβληματικές περιπτώσεις – ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στην έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος.

  Fotofinder Bodyscan – Χαρτογράφηση Σώματος: H ανάλυση του δέρματος με τη χρήση του λογισμικού Bodyscan είναι ένα βασικό συστατικό της συνολικής χαρτογράφησης του σώματος. Το έμπειρο σύστημα συγκρίνει αυτόματα τις τρέχουσες φωτογραφίες ολόκληρου του σώματος με εκείνες από την προηγούμενη εξέταση και εντοπίζει τις αλλαγές αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό, το Bodyscan εντοπίζει κάθε μελάνωμα και μάλιστα σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο. 

  Ποιοι σπίλοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι 

  Όποιος έχει πάνω από 100 σπίλους έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για μελάνωμα. Τα πρώτα ύποπτα σημάδια για κακοήθεια μπορεί να εμφανιστούν σε ένα ή περισσότερους άτυπους σπίλους. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε το δέρμα σας πολύ καλά και να αναγνωρίζετε τυχόν αλλαγές στους σπίλους σας. Εάν έχετε ελιές που εμφανίζουν κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια, κλείστε ραντεβού με ένα δερματολόγο. 

  Α – Ασυμμετρία (Asymmetry): Ο καλοήθης σπίλος δεν είναι ασύμμετρος. Εάν χωρίσετε τον σπίλο στη μέση και δεν είναι όμοιες οι δύο πλευρές του τότε είναι ασύμμετρος. Η ασυμμετρία είναι προειδοποιητικό σημάδι για μελάνωμα.

  Β – Όρια Περιγράμματος (Border): Ο καλοήθης σπίλος έχει ομαλό περίγραμμα, σε αντίθεση με τα μελανώματα. Το περίγραμμα του πρώιμου μελανώματος τείνει να είναι ανομοιόμορφο. Οι άκρες μπορεί να κάνουν εγκοπές.

  C – Χρώμα (Color): Οι περισσότεροι καλοήθεις σπίλοι έχουν ένα χρώμα – συνήθως μια απόχρωση του καφέ. Η αλλαγή χρώματος ή η εμφάνιση διάφορων αποχρώσεων είναι ακόμη ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ένα μελάνωμα μπορεί επίσης να γίνει κόκκινο, λευκό ή μπλε.

  D – Διάμετρος (Diameter): Οι καλοήθεις σπίλοι έχουν συνήθως μικρότερη διάμετρο από του κακοήθεις. Τα μελανώματα είναι συνήθως 6 χιλιοστά, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι μικρότερα, όταν εντοπίζονται πρώιμα.

  Ε- Εξέλιξη (Evolving): Οι καλοήθεις σπίλοι κρατούν την ίδια εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου. Οποιαδήποτε αλλαγή σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα, όψη, ή άλλο χαρακτηριστικό, ή για κάθε νέο σύμπτωμα, όπως αιμορραγία, κνησμός ή ξηρότητα θεωρούνται επικίνδυνες ενδείξεις.

  Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε τις ελιές στο σώμα σας; 

  Όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των σπίλων τους 1-2 φορές το χρόνο. Τέτοια άτομα θεωρούνται όσοι:
  •    έχουν περισσότερους από 50 σπίλους στο σώμα
  •    έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος 
  •    έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα
  •    έχουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα στην παιδική ή την εφηβική            ηλικία
  •    έχουν εκ γενετής μεγάλους σπίλους
  •    πάσχουν από το σύνδρομο των δυσπλαστικών σπίλων

  Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο – αφροδισιολόγο και Επιστημονικό Διευθυντή της Dermadvance & του MC Medical Center.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.