Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 08:09

  27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας

  27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) διοργανώνει φέτος διαδικτυακά το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας,  10-13 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να παρουσιάσει τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της ρευματολογίας. Στο Συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τα 60α γενέθλια της Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, θα παρουσιαστούν πλήθος επιστημονικών εργασιών και θα συζητηθούν τα πιο επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα του κλάδου. Παράλληλα, προχώρησε στην παραγωγή επετειακού αφιερώματος. Το βίντεο, συνολικής διάρκειας 30 λεπτών, περιλαμβάνει αναφορά στα σημεία σταθμούς της Εταιρείας, αρχειακό υλικό καθώς και δηλώσεις προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της Εταιρείας. (Δείτε το σχετικό βίντεο)

  Στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων, η Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. στηρίζει το Γηροκομείο Αθηνών προσφέροντας 60 κιβώτια προστασίας από την πανδημία του COVID-19. Καθώς ο γηράσκων πληθυσμός αποτελεί πλέον το κέντρο της  πανδημίας, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, με γνώμονα την προστασία των ευαίσθητων ηλικιακών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο, επισκέφθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, το Γηροκομείο Αθηνών και δώρισε υγειονομικό υλικό καθώς και είδη ατομικής προστασίας για προληπτική χρήση κατά του κορονοϊού. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και με την παρουσία της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Κοινωνικής Πολιτικής, κα Πολυτίμης Λεονάρδου. (Δείτε το σχετικό βίντεο)

  Το Πρόγραμμα του φετινού Συνεδρίου, εκτός από τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΡΕ, περιλαμβάνει την Προσυνεδριακή Εκδήλωση με την συμμετοχή ασθενών (4ο Forum των Stakeholders), Συναντήσεις με τον Ειδικό (Meet the Expert), Στρογγυλά Τραπέζια, Ειδικές Διαλέξεις, Κλινικά Φροντιστήρια καθώς και Δορυφορικά Συμπόσια και Διαλέξεις. Στόχος όλων αυτών των παρουσιάσεων θα είναι να παρουσιασθούν τα τελευταία δεδομένα που αφορούν τις ρευματικές – μυοσκελετικές παθήσεις στην αυγή της νέας δεκαετίας (2020-30).

  Συνολικά, οι παρουσιάσεις αυτές θα αφορούν την σύγχρονη γνώση σχετικά με τους βασικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην παθογένεια (που τελικά καθορίζουν και τους θεραπευτικούς στόχους των παλαιότερων και νεότερων θεραπειών) καθώς και την κλινική εικόνα, την επιδημιολογία, τις εργαστηριακές και απεικονιστικές τεχνικές διάγνωσης και παρακολούθησης καθώς και την θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών – μυοσκελετικών παθήσεων.

  Όπως πάντα, οι Ομιλητές και τα Προεδρεία που θα αναλάβουν αυτό το δύσκολο έργο της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, θα απαρτισθούν από Έλληνες και Ξένους Ομιλητές και Ομιλήτριες που διαθέτουν την απαραίτητη ερευνητική και κλινική εμπειρία στα συγκεκριμένα αντικείμενα καθώς και την ικανότητα της αμερόληπτης και αντικειμενικής μετάδοσης των καίριων μηνυμάτων στους συμμετέχοντες. Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών και ο καθηγητής Iain McInnes, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του ρευματισμού (EULAR).

  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος,  "Όπως κάθε 2 χρόνια, το Πανελλήνιο Συνέδριο δίνει την δυνατότητα για την παρουσίαση πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών από Έλληνες ερευνητές, ιδιαίτερα τους νεότερους, που ασχολούνται με τις ρευματικές – μυοσκελετικές παθήσεις. Πρέπει να τονισθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των ερευνητικών αυτών εργασιών, χρηματοδοτούνται από την ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ μέσω των Ερευνητικών Πρωτοκόλλων και Υποτροφιών, που προκηρύσσονται σύμφωνα με τους Εσωτερικούς Κανονισμούς της Εταιρείας, κάθε 2 χρόνια. Οι πόροι για την χρηματοδότηση αυτών των ερευνητικών προσπαθειών προέρχονται διαχρονικά σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα έσοδα Επιστημονικών Εκδηλώσεων όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο. Έτσι η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ πιστεύουμε ότι επενδύει με τον καλύτερο τρόπο στην παραγωγή νέας γνώσης που αφορά τις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις στον τόπο μας."

  Οι δράσεις της Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των 
  ABBVIE, AENORASIS, AMGEN, BOEHRINGER, ELPEN, FARAN, GENESIS Pharma, GILEAD, GSK, JANSSEN, MSD, MYLAN, NOVARTIS, PFIZER, ROCHE, USB, ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:00 22/01

  Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία, τα ποσοστά και η σοβαρότητα

  Νέα, ενημερωμένη έρευνα εξετάζει τις αλλεργικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 των Pfizer/BioNTech.

  09:28 22/01

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ

  Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2, προλαμβάνουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ποιες είναι οι παρενέργειες.

  09:00 22/01

  Ποντίκια με παραπληγία περπάτησαν ξανά χάρη σε πειραματική θεραπεία

  Η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και, παρότι πολλά υποσχόμενη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αργήσουν ακόμη οι δοκιμές σε ανθρώπους.

  11:06 21/01

  Γιατί έχει τόση σημασία ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ;

  Νέα έρευνα υποδεικνύει πως όσο μεγαλύτερη είναι η πληρότητα σε μία ΜΕΘ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς με Covid-19.

  08:40 21/01

  Παλμικό οξύμετρο: Γιατί και πότε είναι απαραίτητο

  Τι είναι το παλμικό οξύμετρο, ποιος είναι ο σκοπός του, πώς λειτουργεί και όλα τα βήματα της διαδικασίας.

  08:34 21/01

  Πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του λάρυγγα

  Η διαστοματική ρομποτική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις στην ωτορινολαρυγγολογία αλλά και τον καρκίνο του λάρυγγα.

  11:29 20/01

  Βρέθηκε επιτέλους το "φάρμακο" κατά της γήρανσης;

  Κινέζοι επιστήμονες δοκιμάζουν σε πειραματόζωα μια νέα γενετική θεραπεία που καθυστερεί τη γήρανση.

  09:09 20/01

  Οξεία και χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών στη λοίμωξη COVID-19

  Το όφελος και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χορήγηση κορτιζόνης και άλλων γλυκοκορτικοειδών.

  08:56 20/01

  Επέμβαση Linx: Νέα και επαναστατική μέθοδος για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σύμφωνα με παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες εμφανίζεται μέχρι και στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  09:15 19/01

  Τηγανητά & καρδιαγγειακά νοσήματα: Νέα έρευνα θα μας κάνει να τα... κόψουμε

  Η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

  09:08 19/01

  Νέα στελέχη του SARS-CoV-2 και αποτελεσματικότητα εμβολιασμού

  Αυτή τη στιγμή "τρέχουν" πολλές ερευνητικές προσπάθειες που διερευνούν γιατί τα νέα στελέχη του κορονοϊού και την πιθανή επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

  09:40 18/01

  Ρευματοπαθείς και εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19

  Οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς συστήνουν στους ρευματοπαθείς να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 .

  09:23 18/01

  Καρδιοπάθειες και COVID-19: Ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέχουν, οι συστάσεις προστασίας

  Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα και τον νέο κορονοϊό.

  09:22 18/01

  Αερισμός του σπιτιού vs COVID-19

  Συμβουλές για τη βελτίωση του αερισμού στα σπίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  23:59 17/01

  Τα λάθη που κάνουμε όταν τρώμε λαχανικά

  Μήπως κι εσείς "χάνετε" χωρίς να το ξέρετε πολλά θρεπτικά συστατικά τους;

  10:36 15/01

  Καρκίνος του προστάτη: Δύο καλές συνήθειες για να τον κρατήσετε μακριά σας

  Ο καφές και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.