Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 11:13

  Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης – αναπάντητα ερωτήματα

  Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης – αναπάντητα ερωτήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της δημοσίευσης των M. Voysey και συνεργατών στο περιοδικό "The Lancet" στις 8 Δεκεμβρίου 2020 (Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK). 

  Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα δύο από τις 4 κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία

  Συνολικά, συμπεριλήφθησαν 11.636 εθελοντές με διάστημα παρακολούθησης περίπου 4 μηνών. Οι περισσότεροι (10.218, 88%) είχαν ηλικίες 18-55 ετών, ήταν λευκοί (9625, 83%) και γυναίκες (7045, 61%). Δεν αναφέρθηκαν νοσηλείες σχετιζόμενες με COVID-19 μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 10 εθελοντές που δεν έλαβαν το ενεργό εμβόλιο νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19. 

  Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν το ποσοστό των περιπτώσεων COVID-19 μετά από 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Συνολικά, η αποτελεσματικότητα ήταν 70.4% - καταγράφηκαν 30 περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ 5807 (0.5%) συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο και 101 περιπτώσεις μεταξύ 5829 συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου (1.7%). 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στους εθελοντές που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ήταν 62%, ενώ σε όσους έλαβαν μια μισή δόση και μια πλήρη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ήταν 90%. Όταν η αποτελεσματικότητα μεταξύ των δύο ομάδων συγκρίθηκε στις 21 ημέρες μετά την πρώτη πλήρη δόση, δεν ανεδείχθη διαφορά, το οποίο υποδηλώνει ότι ακόμα και 1 δόση εμβολίου προσφέρει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη προστασία. Όσον αφορά στην πρόληψη ασυμπτωματικών λοιμώξεων COVID-19, δηλαδή την ανίχνευση του ιού σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα στο πλαίσιο περιοδικών εξετάσεων που υποβάλλονταν οι εθελοντές, αλλά χωρίς συμπτωματολογία, το εμβόλιο φαίνεται να προσφέρει κάποιου βαθμού προστασία, αλλά περαιτέρω δεδομένα είναι απαραίτητα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Δεδομένα ασφάλειας συλλέχθηκαν από 12.174 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο και από 11.879 εθελοντές που δεν έλαβαν το ενεργό εμβόλιο. Δεν καταγράφηκαν θάνατοι σχετιζόμενοι με το εμβόλιο. Συνολικά, περιεγράφηκαν 175 συμβάματα:  84 στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και 91 στην ομάδα ελέγχου. 

  Ένας ασθενής εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου (τελικά όμως αυτό το σύμβαμα αποδόθηκε σε ιδιοπαθή απομυελίνωση του νωτιαίου μυελού),  ένας ασθενής εμφάνισε αιμολυτική αναιμία (αλλά απεδείχθη ότι ανήκει στην ομάδα ελέγχου) και ένας ασθενής που έλαβε το εμβόλιο εμφάνισε πυρετό άνω των 40 oC. Αναφέρθηκαν δύο ακόμα επεισόδια εγκάρσιας μυελίτιδας που δε θεωρήθηκαν τελικά σχετιζόμενα με το εμβόλιο: ένα 10 ημέρες μετά τη χορήγηση, σε ασθενή με προϋπάρχουσα σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα σε ασθενή στην ομάδα ελέγχου, 68 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή της μελέτης και όλοι οι ασθενείς έχουν αναρρώσει ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης. Στα θετικά της μελέτης αυτής συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο δείγμα, ο διπλός τυφλός τυχαιοποιημένος σχεδιασμός της μελέτης, η συμμετοχή στη μελέτη διαφορετικών εθνικοτήτων και φυλών και η αξιολόγηση της ασφάλειας σε όλους τους συμμετέχοντες. 

  Στους περιορισμούς της μελέτης συνυπολογίζεται ότι λιγότερο από 4% των συμμετεχόντων ήταν άνω των 70 ετών, κανείς εθελοντής άνω των 55 ετών δεν έλαβε το συνδυασμό με την μεικτή δόση, και οι εθελοντές με συννοσηρότητες ήταν σχετικά λίγοι. Η ετερογένεια στα δοσολογικά επίπεδα που χορηγήθηκαν ήταν τυχαία αλλά ανέδειξε ένα δυνητικά πολύ αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω αναλύσεις με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών, καθώς και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου σε ηλικιωμένους και εγκύους. Η εμπιστοσύνη της επιστημονικής κοινότητας και της κοινής γνώμης σε οποιοδήποτε εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:01 25/02

  Γέλεν: Καλεί τις χώρες της G20 να βοηθήσουν τα φτωχά κράτη να προμηθευτούν εμβόλια

  "Προτρέπω τις χώρες της G20 να αυξήσουν τη στήριξή τους", ανέφερε η Τζάνετ Γέλεν.

  07:44 25/02

  Ελλάδα-Ισραήλ: Ιδού η σύγκριση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων του εμβολιασμού

  Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στις δυο χώρες. Οι ομοιότητες και οι διαφορές. Το χρονικό των εμβολιασμών και το μεγάλο στοίχημα της ανοσίας.

  19:55 23/02

  Η Παγκόσμια Τράπεζα απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση της εκστρατείας εμβολιασμού του Λιβάνου

  Λόγω εμβολιασμού βουλευτών κατά παράβαση του πρωτοκόλλου χορήγησης εμβολίων.

  19:24 23/02

  Ουκρανία: Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις έλαβε σήμερα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Στόχος να ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού από αύριο.

  19:21 23/02

  Κορονοϊός: Το Serum Institute of India έστειλε το πρώτο φορτίο εμβολίο για το πρόγραμμα Covax

  Το σύστημα Covax σκοπεύει να παράσχει φέτος εμβόλια κατά της Covid-19 στο 20% του πληθυσμού σχεδόν 200 χωρών και περιοχών που συμμετέχουν σε αυτό.

  19:14 23/02

  ΠΟΥ: Έως τον Μάρτιο τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Ιντλίμπ

  Περίπου "το 35% με 40% των εμβολίων θα είναι διαθέσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και το 60-65% το δεύτερο τρίμηνο", ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ.

  20:01 18/02

  Ηλίας Μόσιαλος: Τα εμβόλια φαίνεται να μειώνουν τη διασπορά της λοίμωξης αλλά μάλλον δεν την εξαλείφουν πλήρως

  Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού

  14:30 18/02

  Γκέιτς: Τα εμβόλια των J&J και Novavax συνεχίζουν να παρέχουν "σημαντική" προστασία έναντι των μεταλλάξεων

  Παρότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

  23:08 17/02

  Βραζιλία: Η αστυνομία ερευνά καταγγελίες για "εμβολιασμούς" ηλικιωμένων με κενές σύριγγες στο Ρίο ντε Τζανέιρο

  Η αστυνομία ζήτησε από τις τοπικές αρχές και τους υγειονομικούς αξιωματούχους να βοηθήσουν ώστε να διευκρινιστεί τι απέγιναν οι δόσεις που προορίζονταν για ομάδες υψηλού κινδύνου.

  15:38 17/02

  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Η ΟLAF ερευνά την παράνομη πώληση εμβολίων

  Επικίνδυνο να στρέφονται οι πολίτες στη μαύρη αγορά.

  21:13 16/02

  Υπ. Υγείας: Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αττική

  Τα ραντεβού των πολιτών που θα πραγματοποιούνταν από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.μ. θα επαναπρογραμματιστούν.

  16:30 15/02

  Συναγερμός από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης προς τα κράτη-μέλη για πλαστά εμβόλια

  Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σήμανε συναγερμό προς τα κράτη-μέλη για πλαστά εμβόλια

  20:53 12/02

  ΕΜΑ: Επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης τροποιημένων εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

  Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

  14:04 11/02

  Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για διασπορά ψευδών ειδήσεων

  Η βάση της έρευνας είναι ότι "θεώρησε δεδομένο πως παρέλυσε νοσηλεύτρια λόγω του εμβολίου".

  14:24 10/02

  Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 60-64

  Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τις 15/2.