Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 12:33

  Eurolife FFH: Στόχος, η μείωση της υπογεννητικότητας

  Eurolife FFH: Στόχος, η μείωση της υπογεννητικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η υπογεννητικότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ τη χώρα μας σήμερα. Οι πρακτικές δυσκολίες που συναντούν πολλά ζευγάρια τα κάνουν να αντιμετωπίζουν με δισταγμό τη δημιουργία οικογένειας. Έτσι, το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η χώρα μας και πρόκειται για μια κατάσταση που έχει πολλαπλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, αναμένοντας να επηρεάσει σοβαρά τις επόμενες γενιές. 

  Eurolife FFH και HOPEgenesis: Μια συνεργασία που "γεννά" ένα καλύτερο μέλλον  

  Η Eurolife FFH και η HOPEgenesis, διανύοντας ήδη τη δεύτερη χρονιά της συνεργασίας τους, πραγματοποιούν από κοινού δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2019 και έκτοτε οι δύο οργανισμοί δραστηριοποιούνται μαζί για την ανατροπή του. 

  Βασικός στόχος μέσα από τη συνεργασία της Eurolife FFH και της HOPEgenesis είναι να υποστηριχθούν οι γυναίκες κάτοικοι απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών που θέλουν να γίνουν μητέρες. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν έχει να κάνει με την άμεση και τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια τη κύησης και του τοκετού, ώστε να φέρουν με ασφάλεια στον κόσμο το παιδί τους, αλλά και οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που εμποδίζουν τα νέα ζευγάρια να πάρουν τη σημαντική αυτή απόφαση.

  Οι δύο άξονες δράσης για τη μείωση της υπογεννητικότητας 

  Ο σχεδιασμός των κοινών δραστηριοτήτων των δύο οργανισμών βασίζεται σε δύο άξονες. Για τη Eurolife FFH και οι δύο έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνιστούν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια απέναντι σε ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει το μέλλον της χώρας:
   
  1. Επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, με σκοπό την αναγνώριση και την καταγραφή του 

  2. Πρακτική υποστήριξη ομάδων και τοπικών κοινωνιών, όπου η υπογεννητικότητα αγγίζει υψηλά ποσοστά 

  Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό κομμάτι, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται με ακαδημαϊκά ιδρύματα, διενεργώντας έρευνες που καταγράφουν το πρόβλημα. Η πρώτη έρευνά τους πραγματοποιήθηκε με το Εργαστήριο Διαχείρισης Κινδύνων & Ασφαλίσεων του τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με θέμα "Οι παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα". Η έρευνα είχε ως στόχο να προσδιορίσει και να καταγράψει τόσο τους κοινωνικούς παράγοντες, όσο και την πολυμορφία των αιτιών της υπογεννητικότητας που συνδέονται με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. 

  Η επόμενη έρευνα διενεργείται από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αντικείμενο τις προεκτάσεις της υπογεννητικότητας στους νέους και τη σύνδεσή της με την υπογονιμότητα. Τα αποτελέσματά της είναι σε στάδιο ανάλυσης και αναμένεται να παρουσιαστούν σύντομα.

  Βοήθεια στην πράξη

  Σε πρακτικό επίπεδο, η υποστήριξη της HOPEgenesis γίνεται με την "υιοθεσία" περιοχών, όπου οι γυναίκες κάτοικοι δεν μπορούν να έχουν εύκολη ή τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η Eurolife FFH επέλεξε να υποστηρίξει την Πάτμο και την ευρύτερη περιοχή των Δελφών, ενισχύοντας οικονομικά τη HOPEgenesis, ώστε να προσφέρει δωρεάν ιατρική φροντίδα στις γυναίκες που είτε είναι ήδη έγκυες είτε επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. 

  Τόσο στην Πάτμο, όσο και στα χωριά γύρω από τους Δελφούς, σημειώνονται υψηλά ποσοστά υπογεννητικότητας. Ως απομακρυσμένα σημεία, η πρόσβαση σε κέντρα υγείας, μαιευτήρια και γυναικολόγους είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Η επιλογή των δύο αυτών περιοχών έγινε με κριτήριο τη δυσανάλογη συνάρτηση γεννήσεων και πληθυσμού. H HOPEgenesis, με την υποστήριξη της Eurolife FFH, βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών σε αυτές τις περιοχές, δίνοντάς τους την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζονται για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους – ανατρέποντας, με τον τρόπο αυτό, τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων, μέσα από την παροχή: 

  - Ιατρικών υπηρεσιών και άμεσης φροντίδας με γυναικολόγους 

  - Τακτικής παρακολούθησης της κύησής τους 

  - Υποστήριξης κατά τον τοκετό 

  - Ψυχολογικής υποστήριξης 

  - Μεταφοράς σε κέντρα υγείας και μαιευτήρια, προκειμένου να γεννήσουν 

  Οι δράσεις της συνεργασίας αντιμετωπίζονται θετικά τόσο από τις τοπικές κοινωνίες (οι ωφελούμενες και ο περίγυρός τους) όσο και από την επιστημονική κοινότητα που ανέλαβε το σχεδιασμό, τη διεξαγωγή και την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ερευνών (ποιοτικά και ποσοτικά). 

  Τα αποτελέσματα δείχνουν ένα καλύτερο μέλλον

  Μέχρι σήμερα, η Eurolife FFH και η HOPEgenesis έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν 46 γυναίκες στην Πάτμο, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 33 γεννήσεις και άλλες 13 να αναμένονται το επόμενο διάστημα, και δύο γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών. Καθώς ο αριθμός γεννήσεων αυξήθηκε σημαντικά στην Πάτμο, δημιουργήθηκε, με την υποστήριξη της Eurolife FFH και σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, τη HOPEgenesis και την Ομάδα Αιγαίου, ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός στο νησί. Πλέον, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν το δικό τους χώρο, όπου μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να κοινωνικοποιηθούν.

  Σχετικά με τη δημιουργία του παιδικού σταθμού, ο Δήμαρχος Πάτμου, Ελευθέριος Πέντες, ανέφερε σχετικά "Εν μέσω μιας δύσκολης και πρωτόγνωρης περιόδου λόγω της πανδημίας και σε συνάρτηση με τον ασφυκτικό γραφειοκρατικό σκόπελο που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση, κρίνουμε ότι οι κοινωνικές ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν και χρήζουν άμεσης κάλυψης και ευαισθητοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, στραφήκαμε σε μια εναλλακτική οδό, αυτή της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και προσκαλώντας τη Eurolife FHH, την Ομάδα Αιγαίου και τη Ηοpegenesis, τύχαμε της ανταπόκρισής τους. Η ίδρυση του πρώτου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στην Πάτμο, αποτελεί ορόσημο και φωτεινό παράδειγμα των αποτελεσμάτων της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος πάντοτε της κοινωνίας".

  eurolifeΤαυτόχρονα, χάρη στα οδοιπορικά ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχουν πραγματοποιηθεί στις δύο περιοχές, πάνω από 10.000 κάτοικοι γνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η ένταξή τους στο πρόγραμμα της HOPEgenesis.

  Η Eurolife FFH στέκεται στο πλευρό των γυναικών, ενδυναμώνοντας τις ώστε να πάρουν την απόφαση να κάνουν το μεγάλο βήμα προς τη μητρότητα. Στόχος αυτής της σύμπραξης είναι η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της Ελλάδας και η ανάδειξη και η συνειδητοποίηση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στη χώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:58 03/03

  Ηλίας Μόσιαλος: Ανάλυση στοιχείων για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

  Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

  07:59 03/03

  Νέα ελληνική μελέτη για τον κορονοϊό: Το 49% όσων είχαν αντισώματα δεν γνώριζαν ότι έχουν περάσει κορονοϊό

  Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.

  10:58 02/03

  Συνεργασία της Bristol Myers Squibb με το Πανεπιστήμιο Rockefeller για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19

  H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

  08:27 02/03

  Νεότερα στελέχη του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε γι' αυτά

  Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

  08:16 02/03

  10.000 βήματα: Πόσες θερμίδες καίμε εάν φτάσουμε το στόχο της ημέρας;

  Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.

  11:27 01/03

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:36 01/03

  Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ο σοβαρός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο

  Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.

  09:03 01/03

  Να γιατί πρέπει να κάνουμε διαχείριση άγχους!

  Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;