Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 09:20

  Αρθροσκόπηση στο ιατρείο: Διάγνωση συνθετών προβλημάτων γόνατος και έγχυση βιολογικών παραγόντων

  Αρθροσκόπηση στο ιατρείο: Διάγνωση συνθετών προβλημάτων γόνατος και έγχυση βιολογικών παραγόντων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αρθροσκόπηση είναι η μέθοδος επιλογής για τη διάγνωση ενδαρθρικών παθήσεων γόνατος και πραγματοποιείται κυρίως στο χειρουργείο χορηγώντας στον ασθενή γενική ή περιοχική αναισθησία. Ο Ορθοπεδικός κ. Αθανάσιος Ι. Γεωργοκώστας προσφέρει πλέον την επιλογή αρθροσκοπήσεως στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, προσφέροντας εικόνες υψηλής ποιότητας και διευκολύνοντας τη διάγνωση σύνθετων περιπτώσεων.

  Αρθροσκόπηση γόνατος στο ιατρείο

  "Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική που δίνει στον χειρουργό εικόνες μέσα από την άρθρωση πολύ υψηλής ευκρίνειας- συχνά καλύτερες από μια μαγνητική- και επιτρέπουν στον ασθενή να αποφύγει την αναισθησία και να φύγει από το ιατρείο περπατώντας", λέει ο κ. Γεωργοκώστας. "Σύμφωνα με την εμπειρία μας είναι μια ασφαλής και οικονομικά αποδοτική μέθοδος που επιτρέπει στον Ορθοπεδικό την ακριβή διάγνωση".

  Η νέα αυτή μέθοδος, εγκεκριμένη από την Αμερικάνικη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι μια πολύ βελτιωμένη έκδοση σε σχέση με τα παλαιότερα συστήματα αρθροσκόπησης στο ιατρείο που χρειάζονταν αρθροσκοπικό πύργο και ειδικό σύστημα έκπλυσης. "Τα παλαιότερα συστήματα δεν ήταν πρακτικά να χρησιμοποιηθούν στο ιατρείο. Σήμερα με την χρήση μιας πολύ λεπτής βελόνης-οπτικής ίνας η οποία συνδέεται σε ένα tablet μπορούμε να διαγνώσουμε σύνθετα προβλήματα, έχοντας εικόνες υψηλής ποιότητας", εξηγεί ο ειδικός.

  Ενδείξεις 

  Η αρθροσκόπηση στο ιατρείο είναι κυρίως χρήσιμη σε ασθενείς στους οποίους η μαγνητική δεν είναι επαρκής διαγνωστικά. "Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε προβλήματα μετά από ένα χειρουργείο, όπως και σε σύνθετες οστεοχόνδρινες βλάβες, ρήξεις μηνίσκου ή προσθίου χιαστού συνδέσμου, όπου η μαγνητική αποτυγχάνει να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις", αναφέρει ο κ. Γεωργοκώστας. Επίσης μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή σε ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν μαγνητική εξαιτίας κλειστοφοβίας, ή επειδή φέρουν βηματοδότη και μεταλλικά ένθετα. Ο κος Γεωργοκώστας επισημαίνει ότι αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί περίπου 15 λεπτά και οι εικόνες μέσα από την άρθρωση επεξεργάζονται και δίνονται στον ασθενή αμέσως μετά την διαδικασία.

  "Η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα επισκοπικό εργαλείο που επιβεβαιώνει τη διάγνωση σε μια ενδαρθρική παθολογία, μπορεί όμως να αποτελέσει θεραπευτικό εργαλείο για τον ασθενή αφού μπορεί να γίνει στοχευμένη έγχυση βιολογικών παραγόντων όπως αιμοπετάλια, βλαστοκύτταρα, υαλουρονικού οξέος και άλλων ενέσιμων διαλυμάτων στην περιοχή της βλάβης". Φυσικά αν γνωρίζουμε ότι ο ασθενής έχει ένα πρόβλημα στο γόνατο που χρειάζεται επιδιόρθωση αυτό θα γίνει απευθείας στο χειρουργείο αναφέρει ο Δρ. Γεωργοκώστας. "Όμως η αρθροσκόπηση στο ιατρείο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για ασθενείς που η μαγνητική δεν είναι επαρκής για την διάγνωση του προβλήματος τους".

  Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Δρ. Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα M.D.
  Ορθοπεδικός Χειρουργός- Αθλητίατρος-Συνεργάτης Γ´ Ορθοπεδικής κλινικής ΥΓΕΙΑ, Εξειδικευθεί στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λυών, Γαλλία www.georgokostasorthopaedics.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.