Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 09:19

  Συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό στους άντρες

  Συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό στους άντρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό ταλανίζουν μεγάλο ποσοστό ανδρών κυρίως άνω των 50 ετών χωρίς να αποκλείονται και στους νεότερους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη συχνοουρία, την έγερση για ούρηση τη νύκτα την επιτακτική ανάγκη για ούρηση σε μικρά διαστήματα χωρίς μεγάλη ποσότητα ούρων, τη μειωμένη και διακεκομμένη ροή ούρων, τη δυσκολία στην έναρξη της ούρησης και το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης. Για τη σωστή αντιμετώπιση και την ύφεση των συμπτωμάτων απαιτείται η σωστή διαγνωστική προσέγγιση και η επακόλουθη στοχευμένη θεραπεία. 

  Πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

  •    Λεπτομερής λήψη ατομικού και σεξουαλικού ιστορικού (τρόπος ζωής, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργικές επεμβάσεις και πιθανές νευρολογικές παθήσεις).
  •    Κλινική εξέταση έξω γεννητικών οργάνων προς αποκλεισμό φίμωσης, στενώματος έξω στομίου ουρήθρας, καρκίνου πέους. 
  •    Δακτυλική εξέταση προς αποκλεισμό κακοηθείας του προστάτη σε άνδρες άνω των 50 ετών.
  •    Ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ούρησης (IPSS Questionnaire).
  •    Εξέταση ούρων προς αποκλεισμό λοίμωξης ή κακοήθειας.
  •    PSA σε άνδρες >50 ετών που χρήζουν θεραπείας για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτου για αποκλεισμό κακοήθειας.
  •    Υπερηχογραφική μέτρηση του υπολείμματος ούρων μετά από ούρηση. Επί ικανού υπολείμματος ούρων, εργαστηριακή αξιολόγηση νεφρικής λειτουργίας και υπέρηχος νεφρών.
  •    Υπερηχογραφική εκτίμηση μεγέθους του προστάτη.

  Περαιτέρω έλεγχος επί ενδείξεων

  -   Επί συμπτωμάτων συχνοουρίας, νυκτουρίας και επιτακτικής ούρησης με πιθανή συνοδό ακράτεια συνιστάται ημερολόγιο ούρησης για 3 ημέρες, όπου καταγράφονται τα προσλαμβανόμενα υγρά και τα αποβαλλόμενα ούρα με λεπτομέρεια ώρας για αντικειμενική αξιολόγηση των συμπτωμάτων.
  -    Επί εντόνων συμπτωμάτων και προς αξιολόγηση της ούρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί ουροροομέτρηση, όπου ο άνδρας ουρεί σε ειδικό μηχάνημα και η ούρησή του παρουσιάζεται ως μια καμπύλη που πιθανολογεί απόφραξη ή στένωμα της ουρήθρας. Σε άνδρες <50 ετών, η ουροροομέτρηση μπορεί να θέσει τη διάγνωση του ουρηθρικού στενώματος και του υψηλού αυχένα της ουροδόχου κύστης, παθήσεις που δημιουργούν συμπτώματα χωρίς εμπλοκή του προστάτη και αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο χειρουργικά.
  -    Επικουρικά, ως διαγνωστικό όπλο χρησιμοποιείται και η ουρηθροκυστεοσκόπηση, η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξη ουρηθικού στενώματος και υψηλού αυχένα της ουροδόχου κύστης, ενώ παράλληλα αξιολογείται και το μέγεθος του προστάτη καθώς και οποιαδήποτε παθολογία της ουροδόχου κύστης (όγκος, δοκίδωση κύστεως στα πλαίσια δυσκολίας κένωσης της κύστης).
  -    Τέλος, η ουροδυναμική μελέτη αξιολογεί την ούρηση και τον εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστεως, χωρίς να μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός χειρουργείου προστάτη.

  Ο ανωτέρω διαγνωστικός έλεγχος θέτει τις σχετικές και απόλυτες ενδείξεις για χειρουργείο προστάτη και βοηθάει στην αποτελεσματική επιλογή συντηρητικής αντιμετώπισης.

  Ευχαριστούμε τον Κοτσίρη Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό και Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο, επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξειδικευθέντα στην Ανδρολογία και Υπογονιμότητα στην Ά Πανεπιστημική Ουρολογική του ΑΠΘ, συγγραφέα άρθρων σε διεθνή ουρολογικά περιοδικά και βιβλία (www.kotsiris-urology.com).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:05 28/11

  Να βάλουμε φέτος χριστουγεννιάτικα φωτάκια ή καλύτερα όχι;

  Εάν μέσα στην ενεργειακή κρίση το σκέφτεστε να στολίσετε το σπίτι σας με φωτάκια, αξίζει να διαβάσετε τα σχόλια των ψυχολόγων για το εάν και πώς μας επηρεάζουν.

  09:50 28/11

  Νέα μελέτη βρίσκει αποτελεσματικό αντιπηκτικό φάρμακο ως μετα-Covid θεραπεία

  Νέα βρετανική κλινική δοκιμή καταλήγει για την αποτελεσματικότητα της απιξαμπάνης για ασθενείς με Covid-19.

  09:04 28/11

  Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα νεοπλάσματα αλλά βέβαια και για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

  12:13 25/11

  Ανεπάρκεια σιδήρου: Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό

  Παρότι η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους, συχνά υποδιαγιγνώσκεται.

  09:11 25/11

  Νέα δεδομένα για την προστασία από τα δισθενή εμβόλια από τις μεταλλάξεις της Όμικρον

  Μια από τις επικρατούσες μεταλλάξεις της Όμικρον είναι η υπομετάλλαξη BQ1.1 και οι εταιρείες παραγωγής δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα για την προστασία που προσφέρουν τα νέα εμβόλια.

  09:00 25/11

  Sanofi: Ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

  H Sanofi παρουσίασε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων μειώνοντας έτσι το συχνά μακρύ και ψυχοφθόρο ταξίδι των πασχόντων.

  08:13 25/11

  Βράβευση της Advanced Hair Clinics στα Cyprus Wellness Awards 2022

  Το Bronze Βραβείο στην κατηγορία "Hair Restoration Clinic", απονεμήθηκε στην Advanced Hair Clinics στο πλαίσιο βράβευσης του θεσμού Cyprus Wellness Awards.

  14:03 24/11

  Απρόσμενη ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου από Έλληνες επιστήμονες στη Δανία

  Η μελέτη του εγκεφάλου παραμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για τους επιστήμονες, και σίγουρα έχει πολλά να αποκαλύψει.

  11:07 24/11

  Ο εθελοντισμός και τα εγγόνια "αντιμετωπίζουν" τη μοναξιά μετά τα 50

  Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα μεγάλη μελέτη, ωστόσο έχει και ένα απρόσμενο εύρημα.

  08:55 24/11

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε τουλάχιστον 238.000 Ευρωπαίους το 2020

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η κυριότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

  12:16 23/11

  Ένας καλός λόγος να πίνουμε (και) τσάι

  Τα καλά νέα είναι ότι αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, που μεταξύ άλλων περιέχονται στο κρασί και το τσάι, μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης των ηλικιωμένων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:52 23/11

  34ο Πανελλήνιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

  To συνέδριο έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

  09:18 23/11

  Διαβήτης τύπου 1: Το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει τη νόσο

  Ο αμερικανικός FDA έδωσε έγκριση για το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αλλιώς γνωστό ως παιδικό διαβήτη.

  13:34 22/11

  Ο πόνος και οι πιο κοινές αιτίες του

  Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι μας κάποια στιγμή βιώνουμε πόνο. Σε τι χρησιμεύει ο πόνος στον οργανισμό και πώς μπορούμε να τον ανακουφίσουμε;

  11:54 22/11

  Ο καιρός αλλάζει: Η vegan κολοκυθόσουπα θα μας ζεστάνει και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας

  Μια ζεστή σούπα είναι ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ και γεμάτο βιταμίνες γεύμα. Επιπλέον, είναι μια εύκολη και οικονομική επιλογή.

  08:31 22/11

  Γιατί οι ιοί από νυχτερίδες συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο;

  Ο συνδυασμός αλλαγών στη χρήση γης και στο κλίμα φαίνεται πως είναι δύο από τους παράγοντες που προκαλούν γεγονότα μεταδόσεων παθογόνων από τις νυχτερίδες σε άλλα είδη.