Τρίτη, 17-Νοε-2020 11:42
Συμβουλές για καλύτερο ύπνο μέσα στην πανδημία

Ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να είναι δυσεπίτευκτος ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είναι ακόμη πιο δύσκολο, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η διακεκριμένη επιστήμονας Dr Chandra Jackson, που μελετά τον ύπνο στο NIEHS. Τα σημαντικότερα σημεία συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Πολλοί άνθρωποι κατά την περίοδο αυτή κοιμούνται είτε λιγότερο είτε περισσότερο από ό,τι πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, ο φυσιολογικός και υγιής ύπνος βοηθάει τη σωματική ενέργεια, τη ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Ακόμα και πριν την πανδημία COVID-19, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους δεν είχε τον συνιστώμενο ποιοτικό ύπνο διάρκειας 7 ωρών χωρίς διακοπή. Το αυξημένο άγχος των τελευταίων μηνών, η πιθανή απομόνωση ή κατάθλιψη, και η οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή. Η διαταραχή της καθημερινότητας δυσχεραίνει την αίσθηση του χρόνου. Η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι μας, οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει τον ύπνο.
Αυξημένος ο κίνδυνος και για σταδιακή απώλεια όρασης λόγω της ρύπανσης του αέρα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.
Αλλεργικές αντιδράσεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 της εταιρείας Moderna στις ΗΠΑ.
Κάθε μέρα 2 γυναίκες στην Ε.Ε. χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική παρενόχληση είναι και τα δύο πράξεις που εκτός από καταδικαστέες ποινικά, επηρεάζουν βαθιά την ψυχοσύνθεση του θύματος.
Τι είναι η κύστη κόκκυγος, που οφείλεται και τι περιλαμβάνουν οι θεραπευτικές επιλογές.
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.
Νέα, ενημερωμένη έρευνα εξετάζει τις αλλεργικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 των Pfizer/BioNTech.
Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2, προλαμβάνουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ποιες είναι οι παρενέργειες.
Η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και, παρότι πολλά υποσχόμενη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αργήσουν ακόμη οι δοκιμές σε ανθρώπους.
Νέα έρευνα υποδεικνύει πως όσο μεγαλύτερη είναι η πληρότητα σε μία ΜΕΘ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς με Covid-19.
Τι είναι το παλμικό οξύμετρο, ποιος είναι ο σκοπός του, πώς λειτουργεί και όλα τα βήματα της διαδικασίας.
Η διαστοματική ρομποτική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις στην ωτορινολαρυγγολογία αλλά και τον καρκίνο του λάρυγγα.
Κινέζοι επιστήμονες δοκιμάζουν σε πειραματόζωα μια νέα γενετική θεραπεία που καθυστερεί τη γήρανση.
Το όφελος και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χορήγηση κορτιζόνης και άλλων γλυκοκορτικοειδών.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σύμφωνα με παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες εμφανίζεται μέχρι και στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.