Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 07:00

  Γρήγορο τεστ αντιγόνου κορονοϊού ή  μοριακό τεστ; Ποιο εμπιστευόμαστε;

  Κορονοϊός - τεστ 10.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ποιο τεστ για τον κορονοϊό και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Δημόσια Υγεία; Oλες οι απαντήσεις από την ειδική Βιοπαθολόγο – Μικροβιολόγο   Msc . MD Xρήστου Χ. Ευσταθία κάτοχο Msc.MD. " GLOBAL MEDICINE  -HEALTH CRISIS MANAGEMENT " και επιστημονικά υπεύθυνη των Διαγνωστικών Εργαστηρίων MIKROLAB.

  Ο κορονοϊός Sars-cov-2 προκαλεί τη λοίμωξη του αναπνευστικού COVID-19  και είναι υπεύθυνος για την πανδημία που ξεκίνησε από τη πόλη WUHAN της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019.

  Η ταυτότητα του κορονοϊού 

  Είναι ένας RNA ιός και όπως όλοι οι κορονοϊοί έχει 4 πρωτεΐνες στην επιφάνεια του οι οποίες μαζί με τη μεμβράνη συνθέτουν τον ιικό φάκελο. Η λοιμογόνος δράση του ιού οφείλεται στη πρωτεΐνη S (spike) μέσω της οποίας προσκολλάται στα επιθηλιακά  κύτταρα του φάρυγγα, χρησιμοποιώντας τον υποδοχέα ACE 2 προκειμένου να μολύνει το ανθρώπινο κύτταρο. Από την στιγμή που ο ιός εισβάλει στο ανθρώπινο κύτταρο αρκούν  4 ημέρες προκειμένου να εγκατασταθεί.

  Τεστ κορονοϊού – Τι έχουμε στη διάθεσή μας

  Η μέθοδος διάγνωσης (gold  standard) του ιού είναι η μοριακή RT –PCR σε δείγματα ρινοφάρυγγα, στοματοφάρυγγα και βρογχικών εκκρίσεων. Το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό έχει 100 % ευαισθησία και 100 % ειδικότητα μέχρι και 4 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων από την στιγμή εισβολής όπου αναφέρθηκε προηγουμένως.

  Από πολλές εταιρίες στο χώρο της διάγνωσης δημιουργήθηκαν τα  γρήγορα τεστ αντισωμάτων ανοσοχρωματογραφίας με δείγμα αίματος τα όποια ανευρίσκουν αντισώματα IGG και IGM. Η χρήση τους αποδείχθηκε αναποτελεσματική καθότι είχαν  χαμηλή ευαισθησία αλλά και ειδικότητα ως προς τη διάγνωση του ιού, εμφανίζοντας  διασταυρούμενη αντίδραση με αλλά στελέχη κορονοϊού. Η ανεύρεση αντισώματος δε θα μπορούσε πότε να δώσει μία έγκαιρη – γρήγορη διάγνωση καθώς ο ιός έχει ως αρχικό  κύτταρο στόχο τα κύτταρα του φάρυγγα. 

  Πλέον, έχουμε την εμφάνιση των γρήγορων τεστ αντιγόνου του ιού με τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος το οποίο χρησιμοποιείται για την διάγνωση του ιού με πολύ καλά αποτελέσματα. Στις 11 Μάιου του 2020 τα τεστ αντιγόνου εγκρίνονται από το Διεθνή Οργανισμό FDA ως κατεπείγουσα ανάγκη χρησιμοποίησης τους για τη διάγνωση του ιού  στα πλαίσια της Δημόσια Υγείας ως μέθοδος screening. Ως μέθοδος screening ορίζεται εκείνη όπου ενδείκνυται να εξεταστούν άτομα ασυμπτωματικά τα οποία όμως έχουν εκτεθεί στον ιό με κάποιο τρόπο. Βάση του CDC (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ) είναι ιδανική η χρήση τους σε δομές φιλοξενίας ατόμων, σε σχολεία, σε χώρους εργασίας όπου έχει βρεθεί θετικό κρούσμα. 

  Το γρήγορο τεστ είναι αρκετά οικονομικό με αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών ενώ το μοριακό είναι πιο δαπανηρό με αποτέλεσμα από 3 έως 24 ώρες.

  Στη χρήση του γρήγορου τεστ όσο αναφορά την αποτελεσματικότητά του στα πλαίσια της Δημοσίας Υγείας πρέπει να συνυπολογίζεται ο επιπολασμός της νόσου των τελευταίων 7 με 10 ημερών όταν αυτό γίνεται σε μια περιοχή που θέλουμε να ελέγξουμε, καθώς ο επιπολασμός εκφράζει το ποσοστό των νέων λοιμώξεων.

  Τα τεστ αντιγόνου έχουν ευαισθησία που κυμαίνεται από 90 έως 97% και ειδικότητα που φτάνει το το 99 %. Να πούμε εδώ ότι η ευαισθησία εκφράζει το ποσοστό των αληθώς θετικών ως προς τη νόσο και η ειδικότητα των αληθώς αρνητικών. 

  Εν κατακλείδι αυτό που προτείνω σαν ασφαλή χρήση του γρήγορου τεστ είναι να γίνεται επί συμπτωμάτων της νόσου όπου θα δώσει μια ασφαλής διάγνωση καθότι η λανθάνουσα φάση του ιού μπορεί να διαγνωστεί μόνο με τη gold standard μέθοδο, τη μοριακή. Σε όλα αυτά που ανέφερα πρέπει να υπολογίζεται η σπουδαιότητα της σωστής λήψης από εξειδικευμένο προσωπικό, το κόστος αλλά και ο χρόνος μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:05 03/12

  Συμπτώματα κορονοϊού: Τι πρέπει να κάνετε όταν νοσεί κάποιος στο σπίτι

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έδωσε οδηγίες για τη διαχείριση ενός ύποπτου με COVID-19 ή ασθενούς με κορονοϊό στο σπίτι.

  08:52 03/12

  Πρωτοφανές στην Ιατρική: Το timeline για τη δημιουργία των εμβολίων για τον κορονοϊό

  Οι ημερομηνίες κλειδιά που μας οδήγησαν από την αρχή της επιδημίας στο να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την έγκριση για εμβόλια για τον κορονοϊό στην Ευρώπη.

  08:44 03/12

  Μεταμόσχευση μαλλιών: Η νέα εποχή

  Τα τελευταία χρόνια η μεταμόσχευση μαλλιών έχει γνωρίσει μία νέα εποχή στον τρόπο εφαρμογή της μέσα από σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

  07:25 03/12

  Η ΒΙΑΝΕΞ σύμμαχος στην καταπολέμηση του 2ου κύματος της πανδημίας

  Oι πρωτοβουλίες της εταιρείας έρχονται για ακόμη μια φορά να προστεθούν στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

  09:05 02/12

  Διαζύγιο: Επώδυνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα

  Το διαζύγιο μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με δανική έρευνα.

  08:13 02/12

  Απαντήσεις και στήριξη για την αιμορροφιλία μέσα από... Σημεία Στίξης

  "Σημεία Στίξης", ονομάζεται η νέα πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αιμορροφιλία από το Σύλλογο Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

  08:00 02/12

  Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό

  Τα δεδομένα των εμβολίων που βρίσκονται στην τελική ευθεία να κυκλοφορήσουν εναντίον του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

  07:55 02/12

  Κατ’ οίκον εξέταση για COVID-19 με την υποστήριξη της Europ Assistance Greece στον Νομό Αττικής

  Υπάρχει επίσης η δυνατότητα με το ίδιο δείγμα να γίνει παράλληλα εξέταση για γρίπη.

  09:28 01/12

  Έμφραγμα: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες ή οι γυναίκες από θάνατο μετά το περιστατικό;

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου μετά από ένα έμφραγμα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

  09:00 01/12

  Εμβόλιο για κορονοϊό: Θα επιλέγουμε ποιο απ’ όλα θα κάνουμε; Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

  Με παραπάνω από ένα εμβόλια για τον κορονοϊό να είναι στη διάθεσή μας -όπως όλα δείχνουν- προκύπτουν αρκετά ερωτήματα.

  08:00 01/12

  9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης

  Η αθηροσκλήρωση αποτελεί σήμερα την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  08:00 01/12

  COVID-19: Καινοτόμες λύσεις ανίχνευσης και προστασίας από oυγγρικές ιατρο-τεχνολογικές εταιρείες

  Ο Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ουγγρικών επιχειρήσεων στον κλάδο της υγείας.

  09:50 30/11

  COVID-19: Οι σκέψεις του καθηγητή Καρδιολογίας Βασίλη Βασιλικού που νοσεί με πνευμονία

  O Βασίλης Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας και ταμίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας νοσηλεύεται με COVID-19. Οι σκέψεις του όπως τις δημοσιοποίησε έχουν ενδιαφέρον.

  09:16 30/11

  Έχουμε εμβόλια - "Ξεμπερδέψαμε" με τον κορονοϊό ή μπορεί να αποκτήσει ανοσία σε αυτά;

  Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορονοϊού στο μέλλον, οπότε εν καιρώ μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή των εμβολίων πρώτης γενιάς, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:41 30/11

  Ελληνική μελέτη: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους νόσησαν από SARS-COV-2

  Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 έχουν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 δείχνει ελληνική μελέτη σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ.

  07:35 30/11

  alcoflu: Το νέο σκεύασμα για το κρυολόγημα και την αλλεργική ρινίτιδα

  Ένα νέο καινοτόμο σκεύασμα κυκλοφόρησε πρόσφατα η ΕLPEN για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.