Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 00:06

  Νοσογόνος παχυσαρκία: Η βαριατρική χειρουργική υπόσχεται τη ριζική θεραπεία

  Νοσογόνος παχυσαρκία: Η βαριατρική χειρουργική υπόσχεται τη ριζική θεραπεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι µία πραγματική νόσος κι όχι όπως λανθασμένα εκλαμβάνεται από τους πάσχοντες ένα αμιγώς αισθητικό πρόβλημα που δυσκολεύει την κοινωνική τους ζωή. Σε περίπτωση που μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία και συνακόλουθα στην ποιότητα ζωής των ασθενών. 

  Με αφορμή τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA και στα οποία καταδεικνύεται ο δισταγμός και η φοβία των ασθενών που παλεύουν με την νοσογόνο παχυσαρκία να προχωρήσουν στην χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, απευθυνθήκαμε στον κ. Γρηγόρη Τσιώτο, Επικ. Καθηγητή Χειρουργικής, Mayo Clinic, ο οποίος μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την βαριατρική χειρουργική, τις ενδείξεις και τα πλεονεκτήματά της για τους ασθενείς.

  Υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων οι ασθενείς κατατάσσονται σε υποψήφιους και μη για χειρουργική θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας;
  Οπωσδήποτε. Μόνο με αντικειμενικά κριτήρια μπορεί ένας χειρουργός να συμβουλεύσει με υπευθυνότητα τους ασθενείς. Αυτά τα κριτήρια θεσπίστηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institute of Health-NIH) των ΗΠΑ το 1996, μετά από πολυετείς μελέτες χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίες απέδειξαν ότι όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι πάνω από 40, τότε μειώνονται σημαντικά τα χρόνια της ζωής, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, εμφράγματος, εγκεφαλικού, γυναικολογικών καρκίνων (μαστού, ωοθήκης, μήτρας) και καρκίνου παχέος εντέρου, εμφανίζεται διαβήτης και υπέρταση. 

  Για τους λόγους αυτούς, από το 1996 οι καθοδηγητικές γραμμές (medical guidelines) από όλους τους ιατρικούς συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρίες στις ΗΠΑ και διεθνώς συνιστούν εγχείρηση σε όλους τους ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 40, καθώς και σε εκείνους με ΔΜΣ πάνω από 35, όταν ήδη συνυπάρχει τουλάχιστον μία επιπλοκή της παχυσαρκίας (διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, υπνική άπνοια). Αυτοί είναι οι όροι που ορίζουν την Νοσογόνο Παχυσαρκία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι αλλά δεν πληρούν τους όρους της Νοσογόνου Παχυσαρκίας που αναφέρθηκαν, δεν πρέπει να χειρουργούνται, ακόμα και όταν οι ίδιοι λανθασμένα το ζητούν. Οι ιατρικές ενδείξεις πρέπει πάντοτε να ακολουθούνται αυστηρά.  

  Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και ποια τα πλεονεκτήματά τους για τους ασθενείς; 
  Είναι κυρίως δύο: η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy – το λεγόμενο "μανίκι") και η γαστρική παράκαμψη (gastric by-pass). Σήμερα και οι δύο αυτές εγχειρήσεις γίνονται λαπαροσκοπικά με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και πολύ γρήγορη αποκατάσταση. Η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από τον ΔΜΣ, τις διαιτητικές συνήθειες, το ιστορικό του κάθε ασθενή και την ανάλυση που πάντα πρέπει να γίνεται από τον υπεύθυνο χειρουργό. Η γαστρική παράκαμψη ήταν η εγχείρηση εκλογής για δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ διότι προκαλεί απώλεια βάρους με πολλούς μηχανισμούς και είχε αποδειχθεί πολύ καλύτερη συγκρινόμενη με τις άλλες διαθέσιμες εγχειρήσεις της εποχής εκείνης, όπως ο Δακτύλιος και η Διαμερισματοποίηση. 

  Ήταν όμως τεχνικά απαιτητική. Η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve – "μανίκι") προκαλεί απώλεια βάρους με δύο μηχανισμούς: 1. Ελαττώνει πάρα πολύ την ποσότητα του φαγητού που μπορεί κάποιος να καταναλώσει, και 2. Ελαττώνει την όρεξη για φαγητό, αλλάζει δηλαδή την σχέση του ασθενή με το φαγητό κάνοντάς τον να το θέλει λιγότερο, να το σκέφτεται και να το θυμάται λιγότερο. Τεχνικά είναι λιγότερο απαιτητική από την γαστρική παράκαμψη και έχει αποδείξει πολύ καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Για τους λόγους αυτούς, στις ΗΠΑ πλέον για ΔΜΣ κάτω από 50-55, τα τελευταία χρόνια συνιστάται το sleeve, ενώ για πάνω από 50-55, προτείνεται το γαστρικό by-pass.

  Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι αυτές οι δύο είναι οι διεθνώς παραδεκτές εγχειρήσεις σε υπεύθυνα κέντρα παχυσαρκίας (βαριατρικής) διεθνώς. Δυστυχώς, πολύ συχνά ακόμα εφαρμόζονται και εγχειρήσεις που έχουν εγκαταλειφθεί (π.χ. δακτύλιος), ή επινοήσεις που προτείνονται από διάφορους χειρουργούς, αλλά ουδέποτε έχουν επιβεβαιωθεί από επιστημονικές συγκριτικές μελέτες. Οι ασθενείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να παίρνουν πάντοτε και δεύτερη γνώμη και να ερευνούν τις επιλογές τους.

  Η βαριατρική χειρουργική είναι ασφαλής; Υπάρχουν επιπλοκές και τι θα πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς μετά από την επέμβαση; 
  Σήμερα πλέον είναι πολύ ασφαλής. Οι πιθανότητες επιπλοκών είναι πολύ λίγες, δεν υπερβαίνουν το 1-2% και αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Η εγχείρηση γίνεται λαπαροσκοπικά, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες, οι ασθενείς αρχίζουν να πίνουν υγρά την 2η ημέρα και για 7-10 ημέρες λαμβάνουν φαγητό σε υδαρή μορφή, δηλαδή "χτυπημένο" στο blender και προχωρούν σε κανονική, ελεύθερη δίαιτα αμέσως μετά με την προϋπόθεση να μασούν πολύ καλά το φαγητό τους, ώστε να πολτοποιείται στο στόμα. Πέρα από τις παραπάνω οδηγίες, δεν βάζουμε άλλους περιορισμούς στους ασθενείς ως προς την δίαιτα, διότι η εγχείρηση λειτουργεί από μόνη της. Εξ άλλου εάν επρόκειτο πράγματι να ακολουθήσουν κάποιους περιορισμούς, μάλλον θα είχαν χάσει βάρος από μόνοι τους και δεν θα χρειάζονταν και εγχείρηση.  

  Με αφορμή τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA και καταγράφουν τη διστακτικότητα των ασθενών στο να αποδεχτούν τη χειρουργική επέμβαση ως ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία της παχυσαρκίας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους ανθρώπους που παλεύουν με την παχυσαρκία;
  Η μελέτη αυτή είναι σημαντικότατη και έχει τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τα οικονομικά της υγείας κάθε χώρας. Πολλοί ασθενείς με Νοσογόνο Παχυσαρκία πράγματι δεν αντιλαμβάνονται την κατάστασή τους ως νόσο, ως ασθένεια, αλλά ως μια δυσκολία στη ζωή τους, ως αισθητικό πρόβλημα, ή ως μία κοινωνική δυσκολία. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η Νοσογόνος Παχυσαρκία θα τους στερήσει πολλά χρόνια ζωής, τους προδιαθέτει σε ανάπτυξη καρκίνου (με εγχειρήσεις, χημειοθεραπείες, κτλ), σε έμφραγμα, ή εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και υπέρταση με όλα όσα αυτά σημαίνουν. 

  Για το τεράστιο αυτό έλλειμμα ευθύνονται τόσο όσοι σε κάθε χώρα χαράσσουν πολιτική πρόληψης στην υγεία, αλλά και οι υπεύθυνοι γιατροί. Οι ασθενείς φοβούνται την εγχείρηση (η οποία έχει πολύ σπάνια προβλήματα) διότι δεν συνειδητοποιούν τα απείρως μεγαλύτερα προβλήματα και επιπλοκές της κατάστασής τους εάν δεν χειρουργηθούν. Ένας ασθενής που φοβάται την εγχείρηση, θα έπρεπε να φοβάται απείρως περισσότερο την αποφυγή της εγχείρησης. Η εγχείρηση, όταν γίνεται σωστά από υπεύθυνη και δοκιμασμένη χειρουργική ομάδα με τις διεθνώς παραδεκτές ενδείξεις, δημιουργεί υγιέστερους ανθρώπους που ζουν περισσότερο, με πολύ μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο, έμφραγμα και εγκεφαλικό, μείωση ή εξάλειψη του διαβήτη και της υπέρτασης, και παύση χρήσης πολλών φαρμάκων. Συγχρόνως φυσικά, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, την κοινωνική αποδοχή, την προσωπική αυτοεκτίμηση και την χαρά της ζωής. 

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:50 30/11

  COVID-19: Οι σκέψεις του καθηγητή Καρδιολογίας Βασίλη Βασιλικού που νοσεί με πνευμονία

  O Βασίλης Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας και ταμίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας νοσηλεύεται με COVID-19. Οι σκέψεις του όπως τις δημοσιοποίησε έχουν ενδιαφέρον.

  09:16 30/11

  Έχουμε εμβόλια - "Ξεμπερδέψαμε" με τον κορονοϊό ή μπορεί να αποκτήσει ανοσία σε αυτά;

  Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορονοϊού στο μέλλον, οπότε εν καιρώ μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή των εμβολίων πρώτης γενιάς, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:41 30/11

  Ελληνική μελέτη: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους νόσησαν από SARS-COV-2

  Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 έχουν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 δείχνει ελληνική μελέτη σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ.

  23:59 29/11

  Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ένα αβγό;

  Θα εντυπωσιαστείτε από τις ιδιότητες αυτής της απλής -και εύκολης και φθηνής- τροφής!

  15:32 27/11

  Όμιλος ΙΑΣΩ: Βραβεύτηκε ως το κορυφαίο νοσοκομείο

  Επιπλέον απέσπασε 7 Κορυφαίες Διακρίσεις στα Healthcare Business Awards 2020.

  10:46 27/11

  Ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα μειώνει τουλάχιστον στο μισό την "κακή" χοληστερίνη

  Στους ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  09:11 27/11

  Εξέλιξη: Έγκριση θεραπείας για ασθενείς με COVID-19

  Το FDA εγκρίνει το συνδυασμό baricitinib και remdesivir για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

  09:11 27/11

  Θέρμανση καπνού: Αρκεί για την απελευθέρωση της νικοτίνης

  Γιατί δεν χρειαζόμαστε την καύση, παρά μόνο τη θέρμανση του καπνού για να απελευθερώσουμε τη νικοτίνη;

  09:02 27/11

  Η σιδηροπενία επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

  Παρόλο που επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως, η σιδηροπενία (ανεπάρκεια σιδήρου) υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται.

  08:36 27/11

  Πανδημία κορονοϊού: Ζωτικής σημασίας η υγεία των αγγείων

  Το ερώτημα που κυριαρχεί στην εποχή του κορονοϊού: Είστε σίγουροι ότι τα αγγεία σας είναι υγιή;

  09:27 26/11

  Susan King-Barnardo (Merck Ελλάδας): Φέτος μάθαμε ότι η κοινωνία μας έχει πολλή δουλειά να κάνει

  H εδώ και ένα χρόνο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της φαρμακευτικής μιλά για τις προκλήσεις, τις προτεραιότητες και τις δύσκολες στιγμές.

  09:08 26/11

  Έχετε ομάδα αίματος 0 ή αρνητικό ρέζους; Μπορεί να έχετε μικρότερο κίνδυνο να κολλήσετε κορονοϊό

  Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο ή αρνητικό ρέζους να κολλήσουν κορονοϊό ή να περάσουν σοβαρή Covid-19, δείχνει καναδική μελέτη. Ωστόσο, κανείς ας μην επαναπαύεται!

  18:10 24/11

  Θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της COVID-19: Τι καινούργιο υπάρχει

  Τα σχήματα με αντιφλεγμονώδη δράση, η αντιική θεραπεία remdesivir και η επάρκεια στην Ελλάδα.

  12:35 24/11

  Ο ΟΠΑΠ δίπλα στη Θεσσαλονίκη: Δωρίζει νοσοκομειακό εξοπλισμό στο "Ιπποκράτειο"

  Μάσκες, γάντια και αντισηπτικά σε Δήμο και Αστυνομία.

  12:32 24/11

  Πότε πρέπει να τα σταματήσω τα αντισυλληπτικά για να μείνω έγκυος;

  Η διακοπή της αντισύλληψης δεν σημαίνει και αυτόματη επίτευξη εγκυμοσύνης.

  11:55 16/11

  Ινομυώματα: Συμπτώματα και θεραπεία

  Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα.