Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 13-Νοε-2020 07:51

    Σοκάρουν οι αριθμοί για τον σακχαρώδη διαβήτη: 1 στους 2 παραμένει αδιάγνωστος

    Σοκάρουν οι αριθμοί για τον σακχαρώδη διαβήτη: 1 στους 2 παραμένει αδιάγνωστος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι μισοί από τους ασθενείς με COVID-19 μέχρι στιγμής στην πορεία της πανδημίας έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη και σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτό είναι μόνο ένα ακόμη "καμπανάκι" για την αύξηση του διαβήτη παγκοσμίως. 

    Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη 

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), σήμερα περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν με διαβήτη παγκοσμίως, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 578 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Μόνο πέρυσι, ο ΣΔ ευθυνόταν για 4,2 εκατομμύρια θανάτους και για δαπάνες υγείας τουλάχιστον 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων - 10% του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε για την υγειονομική περίθαλψη. Ο αντίκτυπος του διαβήτη έχει γίνει ακόμη πιο έντονος τη φετινή χρονιά, καθώς σε διάφορες περιοχές, οι μισοί από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με την COVID-19, είχαν σακχαρώδη διαβήτη.

    Σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) οι ειδικοί επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη συχνή αυτή νόσο. Στον επιπολασμό του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Δρ. Σταύρος Παππάς, Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, Παθολόγος Διαβητολόγος. "Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) έχει λάβει διαστάσεις "επιδημίας”. 1 στους 2 ανθρώπους, σχεδόν το 50% σε όλο τον κόσμο παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Μέγιστο πρόβλημα αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός με προδιαβήτη (374 εκατομμύρια). Πρόκειται για άτομα με διαταραχές της ομοιόστασης της γλυκόζης, οι μισοί εκ των οποίων, σε 5-10 χρόνια ενδέχεται να παρουσιάσουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

    Η ορθή διαχείριση του διαβήτη

    Στην  ορθή διαχείριση του ατόμου με ΣΔ και κυρίως αυτού με χρόνιες επιπλοκές, αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Γενικός Γραμματέαςτης  ΕΔΕ, Παθολόγος - Διαβητολόγος, Συντονιστής - Διευθυντής του Διαβητολογικού – Καρδιομεταβολικού Κέντρου στο  Metropolitan  Hospital. "Οι  χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν πραγματικά τη μεγάλη μάστιγα της νόσου, καθώς ο ΣΔ διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η καταιγίδα των επιπλοκών αποτρέπεται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου,   όπως έδειξαν πολλές μεγάλες μελέτες, καθώς και με την ρύθμιση των άλλων   παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία)-, καθώς οι διαβητικοί  –πολύ συχνά έως και 40% εξ αυτών-  έχουν και τις τρεις αυτές συνοδές καταστάσεις.  

    Τρόποι αντιμετώπισης του διαβήτη

    Στους τρόπους αντιμετώπισης του ΣΔ αναφέρθηκε η MD, PhD Μαγδαληνή Μπριστιάνου, Ταμίας της ΕΔΕ Παθολόγος- Διαβητολόγος, Διευθύντρια Παθολογικής Kλινικής Γ.Ν. Λαμίας, "για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, είναι αναγκαίες παρεμβάσεις που στοχεύουν  σε εξατομικευμένες διατροφικές τροποποιήσεις, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τακτική ιατρική  παρακολούθηση. Οι διαβητικοί ασθενείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή μέτρων με έμφαση στα ακόλουθα: επαρκής ενυδάτωση, καλή γλυκαιμική ρύθμιση, φυσική δραστηριότητα/άσκηση,  κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (όπως φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι) και η αποφυγή λήψης επεξεργασμένων τροφίμων ή περισσοτέρων των 5 γραμμαρίων αλατιού ημερησίως. Ισχύουν τα γενικά μέτρα όπως: εφαρμογή μάσκας, συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και  χρήση αλκοολούχου διαλύματος, ειδικά πριν το φαγητό και μετά από επίσκεψη σε δημόσιους χώρους. Αποφυγή επαφών και διατήρηση απόστασης από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή νοσούν εμφανώς. Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή  και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών. Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση".

    Το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας

    Η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές. "Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στον διαβήτη, προσφέρουν γνώση, χρόνο και καρδιά στους Ασθενείς και κάνουν τη διαφορά" είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, όπως παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του ΣΔ, η ενημέρωσή του αναφορικά με τις επιπτώσεις της νόσου καθώς και η ανάδειξη του ρόλου του εκπαιδευμένου νοσηλευτή στη διαχείρισή της από τον ασθενή.

    Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ για το ΣΔ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2020, στηρίζουν οι εταιρείες: Novo Nordisk, Pfizer, Βoehringer Ingelheim.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    12:00 17/05

    Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει την πιο "υγιεινή" κουζίνα;

    Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.

    10:29 17/05

    Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα από την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

    Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.

    08:25 17/05

    Πολύ αισιόδοξα νέα για τις σοβαρές ρήξεις του ώμου

    Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.

    08:15 17/05

    Η εκπαίδευση στη χειρουργική

    Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.

    12:00 16/05

    Έχετε δερματικές αλλεργίες: Τα δύο λαχανικά που μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα

    Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.

    09:31 16/05

    ΕΚΠΑ: Κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα

    Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.

    08:45 16/05

    Μάιος: Μέτρησε την πίεσή σου!

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.

    08:14 16/05

    Spetsathlon 2023: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η διοργάνωση

    Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.

    08:10 16/05

    Η METRO στηρίζει το θεσμό της οικογένειας και τους ανθρώπους της

    Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...

    08:00 16/05

    Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

    Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.

    13:40 15/05

    Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε;

    Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;

    12:31 15/05

    Dport Services: Μία ξεχωριστή Family Day

    Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.

    10:47 15/05

    Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Έλληνες ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπισή τους

    Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...

    08:24 15/05

    Δωρεάν ενημερωτική εκδήλωση για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

    Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

    07:55 15/05

    Εκπαίδευση επιστημόνων στις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών από την Advanced Hair Clinics στο Λος Άντζελες

    Στις Η.Π.Α. ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών.

    12:39 12/05

    Βασιλιάς Κάρολος: Καλές συνήθειες που τον διατηρούν υγιή

    Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.