Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 07:42

  Πρωτοπορία στην αρθροπλαστική ισχίου από την Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

  Πρωτοπορία στην αρθροπλαστική ισχίου από την Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις στην ιστορία της ιατρικής, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου, ανακουφίζει πλέον εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο, με την πλέον εξελιγμένη τεχνική για επεμβάσεις οστεοαρθρίτιδας, οστεονέκρωσης, δυσπλασίας ή κατάγματος του ισχίου, να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στους ασθενείς. Πρόκειται για την μέθοδο ASI (Anterior Supine Intermuscular), η οποία εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία από την Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

  Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Δρ Ιωάννη Τσαρούχα, τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ASI είναι πολλά και προέρχονται από την ελάχιστα τραυματική φιλοσοφία της, καθώς διενεργείται με μικρή τομή (6 – 7 εκατοστά) στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου χωρίς να τέμνονται μυς και τένοντες της περιοχής. "Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και η ανάγκη για μετάγγιση, βραχύνεται η νοσηλεία και επιτρέπεται η γρήγορη κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενούς. Επιπλέον, ο ελάχιστος τραυματισμός της περιοχής και η ταχεία αποκατάσταση μετά την επέμβαση συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών που είναι σχετικά συχνές με άλλες παλαιότερες τεχνικές, όπως η θρόμβωση, η μεγάλη αιμορραγία και τα προβλήματα του αναπνευστικού", αναφέρει ο Δρ Τσαρούχας.

  Ωστόσο, μέχρι σήμερα, υπήρχε μια από τις πλέον "ενοχλητικές" επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, η οποία ενδέχεται να δημιουργηθεί μετά την εμφύτευση της πρόθεσης: η ανισοσκελία. Αν και με τις πρόσθιες προσπελάσεις του ισχίου ελέγχεται καλύτερα το μήκος των σκελών, διεγχειρητικά, σε σχέση με τις πλάγιες και τις οπίσθιες, παρατηρείται σε αρκετούς ασθενείς μετεγχειρητική ανισοσκελία μεγαλύτερη του ενός εκατοστού.

  Η πρωτοποριακή λύση για την αποφυγή επιπλοκών
  Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Δρ Τσαρούχα, εδώ και πολλά χρόνια, έχει δώσει λύση στο πρόβλημα της ανισοσκελίας με τη χρήση διεγχειρητικού ελέγχου κλινικά και ακτινολογικά, ώστε ακόμα και μικρή ανισοσκελία να διορθώνεται μέσα στη χειρουργική αίθουσα. "Η τελευταία καινοτομία της κλινικής αφορά στην τελειοποίηση του διεγχειρητικού πρωτοκόλλου, με τη χρήση ενός λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή που επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της διαφοράς του μήκους των δυο κάτω άκρων μετά από ψηφιακή ακτινογραφία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η ακτινογραφία γίνεται με το πλέον εξελιγμένο σύστημα μεγάλης εταιρίας που επιτρέπει τη λήψη και εμφάνιση της εικόνας εντός δευτερολέπτων", λέει ο Δρ Τσαρούχας.

  Είναι γεγονός ότι η χρήση του νέου πρωτοκόλλου οδήγησε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα ως προς την αποφυγή της ανισοσκελίας και στην περαιτέρω μείωση της διάρκειας της επέμβασης, όπως φάνηκε στη μελέτη της κλινικής που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο European Journal of Orthopaedic Surgery and Traumatology με τον τίτλο "A new method for intraoperative assessment of leg length, sizing and placement of the components in total hip replacement”.

  Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο επίκεντρο της παγκόσμιας εκπαίδευσης
  Η δημοσίευση της μελέτης αποτελεί μια ακόμα επιτυχία της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μετά και από την επιλογή της ως το  μοναδικό κέντρο Εκπαίδευσης και Αναφοράς στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα, στην Ευρώπη στη συγκεκριμένη τεχνική, πιστοποιημένο από την εταιρεία Zimmer Biomet.

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Πιστοποίηση, η κλινική πληροί τα απαραίτητα κριτήρια και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην τεχνική ASI (Anterior Supine Intermuscular), που απευθύνεται σε χειρουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή χειρουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία, την εκπαιδευτική διαδικασία.

  Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων έχει συμπληρώσει τον αριθμό των 2.000 επεμβάσεων με τη μέθοδο ASI με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%.

  "Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι μετά και την επιστροφή στην κανονικότητα, θα πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία μας, σε περίπτωση που την είχαμε παραμελήσει, λόγω των συνθηκών. Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στην Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού", τονίζει ο Δρ Τσαρούχας.

  Info
  Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID–19, τα οποία επικαιροποιούνται για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:27 26/11

  Susan King-Barnardo (Merck Ελλάδας): Φέτος μάθαμε ότι η κοινωνία μας έχει πολλή δουλειά να κάνει

  H εδώ και ένα χρόνο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της φαρμακευτικής μιλά για τις προκλήσεις, τις προτεραιότητες και τις δύσκολες στιγμές.

  09:08 26/11

  Έχετε ομάδα αίματος 0 ή αρνητικό ρέζους; Μπορεί να έχετε μικρότερο κίνδυνο να κολλήσετε κορονοϊό

  Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο ή αρνητικό ρέζους να κολλήσουν κορονοϊό ή να περάσουν σοβαρή Covid-19, δείχνει καναδική μελέτη. Ωστόσο, κανείς ας μην επαναπαύεται!

  09:00 26/11

  Τα πιο σημαντικά 150 λεπτά της εβδομάδας μας

  Η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί δικαιολογία, πρέπει να κινούμαστε, συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  08:42 26/11

  Φλεβική θρομβοεμβολή στα παιδιά: Θετική γνωμοδότηση για θεραπεία με ριβαροξαμπάνη

  Η πάθηση παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά που νοσηλεύονται και ο πιο συνηθισμένος παράγοντας κινδύνου για ΦΘΕ στα παιδιά είναι ο φλεβικός καθετηριασμός.

  08:13 25/11

  Αποφασίζετε μόνοι σας να πάρετε ή να διακόψετε ένα φάρμακο; Δείτε τους σοβαρούς κινδύνους

  Αυξημένος ο κίνδυνος για την υγεία όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν σωστά ή τροποποιούν την αγωγή τους.

  07:54 25/11

  Οι συνέπειες της COVID-19 στον οργανισμό

  Οι πολυεπίπεδες εκφάνσεις της νόσου COVID-19 στην υγεία των ατόμων και τη δημόσια υγεία.

  18:10 24/11

  Θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της COVID-19: Τι καινούργιο υπάρχει

  Τα σχήματα με αντιφλεγμονώδη δράση, η αντιική θεραπεία remdesivir και η επάρκεια στην Ελλάδα.

  12:35 24/11

  Ο ΟΠΑΠ δίπλα στη Θεσσαλονίκη: Δωρίζει νοσοκομειακό εξοπλισμό στο "Ιπποκράτειο"

  Μάσκες, γάντια και αντισηπτικά σε Δήμο και Αστυνομία.

  12:32 24/11

  Πότε πρέπει να τα σταματήσω τα αντισυλληπτικά για να μείνω έγκυος;

  Η διακοπή της αντισύλληψης δεν σημαίνει και αυτόματη επίτευξη εγκυμοσύνης.

  08:38 24/11

  Εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca: Aποτελέσματα και προβληματισμοί

  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του EKΠΑ συνοψίζουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca.

  08:27 24/11

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Ανάγκη για επιστημονική εγκυρότητα και κοινωνική αξία

  Ηθικές και επιστημονικές θεωρήσεις σχετικά με την πρώιμη έγκριση και ευρεία διάθεση εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2.

  08:15 24/11

  Σημαντική έγκριση νέας θεραπείας για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

  Πρόκειται για την πρώτη φορά που εγκρίνεται διπλή ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με περιορισμένης διάρκειας χημειοθεραπεία για ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στην ΕΕ.

  11:55 16/11

  Ινομυώματα: Συμπτώματα και θεραπεία

  Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα.

  00:06 16/11

  Νοσογόνος παχυσαρκία: Η βαριατρική χειρουργική υπόσχεται τη ριζική θεραπεία

  Οι ενδείξεις και τα πλεονεκτήματά για τους ασθενείς.