Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 08:42

  Εξελίξεις στην ιατρική: Ακτινοχειρουργική εγκεφάλου με γ-Knife

  Εξελίξεις στην ιατρική: Ακτινοχειρουργική εγκεφάλου με γ-Knife
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Νευροχειρουργός, Υπεύθυνος Τμήματος Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου                     γ-knife  Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

  Το Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο ΥΓΕΙΑ τον Φεβρουάριο του 2004. Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.500 θεραπείες για παθήσεις του εγκεφάλου, με το ποσοστό επιτυχίας για την πλειονότητα των διαγνώσεων να είναι μεγαλύτερο από 95%.

  Τι είναι η γ-Knife ακτινοχειρουργική θεραπεία

  Η γ-Knife ακτινοχειρουργική θεραπεία θεωρείται η μεγαλύτερη τεχνική καινοτομία στη νευροχειρουργική τα τελευταία 20 χρόνια, επιτρέποντας σε πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως να έχουν επαρκή έλεγχο της νόσου τους, χωρίς τους κινδύνους της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης. Αποτελεί την πιο σύγχρονη εκδοχή της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και με απαράμιλλη ακρίβεια, χορηγεί, σε μια συνεδρία, ισχυρή δόση ακτινοβολίας σε οποιονδήποτε ενδοκρανιακό στόχο, χωρίς να επηρεάζεται ο περιβάλλον υγιής ιστός.

  Το γ-Knife μπορεί να θεραπεύσει αναίμακτα, δυσπρόσιτες χειρουργικά παθήσεις του εγκεφάλου όπως αγγειακές δυσπλασίες και όγκους, αλλά και εξεργασίες στους οφθαλμικούς κόγχους. Η τεχνική αναφέρεται συχνά ως η "χειρουργική χωρίς νυστέρι", γιατί δεν γίνεται καμία τομή με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές για τον ασθενή, ενώ ταυτόχρονα έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με αυτή του χειρουργείου.

  Το Leksell Gamma Knife® Perfexion™ που λειτουργεί στο ΥΓΕΙΑ, αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέλιξη της τεχνικής γ-Knife. Χρησιμοποιεί 192 δέσμες φωτονίων, που εστιάζονται ταυτόχρονα και με εξαιρετική ακρίβεια (μικρότερη από 0.1 mm) στο ίδιο σημείο, ακτινοβολώντας επιλεκτικά τον όγκο-στόχο, ο οποίος επιλέγεται τρισδιάστατα στον εγκέφαλο, μέσω απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητική-αξονική τομογραφία, μαγνητική-ψηφιακή αγγειογραφία, PET-CT).

  Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με το γ-Knife

  Με το γ-Knife αντιμετωπίζονται καλοήθειες όπως μηνιγγίωμα, αδένωμα υπόφυσης, ακουστικό νευρίνωμα, αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, σηραγγώδες αιμαγγείωμα, νευραλγία τριδύμου, επιληψία αλλά και κακοήθειες όπως μεταστάσεις εγκεφάλου, μελάνωμα οφθαλμού, γλοίωμα και λοιποί όγκοι, προσφέροντας πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας στον έλεγχο της πάθησης.
  Συγκεκριμένα, για το ακουστικό νευρίνωμα υπάρχει πιθανότητα διατήρησης ή καλυτέρευσης της ακοής, για τους όγκους που πιέζουν το οπτικό νεύρο βελτίωση της όρασης,  για τη νευραλγία τριδύμου  έλεγχος του πόνου, συνήθως χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και χωρίς την παρουσία αιμωδιών στο πρόσωπο, για τις μεταστάσεις εγκεφάλου έλεγχος των δευτεροπαθών εντοπίσεων, χωρίς διαταραχή της μνήμης, γνωστική δυσλειτουργία ή τριχόπτωση, που συμβαίνει μετά από ολοκρανιακή ακτινοθεραπεία, ενώ για τους όγκους στη βάση του κρανίου αποφεύγεται η συχνή βλάβη των κρανιακών νεύρων, που προκαλείται από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

  Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε. 

  Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:05 03/12

  Συμπτώματα κορονοϊού: Τι πρέπει να κάνετε όταν νοσεί κάποιος στο σπίτι

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έδωσε οδηγίες για τη διαχείριση ενός ύποπτου με COVID-19 ή ασθενούς με κορονοϊό στο σπίτι.

  08:52 03/12

  Πρωτοφανές στην Ιατρική: Το timeline για τη δημιουργία των εμβολίων για τον κορονοϊό

  Οι ημερομηνίες κλειδιά που μας οδήγησαν από την αρχή της επιδημίας στο να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την έγκριση για εμβόλια για τον κορονοϊό στην Ευρώπη.

  08:44 03/12

  Μεταμόσχευση μαλλιών: Η νέα εποχή

  Τα τελευταία χρόνια η μεταμόσχευση μαλλιών έχει γνωρίσει μία νέα εποχή στον τρόπο εφαρμογή της μέσα από σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

  07:25 03/12

  Η ΒΙΑΝΕΞ σύμμαχος στην καταπολέμηση του 2ου κύματος της πανδημίας

  Oι πρωτοβουλίες της εταιρείας έρχονται για ακόμη μια φορά να προστεθούν στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

  09:05 02/12

  Διαζύγιο: Επώδυνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα

  Το διαζύγιο μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με δανική έρευνα.

  08:13 02/12

  Απαντήσεις και στήριξη για την αιμορροφιλία μέσα από... Σημεία Στίξης

  "Σημεία Στίξης", ονομάζεται η νέα πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αιμορροφιλία από το Σύλλογο Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

  08:00 02/12

  Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό

  Τα δεδομένα των εμβολίων που βρίσκονται στην τελική ευθεία να κυκλοφορήσουν εναντίον του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

  07:55 02/12

  Κατ’ οίκον εξέταση για COVID-19 με την υποστήριξη της Europ Assistance Greece στον Νομό Αττικής

  Υπάρχει επίσης η δυνατότητα με το ίδιο δείγμα να γίνει παράλληλα εξέταση για γρίπη.

  09:28 01/12

  Έμφραγμα: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες ή οι γυναίκες από θάνατο μετά το περιστατικό;

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου μετά από ένα έμφραγμα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

  09:00 01/12

  Εμβόλιο για κορονοϊό: Θα επιλέγουμε ποιο απ’ όλα θα κάνουμε; Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

  Με παραπάνω από ένα εμβόλια για τον κορονοϊό να είναι στη διάθεσή μας -όπως όλα δείχνουν- προκύπτουν αρκετά ερωτήματα.

  08:00 01/12

  9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης

  Η αθηροσκλήρωση αποτελεί σήμερα την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  08:00 01/12

  COVID-19: Καινοτόμες λύσεις ανίχνευσης και προστασίας από oυγγρικές ιατρο-τεχνολογικές εταιρείες

  Ο Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ουγγρικών επιχειρήσεων στον κλάδο της υγείας.

  09:50 30/11

  COVID-19: Οι σκέψεις του καθηγητή Καρδιολογίας Βασίλη Βασιλικού που νοσεί με πνευμονία

  O Βασίλης Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας και ταμίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας νοσηλεύεται με COVID-19. Οι σκέψεις του όπως τις δημοσιοποίησε έχουν ενδιαφέρον.

  09:16 30/11

  Έχουμε εμβόλια - "Ξεμπερδέψαμε" με τον κορονοϊό ή μπορεί να αποκτήσει ανοσία σε αυτά;

  Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορονοϊού στο μέλλον, οπότε εν καιρώ μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή των εμβολίων πρώτης γενιάς, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:41 30/11

  Ελληνική μελέτη: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους νόσησαν από SARS-COV-2

  Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 έχουν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 δείχνει ελληνική μελέτη σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ.

  07:35 30/11

  alcoflu: Το νέο σκεύασμα για το κρυολόγημα και την αλλεργική ρινίτιδα

  Ένα νέο καινοτόμο σκεύασμα κυκλοφόρησε πρόσφατα η ΕLPEN για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.