Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 08:26

  Αισιοδοξία προσφέρει νέα θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

  Αισιοδοξία προσφέρει νέα θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (PAH), μία από τις πέντε μορφές PH, είναι μια προοδευτική και απειλητική για τη ζωή νόσος, στην οποία η αρτηριακή πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες είναι σημαντικά αυξημένη λόγω αγγειοσύσπασης, και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Η PAH χαρακτηρίζεται από μορφολογικές αλλαγές του ενδοθηλίου των αρτηριών των πνευμόνων που προκαλούν αναδιαμόρφωση του ιστού και αγγειοσύσπαση. Ως επακόλουθο αυτών των αλλαγών, τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων συσπώνται, καθιστώντας δυσκολότερο το έργο της καρδιάς να προωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες.

  Οι ασθενείς με PH μπορεί να εμφανίσουν εξαιρετικά ελαττωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση και μειωμένη ποιότητα ζωής. Στα συνηθέστερα συμπτώματα της PH συγκαταλέγονται η δύσπνοια, η κόπωση, η ζάλη και η λιποθυμία, και όλα αυτά επιδεινώνονται από τη σωματική κόπωση. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της PH δεν είναι ειδικά, η διάγνωση της μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και δύο χρόνια. 

  Η PAH είναι μια σπάνια νόσος και εκτιμάται ότι προσβάλλει 15 έως 52 άτομα ανά εκατομμύριο παγκοσμίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η PAH δεν έχει γνωστή αιτία, αν και μερικές φορές μπορεί να είναι κληρονομούμενη.   

  Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη θεραπευτική αντιμετώπιση της PAH, εξακολουθεί να υφίσταται μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, ενώ η θνησιμότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές. 

  Αισιοδοξία προσφέρει νέα θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

  Κλινική βελτίωση παρουσίασαν οι ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (PAH) που μετέβησαν σε αγωγή με τον διεγέρτη της διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης (sGC), (ριοσιγουάτη) λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης στη θεραπεία με αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης-5 (PDE-5), με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας, τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης, ανοικτής μελέτης Φάσης 4, REPLACE.

  Η μελέτη πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της, καταδεικνύοντας κλινική βελτίωση κατά την Εβδομάδα 24, η οποία ορίζεται ως δύο εκ των ακολούθων: αύξηση ≥10%/≥30 μέτρα στην εξάλεπτη δοκιμασία βάδισης (6MWD) σε σχέση με την αρχική αξιολόγηση, Λειτουργική Κατηγορία I/II κατά WHO ή μείωση ≥30% του N-τελικού άκρου της προορμόνης του εγκεφαλικού νατριουρητικού πεπτιδίου (NT-proBNP) σε σχέση με την αρχική αξιολόγηση, απουσία κλινικής επιδείνωσης. 

  Ως κλινική επιδείνωση ορίστηκε ο θάνατος από οποιαδήποτε αιτία, η νοσηλεία για επιδεινούμενη PAH ή η εξέλιξη της νόσου. Διπλάσιοι ασθενείς στην ομάδα της ριοσιγουάτης πέτυχαν το σύνθετο πρωτεύον καταληκτικό σημείο της κλινικής βελτίωσης σε σύγκριση με την ομάδα του PDE5i (41% έναντι 20%, αντίστοιχα) [OR=2,78, CI 95% (1,53–5,06), p=0,0007]. 

  Τα αποτελέσματα για την ασφάλεια συνάδουν με το γνωστό προφίλ ασφάλειας της ριοσιγουάτης. Τα δεδομένα της μελέτης REPLACE παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

  Στην κλινική πρακτική, πολλοί ασθενείς με PAH που λαμβάνουν αγωγή με αναστολείς της PDE-5 μπορεί να μην πετυχαίνουν ή να μη διατηρούν συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους. Η μελέτη REPLACE έδειξε ότι οι ασθενείς με PAH που έχουν ανεπαρκή ανταπόκριση σε αναστολείς της PDE-5 μπορεί να ωφεληθούν από τη μετάβαση στη ριοσιγουάτη, η οποία χρησιμεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο ως δυνητική επιλογή για την εντατικοποίηση της θεραπείας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ασθενείς μπορούν να παραμείνουν σε μονοθεραπεία ή σε θεραπεία συνδυασμού δύο παραγόντων προτού προστεθούν άλλες στοχευμένες θεραπευτικές αγωγές.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:13 25/11

  Αποφασίζετε μόνοι σας να πάρετε ή να διακόψετε ένα φάρμακο; Δείτε τους σοβαρούς κινδύνους

  Αυξημένος ο κίνδυνος για την υγεία όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν σωστά ή τροποποιούν την αγωγή τους.

  07:54 25/11

  Οι συνέπειες της COVID-19 στον οργανισμό

  Οι πολυεπίπεδες εκφάνσεις της νόσου COVID-19 στην υγεία των ατόμων και τη δημόσια υγεία.

  08:38 24/11

  Εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca: Aποτελέσματα και προβληματισμοί

  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του EKΠΑ συνοψίζουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca.

  08:27 24/11

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Ανάγκη για επιστημονική εγκυρότητα και κοινωνική αξία

  Ηθικές και επιστημονικές θεωρήσεις σχετικά με την πρώιμη έγκριση και ευρεία διάθεση εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2.

  08:15 24/11

  Σημαντική έγκριση νέας θεραπείας για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

  Πρόκειται για την πρώτη φορά που εγκρίνεται διπλή ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με περιορισμένης διάρκειας χημειοθεραπεία για ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στην ΕΕ.

  08:53 23/11

  Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος απαντά για τα εμβόλια για τον κορονοϊο

  Πόσα αποτελεσματικά εμβόλια για τον κορονοϊό θα έχουμε; Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολισμός; Θα είναι ασφαλή τα εμβόλια και γιατί δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα;

  08:26 23/11

  Διαβήτης: Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

  Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα σχετίζεται άμεσα με αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν επιπλοκές από τα μεγάλα αγγεία, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

  08:10 23/11

  COVID-19: Ασφαλείς οι κυήσεις και οι τοκετοί εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα

  Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί στο ΠΓΝ "Αττικόν", 25 κυήσεις από μητέρες θετικές στον SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.

  07:00 23/11

  Έφτασαν τα νέα παραδοσιακά γιαούρτια ΔΩΔΩΝΗ - Από 100% ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα

  Δύο νέα παραδοσιακά γιαούρτια από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ για νέες, περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.

  18:17 20/11

  Gilead Sciences: Νεότερα δεδομένα για το remdesivir

  Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες θεραπευτικές οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το φαρμακευτικό σκεύασμα remdesivir.

  09:28 20/11

  Πότε είναι πιο μεταδοτικοί οι φορείς του κορονοϊού; Έρευνα απαντά

  Οι φορείς του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικοί έως τις πρώτες πέντε μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

  09:06 20/11

  Καρκίνος του τραχήλου: Ο 4ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες - Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να εξαληφθεί;

  Στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εμφάνιση καρκίνου σε γυναίκες 15-44 ετών.

  08:19 20/11

  Επέμβαση στο θυρεοειδή: Απαραίτητη μια διαφορετική προσέγγιση

  Η θυρεοειδεκτομή στα μυελοειδή νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα.

  08:00 20/11

  Ελληνικές χειρουργικές μάσκας προστασίας από τη ΜΕΓΑ Α.Ε.

  Η ΜΕΓΑ Α.Ε. επενδύει σε μία νέα, υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής χειρουργικών μασκών, στην Ελλάδα.

  12:10 19/11

  Νέα έρευνα: Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη του καρκίνου

  Τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 μειώνουν τον κίνδυνο επιθετικού μεταστατικού καρκίνου, αλλά όχι του ίδιου του καρκίνου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:31 19/11

  Οικογένεια και συγκατοίκηση: Οι κανόνες για την προστασία μας από τον κορονοϊό

  Οδηγίες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής κατά τη συγκατοίκηση από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.