Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 08:43

  Το μυστικό για αποτελεσματική ηγεσία: Αυτο-φροντίδα

  Το μυστικό για αποτελεσματική ηγεσία: Αυτο-φροντίδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ηγεσία: Ένας όρος για τον οποίο διαβάζουμε, αναλύουμε και συζητάμε πολύ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δε το τελευταίο διάστημα με το φαινόμενο της πανδημίας να έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο και μέσα σε αυτό και το προφίλ των σημερινών ηγετών. Η  Δήμητρα Τσόγκα, ICF Accredited Coach μας μιλά για την ηγεσία και τους ηγέτες. 

  Η εποχή των διαφορετικών αναγκών από τους ηγέτες

  Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον, όποιον τομέα κι αν αυτό αφορά, η ηγεσία είναι στο προσκήνιο με βασικά χαρακτηριστικά της έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η ανθρωπιά, η συμπόνια, η ευαισθησία. Σε αυτή την εποχή είμαστε. Της ηγεσίας... από καρδιάς (the heart or empathetic era). Eίμαστε αισίως στην εποχή που κάθε εργαζόμενος δικαιούται να χαίρει μιας πολιτισμένης, πιο ανθρώπινης μεταχείρισης η οποία φιλτράρεται μέσα από το "ποιος-α είναι" και όχι μόνο μέσα από το "τι κάνει". Κι είναι ευτυχές ότι μέσα σε τόσο αντιφατικές συγκυρίες έννοιες που κάποτε θεωρούνταν "ελαφριές" για το χώρο εργασίας αποκτούν την αξία και τη βαρύτητα που τους αξίζει!

  Ο στόχος του σημερινού ηγέτη

  Αυτός είναι ο στόχος του σημερινού ηγέτη –που έχει το ρόλο του manager, του εμπνευστή, του καθοδηγητή, του μέντορα– για τους ανθρώπους που έχει στην ομάδα του: Μαζί με όσα έχει να διαχειριστεί, να αποφασίσει, να επιλέξει, να προβλέψει, να σχεδιάσει, καλείται να είναι παρών-oύσα με ενσυναίσθηση και και να διοικεί με ευαισθησία. Να διοικεί όχι μόνο με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την προσωπική ανάπτυξη του εκάστοτε εργαζομένου ανάλογα με το ταλέντο, τις δεξιότητες και την εμπειρία που διαθέτει.

  Πώς θα φροντίστε τον εαυτό σας εάν είστε επικεφαλής της ομάδας σας

  Με λίγα λόγια, περισσότερο από ποτέ ανοίγεται ο δρόμος για να είναι και ο/η ίδιος-α άνθρωπος και όχι μόνο ο τίτλος ή η θέση του/της στην ιεραρχία. Μια πτυχή που απαιτεί εκτός από δεξιότητες και ψυχικά αποθέματα. Γεγονός που μπορεί να καθιστά εξουθενωτικό το ρόλο των σημερινών επαγγελματιών που ηγούνται ομάδων και ως εκ τούτου την ανάγκη να φροντίσουν τον εαυτό τους μεγαλύτερη από ποτέ. Μέσα στον καταιγισμό των μέτρων και των αλλαγών που αφορούν στη φροντίδα του προσωπικού ή της ομάδας των, αξίζει σε κάθε ηγέτη/ ηγέτιδα μια υπενθύμιση αυτο-προστασίας θέτοντας τα όρια για να διατηρεί ζωντανή την ενεργητικότητα, το κίνητρο και τη θετική σκέψη:

  •  Εστιάζοντας σε ό,τι μπορεί να ελέγξει, σε ό,τι γνωρίζει με βεβαιότητα και μπορεί να διαχειριστεί κάθε φορά: Έτσι καθιστά την επικοινωνία με την ομάδα πιο αποτελεσματική και αποφεύγει να απολογείται για ό,τι δε γνωρίζει.
  •  Διατηρώντας ζωντανή τη σύνδεση με το νόημα και την αποστολή του/της: Μέσα από τους στόχους που καλείται να εκπληρώσει με τους ανθρώπους του σε όλα τα επίπεδα αλλά και το όραμα της εταιρείας ή του οργανισμού που εκπροσωπεί.
  •  Αντλώντας έμπνευση από τον ηγετικό ρόλο που συχνά χρειάζεται να αποτελεί παράδειγμα για τους άλλους: Αρκεί να αναρωτηθεί "Είμαι ο/η ηγέτης-ιδα που θα ήθελα να έχω;".
  • Ενεργώντας από θέση αισιοδοξίας και ελπίδας: Η διατήρηση ενός τέτοιου πνεύματος ανοίγει το πεδίο για άμεση επικοινωνία και επηρεάζει θετικά τη διάθεση και την απόδοση των εργαζομένων.
  • Συνειδητοποιώντας πως δεν είναι εφικτό να είναι όλοι χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι: Είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν το καλύτερο για τις ομάδες των επαγγελματιών που έχουν την ευθύνη τους, δεν είναι όμως υπεύθυνοι για τις τελικές επιλογές των ανθρώπων τους.
  •  Δημιουργώντας ένα πλαίσιο υποστήριξης από συνεργάτες-ηγέτες: Με νοοτροπία που διέπεται από δημιουργικό πνεύμα, θετικότητα και διάθεση για ανταλλαγή και συμπαράσταση.
  •  Υπενθυμίζοντας στον εαυτό του/της τη μέχρι τώρα πορεία, κάθε τι που έχει καταφέρει ή ξεπεράσει: Έχει μοναξιά η ηγεσία γι’ αυτό έχει σημασία ο εσωτερικός διάλογος με έμφαση στον αναλογισμό επιτυχημένων στιγμών.
  • Κρατώντας ζωντανή τη σύνδεση και με κάθε άλλο τομέα της ζωής όπως οι φίλοι, η οικογένεια και η προσωπική ανάπτυξη: Είναι εύκολο η ευθύνη της ομάδας να επικρατήσει σαν κύρια σκέψη χρειάζονται όμως διαλείμματα και ενασχόληση με όλους τους τομείς για να υπάρχει ισορροπία.

  Οι στόχοι της σημερινής ηγεσίας έχουν γίνει πιο πολύπλοκοι καθώς πλάι στα οικονομικά πλάνα και τις προβλέψεις για ένα μέλλον με πολλές προκλήσεις, ο ηγέτης στήνει στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ασφάλεια, την ψυχική υγεία και την πνευματική διαύγεια των εργαζομένων. Κι ενώ όλα αυτά μπορεί να είναι και αυτονόητα σε ένα βαθμό, δεν παύουν να ενέχουν τον κίνδυνο να χαθεί κανείς στο ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους του και να ξεχάσει πως είναι και ο/η ίδιος-α ..άνθρωπος με τις ίδιες ανάγκες. Για να μη συμβεί αυτό περισσότερες "take care of me" υπενθυμίσεις στην ημερήσια agenda μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:00 22/01

  Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία, τα ποσοστά και η σοβαρότητα

  Νέα, ενημερωμένη έρευνα εξετάζει τις αλλεργικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 των Pfizer/BioNTech.

  09:28 22/01

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ

  Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2, προλαμβάνουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ποιες είναι οι παρενέργειες.

  09:00 22/01

  Ποντίκια με παραπληγία περπάτησαν ξανά χάρη σε πειραματική θεραπεία

  Η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και, παρότι πολλά υποσχόμενη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αργήσουν ακόμη οι δοκιμές σε ανθρώπους.

  11:06 21/01

  Γιατί έχει τόση σημασία ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ;

  Νέα έρευνα υποδεικνύει πως όσο μεγαλύτερη είναι η πληρότητα σε μία ΜΕΘ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς με Covid-19.

  08:40 21/01

  Παλμικό οξύμετρο: Γιατί και πότε είναι απαραίτητο

  Τι είναι το παλμικό οξύμετρο, ποιος είναι ο σκοπός του, πώς λειτουργεί και όλα τα βήματα της διαδικασίας.

  08:34 21/01

  Πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του λάρυγγα

  Η διαστοματική ρομποτική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις στην ωτορινολαρυγγολογία αλλά και τον καρκίνο του λάρυγγα.

  11:29 20/01

  Βρέθηκε επιτέλους το "φάρμακο" κατά της γήρανσης;

  Κινέζοι επιστήμονες δοκιμάζουν σε πειραματόζωα μια νέα γενετική θεραπεία που καθυστερεί τη γήρανση.

  09:09 20/01

  Οξεία και χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών στη λοίμωξη COVID-19

  Το όφελος και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χορήγηση κορτιζόνης και άλλων γλυκοκορτικοειδών.

  08:56 20/01

  Επέμβαση Linx: Νέα και επαναστατική μέθοδος για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σύμφωνα με παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες εμφανίζεται μέχρι και στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  09:15 19/01

  Τηγανητά & καρδιαγγειακά νοσήματα: Νέα έρευνα θα μας κάνει να τα... κόψουμε

  Η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

  09:08 19/01

  Νέα στελέχη του SARS-CoV-2 και αποτελεσματικότητα εμβολιασμού

  Αυτή τη στιγμή "τρέχουν" πολλές ερευνητικές προσπάθειες που διερευνούν γιατί τα νέα στελέχη του κορονοϊού και την πιθανή επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

  09:40 18/01

  Ρευματοπαθείς και εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19

  Οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς συστήνουν στους ρευματοπαθείς να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 .

  09:23 18/01

  Καρδιοπάθειες και COVID-19: Ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέχουν, οι συστάσεις προστασίας

  Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα και τον νέο κορονοϊό.

  09:22 18/01

  Αερισμός του σπιτιού vs COVID-19

  Συμβουλές για τη βελτίωση του αερισμού στα σπίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  23:59 17/01

  Τα λάθη που κάνουμε όταν τρώμε λαχανικά

  Μήπως κι εσείς "χάνετε" χωρίς να το ξέρετε πολλά θρεπτικά συστατικά τους;

  10:36 15/01

  Καρκίνος του προστάτη: Δύο καλές συνήθειες για να τον κρατήσετε μακριά σας

  Ο καφές και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.