Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 08:43

  Το μυστικό για αποτελεσματική ηγεσία: Αυτο-φροντίδα

  Το μυστικό για αποτελεσματική ηγεσία: Αυτο-φροντίδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ηγεσία: Ένας όρος για τον οποίο διαβάζουμε, αναλύουμε και συζητάμε πολύ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δε το τελευταίο διάστημα με το φαινόμενο της πανδημίας να έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο και μέσα σε αυτό και το προφίλ των σημερινών ηγετών. Η  Δήμητρα Τσόγκα, ICF Accredited Coach μας μιλά για την ηγεσία και τους ηγέτες. 

  Η εποχή των διαφορετικών αναγκών από τους ηγέτες

  Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον, όποιον τομέα κι αν αυτό αφορά, η ηγεσία είναι στο προσκήνιο με βασικά χαρακτηριστικά της έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η ανθρωπιά, η συμπόνια, η ευαισθησία. Σε αυτή την εποχή είμαστε. Της ηγεσίας... από καρδιάς (the heart or empathetic era). Eίμαστε αισίως στην εποχή που κάθε εργαζόμενος δικαιούται να χαίρει μιας πολιτισμένης, πιο ανθρώπινης μεταχείρισης η οποία φιλτράρεται μέσα από το "ποιος-α είναι" και όχι μόνο μέσα από το "τι κάνει". Κι είναι ευτυχές ότι μέσα σε τόσο αντιφατικές συγκυρίες έννοιες που κάποτε θεωρούνταν "ελαφριές" για το χώρο εργασίας αποκτούν την αξία και τη βαρύτητα που τους αξίζει!

  Ο στόχος του σημερινού ηγέτη

  Αυτός είναι ο στόχος του σημερινού ηγέτη –που έχει το ρόλο του manager, του εμπνευστή, του καθοδηγητή, του μέντορα– για τους ανθρώπους που έχει στην ομάδα του: Μαζί με όσα έχει να διαχειριστεί, να αποφασίσει, να επιλέξει, να προβλέψει, να σχεδιάσει, καλείται να είναι παρών-oύσα με ενσυναίσθηση και και να διοικεί με ευαισθησία. Να διοικεί όχι μόνο με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την προσωπική ανάπτυξη του εκάστοτε εργαζομένου ανάλογα με το ταλέντο, τις δεξιότητες και την εμπειρία που διαθέτει.

  Πώς θα φροντίστε τον εαυτό σας εάν είστε επικεφαλής της ομάδας σας

  Με λίγα λόγια, περισσότερο από ποτέ ανοίγεται ο δρόμος για να είναι και ο/η ίδιος-α άνθρωπος και όχι μόνο ο τίτλος ή η θέση του/της στην ιεραρχία. Μια πτυχή που απαιτεί εκτός από δεξιότητες και ψυχικά αποθέματα. Γεγονός που μπορεί να καθιστά εξουθενωτικό το ρόλο των σημερινών επαγγελματιών που ηγούνται ομάδων και ως εκ τούτου την ανάγκη να φροντίσουν τον εαυτό τους μεγαλύτερη από ποτέ. Μέσα στον καταιγισμό των μέτρων και των αλλαγών που αφορούν στη φροντίδα του προσωπικού ή της ομάδας των, αξίζει σε κάθε ηγέτη/ ηγέτιδα μια υπενθύμιση αυτο-προστασίας θέτοντας τα όρια για να διατηρεί ζωντανή την ενεργητικότητα, το κίνητρο και τη θετική σκέψη:

  •  Εστιάζοντας σε ό,τι μπορεί να ελέγξει, σε ό,τι γνωρίζει με βεβαιότητα και μπορεί να διαχειριστεί κάθε φορά: Έτσι καθιστά την επικοινωνία με την ομάδα πιο αποτελεσματική και αποφεύγει να απολογείται για ό,τι δε γνωρίζει.
  •  Διατηρώντας ζωντανή τη σύνδεση με το νόημα και την αποστολή του/της: Μέσα από τους στόχους που καλείται να εκπληρώσει με τους ανθρώπους του σε όλα τα επίπεδα αλλά και το όραμα της εταιρείας ή του οργανισμού που εκπροσωπεί.
  •  Αντλώντας έμπνευση από τον ηγετικό ρόλο που συχνά χρειάζεται να αποτελεί παράδειγμα για τους άλλους: Αρκεί να αναρωτηθεί "Είμαι ο/η ηγέτης-ιδα που θα ήθελα να έχω;".
  • Ενεργώντας από θέση αισιοδοξίας και ελπίδας: Η διατήρηση ενός τέτοιου πνεύματος ανοίγει το πεδίο για άμεση επικοινωνία και επηρεάζει θετικά τη διάθεση και την απόδοση των εργαζομένων.
  • Συνειδητοποιώντας πως δεν είναι εφικτό να είναι όλοι χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι: Είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν το καλύτερο για τις ομάδες των επαγγελματιών που έχουν την ευθύνη τους, δεν είναι όμως υπεύθυνοι για τις τελικές επιλογές των ανθρώπων τους.
  •  Δημιουργώντας ένα πλαίσιο υποστήριξης από συνεργάτες-ηγέτες: Με νοοτροπία που διέπεται από δημιουργικό πνεύμα, θετικότητα και διάθεση για ανταλλαγή και συμπαράσταση.
  •  Υπενθυμίζοντας στον εαυτό του/της τη μέχρι τώρα πορεία, κάθε τι που έχει καταφέρει ή ξεπεράσει: Έχει μοναξιά η ηγεσία γι’ αυτό έχει σημασία ο εσωτερικός διάλογος με έμφαση στον αναλογισμό επιτυχημένων στιγμών.
  • Κρατώντας ζωντανή τη σύνδεση και με κάθε άλλο τομέα της ζωής όπως οι φίλοι, η οικογένεια και η προσωπική ανάπτυξη: Είναι εύκολο η ευθύνη της ομάδας να επικρατήσει σαν κύρια σκέψη χρειάζονται όμως διαλείμματα και ενασχόληση με όλους τους τομείς για να υπάρχει ισορροπία.

  Οι στόχοι της σημερινής ηγεσίας έχουν γίνει πιο πολύπλοκοι καθώς πλάι στα οικονομικά πλάνα και τις προβλέψεις για ένα μέλλον με πολλές προκλήσεις, ο ηγέτης στήνει στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ασφάλεια, την ψυχική υγεία και την πνευματική διαύγεια των εργαζομένων. Κι ενώ όλα αυτά μπορεί να είναι και αυτονόητα σε ένα βαθμό, δεν παύουν να ενέχουν τον κίνδυνο να χαθεί κανείς στο ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους του και να ξεχάσει πως είναι και ο/η ίδιος-α ..άνθρωπος με τις ίδιες ανάγκες. Για να μη συμβεί αυτό περισσότερες "take care of me" υπενθυμίσεις στην ημερήσια agenda μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:36 15/01

  Καρκίνος του προστάτη: Δύο καλές συνήθειες για να τον κρατήσετε μακριά σας

  Ο καφές και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

  09:38 15/01

  Άλλος ένας σοβαρός λόγος να κόψετε το κάπνισμα

  Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 15/01

  Μελέτη: Αυτοί είναι οι καρποί που βοηθούν στο αδυνάτισμα

  Νέα επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει την ιδιότητα ορισμένων καρπών να μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.

  08:18 15/01

  Bayer: Ο μετασχηματισμός του Τομέα Φαρμάκων μέσα από καινοτομία αιχμής

  Καινοτόμες θεραπείες και λύσεις ψηφιακής υγείας καθώς και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης με περισσότερα από 50 έργα σε διαφορετικές φάσεις κλινικής έρευνας.

  08:39 14/01

  Έντομα στο... πιάτο: Τι θα αλλάξει στο "μενού" της Ευρώπης το επόμενο διάστημα;

  Τα πρώτα έντομα ενδέχεται να προσγειωθούν στα πιάτα των Ευρωπαίων μέχρι τα μέσα του 2021.

  08:19 14/01

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Μία μόνο δόση και... αισιοδοξία από την κλινική δοκιμή

  Αισιόδοξος ο Ηλίας Μόσιαλος για το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του.

  08:00 14/01

  Κρανιοσυνοστέωση και πλαγιοκεφαλία

  Η κρανιοσυνοστέωση και η πλαγιοκεφαλία είναι δύο παθήσεις που επηρεάζουν το σχήμα του κεφαλιού.

  11:13 13/01

  Τι θα λέγατε εάν ο κορονοϊος γίνει μια "απλή παιδική ίωση";

  Κι όμως δεν είναι ένα (υπερβολικά) αισιόδοξο σενάριο!

  09:11 13/01

  Ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

  Ένας χρηστικός οδηγός που απαντά στις πιθανές απορίες όσων πρόκειται να εμβολιαστούν αυτή την περίοδο.

  08:26 13/01

  Μορφή "επιδημίας" παίρνει ο διαβήτης στη χώρα μας

  Αυξημένος ο αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα με βάση τα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ για το έτος 2020.

  08:51 12/01

  Εμβόλιο Moderna: Πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει;

  Η Moderna λέει ότι το εμβόλιο της παρέχει ανοσία τουλάχιστον για ένα χρόνο έναντι της Covid-19, θα παραδώσει 600 εκατ. έως ένα δισ. δόσεις μέσα στο 2021.

  09:45 11/01

  Το ηλεκτρονικό τσιγάρο "ανοίγει" το δρόμο για το κάπνισμα στους νέους

  Οι νεαροί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν τριπλάσια πιθανότητα να γίνουν μετά καθημερινοί καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:06 11/01

  Στόχος: Καθολική υγειονομική κάλυψη για τις σπάνιες παθήσεις

  Κάθε χρόνο, 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια, επειδή η περίθαλψη κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

  09:37 08/01

  Το φάρμακο tocilizumab για την αρθρίτιδα στη θεραπεία της Covid-19

  Δύο φάρμακα για την αρθρίτιδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή Covid-19 ενώ το ΗΒ βάζει το ένα από αυτά στο πρόγραμμα θεραπείας των ασθενών στις ΜΕΘ.

  09:28 08/01

  Εμβόλιο κορονοϊός: Μπορεί να κάνουμε μία δόση αντί για δύο;

  Μπορεί να τροποποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του SARS-CoV-2; Τι απαντούν οι ειδικοί;