Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 09:00

  COVID-19: Η νέα πραγματικότητα στα ορθοπαιδικά χειρουργεία

  COVID-19: Η νέα πραγματικότητα στα ορθοπαιδικά χειρουργεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Δημήτριος Τσούκας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητικών Κακώσεων και Αναγεννητικής Ιατρικής  Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ 

  Οι ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να επιτελεστούν την πρωτόγνωρη για όλους αυτή εποχή του κορωνοιού εξαρτώνται από την έξαρση και έκταση της πανδημίας. Βιώνοντας πλέον το δεύτερο κύμα της και έχοντας την εμπειρία από το πρώτο κύμα της άνοιξης μπορούμε να διαχωρίσουμε τον επερχόμενο χρονικό ορίζοντα σε τρεις περιόδους:

  H πρώτη είναι αυτή που ονομάζεται πλέον "νέα πραγματικότητα". Είναι η καλύτερη περίοδος αφού δεν υπάρχει έξαρση του ιού και ζούμε μία διαφορετικά ελεύθερη ζωή σχεδόν πλήρους δραστηριότητα με προφυλάξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χειρουργεία. Επιτελούνται όλα τα χειρουργεία έχοντας λάβει όμως εκτός από τις καθιερωμένες προφυλάξεις και νέες επιβεβλημένες από την εποχή: υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ covid-19 για ιατρούς, ασθενείς και τους ελάχιστους συνοδούς τους, αυστηρότατοι καθαρισμοί όλων των χώρων του νοσοκομείου και ιδιαίτερα των χειρουργικών αιθουσών, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών κ.λπ.

  Η δεύτερη περίοδος είναι η απευκταία έντονης έξαρσης και μεταδοτικότητας του ιού που οδηγεί σέ ένα νέο καθολικό lockdown. Είναι ευνόητο όπως και στο πρώτο που βιώσαμε ότι μόνο επείγουσες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν αλλιώς θα έχουμε κίνδυνο για τη ζωή η αναπηρικές καταστάσεις για τον πάσχοντα: κατάγματα, εξαρθρήματα μεγάλων αρθρώσεων, ρήξη αχίλλειου, επιγονατιδικού η τένοντα τετρακεφάλου, ιππουριδική συνδρομή, φλεγμαίνουσες ολικές αρθροπλαστικές  κα.

  Η ενδιάμεση  τρίτη περίοδος, αυτή που διάγουμε τώρα, είναι νομίζω αυτή που θα βιώνουμε πιο έντονα και πιο συχνά μέχρι να οδηγηθούμε στην οριστική λύση-κάθαρση μέσω του εμβολιασμού μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού. Στην εναλλαγή εξάρσεων και υφέσεων θα κυριαρχούν οι εξάρσεις, θα προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown η εικόνα όμως βαίνει προς το χειρότερο χωρίς να είναι η χείριστη. Η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα χωρίς να παγώνει τελείως επιβραδύνεται σαφώς  και πολλοί περιορισμοί επιβάλλονται προληπτικά.

  Το ίδιο θα συμβεί και στις χειρουργικές επεμβάσεις. Δεν θα γίνονται όλες οι επεμβάσεις για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι βαριές , πολύωρες επεμβάσεις με πολλά μεταλλικά υλικά είναι δυνητικά επικίνδυνες υπό τις παρούσες συνθήκες. Ήδη διαπιστώθηκε αύξηση 20% της θνησιμότητας σε "ψυχρές " επεμβάσεις σε περίοδο έξαρσης πανδημίας. Δεύτερον γιατί οι ίδιοι οι ασθενείς δεν αντέχουν ψυχολογικά πλέον το βάρος μιας επικείμενης βαριάς χειρουργικής  επέμβασης. Από την άλλη πλευρά όμως και το οικονομικό κόστος των νοσοκομείων γίνεται δυσβάστακτο και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας είναι τρομακτική.

  Πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία υπολόγισε ότι 1,3 εκατομμύρια ασθενών έχουν προστεθεί στις λίστες αναμονής του NHS, Εθνικού Συστήματος Υγείας για  αυτό το Φθινόπωρο, που αν προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες λίστες αναμονής ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 7,2 εκατομμύρια!

  Η λύση για τα χειρουργεία στην COVID-19 εποχή

  Η λύση για αυτή την περίοδο είναι μικρές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, σύντομες,  χωρίς επιβάρυνση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, προσφέροντάς τους οριστική λύση κάποιων προβλημάτων, όπως η ρήξη μηνίσκου η πρόσθιου χιαστού συνδέσμου  η ρήξη τενόντων ώμου και  μεσοπρόθεσμη ανακούφιση σε πολύ επώδυνα προβλήματα, όπως αρθρίτιδες ισχίου και γόνατος  χαρίζοντας πολύτιμο  αλλά και ποιοτικό χρόνο ίσως και 2-3 ετών μέχρι την οριστική αντιμετώπιση.

  Τέτοιες επεμβάσεις είναι τα αρθροσκοπικά χειρουργεία και οι βιολογικές θεραπείες  που δεν απαιτούν νοσηλεία, δεν καθηλώνουν τον ασθενή και είναι χαμηλού σχετικά κόστους.

  Οι ορθοβιολογικές θεραπείες συνίστανται σε ενδαρθρικές εγχύσεις σε οποιαδήποτε πάσχουσα άρθρωση ειδικών βιολογικών παραγόντων όπως το πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια PRP, τα βλαστοκύτταρα και τα μονοκύτταρα. Προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή λαμβάνοντας  αίμα, μυελό των οστών η λίπος  με ανώδυνη, ατραυματική, γρήγορη τεχνική και προσφέρουν ελάττωση του πόνου και καλύτερη κινητικότητα-λειτουργικότητα  της άρθρωσης κατά 83% τον πρώτο χρόνο, σε οργανωμένα, επιστημονικά τεκμηριωμένα κέντρα  ορθοπαιδικής  αναγεννητικής ιατρικής.

  Αρκετά χρήσιμη είναι η χρησιμοποίηση αυτόλογων  μεσεγχυματικών  κυττάρων (stem cells) με  ενδαρθρική έγχυση (ένεση)  κατευθείαν στην πάσχουσα άρθρωση στο σημείο του προβλήματος! Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα του οργανισμού μας  που  μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υψηλής ποιότητας οστό και χόνδρο επιδιορθώνοντας ή αναπληρώνοντας ελλείμματα που οφείλονται σε τραυματισμό ή σε εκφυλιστική αρθρίτιδα. Η ικανότητα των βλαστοκυττάρων να μεταφέρουν ή να κινητοποιούν αυξητικούς παράγοντες στην περιοχή της βλάβης επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης  και αναγέννησης. Μπορούμε να πάρουμε βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών η σε μεγαλύτερες ηλικίες  από το λίπος της κοιλιάς με mini λιποανάρροφηση. Το κλειδί είναι οι σωστές ενδείξεις, η άριστη τεχνική και τα τεκμηριωμένα πρωτόκολλα προ και μετεγχειρητικού ελέγχου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:05 23/05

  ΕΚΠΑ: Τι γνωρίζουμε -και τι όχι- ως τώρα για την ευλογιά των πιθήκων

  Πριν από δύο εβδομάδες μία επιδημική έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς δημόσιας υγείας.

  09:00 23/05

  Καρδιακή ανεπάρκεια: Τι είναι, τα συμπτώματα και η ζωή μετά τη διάγνωση

  Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία συχνή και σοβαρή πάθηση. Παρότι δεν υπάρχει "θεραπεία" η συμμόρφωση με τις συμβουλές του γιατρού είναι πολύ σημαντική για μία "κανονική" ζωή.

  12:00 20/05

  20 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

  Ο ΣΦΕΕ στηρίζει δυναμικά και διαχρονικά την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία.

  09:57 20/05

  Tα πολλαπλά οφέλη που έχει το ρόδι για τον ανθρώπινο οργανισμό

  Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή.

  09:47 20/05

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

  Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε επιδημία; Τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία.

  08:51 20/05

  Κάπνισμα και καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέονται

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές, ιδίως τους παχύσαρκους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  08:40 20/05

  Πώς θα είμαστε στα 70 μας; Η επιστήμη απαντά κι εμείς γνωρίζουμε - και προλαμβάνουμε

  Ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι ξεχωριστός για τον καθένα. Υπάρχουν όμως ορισμένες αλλαγές σε στη δεκαετία των 70 που είναι κοινές για όλους και αν τις γνωρίζουμε μπορούμε να τις "προλάβουμε" σήμερα...

  15:40 19/05

  1η Ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

  Ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η πρώτη ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ για το 2022, με θέμα: "Απολογισμός 2021 & Παρουσίαση νέων δράσεων του δικτύου GreenPharmacy 2022".

  11:24 19/05

  Ευλογιά των πιθήκων: Πολλές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

  Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς.

  11:20 19/05

  Θεσμική αναγνώριση της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται με ικανοποίηση την θεσμοθέτηση της "φωνής των ασθενών", η οποία αποτελεί ιστορική μέρα για το κίνημα των ασθενών στην Ελλάδα και πρωταρχικός στόχος από την στιγμή...

  09:49 19/05

  Ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου: Γιατί αναμένεται αύξηση των περιπτώσεων στο μέλλον;

  Τι είναι τα ΙΦΝΕ, ποια τα συμπτώματά τους και τι αναμένεται για τη συχνότητα εμφάνισής τους στο μέλλον.

  09:33 19/05

  Έρευνες: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα μακράς Covid-19

  Τα εμβόλια έχουν αυτή την θετική επίδραση ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη, αλλά σύνδρομο μετά-Covid έχουν πολλοί που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

  10:23 18/05

  Πώς ο αριθμός των παιδιών μας επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

  Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων γερνάει πιο γρήγορα, υποστηρίζει διεθνής μελέτη που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

  09:57 18/05

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη Φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Στα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας του αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:51 18/05

  Η ρύπανση σκοτώνει κάπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως τον χρόνο

  Το 2019, στη μόλυνση του αέρα αποδόθηκαν 6,7 εκατομμύρια θάνατοι, σε αυτή του νερού 1,4 εκατ., στη μολυβδίαση 900.000.

  09:49 18/05

  Ένα πρωτοποριακό βοήθημα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

  Το βοήθημα "Αποφασίζουμε μαζί" στοχεύει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.