Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 09:00

  COVID-19: Η νέα πραγματικότητα στα ορθοπαιδικά χειρουργεία

  COVID-19: Η νέα πραγματικότητα στα ορθοπαιδικά χειρουργεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Δημήτριος Τσούκας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητικών Κακώσεων και Αναγεννητικής Ιατρικής  Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ 

  Οι ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να επιτελεστούν την πρωτόγνωρη για όλους αυτή εποχή του κορωνοιού εξαρτώνται από την έξαρση και έκταση της πανδημίας. Βιώνοντας πλέον το δεύτερο κύμα της και έχοντας την εμπειρία από το πρώτο κύμα της άνοιξης μπορούμε να διαχωρίσουμε τον επερχόμενο χρονικό ορίζοντα σε τρεις περιόδους:

  H πρώτη είναι αυτή που ονομάζεται πλέον "νέα πραγματικότητα". Είναι η καλύτερη περίοδος αφού δεν υπάρχει έξαρση του ιού και ζούμε μία διαφορετικά ελεύθερη ζωή σχεδόν πλήρους δραστηριότητα με προφυλάξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χειρουργεία. Επιτελούνται όλα τα χειρουργεία έχοντας λάβει όμως εκτός από τις καθιερωμένες προφυλάξεις και νέες επιβεβλημένες από την εποχή: υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ covid-19 για ιατρούς, ασθενείς και τους ελάχιστους συνοδούς τους, αυστηρότατοι καθαρισμοί όλων των χώρων του νοσοκομείου και ιδιαίτερα των χειρουργικών αιθουσών, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών κ.λπ.

  Η δεύτερη περίοδος είναι η απευκταία έντονης έξαρσης και μεταδοτικότητας του ιού που οδηγεί σέ ένα νέο καθολικό lockdown. Είναι ευνόητο όπως και στο πρώτο που βιώσαμε ότι μόνο επείγουσες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν αλλιώς θα έχουμε κίνδυνο για τη ζωή η αναπηρικές καταστάσεις για τον πάσχοντα: κατάγματα, εξαρθρήματα μεγάλων αρθρώσεων, ρήξη αχίλλειου, επιγονατιδικού η τένοντα τετρακεφάλου, ιππουριδική συνδρομή, φλεγμαίνουσες ολικές αρθροπλαστικές  κα.

  Η ενδιάμεση  τρίτη περίοδος, αυτή που διάγουμε τώρα, είναι νομίζω αυτή που θα βιώνουμε πιο έντονα και πιο συχνά μέχρι να οδηγηθούμε στην οριστική λύση-κάθαρση μέσω του εμβολιασμού μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού. Στην εναλλαγή εξάρσεων και υφέσεων θα κυριαρχούν οι εξάρσεις, θα προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown η εικόνα όμως βαίνει προς το χειρότερο χωρίς να είναι η χείριστη. Η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα χωρίς να παγώνει τελείως επιβραδύνεται σαφώς  και πολλοί περιορισμοί επιβάλλονται προληπτικά.

  Το ίδιο θα συμβεί και στις χειρουργικές επεμβάσεις. Δεν θα γίνονται όλες οι επεμβάσεις για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι βαριές , πολύωρες επεμβάσεις με πολλά μεταλλικά υλικά είναι δυνητικά επικίνδυνες υπό τις παρούσες συνθήκες. Ήδη διαπιστώθηκε αύξηση 20% της θνησιμότητας σε "ψυχρές " επεμβάσεις σε περίοδο έξαρσης πανδημίας. Δεύτερον γιατί οι ίδιοι οι ασθενείς δεν αντέχουν ψυχολογικά πλέον το βάρος μιας επικείμενης βαριάς χειρουργικής  επέμβασης. Από την άλλη πλευρά όμως και το οικονομικό κόστος των νοσοκομείων γίνεται δυσβάστακτο και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας είναι τρομακτική.

  Πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία υπολόγισε ότι 1,3 εκατομμύρια ασθενών έχουν προστεθεί στις λίστες αναμονής του NHS, Εθνικού Συστήματος Υγείας για  αυτό το Φθινόπωρο, που αν προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες λίστες αναμονής ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 7,2 εκατομμύρια!

  Η λύση για τα χειρουργεία στην COVID-19 εποχή

  Η λύση για αυτή την περίοδο είναι μικρές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, σύντομες,  χωρίς επιβάρυνση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, προσφέροντάς τους οριστική λύση κάποιων προβλημάτων, όπως η ρήξη μηνίσκου η πρόσθιου χιαστού συνδέσμου  η ρήξη τενόντων ώμου και  μεσοπρόθεσμη ανακούφιση σε πολύ επώδυνα προβλήματα, όπως αρθρίτιδες ισχίου και γόνατος  χαρίζοντας πολύτιμο  αλλά και ποιοτικό χρόνο ίσως και 2-3 ετών μέχρι την οριστική αντιμετώπιση.

  Τέτοιες επεμβάσεις είναι τα αρθροσκοπικά χειρουργεία και οι βιολογικές θεραπείες  που δεν απαιτούν νοσηλεία, δεν καθηλώνουν τον ασθενή και είναι χαμηλού σχετικά κόστους.

  Οι ορθοβιολογικές θεραπείες συνίστανται σε ενδαρθρικές εγχύσεις σε οποιαδήποτε πάσχουσα άρθρωση ειδικών βιολογικών παραγόντων όπως το πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια PRP, τα βλαστοκύτταρα και τα μονοκύτταρα. Προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή λαμβάνοντας  αίμα, μυελό των οστών η λίπος  με ανώδυνη, ατραυματική, γρήγορη τεχνική και προσφέρουν ελάττωση του πόνου και καλύτερη κινητικότητα-λειτουργικότητα  της άρθρωσης κατά 83% τον πρώτο χρόνο, σε οργανωμένα, επιστημονικά τεκμηριωμένα κέντρα  ορθοπαιδικής  αναγεννητικής ιατρικής.

  Αρκετά χρήσιμη είναι η χρησιμοποίηση αυτόλογων  μεσεγχυματικών  κυττάρων (stem cells) με  ενδαρθρική έγχυση (ένεση)  κατευθείαν στην πάσχουσα άρθρωση στο σημείο του προβλήματος! Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα του οργανισμού μας  που  μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υψηλής ποιότητας οστό και χόνδρο επιδιορθώνοντας ή αναπληρώνοντας ελλείμματα που οφείλονται σε τραυματισμό ή σε εκφυλιστική αρθρίτιδα. Η ικανότητα των βλαστοκυττάρων να μεταφέρουν ή να κινητοποιούν αυξητικούς παράγοντες στην περιοχή της βλάβης επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης  και αναγέννησης. Μπορούμε να πάρουμε βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών η σε μεγαλύτερες ηλικίες  από το λίπος της κοιλιάς με mini λιποανάρροφηση. Το κλειδί είναι οι σωστές ενδείξεις, η άριστη τεχνική και τα τεκμηριωμένα πρωτόκολλα προ και μετεγχειρητικού ελέγχου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.

  09:02 21/10

  Ουρολοιμώξεις: τα παθογόνα, η διάγνωση και η σωστή θεραπεία

  Η ουρολοίμωξη είναι η πιο κοινή λοίμωξη του ανθρώπινου οργανισμού.

  09:18 20/10

  Εμβόλιο γρίπης vs κορονοϊού: Πώς μπορεί να μας προστατέψει

  Tο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.

  09:11 20/10

  Eξελίξεις: Θετικά τα αποτελέσματα για το dupilumab για μέτριο ως σοβαρό άσθμα

  Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.200 ασθενών, η ανοικτή μελέτη επέκτασης Φάσης 3 αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη βιολογικού φαρμάκου που έχει ποτέ διεξαχθεί για το άσθμα.