Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 12:03

  Παρηγορική φροντίδα: Σημαντική για την ποιότητα ζωής και ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

  Παρηγορική φροντίδα: Σημαντική για την ποιότητα ζωής και ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με τον ΠΟΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου, φέτος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η πανδημία και η προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19, έχει μειώσει σημαντικά την πρόσβαση των ατόμων στις υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας. 

  Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί

  - Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται παρηγορική φροντίδα. 

  - Το 78% από αυτούς ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. 

  - Μόλις το 14% των ανθρώπων αυτών λαμβάνει, τελικά, τη φροντίδα που χρειάζεται. 

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παρηγορική φροντίδα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους που βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, προλαμβάνοντας και ανακουφίζοντάς τους από την ταλαιπωρία και την έντονη καταπόνηση που υφίστανται. Αυτό επιτυγχάνεται με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων – σωματικών (ανακούφιση από τον πόνο, διαχείριση παρενεργειών από τη θεραπευτική αγωγή κ.α.), αλλά και ψυχο-κοινωνικών και πνευματικών. 

  Η παρηγορική φροντίδα, παρόλο που αποτελεί ένα κεφάλαιο τεράστιας σημασίας για τα άτομα που βρίσκονται στα τελευταία στάδια σοβαρών ασθενειών, αλλά και για τους οικείους και τους φροντιστές των ατόμων αυτών, στη χώρα μας δεν είναι όσο διαδεδομένη θα έπρεπε. 

  Η παρηγορική φροντίδα σε αριθμούς 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, κάθε χρόνο περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται παρηγορική φροντίδα. Το 78% από αυτούς ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Ωστόσο, μόλις το 14% των ανθρώπων αυτών λαμβάνει, τελικά, τη φροντίδα που χρειάζεται. 

  Πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού, η οποία διεξήχθη το 2019 μεταξύ 194 κρατών-μελών, έδειξε ότι η χρηματοδότηση για την παρηγορική περίθαλψη ήταν διαθέσιμη στο 68% των χωρών, ενώ μόνο το 40% των χωρών ανέφερε ότι οι υπηρεσίες έφτασαν σε τουλάχιστον τους μισούς ασθενείς που την είχαν ανάγκη.

  Η παρηγορική φροντίδα είναι απαραίτητη για ένα ευρύ φάσμα ασθενών. Η πλειονότητα των ενηλίκων που την έχουν ανάγκη υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις (38,5%), καρκίνο (34%), αναπνευστικές παθήσεις (10,3%), AIDS (5,7%) και διαβήτη (4,6%). Επιπλέον, είναι πολλές φορές απαραίτητη σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική νόσο, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α..

  Ανάγκη για αλλαγές 

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ότι απαιτούνται εθνικές πολιτικές, ολοκληρωμένα προγράμματα και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν. 

  Οι ανάγκες θα αυξάνονται συνεχώς λόγω της γήρανσης των πληθυσμών, καθώς και λόγω της αύξησης του επιπολασμού μη μεταδοτικών, αλλά και κάποιων μεταδοτικών νόσων. 

  Η άμεση πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα, εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, εξοικονομεί πόρους και στα Συστήματα Υγείας, καθώς περιορίζει τις εισαγωγές και την χρήση υπηρεσιών υγείας στις απολύτως αναγκαίες. 

  Νέες προκλήσεις λόγω Covid-19

  Η πανδημία ανέδειξε νέες προκλήσεις και ανάγκες στο κομμάτι της παρηγορικής φροντίδας. Το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι, ο βασικός δηλαδή πληθυσμός που έχει ανάγκη την παρηγορική φροντίδα, είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον νέο ιό, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα αυξημένα μέτρα προστασίας, αλλά και την πίεση που ασκείται στα Συστήματα Υγείας, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών. Επιπλέον, και οι ασθενείς με Covid-19 και οι οικείοι τους έχουν ανάγκες από τις εν λόγω υπηρεσίες.

  Οι παγκόσμιοι φορείς τονίζουν ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να πεθαίνει μόνος και χωρίς την απαραίτητη φροντίδα στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν νέα μέσα (τηλεϊατρική, έξυπνες εφαρμογές κ.α.), ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προέκυψαν λόγω πανδημίας. 

  anaBIOsis: 20 χρόνια προσήλωσης στην παρηγορική φροντίδα

  Η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία anaBIOsis κατέχει ηγετική θέση στην παρηγορική φροντίδα και παραμένει 20 χρόνια σταθερά δίπλα στους ασθενείς, τους οικείους τους και την επιστημονική κοινότητα.

  "Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πάθος το έργο μας για τη στήριξη των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα μίας παγκόσμιας απειλής, καθιστά σαφές ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας και να προσφέρουμε τα μέγιστα, ώστε να προασπίσουμε το πολυτιμότερο αγαθό όλων, την Υγεία. Η φροντίδα είναι στο DNA μας και θα συνεχίσουμε να το δείχνουμε εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία", τονίζει ο κ. Ιωάννης Μανωλάς, CEO της εταιρείας anaBIOsis. 

  "Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι ο άνθρωπος και ειδικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της εταιρείας μας όχι μόνο θα παραμείνει στο επίκεντρο των δράσεών μας, αλλά θα ενισχυθεί, καθώς οι δύσκολες συγκυρίες δημιουργούν συνεχώς νέες ανάγκες. Πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό", αναφέρει ο κ. Δημήτρης Τσεκουράς, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας anaBIOsis.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:23 18/05

  Πώς ο αριθμός των παιδιών μας επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

  Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων γερνάει πιο γρήγορα, υποστηρίζει διεθνής μελέτη που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

  09:57 18/05

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη Φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Στα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας του αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:51 18/05

  Η ρύπανση σκοτώνει κάπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως τον χρόνο

  Το 2019, στη μόλυνση του αέρα αποδόθηκαν 6,7 εκατομμύρια θάνατοι, σε αυτή του νερού 1,4 εκατ., στη μολυβδίαση 900.000.

  09:49 18/05

  Ένα πρωτοποριακό βοήθημα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

  Το βοήθημα "Αποφασίζουμε μαζί" στοχεύει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  09:37 18/05

  Ευρωκλινική: Κολεκτομή χωρίς τομή στην κοιλιά

  Mία πανευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ρομποτική χειρουργική ανακοίνωσε η Ευρωκλινική Αθηνών.

  18:55 17/05

  Spetsathlon 2022: Η γιορτή του αθλητικού τουρισμού επέστρεψε γεμάτη αδρεναλίνη

  Η δράση, η συγκίνηση και η διασκέδαση ήταν η συνταγή ενός μοναδικού τριήμερου που απόλαυσαν πλήθος από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές.

  09:40 17/05

  Προβλήματα γονιμότητας και καρκίνος του μαστού στους άντρες

  Μια επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού στους άντρες φαίνεται να σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα, προειδοποιεί βρετανική έρευνα.

  09:33 17/05

  Το αντιγριπικό εμβόλιο φαίνεται να μειώνει και τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19

  Η προστασία αυτή μπορεί να είναι προσωρινή αλλά υπάρχει, δείχνει έρευνα από το Κατάρ.

  09:28 17/05

  Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη "σιωπηλή νόσο"

  Τα δεδομένα, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της υπέρτασης.

  09:00 17/05

  Διαβήτης και διαταραχές του θυρεοειδούς: Επηρεάζουν και την "πίεσή μας"

  Ο διαβήτης συγκαταλέγεται στις παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή υπέρταση.

  10:05 16/05

  Μελάνωμα: Πρόληψη, συμπτώματα, ομάδες υψηλού κινδύνου

  Ο Μάιος θεωρείται παγκοσμίως μήνας ενημέρωσης γι' αυτή την τόσο επιθετική μορφή του καρκίνου του δέρματος.

  08:43 16/05

  Η "στρατιωτική πειθαρχία" των Δέλτα στελεχών

  Τα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα στοιχεία για το στέλεχος Δέλτα μέσα από νέες μελέτες.

  07:55 16/05

  Καρδιακή ανεπάρκεια: Ενημερωνόμαστε για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία

  Την Τρίτη στις 6 το απόγευμα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διοργανώνει Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση για τη νόσο.

  07:53 16/05

  Δωρεάν εξέταση για HIV: Ενημερωθείτε για το που και πότε

  Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για τον HIV, από Δευτέρα 16 Μαΐου έως και Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, μπορούν άντρες και γυναίκες να εξεταστούν δωρεάν.

  07:17 16/05

  My market & ΚΕΔΕ εκπαιδεύουν τους αυριανούς ποδηλάτες μέσω του προγράμματος "Πόλη με Ποδήλατα – Όμορφη Πόλη"

  Η επιτυχημένη δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας, συνεχίζει το ταξίδι ενημέρωσης μαθητών για τα οφέλη και τη σωστή χρήση του ποδήλατου.

  07:25 13/05

  "1ο Διεθνές Συνέδριο Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής": Οι σημαντικές εξελίξεις

  Μία διεθνής συνάντηση για τις εξελίξεις σε ιατροτεχνολογικό επίπεδο και με έμφαση στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον ασθενή, από 13-15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.