Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 12:03

  Παρηγορική φροντίδα: Σημαντική για την ποιότητα ζωής και ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

  Παρηγορική φροντίδα: Σημαντική για την ποιότητα ζωής και ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με τον ΠΟΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου, φέτος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η πανδημία και η προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19, έχει μειώσει σημαντικά την πρόσβαση των ατόμων στις υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας. 

  Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί

  - Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται παρηγορική φροντίδα. 

  - Το 78% από αυτούς ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. 

  - Μόλις το 14% των ανθρώπων αυτών λαμβάνει, τελικά, τη φροντίδα που χρειάζεται. 

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παρηγορική φροντίδα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους που βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, προλαμβάνοντας και ανακουφίζοντάς τους από την ταλαιπωρία και την έντονη καταπόνηση που υφίστανται. Αυτό επιτυγχάνεται με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων – σωματικών (ανακούφιση από τον πόνο, διαχείριση παρενεργειών από τη θεραπευτική αγωγή κ.α.), αλλά και ψυχο-κοινωνικών και πνευματικών. 

  Η παρηγορική φροντίδα, παρόλο που αποτελεί ένα κεφάλαιο τεράστιας σημασίας για τα άτομα που βρίσκονται στα τελευταία στάδια σοβαρών ασθενειών, αλλά και για τους οικείους και τους φροντιστές των ατόμων αυτών, στη χώρα μας δεν είναι όσο διαδεδομένη θα έπρεπε. 

  Η παρηγορική φροντίδα σε αριθμούς 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, κάθε χρόνο περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται παρηγορική φροντίδα. Το 78% από αυτούς ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Ωστόσο, μόλις το 14% των ανθρώπων αυτών λαμβάνει, τελικά, τη φροντίδα που χρειάζεται. 

  Πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού, η οποία διεξήχθη το 2019 μεταξύ 194 κρατών-μελών, έδειξε ότι η χρηματοδότηση για την παρηγορική περίθαλψη ήταν διαθέσιμη στο 68% των χωρών, ενώ μόνο το 40% των χωρών ανέφερε ότι οι υπηρεσίες έφτασαν σε τουλάχιστον τους μισούς ασθενείς που την είχαν ανάγκη.

  Η παρηγορική φροντίδα είναι απαραίτητη για ένα ευρύ φάσμα ασθενών. Η πλειονότητα των ενηλίκων που την έχουν ανάγκη υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις (38,5%), καρκίνο (34%), αναπνευστικές παθήσεις (10,3%), AIDS (5,7%) και διαβήτη (4,6%). Επιπλέον, είναι πολλές φορές απαραίτητη σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική νόσο, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α..

  Ανάγκη για αλλαγές 

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ότι απαιτούνται εθνικές πολιτικές, ολοκληρωμένα προγράμματα και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν. 

  Οι ανάγκες θα αυξάνονται συνεχώς λόγω της γήρανσης των πληθυσμών, καθώς και λόγω της αύξησης του επιπολασμού μη μεταδοτικών, αλλά και κάποιων μεταδοτικών νόσων. 

  Η άμεση πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα, εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, εξοικονομεί πόρους και στα Συστήματα Υγείας, καθώς περιορίζει τις εισαγωγές και την χρήση υπηρεσιών υγείας στις απολύτως αναγκαίες. 

  Νέες προκλήσεις λόγω Covid-19

  Η πανδημία ανέδειξε νέες προκλήσεις και ανάγκες στο κομμάτι της παρηγορικής φροντίδας. Το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι, ο βασικός δηλαδή πληθυσμός που έχει ανάγκη την παρηγορική φροντίδα, είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον νέο ιό, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα αυξημένα μέτρα προστασίας, αλλά και την πίεση που ασκείται στα Συστήματα Υγείας, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών. Επιπλέον, και οι ασθενείς με Covid-19 και οι οικείοι τους έχουν ανάγκες από τις εν λόγω υπηρεσίες.

  Οι παγκόσμιοι φορείς τονίζουν ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να πεθαίνει μόνος και χωρίς την απαραίτητη φροντίδα στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν νέα μέσα (τηλεϊατρική, έξυπνες εφαρμογές κ.α.), ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προέκυψαν λόγω πανδημίας. 

  anaBIOsis: 20 χρόνια προσήλωσης στην παρηγορική φροντίδα

  Η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία anaBIOsis κατέχει ηγετική θέση στην παρηγορική φροντίδα και παραμένει 20 χρόνια σταθερά δίπλα στους ασθενείς, τους οικείους τους και την επιστημονική κοινότητα.

  "Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πάθος το έργο μας για τη στήριξη των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα μίας παγκόσμιας απειλής, καθιστά σαφές ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας και να προσφέρουμε τα μέγιστα, ώστε να προασπίσουμε το πολυτιμότερο αγαθό όλων, την Υγεία. Η φροντίδα είναι στο DNA μας και θα συνεχίσουμε να το δείχνουμε εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία", τονίζει ο κ. Ιωάννης Μανωλάς, CEO της εταιρείας anaBIOsis. 

  "Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι ο άνθρωπος και ειδικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της εταιρείας μας όχι μόνο θα παραμείνει στο επίκεντρο των δράσεών μας, αλλά θα ενισχυθεί, καθώς οι δύσκολες συγκυρίες δημιουργούν συνεχώς νέες ανάγκες. Πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό", αναφέρει ο κ. Δημήτρης Τσεκουράς, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας anaBIOsis.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:26 29/10

  Αισιοδοξία προσφέρει νέα θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

  Μελέτη Φάσης 4 υποδεικνύει κλινικό όφελος της ριοσιγουάτης σε ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση σε αναστολείς της PDE-5.

  08:15 29/10

  Ψωρίαση: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καθημερινότητα του ατόμου

  Με αφορμή την 29η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης αναδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

  08:14 29/10

  Αναιμία και γενική αίματος: Η σημασία και η ερμηνεία της

  Η γενική εξέταση αίματος μας δίνει πλήθος σημαντικών πληροφοριών όσον αφορά την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

  08:53 27/10

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Οι προκλήσεις της ευρείας χρήσης των γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

  08:08 27/10

  Diabetes Challenge Project: "Μετρήσου κι εσύ"

  Σήμερα ζουν στη χώρα μας 1.000.000 άτομα με διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 300.000- 400.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

  07:57 27/10

  Έγκριση νέας θεραπείας για σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

  Έγκριση και σε τρίτη ένδειξη για τις θεραπείες βάσει του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου του θώρακα και έβδομη ένδειξη συνολικά.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.