Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 10:35

  Κύστη κόκκυγος: Τι είναι, η διάγνωση και η θεραπεία

  Κύστη κόκκυγος: Τι είναι, η διάγνωση και η θεραπεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πόνος στον κόκκυγα (στην "ουρά"), ερυθρότητα και εκροή δύσοσμου υγρού; Οι περισσότεροι άνδρες γνωρίζουν πως τα συγκεκριμένα συμπτώματα αποτελούν προάγγελο κακών ειδήσεων. 

  Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μια συχνή πάθηση του ανδρικού φύλου καθώς πλήττει τους άνδρες σε τετραπλάσια συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Γενικός χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan Generalμας μας ενημερώνει σχετικά με τις πιθανές αιτίες εμφάνισης της κύστης στην περιοχή του κόκκυγα, καθώς και για το πώς θα απαλλαγούμε από αυτήν χωρίς νυστέρι.

  Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

  Το τριχοφωλεακό συρίγγιο ή κύστη κόκκυγα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση στην περιοχή του κόκκυγα, στο κατώτερο δηλαδή τμήμα της σπονδυλικής στήλης, επί της μεσογλουτιαίας πτυχής. 

  Πώς δημιουργείται;

  Το αίτιο που πυροδοτεί τη δημιουργία της κύστης κόκκυγα παραμένει έως και σήμερα μη ξεκαθαρισμένο. Οι περισσότερες απόψεις υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη της κύστης σχετίζεται με την εισχώρηση των τριχών της περιοχής κάτω από το δέρμα. Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού επί εδάφους της είσφρυσης των τριχών οδηγεί στη δημιουργία της κύστης. 

  Επιδημιολογία & αίτια

  Είναι βεβαιωμένο πως η κύστη κόκκυγος πλήττει πολύ συχνότερα τον ανδρικό πληθυσμό. Το γεγονός αυτό συμβαίνει πιθανότατα εξαιτίας της αυξημένης τριχοφυΐας που εμφανίζουν οι άνδρες στη συγκεκριμένη περιοχή. Εκτός από την έντονη τριχοφυΐα της μεσογλουτιαίας πτυχής, άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα είναι:

  - Οι κακές συνθήκες υγιεινής της περιοχής, όπως ο ανεπαρκής καθαρισμός ή ο ιδρώτας

  - Η συνεχής και έντονη μηχανική τριβή του σημείου λόγω επαγγέλματος (πχ. οδηγοί)

  - Η καθιστική ζωή

  - Οι συνεχείς τραυματισμοί της περιοχής

  - Η παχυσαρκία

  Η πάθηση προσβάλει κυρίως ανθρώπους νεαρής και μέσης ηλικίας από 15 έως και 40 περίπου ετών, ενώ μετά την ηλικία των 45 ετών η επίπτωση της νόσου είναι εξαιρετικά σπάνια.

  Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Η συμπτωματολογία της πάθησης καθορίζεται από τη φάση στην οποία βρίσκεται, καθώς και από τον αριθμό των επεισοδίων / φλεγμονών. 

  Στην οξεία φάση
   

  - Οξύς πόνος
  - Ερυθρότητα & διόγκωση της περιοχής
  - Εκροή δύσοσμου οροπυώδους υγρού
  - Πυρετός ή δέκατα
  - Σχηματισμός αποστήματος

  Στη χρόνια φάση

  - Μόνιμη εκροή δύσοσμου υγρού ανά διαστήματα
  - Ενόχληση και πόνος στην ιεροκοκκυγική περιοχή
  - Ερεθισμός
  - Ελαφρά διόγκωση

  Πώς αντιμετωπίζεται η κύστη κόκκυγα;

  Στο αρχικό της στάδιο η κύστη κόκκυγα μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με χρήση αντιβιοτικής και αντιφλεγμονώδους αγωγής. Η μορφή αυτή της θεραπείας παρουσιάζει αποτελέσματα σε ήπιες περιπτώσεις της πάθησης και στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
   

  Κατά την οξεία φάση της φλεγμονής συνήθως κρίνεται αναγκαία η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, ώστε να απομακρυνθεί το πύον, να υποχωρήσει η φλεγμονή και να ανακουφισθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα. 

  Η οριστική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα διενεργείται σε φάση ηρεμίας της πάθησης. Σήμερα, διαθέτουμε ελάχιστα επεμβατικές καινοτόμες μεθόδους για την οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση της νόσου χωρίς νυστέρι αλλά με τη χρήση ειδικών μορφών ενέργειας (laser).

  Η ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική μέθοδος  EPSIT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) πραγματοποιείται με χρήση τοπικής αναισθησίας ή μέθης, ώστε να εξασφαλισθεί η ελάχιστη ταλαιπωρία του ασθενούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η μέθοδος περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση της περιοχής και την πραγματοποίηση πολλαπλών πλύσεων  για καθαρισμό των αποστηματικών κοιλοτήτων και απομάκρυνση του περιεχομένου τους. Στη συνέχεια, συχνά εισάγεται μια οπτική ίνα laser, η οποία εκπέμπει ακτίνα συγκεκριμένου μήκους κύματος, προκαλώντας εξάχνωση και σύμπτωση των τοιχωμάτων της κύστης, με αποτέλεσμα την οριστική σύγκλεισή της. Η χρήση του Laser συνεπάγεται την απουσία πόνου και την αποφυγή των συνεχών, επώδυνων και εξαιρετικά ενοχλητικών αλλαγών που διενεργούνται υποχρεωτικά μετά τη διενέργεια της κλασικής χειρουργικής αντιμετώπισης.

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.

  09:02 21/10

  Ουρολοιμώξεις: τα παθογόνα, η διάγνωση και η σωστή θεραπεία

  Η ουρολοίμωξη είναι η πιο κοινή λοίμωξη του ανθρώπινου οργανισμού.

  09:18 20/10

  Εμβόλιο γρίπης vs κορονοϊού: Πώς μπορεί να μας προστατέψει

  Tο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.

  09:11 20/10

  Eξελίξεις: Θετικά τα αποτελέσματα για το dupilumab για μέτριο ως σοβαρό άσθμα

  Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.200 ασθενών, η ανοικτή μελέτη επέκτασης Φάσης 3 αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη βιολογικού φαρμάκου που έχει ποτέ διεξαχθεί για το άσθμα.

  09:05 20/10

  Ό,τι δεν ξέρατε για τη ρομποτική σπονδυλοδεσία

  Είναι η μόνη εξελιγμένη μέθοδος που παρέχει μέγιστη ακρίβεια και ύψιστη ασφάλεια για κάθε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

  09:22 19/10

  1 στους 7 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη: Οι παράγοντες κινδύνου

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των αντρών παγκοσμίως.

  09:07 19/10

  Sanofi και η GSK στη "μάχη" για το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Η Sanofi και η GSK ξεκινούν κλινική μελέτη Φάσης 1/2 για το ανοσοενισχυμένο, βασισμένο σε ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες υποψήφιο εμβόλιο ενάντια στη νόσο COVID-19.

  09:00 19/10

  Νευροεπιστήμη: Σημαντική η γραφή με το χέρι για τα παιδιά

  Το γράψιμο με το χέρι (και όχι με το πληκτρολόγιο) κάνει τα παιδιά εξυπνότερα, υποστηρίζουν Νορβηγοί επιστήμονες, πηγαίνοντας ενάντια στο ρεύμα της ψηφιακής εκπαίδευσης.

  11:22 16/10

  AstraZeneca: "Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!"

  Διάκριση της AstraZeneca για το πρόγραμμα "Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!" στα Environmental Awards 2020.

  11:18 16/10

  Ανοσία της αγέλης: Αποδεικνύεται φρούδα ελπίδα;

  Η ανοσία αγέλης, μια επικίνδυνη πλάνη, προειδοποιούν πολλοί επιστήμονες.

  09:47 16/10

  Νέα έρευνα: "Επικίνδυνη" η εμμηνόπαυση για εμφάνιση κατάθλιψης

  Το 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης.

  09:35 16/10

  Αρθρίτιδα: Τι είναι, πώς επιδρά στο σώμα και πώς αντιμετωπίζεται

  Ο Δημήτριος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, μιλά για τη νόσο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.