Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 10:35

  Κύστη κόκκυγος: Τι είναι, η διάγνωση και η θεραπεία

  Κύστη κόκκυγος: Τι είναι, η διάγνωση και η θεραπεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πόνος στον κόκκυγα (στην "ουρά"), ερυθρότητα και εκροή δύσοσμου υγρού; Οι περισσότεροι άνδρες γνωρίζουν πως τα συγκεκριμένα συμπτώματα αποτελούν προάγγελο κακών ειδήσεων. 

  Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μια συχνή πάθηση του ανδρικού φύλου καθώς πλήττει τους άνδρες σε τετραπλάσια συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Γενικός χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan Generalμας μας ενημερώνει σχετικά με τις πιθανές αιτίες εμφάνισης της κύστης στην περιοχή του κόκκυγα, καθώς και για το πώς θα απαλλαγούμε από αυτήν χωρίς νυστέρι.

  Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

  Το τριχοφωλεακό συρίγγιο ή κύστη κόκκυγα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση στην περιοχή του κόκκυγα, στο κατώτερο δηλαδή τμήμα της σπονδυλικής στήλης, επί της μεσογλουτιαίας πτυχής. 

  Πώς δημιουργείται;

  Το αίτιο που πυροδοτεί τη δημιουργία της κύστης κόκκυγα παραμένει έως και σήμερα μη ξεκαθαρισμένο. Οι περισσότερες απόψεις υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη της κύστης σχετίζεται με την εισχώρηση των τριχών της περιοχής κάτω από το δέρμα. Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού επί εδάφους της είσφρυσης των τριχών οδηγεί στη δημιουργία της κύστης. 

  Επιδημιολογία & αίτια

  Είναι βεβαιωμένο πως η κύστη κόκκυγος πλήττει πολύ συχνότερα τον ανδρικό πληθυσμό. Το γεγονός αυτό συμβαίνει πιθανότατα εξαιτίας της αυξημένης τριχοφυΐας που εμφανίζουν οι άνδρες στη συγκεκριμένη περιοχή. Εκτός από την έντονη τριχοφυΐα της μεσογλουτιαίας πτυχής, άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα είναι:

  - Οι κακές συνθήκες υγιεινής της περιοχής, όπως ο ανεπαρκής καθαρισμός ή ο ιδρώτας

  - Η συνεχής και έντονη μηχανική τριβή του σημείου λόγω επαγγέλματος (πχ. οδηγοί)

  - Η καθιστική ζωή

  - Οι συνεχείς τραυματισμοί της περιοχής

  - Η παχυσαρκία

  Η πάθηση προσβάλει κυρίως ανθρώπους νεαρής και μέσης ηλικίας από 15 έως και 40 περίπου ετών, ενώ μετά την ηλικία των 45 ετών η επίπτωση της νόσου είναι εξαιρετικά σπάνια.

  Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Η συμπτωματολογία της πάθησης καθορίζεται από τη φάση στην οποία βρίσκεται, καθώς και από τον αριθμό των επεισοδίων / φλεγμονών. 

  Στην οξεία φάση
   

  - Οξύς πόνος
  - Ερυθρότητα & διόγκωση της περιοχής
  - Εκροή δύσοσμου οροπυώδους υγρού
  - Πυρετός ή δέκατα
  - Σχηματισμός αποστήματος

  Στη χρόνια φάση

  - Μόνιμη εκροή δύσοσμου υγρού ανά διαστήματα
  - Ενόχληση και πόνος στην ιεροκοκκυγική περιοχή
  - Ερεθισμός
  - Ελαφρά διόγκωση

  Πώς αντιμετωπίζεται η κύστη κόκκυγα;

  Στο αρχικό της στάδιο η κύστη κόκκυγα μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με χρήση αντιβιοτικής και αντιφλεγμονώδους αγωγής. Η μορφή αυτή της θεραπείας παρουσιάζει αποτελέσματα σε ήπιες περιπτώσεις της πάθησης και στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
   

  Κατά την οξεία φάση της φλεγμονής συνήθως κρίνεται αναγκαία η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, ώστε να απομακρυνθεί το πύον, να υποχωρήσει η φλεγμονή και να ανακουφισθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα. 

  Η οριστική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα διενεργείται σε φάση ηρεμίας της πάθησης. Σήμερα, διαθέτουμε ελάχιστα επεμβατικές καινοτόμες μεθόδους για την οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση της νόσου χωρίς νυστέρι αλλά με τη χρήση ειδικών μορφών ενέργειας (laser).

  Η ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική μέθοδος  EPSIT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) πραγματοποιείται με χρήση τοπικής αναισθησίας ή μέθης, ώστε να εξασφαλισθεί η ελάχιστη ταλαιπωρία του ασθενούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η μέθοδος περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση της περιοχής και την πραγματοποίηση πολλαπλών πλύσεων  για καθαρισμό των αποστηματικών κοιλοτήτων και απομάκρυνση του περιεχομένου τους. Στη συνέχεια, συχνά εισάγεται μια οπτική ίνα laser, η οποία εκπέμπει ακτίνα συγκεκριμένου μήκους κύματος, προκαλώντας εξάχνωση και σύμπτωση των τοιχωμάτων της κύστης, με αποτέλεσμα την οριστική σύγκλεισή της. Η χρήση του Laser συνεπάγεται την απουσία πόνου και την αποφυγή των συνεχών, επώδυνων και εξαιρετικά ενοχλητικών αλλαγών που διενεργούνται υποχρεωτικά μετά τη διενέργεια της κλασικής χειρουργικής αντιμετώπισης.

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:00 20/05

  20 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

  Ο ΣΦΕΕ στηρίζει δυναμικά και διαχρονικά την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία.

  09:57 20/05

  Tα πολλαπλά οφέλη που έχει το ρόδι για τον ανθρώπινο οργανισμό

  Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή.

  09:47 20/05

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

  Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε επιδημία; Τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία.

  08:51 20/05

  Κάπνισμα και καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέονται

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές, ιδίως τους παχύσαρκους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  08:40 20/05

  Πώς θα είμαστε στα 70 μας; Η επιστήμη απαντά κι εμείς γνωρίζουμε - και προλαμβάνουμε

  Ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι ξεχωριστός για τον καθένα. Υπάρχουν όμως ορισμένες αλλαγές σε στη δεκαετία των 70 που είναι κοινές για όλους και αν τις γνωρίζουμε μπορούμε να τις "προλάβουμε" σήμερα...

  15:40 19/05

  1η Ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

  Ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η πρώτη ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ για το 2022, με θέμα: "Απολογισμός 2021 & Παρουσίαση νέων δράσεων του δικτύου GreenPharmacy 2022".

  11:24 19/05

  Ευλογιά των πιθήκων: Πολλές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

  Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς.

  11:20 19/05

  Θεσμική αναγνώριση της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται με ικανοποίηση την θεσμοθέτηση της "φωνής των ασθενών", η οποία αποτελεί ιστορική μέρα για το κίνημα των ασθενών στην Ελλάδα και πρωταρχικός στόχος από την στιγμή...

  09:49 19/05

  Ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου: Γιατί αναμένεται αύξηση των περιπτώσεων στο μέλλον;

  Τι είναι τα ΙΦΝΕ, ποια τα συμπτώματά τους και τι αναμένεται για τη συχνότητα εμφάνισής τους στο μέλλον.

  09:33 19/05

  Έρευνες: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα μακράς Covid-19

  Τα εμβόλια έχουν αυτή την θετική επίδραση ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη, αλλά σύνδρομο μετά-Covid έχουν πολλοί που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

  10:23 18/05

  Πώς ο αριθμός των παιδιών μας επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

  Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων γερνάει πιο γρήγορα, υποστηρίζει διεθνής μελέτη που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

  09:57 18/05

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη Φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Στα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας του αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:51 18/05

  Η ρύπανση σκοτώνει κάπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως τον χρόνο

  Το 2019, στη μόλυνση του αέρα αποδόθηκαν 6,7 εκατομμύρια θάνατοι, σε αυτή του νερού 1,4 εκατ., στη μολυβδίαση 900.000.

  09:49 18/05

  Ένα πρωτοποριακό βοήθημα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

  Το βοήθημα "Αποφασίζουμε μαζί" στοχεύει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  09:37 18/05

  Ευρωκλινική: Κολεκτομή χωρίς τομή στην κοιλιά

  Mία πανευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ρομποτική χειρουργική ανακοίνωσε η Ευρωκλινική Αθηνών.

  18:55 17/05

  Spetsathlon 2022: Η γιορτή του αθλητικού τουρισμού επέστρεψε γεμάτη αδρεναλίνη

  Η δράση, η συγκίνηση και η διασκέδαση ήταν η συνταγή ενός μοναδικού τριήμερου που απόλαυσαν πλήθος από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές.