Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 08:56

  Τηλεϊατρική: Ο ζωτικός της ρόλος στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

  Τηλεϊατρική: Ο ζωτικός της ρόλος στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο τομέας της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς οι αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την παράλληλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχουν επηρεάσει τους τομείς παροχής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Η ανάγκη για παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών οδήγησαν στην αναθεώρηση των παραδοσιακών μέσων με τα οποία παρέχεται ιατρική περίθαλψη. Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών καλούνται πλέον να διαδραματίζουν ενεργότερο ρόλο στον τομέα αυτόν. 

  Όπως ορίζει, μεταξύ άλλων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τηλεϊατρική είναι η παροχή ιατρικής περίθαλψης – σε περιπτώσεις που η απόσταση είναι κρίσιμος παράγοντας – από όλους τους επαγγελματίες του χώρου της Υγείας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για την ανταλλαγή έγκυρης πληροφορίας για τη διάγνωση, αγωγή και πρόληψη ασθενειών. Τα συστήματα υγείας πρέπει απαραίτητα να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες άρτιες υπηρεσίες περίθαλψης, διαθέτοντας καινοτόμες τεχνολογίες και ειδικευμένο προσωπικό ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, κυρίως σε μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. 

  Η συμβολή της Intracom Telecom στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας 

  Μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα η οποία προσάρμοσε το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εμπειρίας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών ήταν η Intracom Telecom. Από το 2011 η εταιρεία προσφέρει λύσεις, όπως το Σύστημα Αρχειοθέτησης και Διαχείρισης Ιατρικής Εικόνας (PACS - As a Service) αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική του Cloud Computing.

  Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης πανελλαδικά είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την πλήρη λειτουργικότητα και τα οφέλη των λύσεων της εταιρείας. 

  Επίσης, από το 2014, η Intracom Telecom συμμετέχει στη δημιουργία και επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) που αποτελεί έργο της 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου. Το ΕΔΙΤ αποτελεί σημαντικό κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας για ένα ευέλικτο και σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται άμεσα, έγκαιρα και έγκυρα στις ανάγκες των πολιτών. Με αυτό το έργο το ΕΔΙΤ θα έχει στη διάθεσή του συνολικά 71 μονάδες τηλεϊατρικής, οι οποίες θα διασυνδέουν 52 νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας. Απώτερος σκοπός του έργου είναι η ισότιμη πρόσβαση του πολίτη, οπουδήποτε και εάν βρίσκεται, σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Πλέον το ιατρικό προσωπικό θα μπορεί να "μεταφερθεί" ψηφιακά στο χώρο όπου βρίσκεται ο ασθενής, εκμηδενίζοντας την απόσταση μεταξύ κεντρικών νοσοκομείων και απομακρυσμένων νησιών. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι άσκοπες μετακινήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα το φόρτο εργασίας και την αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία και περιορίζοντας τα έξοδα μεταφοράς και νοσηλείας. Μέσω των μονάδων τηλεϊατρικής δίνεται η δυνατότητα απρόσκοπτης και άμεσης επικοινωνίας μεταξύ ιατρού και ασθενούς, ενώ παράλληλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαθέτει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο υπηρετεί. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός των τηλεπικοινωνιακών υποδομών /δικτύων των παρόχων, προκειμένου να προσφέρουν συνεχώς υψηλότερες ταχύτητες διασύνδεσης,  συνεισφέρει  στη βελτίωση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής, και η Intracom Telecom διαθέτοντας σημαντική τεχνογνωσία και ένα ευρύ φάσμα λύσεων ασύρματης πρόσβασης και μετάδοσης, μπορεί να προσφέρει σημαντικά και αποτελεσματικά στην εκάστοτε αναβάθμιση δικτύων.

  Στηρίζοντάς έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας


  Αξιολογώντας τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε, παρακολουθώντας την πανδημία του COVID-19 να εξαπλώνεται παγκοσμίως και τα κρούσματα στην Ελλάδα να είναι αυξημένα, η Intracom Telecom, στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και προκειμένου να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και διαχείριση θεμάτων υγείας, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, και ειδικότερα σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, αποφάσισε να προχωρήσει στη δωρεά πέντε προηγμένων κινητών μονάδων τηλεϊατρικής στο Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας.  

  Η κάθε κινητή μονάδα τηλεϊατρικής αποτελείται από ψηφιακές ιατρικές συσκευές/όργανα τα οποία συνδέονται διαδικτυακά με το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα αποστολής άμεσα, ευέλικτα και με ακρίβεια, των δεικτών υγείας των ασθενών σε κεντρικά νοσοκομεία προκειμένου το υγειονομικό προσωπικό στο πεδίο να λαμβάνει, σε πραγματικό χρόνο, τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες. 

  Μέσω αυτής της χορηγίας, το υγειονομικό προσωπικό των ομάδων άμεσης ανάγκης θα εξοπλιστεί περαιτέρω προκειμένου να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε έκτακτες καταστάσεις τις οποίες διαχειρίζεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:18 26/05

  Καρκίνος του προστάτη και θρόμβωση

  Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη.

  12:05 26/05

  Πανελλαδικό Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

  Με θέμα "Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση: Nέα δεδομένα - προκλήσεις – προοπτικές" θα πραγματοποιηθεί το πανελλαδικό συνέδριο για τη νόσο στις 28 και 29 Μαΐου.

  12:00 26/05

  Η Αγγελική Καραβά Γενική Διευθύντρια στο ISLE Academy του Ομίλου  SOFMEDICA

  Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ευρώ στην εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, ενώ προγραμματίζει να διπλασιάσει το ύψος της επένδυσής του, εντός της επόμενης τριετίας.

  08:28 26/05

  Ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εμφανίσουν μακρά Covid-19

  Το παραπάνω συμπέρασμα αναφορικά με την long covid προκύπτει από νέα αμερικανική έρευνα.

  08:26 26/05

  Οι ηλικιακές ομάδες που μπορεί να έχουν προστασία από την ευλογιά των πιθήκων

  Τι αναφέρει σχετικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση όπου εξέτασε τα υπάρχοντα δεδομένα αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

  15:50 25/05

  Γιατί δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε με την ευλογιά των πιθήκων

  Ίσως η πανδημία που έχουμε βιώσει μας έχει επηρεάσει, οι επιστήμονες όμως είναι καθησυχαστικοί αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και...

  10:57 25/05

  Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Άνοδο παρουσιάζουν μορφές θυρεοειδοπάθειας

  Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση ως επακόλουθο της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση των ασθενών.

  08:45 25/05

  Αρτηριακή υπέρταση: Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

  Σύμφωνα με στοιχεία, το 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση, με το 32% των υπερτασικών να είναι αδιάγνωστοι και 35% να είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους.

  08:23 25/05

  Γιατί, πού και πότε καλεί το CDC Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα

  Οι βασικοί λόγοι είναι η αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 αλλά η σύσταση γίνεται κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων σε περιοχές των ΗΠΑ.

  08:19 25/05

  ROSA® Knee System: Το πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα για την αρθροπλαστική γόνατος

  Οι εξελίξεις στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι σημαντικές καθώς οι νέες χειρουργικές τεχνικές με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων επιτρέπουν τον ακριβέστερο σχεδιασμό των επεμβάσεων.

  18:52 24/05

  Τα ανακαινισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα από τα μάτια των παιδιών

  Διαδικτυακή ξενάγηση στις σύγχρονες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που παρέδωσε ο ΟΠΑΠ.

  13:24 24/05

  Τα νεότερα δεδομένα για την ψωριασική αρθρίτιδας

  Το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον µία συννοσηρότητα, υποστήριξαν οι ομιλητές του webinar που πραγματοποίησε το Σωματείο " ΚΑΛΥΨΩ".

  08:25 24/05

  Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας

  Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία έχει ως στόχο να βελτιστοποιήσει την ευημερία και την ενδυνάμωση του ατόμου, συνδυάζοντας σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά.

  13:59 23/05

  Έχετε στο μπράτσο σας σημάδι από εμβόλιο - μπορεί να είναι το εμβόλιο της ευλογιάς;

  Πολλοί ενήλικες, περισσότερο άνω των 45 ετών, έχουν στο μπράτσο ή στο μηρό τους ένα στρογγυλό σημάδι από εμβόλιο. Ποιο εμβόλιο, όμως, είναι αυτό που έχουν κάνει;

  12:34 23/05

  Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: 40 χρόνια φροντίδας και αγκαλιάς για τα παιδιά

  Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, αποτελεί μία ολοκληρωμένη νοσοκομειακή δομή, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη Γενική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι.

  12:00 23/05

  Πολλαπλή σκλήρυνση: εξατομικεύοντας τη θεραπεία μιας ασθένειας με πολλά πρόσωπα

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο, στις 30 Μαΐου, ενημερωνόμαστε για τις σημαντικές εξελίξεις.