Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 08:03

  Εξελίξεις στην σύγχρονη ορθοπαιδική: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε

  Εξελίξεις στην σύγχρονη ορθοπαιδική: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Dr. Γεώργιος – Ελευθέριος Κατσιφαράκης, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής της Κλινικής Λευκός Σταυρός Αθηνών 
  Επιστημονικός Συνεργάτης: Metropolitan Hospital, Ευρωκλινική Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου, American Medical Center Nicosia,CY
  www.katsifarakis.gr 

  Ο σοφός λαός μας λέει ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ο εχθρός όμως του καλύτερου; Σε μια τέτοια κατάσταση έχει περιέλθει η σύγχρονη ορθοπαιδική και πράξη. 

  Οι εξελίξεις στην ιατρική... στο μικροσκόπιο

  Η καθημερινή διαφήμιση των ατομικών επιτευγμάτων του καθενός και κατ’ επέκταση, δυστυχώς και των ιατρών, έχει δημιουργήσει εύλογες απορίες αλλά και ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τα πρωτόκολλα των χειρουργικών επεμβάσεων.

  Το ότι η χρήση προηγμένων βοηθημάτων, ηλεκτρονικών πλοηγών και ρομποτικών μηχανημάτων έχει να κάνει με την εξέλιξη είναι πασιφανές. Το πόσο όμως αυτά τα βοηθήματα μπορούν να αλλάξουν την φύση και την αντίδραση του χειρουργημένου ασθενή είναι ακόμα επισφαλές.

  Οι αναίμακτες σημερινές επεμβάσεις πραγματοποιούνται καθημερινώς εδώ και πολλά χρόνια. Η ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική και των δύο αρθρώσεων ισχίων, γονάτων ή ώμων συμβαίνει εδώ και είκοσι χρόνια. Η γρήγορη κινητοποίηση των ασθενών γίνεται ή εφαρμόζεται εδώ και τριάντα χρόνια.

  Όμως είναι ιατρικώς ασφαλές να στέλνεις έναν άνθρωπο την ίδια μέρα ή την επόμενη στο σπίτι του μετά από μια μεγάλη επέμβαση με όλους τους κινδύνους των επιπλοκών και με τα τυχόν υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει;

  Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί.

  Η υποχρεωτική χορήγηση αντιπηκτικών για πρόληψη εμβολών προκαλεί σοβαρές επιπλοκές: πρώτον αιματώματα και δεύτερον πιθανή απότομη πτώση του αιματοκρίτη. Όταν ο ασθενής, χάριν εντυπωσιασμού έχει μεταβεί πρόωρα κατ’ οίκον, αμφότερες οι επιπλοκές είναι αφενός δυσδιάγνωστες και αφετέρου πιθανώς απειλητικές για την ζωή του.

  Η πιθανότητα επιμόλυνσης των τραυμάτων, λόγω της αναπόφευκτα μεγαλύτερης διάρκειας της εγχείρησης με τα υποβοηθητικά κοινώς "ρομπότ" εξελιγμένα μηχανήματα έχει κατά πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από τον χρόνο εμπειρίας και του ταλέντου. Ήδη οι αριθμοί δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται κατακόρυφα οι ασθενείς με επιπλοκές λόγω της γρήγορης επιστροφής και κινητοποίησης στο σπίτι.

  Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής των ολικών αρθροπλαστικών, και το μύθο της ημερομηνίας λήξεως των 20 χρόνων, η διάρκεια ζωής των υλικών, μετά την τελευταία ανακοίνωση- δημοσίευση στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό της Αμερικής ( ΤΗΕ LANCET) είναι 27 χρόνια στο 85% των ασθενών που βρέθηκαν και ελέγχθηκαν. Και με υλικά και μεθόδους που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές εξελίξεις της ορθοπαιδικής.

  Επειδή στην ιατρική ένα συν ένα δεν κάνουν πάντα δύο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας αφενός και αφετέρου στην αλόγιστη και χωρίς έλεγχο διαφήμιση.

  Σίγουρα μας βοηθάει η εξέλιξη της επικοινωνίας και των μέσων της για την αποφυγή παρεξηγήσεων, παρερμηνεύσεων αλλά και δυστυχώς παραπλανήσεων . Κανονικά οτιδήποτε γράφεται λέγεται ή γενικά προβάλλεται προς το κοινό από τους ασκούντες του λειτουργήματος της ιατρικής θα πρέπει να έχει την έγκριση του ιατρικού συλλόγου μας. 

  Τέλος θίγοντας το ζήτημα των αρθροσκοπικών επεμβάσεων είναι γεγονός ότι η εξέλιξη είναι εκπληκτική αλλά και οι αναθεωρήσεις αποτυχημένων επεμβάσεων έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Η χρήση συρραφής των μηνίσκων θεωρείται ακόμα επισφαλής σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι χονδροπλαστικές για τις βαριές βλάβες στα γόνατα δεν έχουν βρει ακόμα το απόλυτο της λύσης, με την αρθροπλαστική να αποτελεί την επικρατέστερη άκρη τούνελ επί του παρόντος. Η δε επιλογή των μοσχευμάτων για τις ρήξεις των χιαστών είναι ένα τεράστιο διαφορετικό θέμα συζήτησης με την υπεροχή όμως του επιγονατιδικού τένοντα να παραμένει το gold standard. 

  Μια από τις κύριες αιτίες που η ιατρική έχει φτάσει σε αυτό το εξέχον επίπεδο σήμερα, είναι η ανάγκη μας για πρόοδο, για βελτίωση των φαρμάκων, των υλικών, των επεμβάσεων, των μέσων. Ανάγκη όμως για ουσιαστική πρόοδο, για πραγματικές βελτιώσεις, και όχι για φληναφήματα και πομφόλυγες με μόνο σκοπό τη χάλκευση εντυπώσεων και ανεκπλήρωτων προσδοκιών.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:46 30/07

  Πόσες θερμίδες έχει ένα ποτήρι κρασί, η μπύρα και άλλα ποτά

  Ο αριθμός των θερμίδων σε ένα ποτήρι κρασί μπορεί να κυμαίνεται από 120 έως 165, ανάλογα με το είδος του.

  08:45 30/07

  Συστάσεις ΗΠΑ: Και οι εμβολιασμένοι ξανά με μάσκες

  Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ συστήνει εκ νέου τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους.

  23:59 29/07

  Έχετε επάρκεια σε μαγνήσιο; Έχετε σημαντικούς λόγοι για να παίρνετε αρκετό

  Το μαγνήσιο είναι το μέταλλο που μας θωρακίζει από το άγχος, την κατάθλιψη και την καρδιακή προσβολή.

  16:01 29/07

  Έρευνα ΙΣΑ: Το 68% εμπιστεύεται τα εμβόλια αλλά το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό

  Αποκαλυπτική έρευνα σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

  09:26 29/07

  Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τον καύσωνα

  Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι σημαντικό αυτές τις ζεστές ημέρες να έχουμε στο νου μας ορισμένες βασικές συμβουλές.

  09:23 29/07

  Συνάντηση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

  Βασικό θέμα, οι προκλήσεις της πανδημίας για το υγειονομικό μας σύστημα και οι επιπτώσεις της στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

  23:59 28/07

  Αλλαγές στην εμμηνόπαυση: Όσα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε

  Η εμμηνόπαυση στη γυναίκα είναι μια κατάσταση που φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές.

  09:30 28/07

  Γιατί κολλάνε κορονοϊό οι εμβολιασμένοι; Απαντά ο Γκίκας Μαγιορκίνης

  Οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους για SARS-CoV-2 και η επιστροφή στην κανονικότητα.

  09:25 28/07

  Βοηθάει το καρπούζι στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση;

  Το καρπούζι είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο και η συμβολή του στη διατροφή μας είναι μεγαλύτερη απ' όσο ίσως φανταζόμαστε.

  07:06 28/07

  Πρεσβεία Ουγγαρίας και ΗΕΡΑ Greece: Επιστημονικό forum για τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στην "μετά-COVID" εποχή

  Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, αλλά και των ευκαιριών που θα εμφανιστούν στην νέα εποχή.

  23:59 27/07

  Δεν χρειάζεται να φύγουμε για να κάνουμε "διακοπές"

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  09:44 27/07

  Νοσήσατε με κορονοϊό αλλά δεν έχετε κάνει τεστ: Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης και το εμβόλιο

  Άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από ενδοοικογενειακή λοίμωξη χωρίς να έχουν κάνει το ανάλογο τεστ.

  09:12 27/07

  Έρευνα: Επηρεάζουν τα εμβόλια mRNA την ποιότητα του σπέρματος;

  Ένα μέρος της διστακτικότητας ορισμένων για τον εμβολιασμό οφείλεται στην ανησυχία για τυχόν μείωση της γονιμότητας από τα εμβόλια mRNA.

  09:07 26/07

  Η καλύτερη άσκηση για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα

  Η άσκηση μας κάνει καλό και το γνωρίζουμε. Τι ισχύει όμως όταν κάποιος πάσχει από ένα καρδιαγγειακό νόσημα;

  23:59 25/07

  Μήπως σας λείπει το (ίσως) πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.

  08:49 23/07

  Έρευνα: Μετάδοση SARS-COV-2 μέσα στην οικογένεια

  Νέα έρευνα για την ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους.