Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 08:03

  Εξελίξεις στην σύγχρονη ορθοπαιδική: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε

  Εξελίξεις στην σύγχρονη ορθοπαιδική: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Dr. Γεώργιος – Ελευθέριος Κατσιφαράκης, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής της Κλινικής Λευκός Σταυρός Αθηνών 
  Επιστημονικός Συνεργάτης: Metropolitan Hospital, Ευρωκλινική Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου, American Medical Center Nicosia,CY
  www.katsifarakis.gr 

  Ο σοφός λαός μας λέει ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ο εχθρός όμως του καλύτερου; Σε μια τέτοια κατάσταση έχει περιέλθει η σύγχρονη ορθοπαιδική και πράξη. 

  Οι εξελίξεις στην ιατρική... στο μικροσκόπιο

  Η καθημερινή διαφήμιση των ατομικών επιτευγμάτων του καθενός και κατ’ επέκταση, δυστυχώς και των ιατρών, έχει δημιουργήσει εύλογες απορίες αλλά και ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τα πρωτόκολλα των χειρουργικών επεμβάσεων.

  Το ότι η χρήση προηγμένων βοηθημάτων, ηλεκτρονικών πλοηγών και ρομποτικών μηχανημάτων έχει να κάνει με την εξέλιξη είναι πασιφανές. Το πόσο όμως αυτά τα βοηθήματα μπορούν να αλλάξουν την φύση και την αντίδραση του χειρουργημένου ασθενή είναι ακόμα επισφαλές.

  Οι αναίμακτες σημερινές επεμβάσεις πραγματοποιούνται καθημερινώς εδώ και πολλά χρόνια. Η ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική και των δύο αρθρώσεων ισχίων, γονάτων ή ώμων συμβαίνει εδώ και είκοσι χρόνια. Η γρήγορη κινητοποίηση των ασθενών γίνεται ή εφαρμόζεται εδώ και τριάντα χρόνια.

  Όμως είναι ιατρικώς ασφαλές να στέλνεις έναν άνθρωπο την ίδια μέρα ή την επόμενη στο σπίτι του μετά από μια μεγάλη επέμβαση με όλους τους κινδύνους των επιπλοκών και με τα τυχόν υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει;

  Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί.

  Η υποχρεωτική χορήγηση αντιπηκτικών για πρόληψη εμβολών προκαλεί σοβαρές επιπλοκές: πρώτον αιματώματα και δεύτερον πιθανή απότομη πτώση του αιματοκρίτη. Όταν ο ασθενής, χάριν εντυπωσιασμού έχει μεταβεί πρόωρα κατ’ οίκον, αμφότερες οι επιπλοκές είναι αφενός δυσδιάγνωστες και αφετέρου πιθανώς απειλητικές για την ζωή του.

  Η πιθανότητα επιμόλυνσης των τραυμάτων, λόγω της αναπόφευκτα μεγαλύτερης διάρκειας της εγχείρησης με τα υποβοηθητικά κοινώς "ρομπότ" εξελιγμένα μηχανήματα έχει κατά πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από τον χρόνο εμπειρίας και του ταλέντου. Ήδη οι αριθμοί δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται κατακόρυφα οι ασθενείς με επιπλοκές λόγω της γρήγορης επιστροφής και κινητοποίησης στο σπίτι.

  Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής των ολικών αρθροπλαστικών, και το μύθο της ημερομηνίας λήξεως των 20 χρόνων, η διάρκεια ζωής των υλικών, μετά την τελευταία ανακοίνωση- δημοσίευση στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό της Αμερικής ( ΤΗΕ LANCET) είναι 27 χρόνια στο 85% των ασθενών που βρέθηκαν και ελέγχθηκαν. Και με υλικά και μεθόδους που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές εξελίξεις της ορθοπαιδικής.

  Επειδή στην ιατρική ένα συν ένα δεν κάνουν πάντα δύο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας αφενός και αφετέρου στην αλόγιστη και χωρίς έλεγχο διαφήμιση.

  Σίγουρα μας βοηθάει η εξέλιξη της επικοινωνίας και των μέσων της για την αποφυγή παρεξηγήσεων, παρερμηνεύσεων αλλά και δυστυχώς παραπλανήσεων . Κανονικά οτιδήποτε γράφεται λέγεται ή γενικά προβάλλεται προς το κοινό από τους ασκούντες του λειτουργήματος της ιατρικής θα πρέπει να έχει την έγκριση του ιατρικού συλλόγου μας. 

  Τέλος θίγοντας το ζήτημα των αρθροσκοπικών επεμβάσεων είναι γεγονός ότι η εξέλιξη είναι εκπληκτική αλλά και οι αναθεωρήσεις αποτυχημένων επεμβάσεων έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Η χρήση συρραφής των μηνίσκων θεωρείται ακόμα επισφαλής σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι χονδροπλαστικές για τις βαριές βλάβες στα γόνατα δεν έχουν βρει ακόμα το απόλυτο της λύσης, με την αρθροπλαστική να αποτελεί την επικρατέστερη άκρη τούνελ επί του παρόντος. Η δε επιλογή των μοσχευμάτων για τις ρήξεις των χιαστών είναι ένα τεράστιο διαφορετικό θέμα συζήτησης με την υπεροχή όμως του επιγονατιδικού τένοντα να παραμένει το gold standard. 

  Μια από τις κύριες αιτίες που η ιατρική έχει φτάσει σε αυτό το εξέχον επίπεδο σήμερα, είναι η ανάγκη μας για πρόοδο, για βελτίωση των φαρμάκων, των υλικών, των επεμβάσεων, των μέσων. Ανάγκη όμως για ουσιαστική πρόοδο, για πραγματικές βελτιώσεις, και όχι για φληναφήματα και πομφόλυγες με μόνο σκοπό τη χάλκευση εντυπώσεων και ανεκπλήρωτων προσδοκιών.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:18 20/10

  Εμβόλιο γρίπης vs κορονοϊού: Πώς μπορεί να μας προστατέψει

  Tο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.

  09:11 20/10

  Eξελίξεις: Θετικά τα αποτελέσματα για το dupilumab για μέτριο ως σοβαρό άσθμα

  Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.200 ασθενών, η ανοικτή μελέτη επέκτασης Φάσης 3 αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη βιολογικού φαρμάκου που έχει ποτέ διεξαχθεί για το άσθμα.

  09:05 20/10

  Ό,τι δεν ξέρατε για τη ρομποτική σπονδυλοδεσία

  Είναι η μόνη εξελιγμένη μέθοδος που παρέχει μέγιστη ακρίβεια και ύψιστη ασφάλεια για κάθε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

  09:22 19/10

  1 στους 7 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη: Οι παράγοντες κινδύνου

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των αντρών παγκοσμίως.

  09:07 19/10

  Sanofi και η GSK στη "μάχη" για το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Η Sanofi και η GSK ξεκινούν κλινική μελέτη Φάσης 1/2 για το ανοσοενισχυμένο, βασισμένο σε ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες υποψήφιο εμβόλιο ενάντια στη νόσο COVID-19.

  09:00 19/10

  Νευροεπιστήμη: Σημαντική η γραφή με το χέρι για τα παιδιά

  Το γράψιμο με το χέρι (και όχι με το πληκτρολόγιο) κάνει τα παιδιά εξυπνότερα, υποστηρίζουν Νορβηγοί επιστήμονες, πηγαίνοντας ενάντια στο ρεύμα της ψηφιακής εκπαίδευσης.

  11:22 16/10

  AstraZeneca: "Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!"

  Διάκριση της AstraZeneca για το πρόγραμμα "Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!" στα Environmental Awards 2020.

  11:18 16/10

  Ανοσία της αγέλης: Αποδεικνύεται φρούδα ελπίδα;

  Η ανοσία αγέλης, μια επικίνδυνη πλάνη, προειδοποιούν πολλοί επιστήμονες.

  09:47 16/10

  Νέα έρευνα: "Επικίνδυνη" η εμμηνόπαυση για εμφάνιση κατάθλιψης

  Το 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης.

  09:35 16/10

  Αρθρίτιδα: Τι είναι, πώς επιδρά στο σώμα και πώς αντιμετωπίζεται

  Ο Δημήτριος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, μιλά για τη νόσο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

  09:28 16/10

  Πώς βλέπει ο Γερμανός "Τσιόδρας" την εξέλιξη της πανδημίας

  Ο διεθνούς φήμης Γερμανός ιολόγος Christian Drosten, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, μίλησε για τα απαραίτητα βήματα αποτροπής μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19.

  09:02 15/10

  Υψηλή υγρασία: Είναι το "μυστικό όπλο" κατά του κορονοϊού;

  Οι υγραντήρες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης σε κλειστούς χώρους, αποφάνθηκε ιαπωνικός υπερυπολογιστής.

  08:58 15/10

  Ηλίας Μόσιαλος: Τι σημαίνει η γραπτή έγκριση για το εμβόλιο της Moderna

  Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η γραπτή έγκριση από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της εταιρείας Moderna.

  08:52 15/10

  Καρκίνος του ήπατος: Τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου

  Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο 6ος κατά σειρά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και ο 4ος πιο θανατηφόρος.

  09:50 14/10

  Ασθενείς με κορονοϊό: Για πόσες μέρες μπορεί να μεταδίδουν τον ιό;

  Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του ιού SARS-CoV-2 δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες για τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19.

  09:44 14/10

  Απώλεια ακοής: Ένα νέο πιθανό σύμπτωμα της COVID-19

  Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μόνιμη απώλεια ακοής, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής μία Ελληνίδα.