Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 08:49

  Χρόνια προστατίτιδα: Τι είναι, η διάγνωση και η αντιμετώπισή της

  Χρόνια προστατίτιδα: Τι είναι, η διάγνωση και η αντιμετώπισή της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χρονία προστατίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή του προστάτη που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αφορά περίπου 35% των  ανδρών όλων των σεξουαλικά ενεργών ανδρών. Τα βασικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση και πόνο ή αίσθημα βάρους στο περίνεο και τους όρχεις. Μεταξύ των αιτιών της φλεγμονής συμπεριλαμβάνονται παθογόνοι μικροοργανισμοί, η ελλιπής ενυδάτωση αλλά και η μη ισορροπημένη διατροφή.

  Οι βασικές μορφές της προστατίτιδας

  Η νόσος κατηγοριοποιείται σε δύο βασικές ομάδες: τη οξεία βακτηριακή και τη χρονία βακτηριακή ή αβακτηριακή προστατίτιδα. Είναι πολύ κοινή σαν διάγνωση, αλλά μόνο το 10% προέρχεται από μικροβιακά στελέχη. Πώς τις ξεχωρίζουμε αναφορικά με τα συμπτώματά τους;

  Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα εμφανίζεται αιφνίδια με έντονα δυσουρικά ενοχλήματα, συχνοουρία και πιθανό πυρετό και αιματουρία. Σε αντίθεση με την οξεία προστατίτιδα, η χρονία προστατίτιδα συνοδεύεται από συμπτώματα που επιμένουν τουλάχιστον 3 μήνες και είναι πόνος στο περίνεο, στο όσχεο, στο πέος, στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού, πόνος στην εκσπερμάτιση καθώς και δυσουρικά ενοχλήματα χωρίς πυρετό. 

  Διαγνωστική προσέγγιση

  Η έγκαιρη διάγνωση της προστατίτιδας είναι σημαντική τόσο για την ανακούφιση του ασθενούς όσο και για την πρόληψη επιπλοκών από τη φλεγμονή. Βασικό εργαλείο για τη σωστή διάγνωση για τη χρονία προστατίτιδα είναι η λήψη ενός καλού ιστορικού. Η λήψη του ιστορικού συνδυάζεται με τη διενέργεια γενικής και καλλιέργειας ούρων, οι οποίες αν είναι θετικές, υποδηλώνουν οξεία προστατίτιδα.

  Εάν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας είναι αρνητικά, το πιο δυνατό χαρτί στη διάγνωση της χρονίας βακτηριακής προστατίτιδας είναι η εξέταση Stamey-Mears (four-glass test) ή το two-glass test, το οποίο είναι μια συντόμευση του four-glass test με παρόμοια διαγνωστική ευαισθησία. Στην εξέταση αυτή, καλλιεργούνται τα ούρα πριν και μετά τη μάλαξη του προστάτη αδένα. Σε αυτή την εξέταση, οποιοσδήποτε αριθμός μικροβιακού φορτίου υποδηλώνει μικροβιακή φλεγμονή και παράλληλα μπορεί να αναδειχθούν και άτυπα μικρόβια ως παθογόνα, όπως τα χλαμύδια, η τριχομονάδα και το ουρεόπλασμα. Σημαντική είναι και η εκτίμηση της ούρησης με ουροροομετρία προς αποκλεισμό απόφραξης περιφερικότερα της ουροδόχου κύστης που χρήζει άλλης θεραπείας.

  Η δακτυλική εξέταση του προστάτη, το PSA καθώς και η καλλιέργεια σπέρματος δεν συστήνονται στο πλαίσιο της αρχικής διάγνωσης. Το ίδιο και ο διορθικός υπέρηχος και η διορθική βιοψία προστάτου καθώς αποτελούν αναξιόπιστες μεθόδους διάγνωσης χρονίας προστατίτιδας. 

  Η θεραπεία της χρονίας προστατίτιδας 


  Η θεραπεία της μικροβιακής χρονίας προστατίτιδας είναι ξεκάθαρα η αντιβιοτική αγωγή. Παρά την υψηλή ανθεκτικότητά τους, πρώτης γραμμής εμπειρικά αντιβιοτικά είναι οι κινολόνες λόγω της φαρμακοκινητικής τους ικανότητας να διαπερνούν τον αιμοπροστατικό φραγμό και να εισδύουν στον προστάτη. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 4 με 6 εβδομάδες. Για την αντιμετώπιση των άτυπων μικροβίων συνιστάται αζυθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη για 2 με 3 εβδομάδες. Μπορεί να γίνει συνδυασμός των αντιβιοτικών για καλύτερο αποτέλεσμα. Επικουρικά και συνδυαστικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και συμπληρώματα διατροφής με βάση βότανα όπως τη Serenoa repens, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον προστάτη. Τέλος, συνιστάται η τακτική εκσπερμάτιση.

  Στη μη μικροβιακή προστατίτιδα οι θεραπευτικές επιλογές είναι λιγότερες και στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η αντιβίωση δεν έχει ρόλο στη μη μικροβιακή προστατίτιδα, ενώ όλες οι άλλες επιλογές της μικροβιακής χρονίας προστατίτιδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως της συμπτωματολογίας του ασθενή. Επιπρόσθετα, στη μη μικροβιακή χρονία προστατίτιδα, τα κρουστικά κύματα στο περίνεο δείχνουν υποσχόμενα αποτελέσματα.

  Επανέλεγχος

  Μετά τη λήξη της αγωγής για τη μικροβιακή προστατίτιδα δεν χρειάζεται επανέλεγχος, αν ο ασθενής δεν εμφανίζει πλέον συμπτώματα. Επί επιμονής των συμπτωμάτων, συνιστώνται νέες καλλιέργειες και έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα του σεξουαλικού συντρόφου. Τέλος, η αντιβιοτική αγωγή μπορεί να χορηγηθεί εκ νέου σε μεγαλύτερη δόση και διάρκεια.

  Ευχαριστούμε τον Κοτσίρη Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό και Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο, επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξειδικευθέντα στην Ανδρολογία και Υπογονιμότητα στην Ά Πανεπιστημική Ουρολογική του ΑΠΘ, συγγραφέα άρθρων σε διεθνή ουρολογικά περιοδικά και βιβλία (www.kotsiris-urology.com) .

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:16 03/12

  Σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις Covid-19 προκαλεί η Όμικρον

  Τα πρώτα στοιχεία για τις επαναλοιμώξεις από τη Νότια Αφρική.

  08:44 03/12

  Ιικό φορτίο: Ο ρόλος του στη μετάδοση και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

  Το ιικό φορτίο σε κάθε φορέα του SARS-COV-2 επηρεάζει σημαντικό το κατά πόσο και αν μεταδίδει τον ιό στους άλλους.

  10:30 02/12

  7 Συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς και να κερδίσετε τον χρόνο

  Παρότι το πέρασμα του χρόνου είναι αναπόφευκτο, είναι εφικτό να διατηρήσουμε για περισσότερο διάστημα την υγεία και την ευεξία μας.

  08:54 02/12

  Τα βασικά που δεν γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον

  Το ενδιαφέρον όλων, ειδικών και μη, έχει στραφεί σε αυτό το νέο στέλεχος του SARS-COV-2.

  23:59 01/12

  Νέα έρευνα: Τι γνωρίζουν πραγματικά οι καπνιστές για την τοξικότητα του τσιγάρου;

  Έλλειψη ενημέρωσης φαίνεται να έχει η κοινή γνώμη για τους λόγους που το τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία και για τις διαφορές από τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα.

  11:16 01/12

  Έχετε αλλεργίες - και κυρίως αλλεργικό άσθμα; Τα καλά νέα για την COVID-19

  Μικρότερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για ανθρώπους με αλλεργική ρινίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα/έκζεμα, ιδίως για όσους έχουν και άσθμα, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  08:26 01/12

  Harvard: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον

  Το νέο στέλεχος του SARS-COV-2 μας αναστάτωσε και περιμένουμε -επιστήμονες και πληθυσμός- να μάθουμε τα χαρακτηριστικά του.

  08:07 01/12

  1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS: Οι δέκα ημερομηνίες σταθμοί

  Τον Ιούνιο του 1981, πριν 40 χρόνια, εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ τα πρώτα κρούσματα του AIDS, μιας άγνωστης μέχρι τότε ασθένειας.

  23:59 30/11

  Το μυστικό για να ελέγξουμε το βάρος μας αυτές τις γιορτές

  Η διαχείριση του βάρους μας είναι μάλλον θέμα οπτικής παρά διατροφής!

  15:39 30/11

  Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την Όμικρον

  Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν προστατεύουν από την σοβαρή νόσηση από την νέα παραλλαγή.

  09:20 30/11

  Update: Η εξάπλωση και δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον

  Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής, έως και το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών.

  08:08 30/11

  "Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!"

  Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από τη Novartis Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

  07:35 30/11

  Κάντε την εισαγωγή σας στο ΜΗΤΕΡΑ… ηλεκτρονικά!

  Η νέα αυτή υπηρεσία σας προσφέρει πολλά οφέλη, είναι εύκολη και βολική.

  09:54 29/11

  H επαγγελματική ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από ιούς

  Οι οδηγοί πιάνουν και ξύνουν το πρόσωπο τους 26 φορές την ώρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που επισημαίνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ιούς.

  09:44 29/11

  Τα χαρακτηριστικά όσων πιστεύουν στα ζώδια

  Όσοι πιστεύουν στην αστρολογία είναι πιο ναρκισσιστές και λιγότερο έξυπνοι, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:14 29/11

  Τρίτη δόση: Γιατί είναι ακόμη πιο απαραίτητη

  Η ασάφεια που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί την επιστημονική κοινότητα να στρέφεται ακόμη περισσότερο στην ανάγκη για τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.