Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 08:49

  Χρόνια προστατίτιδα: Τι είναι, η διάγνωση και η αντιμετώπισή της

  Χρόνια προστατίτιδα: Τι είναι, η διάγνωση και η αντιμετώπισή της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χρονία προστατίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή του προστάτη που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αφορά περίπου 35% των  ανδρών όλων των σεξουαλικά ενεργών ανδρών. Τα βασικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση και πόνο ή αίσθημα βάρους στο περίνεο και τους όρχεις. Μεταξύ των αιτιών της φλεγμονής συμπεριλαμβάνονται παθογόνοι μικροοργανισμοί, η ελλιπής ενυδάτωση αλλά και η μη ισορροπημένη διατροφή.

  Οι βασικές μορφές της προστατίτιδας

  Η νόσος κατηγοριοποιείται σε δύο βασικές ομάδες: τη οξεία βακτηριακή και τη χρονία βακτηριακή ή αβακτηριακή προστατίτιδα. Είναι πολύ κοινή σαν διάγνωση, αλλά μόνο το 10% προέρχεται από μικροβιακά στελέχη. Πώς τις ξεχωρίζουμε αναφορικά με τα συμπτώματά τους;

  Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα εμφανίζεται αιφνίδια με έντονα δυσουρικά ενοχλήματα, συχνοουρία και πιθανό πυρετό και αιματουρία. Σε αντίθεση με την οξεία προστατίτιδα, η χρονία προστατίτιδα συνοδεύεται από συμπτώματα που επιμένουν τουλάχιστον 3 μήνες και είναι πόνος στο περίνεο, στο όσχεο, στο πέος, στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού, πόνος στην εκσπερμάτιση καθώς και δυσουρικά ενοχλήματα χωρίς πυρετό. 

  Διαγνωστική προσέγγιση

  Η έγκαιρη διάγνωση της προστατίτιδας είναι σημαντική τόσο για την ανακούφιση του ασθενούς όσο και για την πρόληψη επιπλοκών από τη φλεγμονή. Βασικό εργαλείο για τη σωστή διάγνωση για τη χρονία προστατίτιδα είναι η λήψη ενός καλού ιστορικού. Η λήψη του ιστορικού συνδυάζεται με τη διενέργεια γενικής και καλλιέργειας ούρων, οι οποίες αν είναι θετικές, υποδηλώνουν οξεία προστατίτιδα.

  Εάν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας είναι αρνητικά, το πιο δυνατό χαρτί στη διάγνωση της χρονίας βακτηριακής προστατίτιδας είναι η εξέταση Stamey-Mears (four-glass test) ή το two-glass test, το οποίο είναι μια συντόμευση του four-glass test με παρόμοια διαγνωστική ευαισθησία. Στην εξέταση αυτή, καλλιεργούνται τα ούρα πριν και μετά τη μάλαξη του προστάτη αδένα. Σε αυτή την εξέταση, οποιοσδήποτε αριθμός μικροβιακού φορτίου υποδηλώνει μικροβιακή φλεγμονή και παράλληλα μπορεί να αναδειχθούν και άτυπα μικρόβια ως παθογόνα, όπως τα χλαμύδια, η τριχομονάδα και το ουρεόπλασμα. Σημαντική είναι και η εκτίμηση της ούρησης με ουροροομετρία προς αποκλεισμό απόφραξης περιφερικότερα της ουροδόχου κύστης που χρήζει άλλης θεραπείας.

  Η δακτυλική εξέταση του προστάτη, το PSA καθώς και η καλλιέργεια σπέρματος δεν συστήνονται στο πλαίσιο της αρχικής διάγνωσης. Το ίδιο και ο διορθικός υπέρηχος και η διορθική βιοψία προστάτου καθώς αποτελούν αναξιόπιστες μεθόδους διάγνωσης χρονίας προστατίτιδας. 

  Η θεραπεία της χρονίας προστατίτιδας 


  Η θεραπεία της μικροβιακής χρονίας προστατίτιδας είναι ξεκάθαρα η αντιβιοτική αγωγή. Παρά την υψηλή ανθεκτικότητά τους, πρώτης γραμμής εμπειρικά αντιβιοτικά είναι οι κινολόνες λόγω της φαρμακοκινητικής τους ικανότητας να διαπερνούν τον αιμοπροστατικό φραγμό και να εισδύουν στον προστάτη. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 4 με 6 εβδομάδες. Για την αντιμετώπιση των άτυπων μικροβίων συνιστάται αζυθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη για 2 με 3 εβδομάδες. Μπορεί να γίνει συνδυασμός των αντιβιοτικών για καλύτερο αποτέλεσμα. Επικουρικά και συνδυαστικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και συμπληρώματα διατροφής με βάση βότανα όπως τη Serenoa repens, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον προστάτη. Τέλος, συνιστάται η τακτική εκσπερμάτιση.

  Στη μη μικροβιακή προστατίτιδα οι θεραπευτικές επιλογές είναι λιγότερες και στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η αντιβίωση δεν έχει ρόλο στη μη μικροβιακή προστατίτιδα, ενώ όλες οι άλλες επιλογές της μικροβιακής χρονίας προστατίτιδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως της συμπτωματολογίας του ασθενή. Επιπρόσθετα, στη μη μικροβιακή χρονία προστατίτιδα, τα κρουστικά κύματα στο περίνεο δείχνουν υποσχόμενα αποτελέσματα.

  Επανέλεγχος

  Μετά τη λήξη της αγωγής για τη μικροβιακή προστατίτιδα δεν χρειάζεται επανέλεγχος, αν ο ασθενής δεν εμφανίζει πλέον συμπτώματα. Επί επιμονής των συμπτωμάτων, συνιστώνται νέες καλλιέργειες και έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα του σεξουαλικού συντρόφου. Τέλος, η αντιβιοτική αγωγή μπορεί να χορηγηθεί εκ νέου σε μεγαλύτερη δόση και διάρκεια.

  Ευχαριστούμε τον Κοτσίρη Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό και Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο, επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξειδικευθέντα στην Ανδρολογία και Υπογονιμότητα στην Ά Πανεπιστημική Ουρολογική του ΑΠΘ, συγγραφέα άρθρων σε διεθνή ουρολογικά περιοδικά και βιβλία (www.kotsiris-urology.com) .

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.

  09:02 21/10

  Ουρολοιμώξεις: τα παθογόνα, η διάγνωση και η σωστή θεραπεία

  Η ουρολοίμωξη είναι η πιο κοινή λοίμωξη του ανθρώπινου οργανισμού.

  09:18 20/10

  Εμβόλιο γρίπης vs κορονοϊού: Πώς μπορεί να μας προστατέψει

  Tο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.

  09:11 20/10

  Eξελίξεις: Θετικά τα αποτελέσματα για το dupilumab για μέτριο ως σοβαρό άσθμα

  Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.200 ασθενών, η ανοικτή μελέτη επέκτασης Φάσης 3 αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη βιολογικού φαρμάκου που έχει ποτέ διεξαχθεί για το άσθμα.

  09:05 20/10

  Ό,τι δεν ξέρατε για τη ρομποτική σπονδυλοδεσία

  Είναι η μόνη εξελιγμένη μέθοδος που παρέχει μέγιστη ακρίβεια και ύψιστη ασφάλεια για κάθε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

  09:22 19/10

  1 στους 7 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη: Οι παράγοντες κινδύνου

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των αντρών παγκοσμίως.

  09:07 19/10

  Sanofi και η GSK στη "μάχη" για το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Η Sanofi και η GSK ξεκινούν κλινική μελέτη Φάσης 1/2 για το ανοσοενισχυμένο, βασισμένο σε ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες υποψήφιο εμβόλιο ενάντια στη νόσο COVID-19.