Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 09:10

  Αρθρίτιδα και βλαστοκύτταρα: Επιδιόρθωση αντί για αντικατάσταση

  Αρθρίτιδα και βλαστοκύτταρα: Επιδιόρθωση αντί για αντικατάσταση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Δημήτριος Τσούκας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητικών Κακώσεων και Αναγεννητικής Ιατρικής  Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ 

  Αρθρίτιδα είναι η προοδευτική φθορά και καταστροφή μιας άρθρωσης λόγω βλάβης του αρθρικού χόνδρου που  προκαλείται από εκφύλιση με την πάροδο του χρόνου (εκφυλιστική),  τραυματισμό (μετατραυματική), είτε από φλεγμονώδη διεργασία.)

  Τα συμπτώματα και οι βασικές επιλογές αντιμετώπισης της αρθρίτιδας

  Τα κύρια συμπτώματα είναι άλγος, δυσκαμψία, οίδημα, κριγμός, αστάθεια, δυσχέρεια βάδισης και περιορισμός της κινητικότητας. Σε αρχόμενα στάδια συστήνουμε απώλεια βάρους, μυϊκή ενδυνάμωση, κολύμβηση, πελματογράφημα και κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, συμπληρώματα κολλαγόνου, χονδροϊτίνης-γλυκοζαμίνης, φυσικοθεραπείες και ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέως η αυτόλογων αυξητικών παραγόντων όπως το PRP. Όταν η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η αντικατάσταση της άρθρωσης (ολική αρθροπλαστική) είναι η χειρουργική θεραπευτική μέθοδος επιλογής.

  Τι συμβαίνει όμως όταν μιλάμε για μέτρια έως προχωρημένη αρθρίτιδα με έντονο άλγος, που δεν βελτιώνεται με φαρμακευτική και φυσικοθεραπευτική αγωγή που εμποδίζουν τον βιολογικά ακόμα ενεργό πάσχοντα να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες που απολαμβάνει;

  Θεραπεία αρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα

  Συχνή είναι η ερώτηση: "Δεν υπάρχει κάτι να κάνουμε να μην πονάω, να ασκώ τις δραστηριότητές μου και να καθυστερήσω κάποια χρόνια την ολική αρθροπλαστική η οποία έχει πεπερασμένο χρόνο ζωής;".

  Αρκετά χρήσιμη είναι η χρησιμοποίηση αυτόλογων μεσεγχυματικών  κυττάρων (stem cells) με  ενδαρθρική έγχυση (ένεση)  κατευθείαν στην πάσχουσα άρθρωση στο σημείο του προβλήματος! Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα του οργανισμού μας  που  μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υψηλής ποιότητας οστό και χόνδρο επιδιορθώνοντας ή αναπληρώνοντας ελλείμματα που οφείλονται σε τραυματισμό ή σε εκφυλιστική αρθρίτιδα. Η ικανότητα των βλαστοκυττάρων να μεταφέρουν ή να κινητοποιούν αυξητικούς παράγοντες στην περιοχή της βλάβης επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης  και αναγέννησης.

  Μπορούμε να πάρουμε βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών ή σε μεγαλύτερες ηλικίες από το λίπος της κοιλιάς με mini λιποανάρροφηση. Όλη η διαδικασία που εφαρμόζουμε τηρεί πλήρως τις αυστηρές προδιαγραφές του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαΐκής νομοθεσίας για τη χρήση βιολογικών θεραπειών: Γίνεται σε ένα στάδιο, βιολογικό υλικό δεν φεύγει από τον αποστειρωμένο χώρο του χειρουργείου, υπάρχει ελάχιστος επιτόπου χειρισμός του υλικού χωρίς καλλιέργεια ή άλλη επεξεργασία και δεν υπάρχει ταυτόχρονος συνδυασμός βιολογικών υλικών.

  Τα αποτελέσματα, επιβεβαιωμένα πλέον με αρκετές δημοσιευμένες εργασίες, είναι εξαιρετικά τουλάχιστον για 3-4 χρόνια με ελάττωση του πόνου, βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης και σε αρκετές περιπτώσεις με σχηματισμό νέου χόνδρου.

  Ο Δημήτριος Τσούκας είναι πιστοποιημένος στη τεχνική χρήσης  αυτόλογων βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό μετά από mini λποανάρροφηση,  είναι ο πρώτος Ορθοπαιδικός χειρουργός στην Ελλάδα και στην Κύπρο που εφάρμοσε την μέθοδο αυτή και ο πρώτος στην Ευρώπη μετά από mini λιποανάρροφηση γόνατος.
   Email : info@tsoukas-ortho.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:47 30/10

  Είναι όντως τα σχολεία εστίες υπερμετάδοσης του SARS-CoV-2;

  Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, τα μικρότερα παιδιά δεν είναι πιθανό να συμβάλουν σημαντικά στη μετάδοση του SARS-CoV-2.

  09:40 30/10

  Ελληνική έρευνα: Nεότερα δεδομένα για τη χρήση απρεμιλάστης σε ασθενείς με μέτρια ψωρίαση

  Τα τελικά αποτελέσματα της πανελλήνιας μελέτης της GENESIS Pharma (APRAISAL) για την απρεμιλάστη σε ασθενείς της καθημερινής κλινικής πράξης με μέτρια ψωρίαση παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο.

  09:33 30/10

  Το ΟΑΚΑ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Communication Lab

  Η συμπόρευση των δύο πλευρών ανοίγει νέους ορίζοντες στο χώρο της αθλητικής δραστηριότητας.

  08:26 29/10

  Αισιοδοξία προσφέρει νέα θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

  Μελέτη Φάσης 4 υποδεικνύει κλινικό όφελος της ριοσιγουάτης σε ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση σε αναστολείς της PDE-5.

  08:15 29/10

  Ψωρίαση: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καθημερινότητα του ατόμου

  Με αφορμή την 29η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης αναδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

  08:14 29/10

  Αναιμία και γενική αίματος: Η σημασία και η ερμηνεία της

  Η γενική εξέταση αίματος μας δίνει πλήθος σημαντικών πληροφοριών όσον αφορά την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

  08:53 27/10

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Οι προκλήσεις της ευρείας χρήσης των γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

  08:08 27/10

  Diabetes Challenge Project: "Μετρήσου κι εσύ"

  Σήμερα ζουν στη χώρα μας 1.000.000 άτομα με διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 300.000- 400.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

  07:57 27/10

  Έγκριση νέας θεραπείας για σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

  Έγκριση και σε τρίτη ένδειξη για τις θεραπείες βάσει του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου του θώρακα και έβδομη ένδειξη συνολικά.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.