Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 08:50

  4 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αρτηριακή υπέρταση

  4 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αρτηριακή υπέρταση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση – κάτι που χαρακτηρίζεται με τον ιατρικό όρο "αρτηριακή υπέρταση". 

  Είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης;

  Ναι, περισσότερο απ' όσο φανταζόμαστε! Και αυτό, γιατί η υπέρταση που παραμένει για χρόνια αρρύθμιστη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα ή βλάβες στις αρτηρίες των κάτω άκρων. Η πρόληψη ενός τέτοιου επεισοδίου είναι κρίσιμη, δεδομένου πως η ζωή μετά ένα τέτοιο συμβάν δεν είναι πια η ίδια, τουλάχιστον για μακρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει κι ένας επιπρόσθετος λόγος, που κάνει την έγκαιρη ανίχνευση της υπέρτασης επιτακτική: Ακόμη και αν σταθεί κάποιος τυχερός και ανήκει στο ποσοστό των υπερτασικών που δεν θα χρειαστεί να πάνε σε Τμήμα Επειγόντων Νοσοκομείου, η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει τις σιωπηλές ζημιές της αυξημένης πίεσης σε σημαντικά όργανα: στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, στον εγκέφαλο, τους νεφρούς, τα μάτια κ.α. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο "ανάπτυξη βλαβών στα όργανα-στόχους" για να περιγράψουν αυτές τις βλάβες που για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μην αποκαλύπτονται. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση λοιπόν απειλεί με ύπουλο τρόπο ζωτικά μας όργανα. 

  Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση της υπέρτασης;


  Η διάγνωση αυτής της απειλής γίνεται μόνο με έναν τρόπο: Με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης. Αυτές μπορεί να γίνουν τόσο στο ιατρείο, όσο και εκτός αυτού. Οι μετρήσεις της πίεσης στο ιατρείο αποτελούν τη βάση για τη διάγνωσης της υπέρτασης. Προκειμένου να γίνει  ασφαλής διάγνωση της υπέρτασης απαιτούνται συνήθως περισσότερες από μία επισκέψεις στο ιατρείο. Σε κάθε επίσκεψη, η πίεση πρέπει να μετρηθεί 2 - 3 φορές. Οι περισσότερες της μιας επισκέψεις θα διασφαλίσουν πως η πίεση παραμένει μονίμως αυξημένη και δεν  πρόκειται για μια ευκαιριακή άνοδο: Θυμηθείτε πως η πίεση στο ιατρείο μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τη συναισθηματική φόρτιση του εξεταζομένου, τυχόν σωματική δραστηριότητα ή καταπόνηση πριν την επίσκεψη, το αν ο ασθενής κάπνισε ή κατανάλωσε αλκοόλ και καφέ λίγο πριν το ραντεβού με τον γιατρό κ.λπ. 

  Τι είναι το "φαινόμενο" και η "υπέρταση της λευκής μπλούζας";


  Ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί η αύξηση της πίεσης στο ιατρείο για περισσότερες από μια επισκέψεις, η διαδικασία της διάγνωσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί ενδέχεται να πρόκειται για το λεγόμενο "φαινόμενο της λευκής μπλούζας": Μια παροδική δηλαδή και μεμονωμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο άγχος που προκαλεί η επίσκεψη στο ιατρείο και στο φόβο ενδεχόμενης διάγνωσης κάποιας νόσου. Για να αποκλειστεί το φαινόμενο "της λευκής μπλούζας", ο γιατρός διαθέτει δυο εργαλεία: Τις μετρήσεις πίεσης στο σπίτι και την 24ωρη καταγραφή με ειδική συσκευή. 

  Όταν μιλάμε για "υπέρταση λευκής μπλούζας", εννοούμε μία κατάσταση, στην οποία η πίεση στο ιατρείο είναι μόνιμα αυξημένη σε τουλάχιστον 3 επισκέψεις, ενώ οι μετρήσεις στην 24ωρη περιπατητική καταγραφή ή στο σπίτι -ιδανικά με αξιόπιστο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο βραχίονα- είναι φυσιολογικές. Στην υπέρταση λευκής μπλούζας δεν απαιτείται συνήθως χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων. Αφορά πάνω από το 10% των υπερτασικών και χρήζει κατά διαστήματα παρακολούθησης. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι παρατηρείται και σε εφήβους. Ωστόσο, αν η υπέρταση λευκής μπλούζας συνοδεύεται από παρουσία βλαβών σε "όργανα-στόχους" όπως οι καρωτίδες, η καρδιά, οι νεφροί και τα μάτια, η χορήγηση αντιυπερτασικών σκευασμάτων κρίνεται απαραίτητη. 
  Εάν τόσο οι μετρήσεις στο ιατρείο, όσο και εκτός (δηλαδή σπίτι ή ή με συσκευή 24ωρη καταγραφή) είναι αυξημένες, επιβεβαιώνεται η διάγνωση της υπέρτασης. 

  Βρέθηκε υπέρταση; Και μετά τι; 

  Μετά τη διάγνωση και πριν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, όλοι οι υπερτασικοί πρέπει να υποβληθούν σε μία σειρά βασικών εξετάσεων, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους. Οι απαραίτητες εξετάσεις είναι:
  Γενική Αίματος 
  Γενική Ούρων 
  Kρεατινίνη  
  Ουρικό Οξύ
  Γλυκόζη (σάκχαρο) νηστείας 
  Kάλιο και νάτριο ορού
  Λιπίδια (Χοληστερόλη ολική, HDL, LDL και τριγλυκερίδια) 
  Ηλεκτροκαρδιογράφημα 

  Όμως, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει και πιο εξειδικευμένες  εξετάσεις, που θα ρίξουν φως στη διάγνωση, θα αποκαλύψουν πιθανές βλάβες σε "όργανα – στόχους"  και θα οδηγήσουν στις πιο κατάλληλες επιλογές φαρμακευτικής αγωγής. 

  Για παράδειγμα, συχνά απαιτείται υπερηχογράφημα καρδιάς για τον έλεγχο πιθανής υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας. Κάποιες άλλες φορές είναι χρήσιμο το υπερηχογράφημα καρωτίδων για τη διερεύνηση αθηρωμάτωσης στα αγγεία του οργανισμού, μια και η εξέταση αυτή αποτελεί "καθρέπτη" των βλαβών σε όλο το αγγειακό δίκτυο. Τέλος, ενδέχεται να ζητηθεί triplex νεφρικών αρτηριών, μια και σε κάποιες περιπτώσεις εκεί μπορεί να κρύβεται ένα ένοχο μυστικό της ανεβασμένης πίεσης. 

  Η διάγνωση της υπέρτασης απαιτεί εμπειρία. Δεν υπάρχει μία μόνο ιατρική ειδικότητα που μπορεί να αναλάβει τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της: Καρδιολόγοι, ειδικοί παθολόγοι, νεφρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, διαβητολόγοι, γενικοί γιατροί είναι μερικές από τις ειδικότητες που διαχειρίζονται την αρτηριακή υπέρταση. Κλειδί για την επιλογή γιατρού είναι η ενασχόλησή του με το αντικείμενο, μια και η υπέρταση δεν είναι η παρακολούθηση δύο αριθμών αλλά αποτελεί μέρος της συνολικής διαχείρισης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, υπάρχουν και Κέντρα Αριστείας στην Υπέρταση, πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (European Society of Hypertension). Τα Κέντρα αυτά εδρεύουν σε διάφορα νοσοκομεία και λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία 

  Πηγή: Περικλής Γιόβας, Δημήτρης Παπαδογιάννης "Τα 100 Μυστικά της Υπέρτασης", Εκδόσεις Εν Πλω

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:53 27/10

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Οι προκλήσεις της ευρείας χρήσης των γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

  08:08 27/10

  Diabetes Challenge Project: "Μετρήσου κι εσύ"

  Σήμερα ζουν στη χώρα μας 1.000.000 άτομα με διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 300.000- 400.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

  07:57 27/10

  Έγκριση νέας θεραπείας για σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

  Έγκριση και σε τρίτη ένδειξη για τις θεραπείες βάσει του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου του θώρακα και έβδομη ένδειξη συνολικά.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.