Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 12:52

  Η μαστογραφία από τα 40 σώζει ζωές

  Η μαστογραφία από τα 40 σώζει ζωές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Μία νέα έρευνα δίνει νέα στοιχεία υπέρ της άποψης ότι οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν μαστογραφία στα 40 και όχι στα 50 όπως είθισται εάν θέλουν να προστατευθούν από τον καρκίνο του μαστού. 

  Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει μία γυναίκα να κάνει μαστογραφίες, αλλά και η συχνότητα αυτών αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στην επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια. 

  Τα νέα στοιχεία από τη μεγάλη βρετανική έρευνα UK Age Trial έδειξε ότι η ετήσια μαστογραφία από τα 40 μέχρι τα 49 προσφέρει στις γυναίκες "ουσιαστική και σημαντική” μείωση 25% στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά τα πρώτα 10 χρόνια παρακολούθησης.

  Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 1.150 γυναίκες που έκαναν ετήσια μαστογραφία από τα 40-49 τους επετράπη ένας θάνατος από καρκίνο του μαστού. Δηλαδή ένας θάνατος από καρκίνο του μαστού αποφεύχθηκε κάθε 1000 που έκαναν κάθε χρόνο μαστογραφία.

  Οι Βρετανοί ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι σημαντικός παράγοντας στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες είναι προφανώς και οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια.

  "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο έλεγχος με μαστογραφία πριν από την ηλικία των 50 πραγματικά αποτρέπει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Στέφεν Ντάφι, του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. 

  Όπως είπε ο Στέφεν Ντάφι, οι ερευνητές δεν περιμένουν με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους να αλλάξει η συνιστώμενη ηλικία στην οποία πρέπει να ξεκινά μία γυναίκα να κάνει μαστογραφίες, αλλά θα πρέπει να εξετάσουν το κόστος, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και το οικονομικό.

  "Η έρευνά μας δείχνει ότι όταν τελειώσει η κρίση με την πανδημία του κορονοϊού, οι αρχές αξίζει να εξετάσουν τη μείωση της συνιστώμενης ηλικίας στην οποία πρέπει μία γυναίκα να κάνει τακτικό έλεγχο με μαστογραφία, αν όχι στα 40, σε κάποια ηλικία κάτω των 50 ετών”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Lancet Oncology.

  Η αντιπαράθεση για τις μαστογραφίες
  Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού αποτελούν πεδίο έντονης αντιπαράθεσης στην επιστημονική κοινότητα. 

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ομάδα Υπηρεσιών Πρόληψης (USPSTF) και το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών συνιστούν τον έλεγχο κατά μέσο όρο κάθε δύο χρόνια για γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας και η Ένωση για την Απεικόνιση των Μαστών (Society of Breast Imaging) συνιστούν ετήσιες μαστογραφίες από την ηλικία των 40 ετών και για όσα χρόνια η γυναίκα είναι υγιής.

  Στη Βρετανία, όπου έγινε η έρευνα, το "εθνικό πρόγραμμα ανίχνευσης καρκίνου του μαστού” προσφέρει μαστογραφία σε γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών κάθε τρία χρόνια. 

  Είναι απόλυτα ασφαλής η μαστογραφία;
  Οι μαστογραφίες εκθέτουν τους μαστούς σε μικρές ποσότητες ακτινοβολίας. Τα οφέλη της μαστογραφίας όμως είναι πιο σημαντικά από την έκθεση στην ακτινοβολία.

  Τα σύγχρονα μηχανήματα χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας για να λάβουν ακτινογραφίες μαστού και παρέχουν υψηλή ποιότητα εικόνας. 

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο (American Cancer Society) κατά μέσο όρο, η συνολική δόση για μίας κοινής μαστογραφία με 2 προβολές κάθε μαστού είναι περίπου 0,4 mSv (μέτρο της δόσης ακτινοβολίας.) 

  Υπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος στις ΗΠΑ εκτίθεται κατά μέσο όρο σε περίπου 3 mSv ακτινοβολίας ετησίως, μόνο από το φυσικό τους περιβάλλον (φυσική ακτινοβολία υποβάθρου, που δημιουργείται από ραδιενεργές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα, το νερό, το έδαφος, τους ζωντανούς οργανισμούς, τα τρόφιμα και την κοσμική ακτινοβολία).

  Η δόση της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται για μαστογραφία και των δύο μαστών είναι περίπου η ίδια ποσότητα ακτινοβολίας που θα λάβει μια γυναίκα από το φυσικό της περιβάλλον για περίπου 7 εβδομάδες.

  Η άποψή μου
  Κάθε ασθενής είναι μοναδική περίπτωση και κάποιες φορές, εάν παραδείγματος χάριν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει σε μικρότερη ηλικία.

  Ως μαιευτήρας-γυναικολόγος εδώ και χρόνια εφαρμόζω τον κανόνα κάθε ασθενής μου άνω των 40 να κάνει ετήσιο έλεγχο που περιλαμβάνει υπέρηχο, μαστογραφία, ψηλάφηση μαστών και φυσικά test Pap.

  Πάντα ζητώ από τις ασθενείς μου να παρατηρούν όταν είναι στο μπάνιο εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στους μαστούς τους και αμέσως να γίνεται έλεγχος.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:57 26/10

  Υπ. Υγείας: Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για τις γυναίκες 49-50 ετών από 10 Νοεμβρίου

  Ξεκινούν στις 10 Νοεμβρίου οι δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για τις γυναίκες 49-50 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  16:33 22/10

  Αυτή είναι η πρωτοποριακή μη επεμβατική μέθοδος που θα σώσει τον προστάτη σας

  Η καινοτόμος τεχνική Rezum, που θεραπεύει αναίμακτα και αποτελεσματικά την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, εφαρμόζεται τώρα και στην Ελλάδα.

  11:57 22/10

  Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

  Όπως η αποβολή, η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης και ο πρόωρος τοκετός.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  12:04 14/10

  Ποιες μέρες του μήνα έχει η γυναίκα αυξημένη λίμπιντο;

  Η λίμπιντο πολλών γυναικών επηρεάζεται από το περιβάλλον και αρκετές φαίνεται πως έχουν περισσότερη όρεξη για σεξ τα Σαββατοκύριακα.

  11:02 12/10

  Gilead Sciences Ελλάς: Συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την προμήθεια του remdesivir

  H ευρεία διάθεση του remdesivir αναμένεται να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις ανάγκες της χώρας σε αποθέματα.

  10:08 12/10

  Ο κορονοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στα κινητά τηλέφωνα και άλλες επιφάνειες

  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών.

  09:52 09/10

  Πόνος στα κόκκαλα: μπορεί να φταίει ο καιρός;

  Η υγρασία και οι διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις μπορεί να συσχετίζονται.