Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 12:52

  Η μαστογραφία από τα 40 σώζει ζωές

  Η μαστογραφία από τα 40 σώζει ζωές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Μία νέα έρευνα δίνει νέα στοιχεία υπέρ της άποψης ότι οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν μαστογραφία στα 40 και όχι στα 50 όπως είθισται εάν θέλουν να προστατευθούν από τον καρκίνο του μαστού. 

  Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει μία γυναίκα να κάνει μαστογραφίες, αλλά και η συχνότητα αυτών αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στην επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια. 

  Τα νέα στοιχεία από τη μεγάλη βρετανική έρευνα UK Age Trial έδειξε ότι η ετήσια μαστογραφία από τα 40 μέχρι τα 49 προσφέρει στις γυναίκες "ουσιαστική και σημαντική” μείωση 25% στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά τα πρώτα 10 χρόνια παρακολούθησης.

  Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 1.150 γυναίκες που έκαναν ετήσια μαστογραφία από τα 40-49 τους επετράπη ένας θάνατος από καρκίνο του μαστού. Δηλαδή ένας θάνατος από καρκίνο του μαστού αποφεύχθηκε κάθε 1000 που έκαναν κάθε χρόνο μαστογραφία.

  Οι Βρετανοί ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι σημαντικός παράγοντας στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες είναι προφανώς και οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια.

  "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο έλεγχος με μαστογραφία πριν από την ηλικία των 50 πραγματικά αποτρέπει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Στέφεν Ντάφι, του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. 

  Όπως είπε ο Στέφεν Ντάφι, οι ερευνητές δεν περιμένουν με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους να αλλάξει η συνιστώμενη ηλικία στην οποία πρέπει να ξεκινά μία γυναίκα να κάνει μαστογραφίες, αλλά θα πρέπει να εξετάσουν το κόστος, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και το οικονομικό.

  "Η έρευνά μας δείχνει ότι όταν τελειώσει η κρίση με την πανδημία του κορονοϊού, οι αρχές αξίζει να εξετάσουν τη μείωση της συνιστώμενης ηλικίας στην οποία πρέπει μία γυναίκα να κάνει τακτικό έλεγχο με μαστογραφία, αν όχι στα 40, σε κάποια ηλικία κάτω των 50 ετών”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Lancet Oncology.

  Η αντιπαράθεση για τις μαστογραφίες
  Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού αποτελούν πεδίο έντονης αντιπαράθεσης στην επιστημονική κοινότητα. 

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ομάδα Υπηρεσιών Πρόληψης (USPSTF) και το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών συνιστούν τον έλεγχο κατά μέσο όρο κάθε δύο χρόνια για γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας και η Ένωση για την Απεικόνιση των Μαστών (Society of Breast Imaging) συνιστούν ετήσιες μαστογραφίες από την ηλικία των 40 ετών και για όσα χρόνια η γυναίκα είναι υγιής.

  Στη Βρετανία, όπου έγινε η έρευνα, το "εθνικό πρόγραμμα ανίχνευσης καρκίνου του μαστού” προσφέρει μαστογραφία σε γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών κάθε τρία χρόνια. 

  Είναι απόλυτα ασφαλής η μαστογραφία;
  Οι μαστογραφίες εκθέτουν τους μαστούς σε μικρές ποσότητες ακτινοβολίας. Τα οφέλη της μαστογραφίας όμως είναι πιο σημαντικά από την έκθεση στην ακτινοβολία.

  Τα σύγχρονα μηχανήματα χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας για να λάβουν ακτινογραφίες μαστού και παρέχουν υψηλή ποιότητα εικόνας. 

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο (American Cancer Society) κατά μέσο όρο, η συνολική δόση για μίας κοινής μαστογραφία με 2 προβολές κάθε μαστού είναι περίπου 0,4 mSv (μέτρο της δόσης ακτινοβολίας.) 

  Υπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος στις ΗΠΑ εκτίθεται κατά μέσο όρο σε περίπου 3 mSv ακτινοβολίας ετησίως, μόνο από το φυσικό τους περιβάλλον (φυσική ακτινοβολία υποβάθρου, που δημιουργείται από ραδιενεργές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα, το νερό, το έδαφος, τους ζωντανούς οργανισμούς, τα τρόφιμα και την κοσμική ακτινοβολία).

  Η δόση της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται για μαστογραφία και των δύο μαστών είναι περίπου η ίδια ποσότητα ακτινοβολίας που θα λάβει μια γυναίκα από το φυσικό της περιβάλλον για περίπου 7 εβδομάδες.

  Η άποψή μου
  Κάθε ασθενής είναι μοναδική περίπτωση και κάποιες φορές, εάν παραδείγματος χάριν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει σε μικρότερη ηλικία.

  Ως μαιευτήρας-γυναικολόγος εδώ και χρόνια εφαρμόζω τον κανόνα κάθε ασθενής μου άνω των 40 να κάνει ετήσιο έλεγχο που περιλαμβάνει υπέρηχο, μαστογραφία, ψηλάφηση μαστών και φυσικά test Pap.

  Πάντα ζητώ από τις ασθενείς μου να παρατηρούν όταν είναι στο μπάνιο εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στους μαστούς τους και αμέσως να γίνεται έλεγχος.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:00 20/05

  20 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

  Ο ΣΦΕΕ στηρίζει δυναμικά και διαχρονικά την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία.

  09:57 20/05

  Tα πολλαπλά οφέλη που έχει το ρόδι για τον ανθρώπινο οργανισμό

  Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή.

  09:47 20/05

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

  Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε επιδημία; Τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία.

  08:51 20/05

  Κάπνισμα και καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέονται

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές, ιδίως τους παχύσαρκους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  08:40 20/05

  Πώς θα είμαστε στα 70 μας; Η επιστήμη απαντά κι εμείς γνωρίζουμε - και προλαμβάνουμε

  Ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι ξεχωριστός για τον καθένα. Υπάρχουν όμως ορισμένες αλλαγές σε στη δεκαετία των 70 που είναι κοινές για όλους και αν τις γνωρίζουμε μπορούμε να τις "προλάβουμε" σήμερα...

  17:05 19/05

  ΕΟΔΥ: Εντοπίστηκε το στέλεχος ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον

  Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

  15:48 19/05

  Εγκυμοσύνη: Τα μαθήματα ενσυνειδητότητας διπλασιάζουν τις πιθανότητες φυσικού τοκετού

  Αυτό έδειξε νέα μελέτη που έγινε στην Ολλανδία και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Birth.

  15:40 19/05

  1η Ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

  Ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η πρώτη ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ για το 2022, με θέμα: "Απολογισμός 2021 & Παρουσίαση νέων δράσεων του δικτύου GreenPharmacy 2022".

  11:24 19/05

  Ευλογιά των πιθήκων: Πολλές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

  Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς.

  11:20 19/05

  Θεσμική αναγνώριση της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται με ικανοποίηση την θεσμοθέτηση της "φωνής των ασθενών", η οποία αποτελεί ιστορική μέρα για το κίνημα των ασθενών στην Ελλάδα και πρωταρχικός στόχος από την στιγμή...

  09:49 19/05

  Ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου: Γιατί αναμένεται αύξηση των περιπτώσεων στο μέλλον;

  Τι είναι τα ΙΦΝΕ, ποια τα συμπτώματά τους και τι αναμένεται για τη συχνότητα εμφάνισής τους στο μέλλον.

  09:33 19/05

  Έρευνες: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα μακράς Covid-19

  Τα εμβόλια έχουν αυτή την θετική επίδραση ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη, αλλά σύνδρομο μετά-Covid έχουν πολλοί που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

  10:23 18/05

  Πώς ο αριθμός των παιδιών μας επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

  Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων γερνάει πιο γρήγορα, υποστηρίζει διεθνής μελέτη που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

  09:57 18/05

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη Φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Στα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας του αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:51 18/05

  Η ρύπανση σκοτώνει κάπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως τον χρόνο

  Το 2019, στη μόλυνση του αέρα αποδόθηκαν 6,7 εκατομμύρια θάνατοι, σε αυτή του νερού 1,4 εκατ., στη μολυβδίαση 900.000.

  09:49 18/05

  Ένα πρωτοποριακό βοήθημα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

  Το βοήθημα "Αποφασίζουμε μαζί" στοχεύει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.