Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 08:50

  Λιθίαση ουροποιητικού: Μύθοι και πραγματικότητα

  Λιθίαση ουροποιητικού: Μύθοι και πραγματικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η λιθίαση του ουροποιητικού, ή πέτρες στα νεφρά, όπως γνωρίζουμε στην καθομιλουμένη την πάθηση, συνοδεύεται από ορισμένους μύθους. Ο Δρ Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, MD,PhD,FEBU, (robosurgery.gr) διαχωρίζει τις αλήθειες από τους μύθους.

  Μύθος: Τα γαλακτοκομικά  προϊόντα πρέπει να διακοπούν εντελώς μόλις εμφανίσετε λίθο στους νεφρούς.

  Πραγματικότητα: Αυτό μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον πρόβλημα, ιδιαίτερα σε κάποια είδη λίθων που έχουν τα οξαλικά ως το κυρίαρχο συστατικό τους. Στην περίπτωση αυτή  εάν η πρόσληψη  ασβεστίου σταματήσει εντελώς μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της λιθίασης αυξάνοντας την απορρόφηση οξαλικών από το έντερο. Έτσι, το γάλα ή κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο και δεν πρέπει να περιορίζεται.

  Μύθος: Η παρατεταμένη ακινησία αυξάνει τον κίνδυνο πέτρας στους νεφρούς.

  Πραγματικότητα: Εν μέρει ναι, εάν ένα άτομο δεν κινητοποιείται αρκετά σίγουρα οι πιθανότητες σχηματισμού λίθων είναι περισσότερες. Όμως ένας  ασθενής με υπερβολική σωματική δραστηριότητα που ισοδυναμεί με  πιθανή αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγηθεί σε αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού λίθων. Έτσι τον μικρότερο κίνδυνο θα έχει κάποιος με σωματική δραστηριότητα με μέτρο σε συνδυασμό με ένα καλά ενυδατωμένο σώμα.

  Μύθος: Η άφθονη κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην αυτόματη αποβολή των λίθων την ώρα του κολικού.

  Πραγματικότητα: Η εμφάνιση ενός λίθου προκαλεί συχνά την απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος. Η υπερβολική ενυδάτωση κατά την απόφραξη θα διογκώσει περαιτέρω το ήδη διογκωμένο σύστημα συλλογής και αποχέτευσης των ούρων που βρίσκεται πάνω από την πέτρα. Αυτή η εκσεσημασμένη διάταση μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη ναυτία που είναι συχνά συμπτώματα κολικού. Η αποχέτευση των ούρων από το νεφρό και τον ουρητήρα γίνεται φυσιολογικά  με περισταλτισμό και έτσι η υπερβολική ενυδάτωση δε φαίνεται να βοηθάει παραπάνω, αντίθετα είναι άσκοπη και ίσως ακόμη και επικίνδυνη. Το καλύτερο είναι να πίνετε με φυσιολογικό ρυθμό.

  Μύθος: Η Εξωσωματική Λιθοτριψία (ΕSWL) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία  όλων των λίθων του ουροποιητικού.

  Πραγματικότητα : Η ΕSWL χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λίθων κάτω των 2 cm. Η ΕSWL έχει χαμηλά ποσοστά επιτυχίας για πολύ μεγάλους λίθους και σχετίζεται με υψηλό ποσοστά  επιπρόσθετων επεμβατικών θεραπειών για τους υπολειμματικούς λίθους. Επίσης, δεν είναι ιδανική για πολύ σκληρές πέτρες. Έτσι δε μπορεί να θεωρείται  καθολική θεραπεία για όλους τους λίθους.

  Μύθος: Εάν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία λίθων στους νεφρούς, θα πρέπει σίγουρα να αφαιρεθούν.

  Πραγματικότητα: Δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν όλοι οι λίθοι των νεφρών, η θεραπεία προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος, τη σύνθεση, την ανατομική τοποθεσία, τα συμπτώματα,κ τα εργαστηριακά  ευρήματα του ασθενούς.
  Μόνο ο γιατρός μπορεί να λάβει την απόφαση για τη θεραπεία του ασθενούς που έχει διαγνωστεί με νεφρολιθίαση.  Μια μικρή πέτρα μπορεί να αποβληθεί φυσικά ή με τη βοήθεια ορισμένων φαρμάκων. Μια μεγαλύτερη αποφρακτική πέτρα ή πέτρα που προκαλεί λοίμωξη χρειάζεται  σίγουρα κάποια παρέμβαση. Η θεραπεία αποφασίζεται με βάση διάφορες παραμέτρους. Ένας λίθος μπορεί να αντιμετωπιστεί και  με μη χειρουργικές μεθόδους όπως η εξωσωματική λιθοτριψία. Οι υπόλοιποι λίθοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, δηλαδή μέσω μιας ενδοσκοπικής επέμβασης.

  Μύθος: Οι ασθενείς με μόνο ένα νεφρό είναι πιο επιρρεπείς σε σχηματισμό λίθων.

  Πραγματικότητα:Η επίπτωση εμφάνισης λίθων δεν είναι υψηλότερη σε μονήρη νεφρό, παρόλα αυτά  ακόμα και αν μια μικρή πέτρα προκαλεί απόφραξη  στο νεφρό, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

  Μύθος: Για να αποφευχθεί η νεφρολιθίαση, είναι απαραίτητο να πίνετε 2 λίτρα νερό την ημέρα.

  Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καθορισμένη φόρμουλα για την πρόληψη του σχηματισμού λίθων, αλλά ναι, η επαρκής ενυδάτωση μειώνει σίγουρα δραστικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης.

  Μύθος: Όλοι οι  λίθοι  του ουροποιητικού  εμφανίζονται με τα ακόλουθα συμπτώματα: Κολικός, αίμα στα ούρα, πυρετός.

  Πραγματικότητα: Ένας λίθος  προκαλεί συνήθως πόνο όταν υπάρχει απόφραξη της ροής των ούρων. Υπάρχουν μερικές μικροσκοπικές πέτρες στο νεφρό, που δεν προκαλούν απόφραξη ή άλλες τεράστιες σε μέγεθος (κορραλιοειδείς λίθοι) μπορεί επίσης να μην προκαλούν συμπτώματα.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.

  09:02 21/10

  Ουρολοιμώξεις: τα παθογόνα, η διάγνωση και η σωστή θεραπεία

  Η ουρολοίμωξη είναι η πιο κοινή λοίμωξη του ανθρώπινου οργανισμού.

  09:18 20/10

  Εμβόλιο γρίπης vs κορονοϊού: Πώς μπορεί να μας προστατέψει

  Tο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.

  09:11 20/10

  Eξελίξεις: Θετικά τα αποτελέσματα για το dupilumab για μέτριο ως σοβαρό άσθμα

  Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.200 ασθενών, η ανοικτή μελέτη επέκτασης Φάσης 3 αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη βιολογικού φαρμάκου που έχει ποτέ διεξαχθεί για το άσθμα.

  09:05 20/10

  Ό,τι δεν ξέρατε για τη ρομποτική σπονδυλοδεσία

  Είναι η μόνη εξελιγμένη μέθοδος που παρέχει μέγιστη ακρίβεια και ύψιστη ασφάλεια για κάθε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

  09:22 19/10

  1 στους 7 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη: Οι παράγοντες κινδύνου

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των αντρών παγκοσμίως.

  09:07 19/10

  Sanofi και η GSK στη "μάχη" για το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Η Sanofi και η GSK ξεκινούν κλινική μελέτη Φάσης 1/2 για το ανοσοενισχυμένο, βασισμένο σε ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες υποψήφιο εμβόλιο ενάντια στη νόσο COVID-19.