Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 08:26

  8 πληροφορίες για τα πόδια των παιδιών και πώς θα παραμείνουν υγιή

  8 πληροφορίες για τα πόδια των παιδιών και πώς θα παραμείνουν υγιή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα ποδαράκια των παιδιών κάνουν τόσα πολλά κάθε μέρα, μέσα στα παπούτσια ή ξυπόλυτα, αλλά οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ελάχιστα για αυτά τα… θαυματουργά άκρα! Για να δούμε τι ξέρετε και τι όχι.  Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα σας εκπλήξει και πολύ περισσότερο κάτι που θα σας προβληματίσει για τον έλεγχο της υγείας των ποδιών των παιδιών σας!

  Το 1/4 των οστών του σώματός τους είναι στο κάτω μέρος των ποδιών τους

  Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 206 οστά και 52 από αυτά βρίσκονται στα πόδια (26 οστά σε κάθε πόδι). Εκτός από τα 26 οστά, κάθε πόδι έχει 33 αρθρώσεις και πάνω από 100 μύες, συνδέσμους και τένοντες. Τα οστά των μωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι να γίνουν έφηβοι. Γι΄ αυτό τα περισσότερα παιδάκια έχουν επίπεδες πατούσες, καθώς τα πόδια τους συνεχίζουν να είναι εύπλαστα. Τα πέλματά τους έχουν, επίσης, ένα στρώμα λίπους στην καμάρα.

  Δεν έχουν όλα τα δάχτυλά τους τον ίδιο αριθμό οστών

  Ακόμα κι αν ονομάζεται "μεγάλο” δάχτυλο, έχει μόνο δύο οστά! Τα άλλα δάχτυλα των ποδιών τους, μέχρι το μικρότερο, έχουν τρία οστά, που τα λέμε φάλαγγες.

  Στις πατούσες τους καταλήγουν περίπου 8.000 νεύρα

  Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γαργαλιούνται στα πόδια τους τόσο εύκολα; Επειδή έχουν σχεδόν 8.000 νεύρα, με πολλές νευρικές απολήξεις κοντά στην επιφάνεια του δέρματος!

  Τα πόδια τους έχουν την ταχύτερη ανάπτυξη τα πρώτα 3 χρόνια τους

  Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει κάποιον γονιό να λέει πως το παιδί του χρειάζεται καινούργια παπούτσια κάθε δεύτερη μέρα! Αν και αυτό είναι λίγο υπερβολικό, τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν απίστευτα γρήγορα, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η ανάπτυξή τους προχωράει κάπως έτσι:

  Μέχρι τους 12 πρώτους μήνες, τα πόδια αυξάνονται κατά πέντε μεγέθη

  Από 12 έως 24 μήνες, αυξάνονται κατά δύο μεγέθη.
  Από 24 έως 36 μήνες, αυξάνονται ακόμη κατά δύο μεγέθη.
  Αυτό σημαίνει ότι τα πόδια τους μεγαλώνουν εννέα μεγέθη μόνο στα τρία πρώτα χρόνια τους. Μόλις γίνουν 4 χρονών, το μέγεθος των παπουτσιών τους δεν αλλάζει περισσότερο από μία φορά κάθε 8 έως 12 μήνες.

  Τα νύχια των ποδιών τους μεγαλώνουν πιο αργά από τα νύχια των χεριών τους


  Τα νύχια των ποδιών τους μεγαλώνουν περίπου 1 χιλιοστό κάθε μήνα, ενώ τα νύχια των χεριών τους μεγαλώνουν περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα. Έτσι τα νύχια των ποδιών είναι πιο παχιά από τα νύχια των χεριών, αφού τα κύτταρα έχουν χρόνο να συσσωρεύονται και να πυκνώνουν στα νύχια των ποδιών, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα κύτταρα στα νύχια των χεριών.

  Τα πόδια τους ιδρώνουν και μυρίζουν πολύ

  Ξέρετε γιατί τα πόδια τους ιδρώνουν τόσο πολύ; Επειδή κάθε πόδι έχει πάνω από 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες! Και αυτοί οι αδένες μπορούν να παράγουν ένα φλιτζάνι ιδρώτα κάθε μέρα. Μάλιστα, τα πόδια των παιδιών ιδρώνουν δύο φορές περισσότερο από τα πόδια των μεγάλων. Και όλος αυτός ο ιδρώτας είναι ο λόγος που τα παπούτσια τους χαλάνε γρηγορότερα από τα παπούτσια των μεγάλων. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν τα παιδιά φορούν το ίδιο ζευγάρι παπούτσια κάθε μέρα.

  Εκτός του ότι ιδρώνουν, τα πόδια τους συχνά μυρίζουν. Γιατί άραγε; Τα βακτήρια λατρεύουν να κατοικούν στα ζεστά και ιδρωμένα πόδια. Στη συνέχεια, πληθαίνουν και κατοικούν όλα μαζί σε μεγάλες γειτονιές, στις αποικίες των βακτηρίων όπως τις λένε. Εκεί τα βακτήρια ζουν μέσα στα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τρέφονται με τις λιπαρές ουσίες του ποδιού. Η "κακή” διατροφή των βακτηρίων τα κάνει να παράγουν οξέα, που μυρίζουν άσχημα.

  Τα πόδια τους δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από τα πόδια των μεγάλων

  Κατά μέσο όρο τα πόδια των παιδιών δέχονται πιέσεις 3 φορές περισσότερο από έναν ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά είναι πιο δραστήρια από τους ενήλικες και επειδή ασχολούνται με δραστηριότητες που απαιτούν πολλή κίνηση.

  Συνεπώς, τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν γρήγορα, ταλαιπωρούνται πολύ, ιδρώνουν και μυρίζουν. Βασικό μέλημα των γονιών είναι η διατήρηση υγιεινής και η σωστή φροντίδα των ποδιών των παιδιών τους ώστε να έχουν την φρεσκάδα και άνεση που χρειάζονται κατά την βάδιση, το παιχνίδι και την άθλησή τους. Αν το παιδί "πατάει” σωστά μέσα στα παπούτσια του, θα έχει υγιή πόδια σε όλη τη ζωή του!

  Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για την διατήρηση της υγείας των ποδιών των παιδιών τους

  Τα περισσότερα μέτρα υγείας των ποδιών είναι γνωστά σε όλους τους γονείς: καθημερινό σχολαστικό πλύσιμο, παπούτσια στο μέγεθος του ποδιού, παπούτσια ποιοτικά που δεν μυρίζουν, παπούτσια από φυσικό και εύκαμπτο υλικό που αναπνέει, παπούτσια με ανατομικό πέλμα που απορροφάει τους κραδασμούς.

  Ωστόσο, ακόμη κι αν ακολουθούν όλους τους κανόνες και παίρνουν τα σωστά μέτρα, υπάρχει μια βασική λεπτομέρεια που συμπληρώνει όλο το "πακέτο” υγιεινής των ποδιών. Μάλιστα κάποιες φορές γίνεται το απαραίτητο αξεσουάρ των παιδικών παπουτσιών για καλύτερη  εφαρμογή, άνεση στο βάδισμα και την άθληση, καθώς και προστασία από μύκητες χάρη στα βιολογικά αιθέρια έλαια με τα υπέροχα αρώματα που είναι εμποτισμένο! Το αξεσουάρ αυτό είναι οι μοναδικοί, αρωματικοί παιδικοί πάτοι Christou 1910.

  Αρωματικοί παιδικοί πάτοι Christou 1910 παντός καιρού και δραστηριότητας!

  Τα παιδιά λατρεύουν να φορούν τους αρωματικούς παιδικούς πάτους Christou 1910 έξω από το σπίτι, ανεξάρτητα από καιρό. Χειμώνα, καλοκαίρι, με βροχή, με ήλιο, με ζέστη ή κρύο, τρελαίνονται να τρέχουν, να παίζουν, να περπατάνε, μοιράζοντας με τα MONSTERS και τα ANIMALS (σχεδιασμένα από την πολυβραβευμένη Γαλλοκαναδή εικονογράφο και συγγραφέα Elise Gravel) απίστευτες εμπειρίες, παιχνίδι και διασκέδαση.

  christou

  Οι γονείς τους επιλέγουν γιατί είναι κατασκευασμένοι από υψηλής ποιότητας φυσικό, αναπνέον και απορροφητικό υλικό, προστατεύουν τα πόδια των παιδιών τους από μύκητες και "χτυπήματα” με το έδαφος, τους δίνουν την άνεση που χρειάζονται στην καθημερινή τους κίνηση και διατηρούν τα πόδια τους στεγνά από ιδρώτα και αρωματισμένα για πολλές ώρες. Υπάρχει καλύτερη "επένδυση” από αυτή για τα παιδικά παπούτσια;

  Ενημερωθείτε για όλα τα παιδικά αξεσουάρ υγείας ΕΔΩ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:42 24/09

  Αιματολογικός δείκτης "προβλέπει" ποιοι θα νοσήσουν σοβαρά από COVID-19

  Το εύρος κατανομής των ερυθρών στο αίμα αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:32 24/09

  Μηνιγγίτιδα Β: Τα συμπτώματα στα παιδιά και τους εφήβους

  Η διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (κοινώς γνωστή ως μηνιγγίτιδα) είναι η κύρια αιτία εμφάνισης απειλητικής για τη ζωή μηνιγγίτιδας στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

  08:19 24/09

  Ανεύρυσμα αορτής: Η σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης

  Σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων και εκτεταμένων ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής και λαγονίων αρτηριών.

  12:34 23/09

  ΠΡΟΦΑΡΜ : Διάκριση στην εκδήλωση "Best in Pharmacy Awards 2020"

  Η ΠΡΟΦΑΡΜ απέσπασε το βραβείο Gold στην κατηγορία καλλυντικών "Κορυφαίο επαναλανσάρισμα της σειράς φυσικών καλλυντικών Bee Cera".

  08:58 23/09

  1 στους 5 φορείς κορονοϊού είναι ασυμπτωματικός

  Το ποσοστό των πραγματικά ασυμπτωματικών με κορονοϊό δεν ξεπερνά το 20%, υποστηρίζει ελβετική μελέτη.

  08:52 23/09

  COVID-19 σε παιδιά και σε ενήλικες: Οι διαφορές και πώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη νόσο

  Οι διαφορές στην ανοσολογική αντίδραση στην COVID-19 στα παιδιά και στους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:57 22/09

  Προσδόκιμο επιβίωσης: Ένα βήμα πίσω εξαιτίας του νέου κορονοϊού

  Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προσωρινές μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  09:22 22/09

  Νέα δεδομένα για την κλαδριβίνη για την θεραπεία σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ACTRIMS-ECTRIMS MSVirtual2020 αναδεικνύουν την ταχεία έναρξη δράσης και την αποδεδειγμένη ασφάλεια μετά την έγκριση.

  23:59 21/09

  Τι να φάτε για να περάσει ο πονόλαιμος;

  Και όχι, δεν θα συστήσουμε πάλι την κοτόσουπα (παρότι και αυτή ανήκει στις "θεραπευτικές" τροφές για το κρυολόγημα).

  09:04 21/09

  Η διατροφή που θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε με υγεία

  Η φυτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να "εξασφαλίσει" καλύτερη υγεία μεγαλώνοντας, μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

  09:01 21/09

  Rapid τεστ για COVID-19: Είναι αξιόπιστα;

  H ανάπτυξη γρήγορων test επιτρέπει την σημαντική μείωση του χρόνου λήψης αποφάσεων για προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

  08:50 21/09

  Λιθίαση ουροποιητικού: Μύθοι και πραγματικότητα

  Επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά τις πέτρες στα νεφρά; Βοηθάει το νερό; Ο Δρ Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, απαντά.

  09:24 18/09

  Γρίπη 2020: Η παράπλευρη ωφέλεια από την εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό

  Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εποχική γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στα μέτρα για τον κορονοϊό.

  09:20 18/09

  Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με COVID-19

  Πολλές ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- ερευνούν σήμερα εάν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική και ασφαλής ως θεραπεία για την COVID-19.

  08:47 18/09

  1 στα 100 Ελληνόπουλα εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος

  Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα μας για τον αυτισμό.

  09:51 17/09

  Μπορεί το κινητό να γίνει Δούρειος Ίππος για τον κορονοϊό;

  Τα κινητά μας τηλέφωνα αποτελούν εστία μικροβίων, σύμφωνα με μετα-ανάλυση. Και όπως πιστεύουν οι ειδικοί, μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.