Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 09:37

  Επιστρέφουμε στη λογική της "ανοσίας της αγέλης" για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;

  Επιστρέφουμε στη λογική της "ανοσίας της αγέλης" για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στην The Washington Post, όπως αυτό μας αναλύει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευάς (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής), αρχίζει πάλι μια συζήτηση για την ανοσία της αγέλης. 

  Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρχίζουν να προσανατολίζονται, αναφορικά με τον κορονοϊό, υπέρ της στρατηγικής της "ανοσίας αγέλης" - μιας αμφιλεγόμενης προσέγγισης που επιτρέπει την ευρεία διασπορά του κορονοϊού προκειμένου να αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό και ως συνέπεια να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες.

  Τι σημαίνει ανοσία της αγέλης πρακτικά 

  Με την προσέγγιση αυτή, αυξάνεται η ανοσία του πληθυσμού και επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού και αν η ανοσία προσεγγίσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό, η διασπορά του ιού θα σταματήσει. Το σημαντικό μειονέκτημα σε αυτήν την προσέγγιση είναι ότι για τον συγκεκριμένο ιό αν προσβληθούν πολλοί άνθρωποι, αντίστοιχα θα υπάρχει και υψηλός αριθμός θανάτων.

  Tην περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισαν την εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής "πολύ επικίνδυνη".
  "Αν αναλογιστούμε την ανοσία αγέλης ως διαδικασία που αφήνουμε τον ιό να μεταδοθεί ελεύθερα, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο", δήλωσε η Maria Van Kerkhove, ειδικός του ΠΟΥ για την πανδημία Covid-19. "Πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν…" 

  Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να ακολουθήσει τη στρατηγική της ανοσίας αγέλης, αλλά την εγκατέλειψε νωρίς λόγω των δραματικών συνεπειών. Η Σουηδία, η οποία ακολουθεί μια παρόμοια στρατηγική, έχει επικριθεί έντονα λόγω ότι η χώρα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά μεταδόσεων και θανάτων από Covid-19 στον κόσμο. Παρόλα αυτά η προσέγγιση της ανοσίας αγέλης παραμένει δημοφιλής στις ΗΠΑ με την Laura Ingraham να δηλώνει ότι η ανοσία αγέλη αποτελεί την "μόνη πρακτική οδό να πορευθούμε".

  Στον αντίποδα, ο Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας, όσο το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο αποτελεί την πρωταρχική στρατηγική πρόληψης. Τόνισε δε ότι "δεν έχει επιτευχθεί ο έλεγχος κάποιου λοιμώδους νοσήματος μέσω ανάπτυξης φυσικής ανοσίας".

  Πώς όμως λειτουργεί η ανοσία αγέλης;

  Η ανοσία αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα ποσοστό ατόμων αποκτήσει ανοσία σε ένα νόσημα με συνέπεια ο ιός να μην μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, γεγονός που επιβραδύνει την εξάπλωσή του. Οι δύο κύριοι τρόποι επίτευξης της ανοσίας αγέλης είναι μέσω φυσικής ανοσίας - όταν δηλαδή κάποιος μολύνεται με τον ιό και το σώμα και αναπτύσσει αντισώματα που τον προστατεύουν από νέα μόλυνση - ή μέσω εμβολιασμού.

  Ανάλογα με τον ιό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να αναπτύξει ανοσία μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης - που ονομάζεται "κατώφλι ανοσίας αγέλης". Για παράδειγμα, η ιλαρά - μια ιδιαίτερα μολυσματική νόσος – μπορεί να περιοριστεί μόνο όταν περίπου το 95% του πληθυσμού αναπτύξει ανοσία.

  Μέχρι σήμερα δεν είναι απόλυτα σαφές το ακριβές ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να μολυνθεί με το νέο κορονοϊό για να φτάσει το κρίσιμο όριο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 20% έως 80%. Δεδομένης της μολυσματικότητας του κορονοϊού, πιστεύεται ότι απαιτείται ποσοστό περίπου 65% με 70% για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.

  Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα απαιτούσε πολύ χρόνο, και οι οροεπιδημιολογικές μελέτες εκτίμησαν ότι κατά μέσο όρο, μόλις το 5% με 10% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο έχει ανοσία. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο σε ορισμένες πόλεις όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη. 

  Ο Swaminathan ανέφερε ότι τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας σημαίνουν ότι η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ακόμη ευάλωτη στον ιό, γεγονός που μεταφράζεται ότι η διασπορά μπορεί να συνεχίζεται, και συνεπώς ο ενδεδειγμένος τρόπος για να επιτευχθεί το κρίσιμο ποσοστό ανοσίας είναι μόνο μέσω εμβολίου. 

  Οι υποστηρικτές της ανοσίας αγέλης μιλούν για προστασία των ηλικιωμένων, των τροφίμων οίκων ευγηρίας και άλλων ευπαθών ομάδων, επιτρέποντας παράλληλα τον ιό να μεταδοθεί  μεταξύ των νέων. Όμως, νεότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι άτομα μικρότερης ηλικίας μπορεί να μεταδώσουν σε ευάλωτους πληθυσμούς, ειδικά αν βρίσκονται στα μέλη της οικογενειακού τους κύκλου.

  Η στρατηγική ανοσίας αγέλης περιπλέκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό νέων και μεσήλικων ατόμων έχουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, και πάσχουν από άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της νόσου Covid-19.

  Σύμφωνα με ανάλυση της The Washington Post αν υποθέσουμε ότι η θνητότητα του ιού είναι 1%, για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης 65% στις ΗΠΑ όπου ο πληθυσμός είναι 328 εκατομμύρια, θα συμβούν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια θάνατοι. Ακόμα και αν το κρίσιμο κατώφλι ανοσίας αγέλης και η θνητότητα είναι στο χαμηλότερο όριο, θα έπρεπε να συμβούν 656,000 θάνατοι, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από τον ήδη υφιστάμενο αριθμό θανάτων.

  Γιατί η Αμερική δεν μπορεί να αναμένει την ανοσία αγέλης;

  Παραμένει επίσης άγνωστο εάν τα άτομα που αναρρώνουν από το covid-19 έχουν μακροπρόθεσμη ανοσία, ή αν ενδέχεται να επαναμολυνθούν. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης. 
  Επίσης από πρακτική άποψη, είναι σχεδόν αδύνατο να απομονωθούν εντελώς οι ευάλωτοι πληθυσμοί.

  Ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Marc Lipsitch επισημαίνει ότι ακόμη και όταν και σε έναν μεγάλο πληθυσμό επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα. Οι μεταδόσεις δεν θα μηδενισθούν αλλά θα επιτευχθεί σημαντική επιβράδυνση της διασποράς.

  Ο Lipsitch δήλωσε επίσης ότι "Θα θέλαμε όλοι να μάθουμε πόσο μακριά είμαστε από το τέλος της πανδημίας, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο είναι το ακριβές ποσοστό που απαιτείται για την ανοσία αγέλης, αυτό παραμένει ακόμα ένα ακαδημαϊκό ερώτημα, γιατί απέχουμε σημαντικά από το να το επιτύχουμε". 

  Ο Michael Osterholm, διευθυντής του University of Minnesota’s Center for Infectious Disease Research and Policy δήλωσε ότι "Δεν μπορούμε να αναμένουμε την ανοσία αγέλης. Δεν μπορούμε επίσης να περιμένουμε το εμβόλιο. Πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι εφικτό άμεσα για τον περιορισμό των μεταδόσεων. Χρειαζόμαστε σχέδιο και εθνική στρατηγική. Χρειαζόμαστε όραμα. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραγκωνίζουμε. Δεν μπορούμε να συζητάμε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους δύο μήνες. Χρειαζόμαστε να δράσουμε άμεσα".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:21 26/11

  Πώς το 5G θα βελτιώσει τις υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα

  Δυνατότητα διάγνωσης του ασθενή πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

  13:08 26/11

  Ανεπάρκεια σιδήρου: Τα βασικά συμπτώματα και ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο

  Η 26η Νοεμβρίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στη μεγάλη σημασία του σιδήρου για την υγεία και ευεξία μας και τα συμπτώματα της σιδηροπενίας που δεν πρέπει να αγνοούμε.

  11:58 26/11

  Χρόνιοι ασθενείς και πανδημία: Πώς επηρεάζονται και ο ρόλος του εμβολίου

  Έκκληση από την Ένωση Ασθενών Ελλάδος για άμεσο εμβολιασμό σε όσους χρόνιους ασθενείς παραμένουν επιφυλακτικοί.

  11:49 26/11

  "Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο": Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

  Εκτιμάται ότι 1 στους 5 ανθρώπους, που ζουν στην Ευρώπη, βιώνει κάποια μορφή χρόνιου πόνου.

  09:26 26/11

  Εμβόλιο Pfizer σε εφήβους: Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

  Η ανακοίνωση της εταιρείας για τα δεδομένα προστασίας του εμβολίου σε εφήβους 12 έως 15 ετών.

  09:21 26/11

  Έρευνα: Ποιοι να αποφεύγουν την ασπιρίνη

  Νέα έρευνα βρήκε ότι η ασπιρίνη μπορεί να σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια σε ανθρώπους που καπνίζουν, έχουν υπέρταση, χοληστερίνη, διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο.

  11:21 25/11

  Κακοποίηση: Ποιες είναι οι σωστές (και οι λάθος) κινήσεις για να δικαιωθεί το θύμα; Τι λέει ο ιατροδικαστής

  Τις τρεις συχνότερες λάθος κινήσεις των γυναικών θυμάτων βίας, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά από ένα περιστατικό βίας, επισημαίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

  08:41 25/11

  Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την αρτηριακή μας πίεση; Το τσάι και η σοκολάτα;

  Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να είναι ευεργετικές ή επιβαρυντικές για την υγεία μας.

  08:38 25/11

  Το "προπατορικό" αντιγονικό αμάρτημα των κορονοϊών

  Το ανοσοποιητικό "μπλοκάρει" και αδυνατεί να αντιμετωπίσει μία μόλυνση εξαιτίας παλιότερης μόλυνσης με παρόμοιο μικρόβιο.

  14:56 24/11

  Οι "σκληροί δείκτες" της κατάθλιψης

  Στην 5η θέση παγκοσμίως η χώρα μας στον επιπολασμό της κατάθλιψης.

  12:21 24/11

  1 στους 3 στις ΜΕΘ πεθαίνει από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

  Η Ελλάδα ανήκει, δυστυχώς, στις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και ως εκ τούτου, ισχυρή μικροβιακή αντοχή που συμβάλει στο παραπάνω θλιβερό ποσοστό.

  12:00 24/11

  Αφαίρεση λιπώματος: Οι νεότερες τεχνικές και τα οφέλη τους

  Η αφαίρεση λιπώματος γίνεται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική και εξασφαλίζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

  09:14 24/11

  40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του HIV: Όσα γνωρίζουμε σήμερα

  Το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS θα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα για τη νόσο σήμερα.

  09:06 24/11

  Μελέτη: ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από νοσηλεία για COVID-19

  Εμβολιασμός έναντι SARS-CoV-2 και νοσηλείες λόγω COVID-19 είναι το θέμα νέας μελέτης από τη Νορβηγία.

  14:48 23/11

  Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών

  1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

  10:07 23/11

  Είναι αυτό το "μυστικό" για να μεγαλώνουμε με υγεία;

  Οι δουλειές του νοικοκυριού κάνουν καλό στην υγεία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα έρευνα.