Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Αυγ-2020 10:04

  Χημειοθεραπεία και γονιμότητα: λιγότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς ενημερώνονται από τους γιατρούς τους

  Χημειοθεραπεία και γονιμότητα: λιγότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς ενημερώνονται από τους γιατρούς τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Τα στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα είναι αποκαλυπτικά και "χτυπούν το καμπανάκι” για το γεγονός ότι είναι κρίσιμη για το μέλλον των καρκινοπαθών η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στη γονιμότητά τους και τις επιλογές διατήρησής της, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν παιδιά εάν το επιθυμούν όταν έχουν πια θεραπευτεί.

  Μόλις το 44% των καρκινοπαθών ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στη γονιμότητά τους και τις επιλογές που υπάρχουν για διατήρηση της γονιμότητάς τους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Στερούνται έτσι το δικαίωμα να αποκτήσουν εάν το επιθυμούν στο μέλλον παιδιά. 

  Ερευνητές του πανεπιστημίου John Hopkins, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του πανεπιστήμιου της Μανιτόμπα στον Καναδά, θέλησαν να καταγράψουν στοιχεία για το εάν οι ογκολόγοι ενημέρωναν τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο, πριν ξεκινήσουν τις θεραπείες, για τον κίνδυνο να επηρεαστεί η γονιμότητα τους.

  Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2015 μέχρι το 2019 με τη συμβολή της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 γιατρών μελών της. 

  Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να βελτιωθεί το ποσοστό ενημέρωσης των καρκινοπαθών αναπαραγωγικής ηλικίας σχετικά με τον κίνδυνο υπογονιμότητα και τις επιλογές διατήρησης της γονιμότητάς τους, ενώ αναδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η παραπομπή τους σε ειδικούς ιατρούς γονιμότητας πριν ξεκινήσουν τις χημειοθεραπείες.

  Οι γυναίκες ενημερώνονται πιο συχνά από τους άνδρες
  Από τους 6976 ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας (γυναίκες 18-40 ετών  και άνδρες 18-50 ετών), μόλις το 44% (3036 ασθενείς) ενημερώθηκε για τις πιθανές επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στη γονιμότητά τους. 

  Μεταξύ των ασθενών που ενημερώθηκαν για τους κινδύνους και για τις επιλογές διατήρησης της γονιμότητάς τους, το 56% ήταν γυναίκες και το 32% άνδρες. 

  Όπως διαπιστώθηκε από τα στοιχεία, πιο συχνά ενημερώνονται οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του αίματος και του λεμφικού συστήματος (λευχαιμία) αλλά και οι ασθενείς που έχουν απευθυνθεί σε πανεπιστημιακές κλινικές που συμμετέχουν σε πειραματικά προγράμματα.

  Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ υποχρεώνουν πλέον νομικά τις ασφαλιστικές εταιρίες να καλύπτουν τη διατήρηση της γονιμότητας για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην αναπαραγωγική τους ικανότητα, μεταξύ των οποίων χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Στις συγκεκριμένες πολιτείες, οι καρκινοπαθείς αναπαραγωγικής ηλικίας ενημερώνονται πιο συχνά. 

  Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO)συνιστούν στους ιατρούς να συζητούν τη διατήρηση της γονιμότητας με όλους τους ασθενείς, είτε πρόκειται για ενήλικες αναπαραγωγικής ηλικίας είτε για παιδιά, πριν από την έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο.

  Μελέτη που είχε γίνει από το 2006 μέχρι το 2010 είχε δείξει ότι μόλις το 6% των καρκινοπαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί σχετικά με τον κίνδυνο να επηρεαστεί η γονιμότητά τους πριν από την έναρξη της θεραπείας.

  "Είναι φανερό πως χρειάζεται περαιτέρω ευαισθητοποίηση και εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ASCO, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά των ασθενών που ενημερώνονται, αλλά και η παραπομπή τους σε ειδικούς γονιμότητας πριν ξεκινήσουν τη χημειοθεραπεία”, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

  Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:18 25/09

  Ο απολογισμός των νεκρών από κορονοϊό σε σχέση με άλλους θανατηφόρους ιούς

  Ο απολογισμός των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού πλησιάζει παγκοσμίως το ένα εκατομμύριο, αριθμός ήδη πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τους θανάτους που προκάλεσαν άλλοι νέοι ιοί που έκαναν τα...

  10:03 25/09

  Ευρωπαϊκή μελέτη: Η υδροξυχλωροκίνη είναι ασφαλής για την καρδιά των ασθενών με κορονοϊό

  Τα έως τώρα στοιχεία από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αναποτελεσματική στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη η αποτελεσματικότητά της στα αρχικά στάδια ...

  09:40 25/09

  Ξηρός βήχας: 3 νοσήματα με τα οποία μπορεί να συνδέεται

  Ο βήχας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που βοηθά να καθαρίσουν οι αεραγωγοί από ερεθιστικά στοιχεία.

  09:16 25/09

  Κορονοϊός: Η ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το πότε και πώς διενεργούνται

  Η χρονική στιγμή κατά την οποία διενεργείται το τεστ αντισωμάτων είναι σημαντική για την ακρίβεια του αποτελέσματος.

  09:14 25/09

  Γιατί αυτό το φθινόπωρο μπορεί να έχετε πιο έντονη τριχόπτωση;

  Περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν τριχόπτωση φέτος και εν μέσω πανδημίας από ό,τι συνήθως. Την COVID-19 και το στρες που προκαλεί δείχνουν ως "ένοχους" οι ειδικοί.

  10:22 24/09

  Κορονοϊός: Ξεκινά η 4η κλινική μελέτη εμβολίου κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ

  Τα πρώτα σαφή αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από τις τρέχουσες κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί έως τον Ιανουάριο του 2021.

  08:42 24/09

  Αιματολογικός δείκτης "προβλέπει" ποιοι θα νοσήσουν σοβαρά από COVID-19

  Το εύρος κατανομής των ερυθρών στο αίμα αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:32 24/09

  Μηνιγγίτιδα Β: Τα συμπτώματα στα παιδιά και τους εφήβους

  Η διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (κοινώς γνωστή ως μηνιγγίτιδα) είναι η κύρια αιτία εμφάνισης απειλητικής για τη ζωή μηνιγγίτιδας στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

  08:19 24/09

  Ανεύρυσμα αορτής: Η σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης

  Σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων και εκτεταμένων ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής και λαγονίων αρτηριών.

  12:34 23/09

  ΠΡΟΦΑΡΜ : Διάκριση στην εκδήλωση "Best in Pharmacy Awards 2020"

  Η ΠΡΟΦΑΡΜ απέσπασε το βραβείο Gold στην κατηγορία καλλυντικών "Κορυφαίο επαναλανσάρισμα της σειράς φυσικών καλλυντικών Bee Cera".

  08:58 23/09

  1 στους 5 φορείς κορονοϊού είναι ασυμπτωματικός

  Το ποσοστό των πραγματικά ασυμπτωματικών με κορονοϊό δεν ξεπερνά το 20%, υποστηρίζει ελβετική μελέτη.

  23:59 22/09

  Τυρί: Τα λιπαρά, το ασβέστιο και η αξία του στη διατροφή μας

  Το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά χρησιμοποιείται από τον οργανισμό πιο εύκολα απ’ ό,τι το ασβέστιο φυτικής προέλευσης.

  12:52 21/09

  Η μαστογραφία από τα 40 σώζει ζωές

  Μία νέα έρευνα δίνει νέα στοιχεία υπέρ της άποψης ότι οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν μαστογραφία στα 40 και όχι στα 50.

  12:53 15/09

  Εμμηνόπαυση: Πως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα

  Η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές αλλαγές τόσο στο σώμα της, όσο και στην ψυχολογία της.

  12:08 14/09

  Πέντε οφέλη που θα έχετε αν πίνετε χυμό σπανάκι

  Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

  12:08 07/09

  Το φως του κινητού τη νύχτα μειώνει την ανδρική γονιμότητα

  Οι άνδρες που χρησιμοποιούν smartphone ή το tablet τη νύχτα, καλά θα κάνουν να το σκεφτούν ξανά.