Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Αυγ-2020 10:04

  Χημειοθεραπεία και γονιμότητα: λιγότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς ενημερώνονται από τους γιατρούς τους

  Χημειοθεραπεία και γονιμότητα: λιγότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς ενημερώνονται από τους γιατρούς τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Τα στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα είναι αποκαλυπτικά και "χτυπούν το καμπανάκι” για το γεγονός ότι είναι κρίσιμη για το μέλλον των καρκινοπαθών η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στη γονιμότητά τους και τις επιλογές διατήρησής της, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν παιδιά εάν το επιθυμούν όταν έχουν πια θεραπευτεί.

  Μόλις το 44% των καρκινοπαθών ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στη γονιμότητά τους και τις επιλογές που υπάρχουν για διατήρηση της γονιμότητάς τους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Στερούνται έτσι το δικαίωμα να αποκτήσουν εάν το επιθυμούν στο μέλλον παιδιά. 

  Ερευνητές του πανεπιστημίου John Hopkins, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του πανεπιστήμιου της Μανιτόμπα στον Καναδά, θέλησαν να καταγράψουν στοιχεία για το εάν οι ογκολόγοι ενημέρωναν τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο, πριν ξεκινήσουν τις θεραπείες, για τον κίνδυνο να επηρεαστεί η γονιμότητα τους.

  Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2015 μέχρι το 2019 με τη συμβολή της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 γιατρών μελών της. 

  Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να βελτιωθεί το ποσοστό ενημέρωσης των καρκινοπαθών αναπαραγωγικής ηλικίας σχετικά με τον κίνδυνο υπογονιμότητα και τις επιλογές διατήρησης της γονιμότητάς τους, ενώ αναδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η παραπομπή τους σε ειδικούς ιατρούς γονιμότητας πριν ξεκινήσουν τις χημειοθεραπείες.

  Οι γυναίκες ενημερώνονται πιο συχνά από τους άνδρες
  Από τους 6976 ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας (γυναίκες 18-40 ετών  και άνδρες 18-50 ετών), μόλις το 44% (3036 ασθενείς) ενημερώθηκε για τις πιθανές επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στη γονιμότητά τους. 

  Μεταξύ των ασθενών που ενημερώθηκαν για τους κινδύνους και για τις επιλογές διατήρησης της γονιμότητάς τους, το 56% ήταν γυναίκες και το 32% άνδρες. 

  Όπως διαπιστώθηκε από τα στοιχεία, πιο συχνά ενημερώνονται οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του αίματος και του λεμφικού συστήματος (λευχαιμία) αλλά και οι ασθενείς που έχουν απευθυνθεί σε πανεπιστημιακές κλινικές που συμμετέχουν σε πειραματικά προγράμματα.

  Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ υποχρεώνουν πλέον νομικά τις ασφαλιστικές εταιρίες να καλύπτουν τη διατήρηση της γονιμότητας για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην αναπαραγωγική τους ικανότητα, μεταξύ των οποίων χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Στις συγκεκριμένες πολιτείες, οι καρκινοπαθείς αναπαραγωγικής ηλικίας ενημερώνονται πιο συχνά. 

  Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO)συνιστούν στους ιατρούς να συζητούν τη διατήρηση της γονιμότητας με όλους τους ασθενείς, είτε πρόκειται για ενήλικες αναπαραγωγικής ηλικίας είτε για παιδιά, πριν από την έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο.

  Μελέτη που είχε γίνει από το 2006 μέχρι το 2010 είχε δείξει ότι μόλις το 6% των καρκινοπαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί σχετικά με τον κίνδυνο να επηρεαστεί η γονιμότητά τους πριν από την έναρξη της θεραπείας.

  "Είναι φανερό πως χρειάζεται περαιτέρω ευαισθητοποίηση και εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ASCO, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά των ασθενών που ενημερώνονται, αλλά και η παραπομπή τους σε ειδικούς γονιμότητας πριν ξεκινήσουν τη χημειοθεραπεία”, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

  Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:46 18/09

  Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να μην παρασύρονται από σκοταδιστικές και επικίνδυνες απόψεις για την πορεία της επιδημίας

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών(ΙΣΑ) καταδικάζει ανυπόστατες και επικίνδυνες απόψεις για την πανδημία covid-19 και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου ...

  09:24 18/09

  Γρίπη 2020: Η παράπλευρη ωφέλεια από την εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό

  Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εποχική γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στα μέτρα για τον κορονοϊό.

  09:20 18/09

  Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με COVID-19

  Πολλές ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- ερευνούν σήμερα εάν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική και ασφαλής ως θεραπεία για την COVID-19.

  08:47 18/09

  1 στα 100 Ελληνόπουλα εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος

  Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα μας για τον αυτισμό.

  09:51 17/09

  Μπορεί το κινητό να γίνει Δούρειος Ίππος για τον κορονοϊό;

  Τα κινητά μας τηλέφωνα αποτελούν εστία μικροβίων, σύμφωνα με μετα-ανάλυση. Και όπως πιστεύουν οι ειδικοί, μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

  09:20 17/09

  Φοράτε γυαλιά; Κινδυνεύετε λιγότερο από τον κορονοϊό!

  Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από Covid-19, υποστηρίζει κινεζική μελέτη.

  09:16 17/09

  Κάπνισμα vs θερμαινόμενα προϊόντα: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  Οι διαφορές μεταξύ του καπνού του τσιγάρου όταν καίγεται και του αερολύματος προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ειδικών της Philip Morris International.

  14:37 16/09

  Κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της Επιστήμης

  Εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι υπέγραψαν ιστορική δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να θέτουν την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων ως πρώτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της...

  09:12 16/09

  Δωρεάν εξέταση PSA – γιατί η πρόληψη για τις παθήσεις του προστάτη είναι σημαντική

  Εξεταστείτε δωρεάν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για τις παθήσεις του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος.

  08:49 16/09

  Ευρωπαϊκή έγκριση του φαρμάκου entrectinib για τη θεραπεία σπάνιων μορφών καρκίνου

  H Ε.Ε. χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το entrectinib, ένα αντικαρκινικό φάρμακο νεότερης γενιάς για την αντιμετώπιση ορισμένων οδηγών μεταλλάξεων του καρκίνου.

  08:48 16/09

  Η Eurolife FFH και η HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα

  Ανανεώνουν τη συνεργασία τους και ετοιμάζουν νέες ενέργειες με πανελλαδική εμβέλεια.

  12:53 15/09

  Εμμηνόπαυση: Πως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα

  Η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές αλλαγές τόσο στο σώμα της, όσο και στην ψυχολογία της.

  11:12 15/09

  Κορονοϊός: Κινεζικό εμβόλιο ενδέχεται να είναι έτοιμο για το κοινό τον Νοέμβριο

  Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

  12:08 14/09

  Πέντε οφέλη που θα έχετε αν πίνετε χυμό σπανάκι

  Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

  12:08 07/09

  Το φως του κινητού τη νύχτα μειώνει την ανδρική γονιμότητα

  Οι άνδρες που χρησιμοποιούν smartphone ή το tablet τη νύχτα, καλά θα κάνουν να το σκεφτούν ξανά.

  17:48 01/09

  Έλληνες μαθητές δημιούργησαν εφαρμογή που ειδοποιεί το γιατρό και διακρίθηκαν

  Διακρίθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας - Social Innovation Relay.