Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 12:48

  Νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα

  Νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η υπογονιμότητα αρκετές φορές θεωρείται γυναικείο πρόβλημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε ένα στα δύο υπογόνιμα ζευγάρια, παίζει ρόλο ο ανδρικός παράγοντας. Περίπου 15% των ζευγαριών παγκοσμίως είναι υπογόνιμα. 

  Ένα νέο τεστ γονιμότητας για άνδρες, που βασίστηκε σε μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell, θα μπορούσε να διαγνώσει ποιοι άνδρες χρειάζονται θεραπεία υπογονιμότητας, αλλά και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί ένα ζευγάρι. 

  Το τεστ, που ονομάζεται Cap-Score έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητα του άνδρα, τις οποίες δεν είχε στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Δρ. Αλεξάντερ Τράβις, καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας στο Baker Institute for Animal Health και εφευρέτη του τεστ.

  "Οι γιατροί μπορούν να συζητούν τα αποτελέσματα του τεστ με το ζευγάρι και να τους βοηθήσουν να επιλέξουν την εξατομικευμένη κατάλληλη θεραπεία, για να γίνει η προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης, ενώ βοηθά και στους τρόπους βελτίωσης της γονιμότητας του άνδρα”, είπε ο Δρ. Τράβις.

  Το τεστ Cap-Score εγκρίθηκε ήδη για χρήση από ιατρούς και στις 50 αμερικανικές πολιτείες. Το Cap-Score ποσοτικοποιεί την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να ενεργοποιηθούν (capacitation), διαδικασία που επιτρέπει στο σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο. Μόνο τα σπερματοζωάρια που ενεργοποιούνται μπορούν να γονιμοποιήσουν. 

  Οι παραδοσιακές εξετάσεις για την ανδρική γονιμότητα, βασίζονται κυρίως στην ανάλυση του σπέρματος, η οποία με απλά λόγια, μετρά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και αξιολογεί εάν κολυμπούν φυσιολογικά και εάν έχουν φυσιολογικό σχήμα. 

  "Η γονιμότητα ενός άνδρα έχει επίπεδα. Εφόσον ένας άνδρας παράγει σπερματοζωάρια που κολυμπάνε, έχει κάποιο επίπεδο γονιμότητας. . Αλλά η ικανότητα αυτών των σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν το ωάριο είναι αυτή που επηρεάζει τις πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη”, είπε ο Δρ. Τράβις. 

  Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία έξι κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις γεννήσεις μωρών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το "Cap-Score” φάνηκε αξιόπιστο στις προβλέψεις του για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες της συντρόφου κι αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι πολύ σημαντική η ηλικία της γυναίκας για τη γονιμότητα ενός ζευγαριού. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ανδρική γονιμότητα έχει ρόλο-κλειδί στις πιθανότητες να γίνει σύλληψη, ακόμα κι αν προσπαθούν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία”, είπε ο Δρ. Τράβις.

  Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα του Cap-Score περισσοτέρων από 2.000 άνδρων που είχαν κάνει εξετάσεις γονιμότητας σε 22 κλινικές, με τα αποτελέσματα μιας ομάδας ελέγχου γόνιμων ανδρών που η σύντροφός τους είτε ήταν έγκυος, είτε είχε γεννήσει πρόσφατα το μωρό τους. 

  Τα αποτελέσματα των γόνιμων ανδρών έδειξαν μία στατιστικά αναμενόμενη καμπύλη. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών που έκαναν εξετάσεις για υπογονιμότητα, είχαν χαμηλότερη βαθμολογία από το μέσο όρο των γόνιμων ανδρών. 

  Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ των παραδοσιακών αποτελεσμάτων ανάλυσης σπέρματος και των αποτελεσμάτων του Cap-Score που έδειξαν μειωμένη ενεργοποίηση των σπερματοζωαρίων. 

  "Οι άνδρες συχνά θεωρούνται γόνιμοι αν έχουν αρκετά φυσιολογικά σπερματοζωάρια που κολυμπούν. Διαπιστώσαμε όμως, ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών που είχαν χαμηλό Cap-Score, είχαν φυσιολογικές παραμέτρους στην παραδοσιακή ανάλυση σπέρματος”, είπε ο Δρ. Τράβις.

  Η άποψή μου
  Πολλές περιπτώσεις, ανδρικής υπογονιμότητας παραμένουν ανεξήγητες λόγω έλλειψης διαγνωστικών εξετάσεων για τους άνδρες. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε πολύπλοκες εξετάσεις για τη γυναίκα, οι οποίες μέχρι τώρα είναι απαραίτητες για να βρεθεί η αιτία της υπογονιμότητας του ζευγαριού. 

  Οι σημαντικές πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, μπορεί να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τη διάγνωση των αιτίων της υπογονιμότητας του συγκεκριμένου ζευγαριού. Κατά αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί σωματική, ψυχολογική και οικονομική ταλαιπωρία για το ζευγάρι.

  Το νέο τεστ, θα ανιχνεύσει τα ζευγάρια που έχουν πιθανότητα να συλλάβουν φυσιολογικά, καθώς κι εκείνα τα οποία θα χρειαστούν βοήθεια με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης, θα μας υποδείξει τις απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του άντρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμοποιητική δυνατότητα του σπέρματος, παραδείγματος χάριν αλλαγή της διατροφής, το χάσιμο βάρους, το κόψιμο του τσιγάρου και του αλκοόλ.

  Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:52 21/09

  Η μαστογραφία από τα 40 σώζει ζωές

  Μία νέα έρευνα δίνει νέα στοιχεία υπέρ της άποψης ότι οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν μαστογραφία στα 40 και όχι στα 50.

  09:46 21/09

  Αμερικανική μελέτη: Οι άνθρωποι με διαταραχές εθισμού κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά με κορονοϊό

  Όσοι είχαν κάποια πρόσφατα διαγνωσμένη διαταραχή εθισμού, ιδίως στα οπιοειδή και στον καπνό, ήταν πιθανότερο να αρρωστήσουν με Covid-19, καθώς επίσης να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και να...

  09:04 21/09

  Η διατροφή που θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε με υγεία

  Η φυτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να "εξασφαλίσει" καλύτερη υγεία μεγαλώνοντας, μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

  09:01 21/09

  Rapid τεστ για COVID-19: Είναι αξιόπιστα;

  H ανάπτυξη γρήγορων test επιτρέπει την σημαντική μείωση του χρόνου λήψης αποφάσεων για προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

  08:50 21/09

  Λιθίαση ουροποιητικού: Μύθοι και πραγματικότητα

  Επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά τις πέτρες στα νεφρά; Βοηθάει το νερό; Ο Δρ Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, απαντά.

  11:46 18/09

  Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να μην παρασύρονται από σκοταδιστικές και επικίνδυνες απόψεις για την πορεία της επιδημίας

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών(ΙΣΑ) καταδικάζει ανυπόστατες και επικίνδυνες απόψεις για την πανδημία covid-19 και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου ...

  09:24 18/09

  Γρίπη 2020: Η παράπλευρη ωφέλεια από την εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό

  Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εποχική γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στα μέτρα για τον κορονοϊό.

  09:20 18/09

  Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με COVID-19

  Πολλές ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- ερευνούν σήμερα εάν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική και ασφαλής ως θεραπεία για την COVID-19.

  08:47 18/09

  1 στα 100 Ελληνόπουλα εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος

  Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα μας για τον αυτισμό.

  09:51 17/09

  Μπορεί το κινητό να γίνει Δούρειος Ίππος για τον κορονοϊό;

  Τα κινητά μας τηλέφωνα αποτελούν εστία μικροβίων, σύμφωνα με μετα-ανάλυση. Και όπως πιστεύουν οι ειδικοί, μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

  09:20 17/09

  Φοράτε γυαλιά; Κινδυνεύετε λιγότερο από τον κορονοϊό!

  Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από Covid-19, υποστηρίζει κινεζική μελέτη.

  09:16 17/09

  Κάπνισμα vs θερμαινόμενα προϊόντα: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  Οι διαφορές μεταξύ του καπνού του τσιγάρου όταν καίγεται και του αερολύματος προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ειδικών της Philip Morris International.

  14:37 16/09

  Κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της Επιστήμης

  Εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι υπέγραψαν ιστορική δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να θέτουν την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων ως πρώτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της...

  09:12 16/09

  Δωρεάν εξέταση PSA – γιατί η πρόληψη για τις παθήσεις του προστάτη είναι σημαντική

  Εξεταστείτε δωρεάν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για τις παθήσεις του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος.

  08:49 16/09

  Ευρωπαϊκή έγκριση του φαρμάκου entrectinib για τη θεραπεία σπάνιων μορφών καρκίνου

  H Ε.Ε. χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το entrectinib, ένα αντικαρκινικό φάρμακο νεότερης γενιάς για την αντιμετώπιση ορισμένων οδηγών μεταλλάξεων του καρκίνου.

  08:48 16/09

  Η Eurolife FFH και η HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα

  Ανανεώνουν τη συνεργασία τους και ετοιμάζουν νέες ενέργειες με πανελλαδική εμβέλεια.