Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 23:59

  Δεν χρειάζεται να φύγουμε για να κάνουμε "διακοπές"

  Δεν χρειάζεται να φύγουμε για να κάνουμε "διακοπές"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H "διακοπή" από οτιδήποτε κάνει κανείς επαναλαμβανόμενα, θα είναι πάντα πρωταρχικής σημασίας για να μπορέσει να αποσυμπιεστεί, να αλλάξει οπτική, να φρεσκάρει τη διάθεσή του, να αναλογιστεί, να επανέλθει με περισσότερη αντοχή και λιγότερο άγχος. Η  Δήμητρα Τσόγκα, ICF Accredited Coach προσεγγίζει το κεφάλαιο "διακοπές" και μας δίνει τα δικά της tips για να εκμεταλλευτούμε τη θετική τους επίδραση στη ζωή μας. Φέτος είναι ένα καλοκαίρι που -παρότι η κατάσταση δεν εξελίχθηκε όπως ιδανικά θα θέλαμε- η ανάγκη μας γι’ αυτές είναι μεγαλύτερη από ποτέ. 

  Ένα "δύσκολο" καλοκαίρι

  Λίγο η επαγγελματική αστάθεια, λίγο οι μεταβολές στα οικονομικά δεδομένα και περισσότερο η ανασφάλεια απέναντι στον ιό με τον οποίο ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει, το πλάνο των διακοπών για πολλούς έχει μείνει μετέωρο και η όποια απόφαση θα παρθεί τελευταία στιγμή. Μέσα όμως στις ευκαιρίες που αξίζει κανείς να βρίσκει σε ό,τι δύσκολο συμβαίνει, αυτή της αναθεώρησης των διακοπών, της ουσιαστικής τους έννοιας για την ακρίβεια, είναι μια πρόταση προς σκέψη.

  Οι διακοπές παραμένουν σημαντικές ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες – ταξίδι σε κάποιο προορισμό ή άδεια από την εργασία για κάποιες μέρες.

  Εστιάζοντας στις εσωτερικές μας συνθήκες που μπορούν να μας δώσουν τη νότα διακοπών και κυρίως τα ουσιαστικά οφέλη τους, υπάρχουν υπέροχοι τρόποι για να τις ζήσουμε, να ξεκουραστούμε, να ανανεωθούμε και να υποδεχθούμε το Σεπτέμβριο και τη νέα σεζόν με αντοχή και αισιοδοξία.

  Η αξία της παρατήρησης

  Προσπαθήστε να εστιάσετε. Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα που μας καλούν να είμαστε ταυτόχρονα μοιρασμένοι σε χίλιες μεριές, δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να εξασκηθεί στην παρατήρηση. Πόσα χαμόγελα, ωραίες κουβέντες, σημαντικές πληροφορίες, η εικόνα του ουρανού, ο ήχος της φωνής του αγαπημένου σας προσώπου, οι κινήσεις του παιδιού σας..πόσα από όλα αυτά μπορεί να περνούν από μπροστά σας με ταχύτητα φωτός που δε σας αφήνει να αφουγκραστείτε και να νιώσετε; Διαλέξτε κάτι από όλα και αφιερώστε λίγα λεπτά σκέψης, αναλογιστείτε την αξία τους, παρατηρήστε τα συναισθήματα που σας δημιουργούν.

  Το "έξυπνο" ξυπνητήρι

  Το χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά, για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας στην ώρα μας, για να μη χάσουμε ένα meeting, για να θυμηθούμε ένα ιατρικό ραντεβού ή τα ψώνια. Ας το αγαπήσουμε λίγο παραπάνω αυτό τον Αύγουστο, ας το χρησιμοποιήσουμε "έξυπνα" εμπλουτίζοντάς το με υπενθυμίσεις για θετικές συνήθειες: "να πιω λίγο παραπάνω νερό", "να μιλήσω με το παιδί μου πριν πάει για ύπνο", "να κλείσω τα social media για τουλάχιστον μία ώρα" ή ό,τι άλλο κρίνετε ότι σας λείπει στην καθημερινότητα και θα θέλατε να το ζήσετε πιο πολύ.

  Διακοπή... χωρίς διακοπές

  Μιλάμε για την εποχή της ευελιξίας, την εποχή που πια η προσωπική και η επαγγελματική ζωή μπλέκονται σε σημείο που τείνει να καταργεί ωράρια απλά και μόνο επειδή κάθε στιγμή έχουμε πρόσβαση στην επικοινωνία και την πληροφορία κι επιπλέον κάθε στιγμή μπορούμε να διακόψουμε αυτό που κάνουμε για να ανταποκριθούμε σε κάτι άλλο: το φαγητό μας για να δούμε ένα email, την κουβέντα με ένα φίλο για να απαντήσουμε σε μια κλήση, την ξεκούραση του σαββατοκύριακου για ένα σύντομο business call. Πολλές μικρές διακοπές που τελικά συσσωρεύουν κούραση. Βάλτε στόχο μια παρατεταμένη διακοπή από όλα για μία ώρα, μία μέρα, ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο κι αφήστε το μυαλό σας να ξεκουραστεί πραγματικά. 

  Φυσική σύνδεση

  Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να κοιτιόμαστε, να χαμογελάμε, να μοιραζόμαστε, να αγκαλιαζόμαστε, να μιλάμε, να ακούμε, να μυρίζουμε, να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε ανάγκη τη φυσική συνύπαρξη και τις σχέσεις κι εκείνες έχουν ανάγκη όλες τις αισθήσεις. Τώρα ειδικά που ζούμε στην εποχή του social distancing της απόστασης και των μέτρων που χρειάζεται να τηρούμε για την προστασία της υγείας μας, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα τεχνολογικά μέσα και να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια τα φυσικά μας μέσα και την παρουσία μας κοντά σε άλλους... έστω και με δύο μέτρα απόσταση.

  Τήρηση τελετουργιών (rituals)

  Η τελετουργία είναι ένας τρόπος να δίνουμε νόημα σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Εξοικονομήστε χρόνο και αφιερώστε τον στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας για να ετοιμάσετε π.χ. ένα όμορφο δείπνο με κεριά, λουλούδια και εδέσματα που δεν φτιάχνετε στην καθημερινότητά σας. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ρίξει το ρυθμό, να συνδεθεί με κάτι που αγαπά, να βιώσει διαφορετικά την αίσθηση του χρόνου. Το πρωινό ξύπνημα, μια φροντίδα ομορφιάς, λίγο διάβασμα με καφέ και χαλαρωτική μουσική, οτιδήποτε μπορεί συνήθως να "στριμώχνεται" στη ρουτίνα σας αξίζει... χάριν καλοκαιριού να πάρει το χώρο και το ιδιαίτερο νόημά του.

  Το καλοκαίρι είναι από μόνο του μια νοοτροπία, ένα  state of mind που μας καλεί να συνδεθούμε με τον ήλιο, με τη φύση, τον εαυτό μας, τους γύρω μας. Έχει μια ελευθερία, συνδέεται με τη μείωση του άγχους, με την αλλαγή, με την απόδραση. Κανείς δε λέει ότι αυτή η υπέροχη αίσθηση χρειάζεται να χαθεί λόγω της παρούσας συνθήκης που βιώνουμε. Αντιθέτως όπως και σε ό,τι άλλο ζούμε έτσι και στις φετινές μας καλοκαιρινές διακοπές αξίζει να παραμείνουμε ευέλικτοι, δημιουργικοί και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε κάλεσμά του όπου κι αν είμαστε. Οι διακοπές είναι μέσα μας και ειδικά φέτος μας καλούν να τις ζήσουμε με ουσία, επίγνωση και θετική σκέψη.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:36 24/09

  Ανεβάζει ο καφές τη χοληστερόλη στο αίμα;

  Για τα αβγά και τα θαλασσινά έχουμε μιλήσει, ο καφές όμως τώρα αρχίζει να μας απασχολεί ως προς τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

  09:02 24/09

  ΠΟΥ: Ναι στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για δύο μόνο ομάδες ασθενών

  Για δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19 συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron.

  08:55 24/09

  Ο ρευματοπαθής στην αγορά εργασίας, προϋποθέσεις, εμπόδια δυσκολίες και προτάσεις

  Live δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, 18:15-19:15.

  08:13 24/09

  Euromedica Κυανούς Σταυρός: Εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς

  Δύσκολες και εξαιρετικά απαιτητικές επεμβάσεις ενδοκρινικής χειρουργικής πραγματοποιούνται στην κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης.

  11:11 23/09

  Τι φοβάται ο κορονοϊός;

  Η πνευμονολόγος Δρ Σταματούλα Τσικρικά είναι αισιόδοξη κι εμείς θέλουμε να μάθουμε το λόγο.

  08:10 23/09

  ΗΠΑ: Έγκριση 3ης δόσης εμβολίου Pfizer στους άνω των 65

  Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση 3ης δόσης του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech στους άνω των 65 ετών και σε όσους διατρέχουν "υψηλό κίνδυνο".

  08:05 23/09

  Η Novartis συνεπής στις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2020 με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

  Η πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, η συνεισφορά στο ΑΕΠ, οι θέσεις εργασίας, η εργασιακή πολιτική της εταιρείας.

  07:58 23/09

  Μια επιστημονική ματιά στο "κότσι" του άκρου ποδός

  Το "κότσι" είναι ένα ορθοπεδικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

  10:06 22/09

  Αγαπάτε το γάλα και τα τυριά; Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε!

  Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα διεθνή "αιρετική" μελέτη.

  10:03 22/09

  Δωρεάν εξέταση PSA για τον προστάτη

  Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης "Ο Ουρολόγος ξέρει!" από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.

  09:38 22/09

  Ποιοι ασθενείς με διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19;

  Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη σύνδεση μεταξύ των δύο νοσημάτων.

  09:29 22/09

  Lilly: Συμφωνία για ταχεία πρόσβαση σε θεραπεία αντισωμάτων για την COVID-19

  Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του συνδυασμού αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab για τη θεραπεία της επιβεβαιωμένης νόσου.

  07:25 22/09

  Ευρωκλινική Αθηνών: Χρυσό και Ασημένιο βραβείο, δύο κορυφαίες διακρίσεις στα Healthcare Business Awards 2021

  Οι καινοτόμες και σύγχρονες υπηρεσίες της ξεχώρισαν για ακόμη μια φορά.

  11:26 21/09

  Τα εμβόλια Covid-19 προστατεύουν τους ασθενείς με καρκίνο

  Αυτό διαβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας με βάση νέες μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός των ογκολογικών ασθενών είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

  09:15 21/09

  Είναι αποδοτικό το καθημερινό τεστ για τις επαφές θετικού κρούσματος;

  Νέα μελέτη ερευνά την αποτελεσματικότητα του καθημερινού ελέγχου αναφορικά με τη μετάδοση σε σχολεία και πανεπιστήμια.

  23:59 20/09

  Ιδανική για το γραφείο: Σαλάτα με κοτόπουλο

  Χορταστική και νόστιμη, αυτή η σαλάτα με κοτόπουλο και νεκταρίνια θα σας δώσει κάτω από 300 θερμίδες.