Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 08:00

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων, The Children's Hospital of Philadelphia

  Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα μας αποδεικνύει ότι με μια καλά οργανωμένη συλλογική προσπάθεια από το σύνολο της κοινωνίας μας, μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της υγείας – καλύτερα ακόμα και από χώρες που έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα μέσα.

  Η νίκη αυτή μας βάζει, προφανώς, στον πειρασμό να συγχαρούμε τους εαυτούς μας για όσα πετύχαμε και να επιστρέψουμε στους ρυθμούς της παλιάς κανονικότητάς μας. Όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες για έλεγχο των λοιμώξεων. Αντιθέτως, πρέπει να τις πολλαπλασιάσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική από τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 για να απαντήσουμε σε διαχρονικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το εξασθενημένο από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, εθνικό σύστημα υγείας. 

  Παρότι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΠΟΥΥ) το 2011-2012 κατάφερε να στηρίξει και να αναδιαμορφώσει ένα εξασθενημένο και κατακερματισμένο από την οικονομική κρίση σύστημα υγείας, και παρότι τα τελευταία χρόνια οι πόροι συστήματος υγείας άρχισαν σταδιακά να προσεγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκει εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες.

  Πιο επείγουσα απ’ όλες τις προκλήσεις είναι η πρωταρχική απουσία αξιόπιστων μηχανισμών διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μία κεντρική Αρχή η οποία να εποπτεύει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα εκείνων που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει μηχανισμός που να διασφαλίζει ότι ο κάθε πολίτης λαμβάνει υπηρεσίες υγείας καλής ποιότητας. Αυτή η απουσία εποπτείας της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών οδηγεί σε ευρείες ανισότητες. Το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας διαφέρει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν ενιαία πρότυπα ορθών πρακτικών.

  Στην καλύτερη περίπτωση, υπηρεσίες υγείας που παρέχονται χωρίς επίβλεψη ποιότητας τείνουν να απογοητεύουν τους ασθενείς. Αυτό αποτυπώνεται και στα ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα της έρευνας Ευρωβαρόμετρο του 2014, τα οποία δείχνουν ότι σχεδόν 3 στους 4 Έλληνες πιστεύουν πως η νοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα μας είναι χειρότερη από κάθε άλλης χώρας-μέλους της Ε.Ε. Ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτή η απουσία διασφάλισης της ποιότητας οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία πολλών ασθενών και, τελικά, σε περισσότερους θανάτους. Το σύστημα υγείας βρίσκεται πολύ συχνά αντιμέτωπο με ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, ανεπαρκή εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και άλλους παράγοντες που οδηγούν σε παροχή υπηρεσιών χαμηλής ποιότητας.

  Δυστυχώς, όλα αυτά τα εμπόδια διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που επιτρέπει την εξάπλωση των λοιμώξεων. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στους δείκτες νοσοκομειακών λοιμώξεων, που είναι από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες και από τις πιο θανατηφόρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε περιστατικό COVID-19 ανά τον κόσμο εντός του 2020, αντιστοιχούν τουλάχιστον δέκα περιστατικά νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ωστόσο, σε αντίθεση με την COVID-19, γνωρίζουμε ακριβώς πώς να προλάβουμε αυτές τις λοιμώξεις: παρέχοντας καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες υγείας εκεί όπου αυτές προκύπτουν.

  Η καθιέρωση μηχανισμών διασφάλισης της ποιότητας που να καλύπτουν όλο το δίκτυο των επαγγελματιών και φροντιστών υγείας είναι το πιο κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία και της μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας της Υγείας (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος συστήνεται με νομοσχέδιο που έφερε στο Κοινοβούλιο το Υπουργείο Υγείας.

  Οι πολιτικές διαμάχες δεν πρέπει να υπονομεύσουν την προσπάθεια αυτού του νομοσχεδίου. Ουδείς αμφισβητεί το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και η γενναιόδωρη προσφορά ιδιωτών στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυσή του. Κάθε κριτική είναι καλόπιστη και χρήσιμη στο πλαίσιο της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, ειδικά για θέματα δημόσιου συμφέροντος, ωστόσο χωρίς την καθιέρωση ενός ισχυρού μηχανισμού διασφάλισης ποιότητας η υγεία των Ελλήνων πολιτών θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:24 18/09

  Γρίπη 2020: Η παράπλευρη ωφέλεια από την εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό

  Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εποχική γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στα μέτρα για τον κορονοϊό.

  09:20 18/09

  Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με COVID-19

  Πολλές ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- ερευνούν σήμερα εάν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική και ασφαλής ως θεραπεία για την COVID-19.

  08:47 18/09

  1 στα 100 Ελληνόπουλα εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος

  Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα μας για τον αυτισμό.

  09:51 17/09

  Μπορεί το κινητό να γίνει Δούρειος Ίππος για τον κορονοϊό;

  Τα κινητά μας τηλέφωνα αποτελούν εστία μικροβίων, σύμφωνα με μετα-ανάλυση. Και όπως πιστεύουν οι ειδικοί, μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

  09:20 17/09

  Φοράτε γυαλιά; Κινδυνεύετε λιγότερο από τον κορονοϊό!

  Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από Covid-19, υποστηρίζει κινεζική μελέτη.

  09:16 17/09

  Κάπνισμα vs θερμαινόμενα προϊόντα: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  Οι διαφορές μεταξύ του καπνού του τσιγάρου όταν καίγεται και του αερολύματος προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ειδικών της Philip Morris International.

  14:37 16/09

  Κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της Επιστήμης

  Εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι υπέγραψαν ιστορική δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να θέτουν την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων ως πρώτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της...

  09:12 16/09

  Δωρεάν εξέταση PSA – γιατί η πρόληψη για τις παθήσεις του προστάτη είναι σημαντική

  Εξεταστείτε δωρεάν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για τις παθήσεις του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος.

  08:49 16/09

  Ευρωπαϊκή έγκριση του φαρμάκου entrectinib για τη θεραπεία σπάνιων μορφών καρκίνου

  H Ε.Ε. χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το entrectinib, ένα αντικαρκινικό φάρμακο νεότερης γενιάς για την αντιμετώπιση ορισμένων οδηγών μεταλλάξεων του καρκίνου.

  08:48 16/09

  Η Eurolife FFH και η HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα

  Ανανεώνουν τη συνεργασία τους και ετοιμάζουν νέες ενέργειες με πανελλαδική εμβέλεια.

  10:12 15/09

  Ατοπική δερματίτιδα: Τα αίτια, τα συμπτώματα, πώς επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία υποτιμημένη κατάσταση, καθώς δεν είναι μια "απλή" ενόχληση αλλά μία ανοσολογική πάθηση.

  09:36 15/09

  Δωρεάν Διαδικτυακή Ημερίδα: "Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα"

  Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών –  Φίλων – Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών διοργανώνει την ημερίδα την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 -20:30.

  09:30 15/09

  Τα πρώτα δεδομένα της μελέτης ACTT-2 για νοσηλευόμενους με COVID-19

  Η μπαρισιτινίμπη σε συνδυασμό με τη ρεμντεσιβίρη μειώνει το χρόνο μέχρι την ανάρρωση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19 στη χορηγούμενη από το NIAID, μελέτη ACTT-2.

  09:30 14/09

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μάσκα στα παιδιά από την Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία

  Ποια μάσκα είναι κατάλληλη για το σχολείο, ποια παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μπορεί η χρήση μάσκας να προκαλέσει πρόβλημα υγείας στα παιδιά;

  09:20 14/09

  Μότσαρτ κατά επιληψίας: Πώς η μουσική του βοηθά ασθενείς

  Οι σονάτες του Μότσαρτ μπορεί να μειώνουν τις κρίσεις επιληψίας, δείχνει νέα έρευνα από την Ιταλία.

  08:32 14/09

  7 πρακτικά tips για να μπεις σε πρόγραμμα διατροφής μετά το καλοκαίρι

  Η... επαναφορά μετά τις διακοπές είναι δύσκολη, αλλά ένα πρόγραμμα διατροφής θα βοηθήσει σε αυτό.