Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 08:00

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων, The Children's Hospital of Philadelphia

  Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα μας αποδεικνύει ότι με μια καλά οργανωμένη συλλογική προσπάθεια από το σύνολο της κοινωνίας μας, μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της υγείας – καλύτερα ακόμα και από χώρες που έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα μέσα.

  Η νίκη αυτή μας βάζει, προφανώς, στον πειρασμό να συγχαρούμε τους εαυτούς μας για όσα πετύχαμε και να επιστρέψουμε στους ρυθμούς της παλιάς κανονικότητάς μας. Όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες για έλεγχο των λοιμώξεων. Αντιθέτως, πρέπει να τις πολλαπλασιάσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική από τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 για να απαντήσουμε σε διαχρονικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το εξασθενημένο από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, εθνικό σύστημα υγείας. 

  Παρότι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΠΟΥΥ) το 2011-2012 κατάφερε να στηρίξει και να αναδιαμορφώσει ένα εξασθενημένο και κατακερματισμένο από την οικονομική κρίση σύστημα υγείας, και παρότι τα τελευταία χρόνια οι πόροι συστήματος υγείας άρχισαν σταδιακά να προσεγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκει εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες.

  Πιο επείγουσα απ’ όλες τις προκλήσεις είναι η πρωταρχική απουσία αξιόπιστων μηχανισμών διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μία κεντρική Αρχή η οποία να εποπτεύει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα εκείνων που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει μηχανισμός που να διασφαλίζει ότι ο κάθε πολίτης λαμβάνει υπηρεσίες υγείας καλής ποιότητας. Αυτή η απουσία εποπτείας της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών οδηγεί σε ευρείες ανισότητες. Το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας διαφέρει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν ενιαία πρότυπα ορθών πρακτικών.

  Στην καλύτερη περίπτωση, υπηρεσίες υγείας που παρέχονται χωρίς επίβλεψη ποιότητας τείνουν να απογοητεύουν τους ασθενείς. Αυτό αποτυπώνεται και στα ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα της έρευνας Ευρωβαρόμετρο του 2014, τα οποία δείχνουν ότι σχεδόν 3 στους 4 Έλληνες πιστεύουν πως η νοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα μας είναι χειρότερη από κάθε άλλης χώρας-μέλους της Ε.Ε. Ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτή η απουσία διασφάλισης της ποιότητας οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία πολλών ασθενών και, τελικά, σε περισσότερους θανάτους. Το σύστημα υγείας βρίσκεται πολύ συχνά αντιμέτωπο με ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, ανεπαρκή εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και άλλους παράγοντες που οδηγούν σε παροχή υπηρεσιών χαμηλής ποιότητας.

  Δυστυχώς, όλα αυτά τα εμπόδια διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που επιτρέπει την εξάπλωση των λοιμώξεων. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στους δείκτες νοσοκομειακών λοιμώξεων, που είναι από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες και από τις πιο θανατηφόρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε περιστατικό COVID-19 ανά τον κόσμο εντός του 2020, αντιστοιχούν τουλάχιστον δέκα περιστατικά νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ωστόσο, σε αντίθεση με την COVID-19, γνωρίζουμε ακριβώς πώς να προλάβουμε αυτές τις λοιμώξεις: παρέχοντας καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες υγείας εκεί όπου αυτές προκύπτουν.

  Η καθιέρωση μηχανισμών διασφάλισης της ποιότητας που να καλύπτουν όλο το δίκτυο των επαγγελματιών και φροντιστών υγείας είναι το πιο κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία και της μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας της Υγείας (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος συστήνεται με νομοσχέδιο που έφερε στο Κοινοβούλιο το Υπουργείο Υγείας.

  Οι πολιτικές διαμάχες δεν πρέπει να υπονομεύσουν την προσπάθεια αυτού του νομοσχεδίου. Ουδείς αμφισβητεί το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και η γενναιόδωρη προσφορά ιδιωτών στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυσή του. Κάθε κριτική είναι καλόπιστη και χρήσιμη στο πλαίσιο της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, ειδικά για θέματα δημόσιου συμφέροντος, ωστόσο χωρίς την καθιέρωση ενός ισχυρού μηχανισμού διασφάλισης ποιότητας η υγεία των Ελλήνων πολιτών θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:09 11/06

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

  11:24 10/06

  Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

  Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

  09:14 10/06

  Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

  Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.