Τρίτη, 01-Σεπ-2020 08:33
Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου

Η ψωρίαση είναι μια νόσος του δέρματος που αποκτάται λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί τις λανθασμένες φλεγμονές στα κύτταρα του δέρματος. Υπολογίζεται ότι το 1,5-3% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αυτής της ασθένειας ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φθάνουν στις 200.000. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 60 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
Ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης για πρώτη φορά, αλλά και να οδηγήσουν σε περιόδους έξαρσης, είναι:
• Κακή ψυχολογική κατάσταση
• Τραυματισμοί του δέρματος
• Λοιμώξεις (βακτηριακές, μυκητιάσεις)
• Κάπνισμα
• Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
• Έλλειψη βιταμίνης D
• Ορμονικές διαταραχές
• Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της υπέρτασης)
• Έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας
Η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr) εξηγεί πώς οι καλές διατροφικές επιλογές μπορεί να συμβάλουν στον έλεγχο της νόσου.
Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής έχει φανεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην ψωρίαση. Μία διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να αποτελεί μία ασφαλή ανοσοενισχυτική αγωγή για άτομα με ψωρίαση.
Ειδικότερα οι πάσχοντες καλό είναι να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικά για ένα υγιή και γερό ανοσοποιητικό όπως διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά (Ω3), βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, βιταμίνη Α κ.α.
Τα ω-3 λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των "καλών" πολυακόρεστων λιπαρών. Είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό, ενώ η κατανάλωσή τους σε άτομα με ψωρίαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματά της, καθώς επιδρά ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τρόφιμα που περιέχουν ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί), τα θαλασσινά (χτένια, γαρίδες), οι ξηροί καρποί (καρύδια , αμύγδαλα, φιστίκια ) και οι σπόροι (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia).
Η βιταμίνη Ε αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και λειτουργεί ως άμυνα του οργανισμού έναντι των βλαβερών ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται καθημερινά στον οργανισμό. Πέρα από την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη Ε έχει φανεί ότι βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Τρόφιμα με βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί με κέλυφος (φουντούκια, αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια ), πράσινα λαχανικά ( μπρόκολο, μαρούλι, χόρτα, σπανάκι), ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόροι (ηλιόσποροι), δημητριακά και χυμοί φρούτων.
Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για όλες τις ηλικίες και παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Παράγεται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο ( 90%) και σε μικρότερο ποσοστό την προσλαμβάνουμε διατροφικά. Τρόφιμα με βιταμίνη D είναι τα μανιτάρια, ο κροκός αυγού, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά, και τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες, κολιός, φαγκρί).
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το δέρμα και για την επούλωση των δερματικών προβλημάτων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, οι γλυκοπατάτες, λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, ντομάτες, κολοκύθα, κόκκινες πιπεριές), λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, πέστροφα) και φρούτα (πεπόνι, μάνγκο, αποξηραμένα βερίκοκα.)
Αρκετές είναι οι δίαιτες που βγαίνουν κατά καιρούς και παρουσιάζουν ότι μπορούν να "θεραπεύσουν" πολλές παθήσεις. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης, ωστόσο στο σύνολο των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει.
Η κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση , φαίνεται να προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων μέσω απελευθέρωσης μίας ουσίας, της ισταμίνης, που επιδεινώνει τις αλλοιώσεις του δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης ή τουλάχιστον να καταναλώνεται με μέτρο και περιστασιακά.
Τέλος θετικά έχουν φανεί τα αποτελέσματα σε κάποιες μελέτες σε σχέση και με άλλα διατροφικά πρότυπα, όσον αφορά συμπτώματα της νόσου. Μία χορτοφαγική δίαιτα, μία διατροφή πολύ χαμηλών θερμίδων χωρίς την παρουσία πρωτεϊνών φαίνεται να δρουν θετικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ώστε να είμαστε σίγουροι για το εάν πραγματικά θα ωφελήσουν τον κάθε ασθενή με ψωρίαση.
Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους βιοδείκτες αίματος που μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με long Covid.
Η έρευνα αλλάζει τα "δεδομένα" που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Η νόσος μπορεί να καταλήξει και στο θάνατο.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Εκτιμάται όμως ότι θα δυσκολέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να την αναγνωρίσει.
Η "ενεργός γήρανση" αποτελεί διαδικασία, κατά την οποία οι δυνατότητες υγείας, συμμετοχής και ασφάλειας βελτιστοποιούνται, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κατά τη γήρανση.
Η καθιέρωση της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας και η υποχρεωτική απασχόληση ιατρών εργασίας στις επιχειρήσεις άνω των πενήντα ατόμων, έχουν κλείσει τριάντα οχτώ χρόνια ζωής.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό "Journal of Investigative Dermatology".
Ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται εξαιτίας του μεγάλου όγκου στάσιμου νερού.
Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Οι ψυχίατροι μίλησαν για τα σημάδια που ανησυχούν και αφορούν σε όλες τις εξαρτήσεις - εμμονές.
Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας μιλούν οι ειδικοί.
Παρέχει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο, που έχει επηρεαστεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία
Σε υγειονομική "βόμβα" μετατρέπονται τα νερά και τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία.
Το άγχος επηρεάζει επίσης τους πονοκεφάλους.
Τι διαπιστώνει έρευνα του ιταλικού επιστημονικού ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.