Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 01-Σεπ-2020 08:33

    Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου

    Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η ψωρίαση είναι μια νόσος του δέρματος που αποκτάται λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί τις λανθασμένες φλεγμονές στα κύτταρα  του δέρματος. Υπολογίζεται ότι το 1,5-3% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αυτής της ασθένειας ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φθάνουν στις 200.000. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 60 νέες περιπτώσεις  ανά 100.000 πληθυσμού. 

    Ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης για πρώτη φορά, αλλά και να οδηγήσουν σε περιόδους έξαρσης, είναι:
    •    Κακή ψυχολογική κατάσταση
    •    Τραυματισμοί του δέρματος
    •    Λοιμώξεις (βακτηριακές, μυκητιάσεις)
    •    Κάπνισμα
    •    Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
    •     Έλλειψη βιταμίνης D 
    •    Ορμονικές διαταραχές
    •    Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της υπέρτασης)
    •      Έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

    Διατροφή για ψωρίαση 

    Η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr) εξηγεί πώς οι καλές διατροφικές επιλογές μπορεί να συμβάλουν στον έλεγχο της νόσου. 

    Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής έχει φανεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην ψωρίαση. Μία διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να αποτελεί μία ασφαλή ανοσοενισχυτική αγωγή για άτομα με ψωρίαση.
    Ειδικότερα  οι πάσχοντες καλό είναι να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικά για ένα υγιή και γερό ανοσοποιητικό όπως διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά  (Ω3), βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, βιταμίνη Α κ.α.

    Τα ω-3 λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των "καλών" πολυακόρεστων λιπαρών. Είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό,  ενώ η κατανάλωσή τους σε άτομα με ψωρίαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματά της, καθώς επιδρά ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τρόφιμα που περιέχουν ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί), τα θαλασσινά (χτένια, γαρίδες), οι ξηροί καρποί (καρύδια , αμύγδαλα, φιστίκια ) και οι σπόροι (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia).

    Βιταμίνες και υγιές δέρμα 

    Η βιταμίνη Ε αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και λειτουργεί ως άμυνα του οργανισμού έναντι των βλαβερών ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται καθημερινά στον οργανισμό. Πέρα από την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη Ε έχει φανεί ότι βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Τρόφιμα με βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί με κέλυφος (φουντούκια, αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια ), πράσινα λαχανικά ( μπρόκολο, μαρούλι, χόρτα, σπανάκι), ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόροι (ηλιόσποροι), δημητριακά και χυμοί φρούτων.

    Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για όλες τις ηλικίες και παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Παράγεται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο ( 90%) και σε μικρότερο ποσοστό την προσλαμβάνουμε διατροφικά. Τρόφιμα με βιταμίνη D είναι τα μανιτάρια, ο κροκός αυγού, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά, και τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες, κολιός, φαγκρί).

    Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το δέρμα και για την επούλωση των δερματικών προβλημάτων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, οι γλυκοπατάτες, λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, ντομάτες, κολοκύθα, κόκκινες πιπεριές), λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, πέστροφα) και φρούτα (πεπόνι, μάνγκο, αποξηραμένα βερίκοκα.)

    Ο ρόλος της διατροφής στην ψωρίαση

    Αρκετές είναι οι δίαιτες που βγαίνουν κατά καιρούς και παρουσιάζουν ότι μπορούν να "θεραπεύσουν" πολλές παθήσεις. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει  τα συμπτώματα της ψωρίασης, ωστόσο στο σύνολο των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

    Η κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση , φαίνεται να προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων μέσω απελευθέρωσης μίας ουσίας, της ισταμίνης, που επιδεινώνει τις αλλοιώσεις του δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης ή τουλάχιστον να καταναλώνεται με μέτρο και περιστασιακά. 

    Τέλος θετικά έχουν φανεί τα αποτελέσματα σε κάποιες μελέτες σε σχέση και με άλλα διατροφικά πρότυπα, όσον αφορά συμπτώματα της νόσου. Μία χορτοφαγική δίαιτα, μία διατροφή πολύ χαμηλών θερμίδων χωρίς την παρουσία πρωτεϊνών φαίνεται να δρουν θετικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ώστε να είμαστε σίγουροι για το εάν πραγματικά θα ωφελήσουν τον κάθε ασθενή με ψωρίαση.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:34 26/09

    Εξετάσεις αίματος μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με long Covid

    Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους βιοδείκτες αίματος που μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με long Covid.

    08:27 26/09

    Έρευνα Χάρβαρντ: Μύθοι και πραγματικότητες για το πρωινό

    Η έρευνα αλλάζει τα "δεδομένα" που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

    08:48 23/09

    Ποια είναι η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2;

    Ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

    07:31 22/09

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα παραλλαγή BA.2.86 "Pirola"

    Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Εκτιμάται όμως ότι θα δυσκολέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να την αναγνωρίσει.

    08:09 21/09

    Ενεργός και υγιής γήρανση: Δύο νέες έννοιες που θα πρέπει να συνηθίσουν οι κοινωνίες

    Η "ενεργός γήρανση" αποτελεί διαδικασία, κατά την οποία οι δυνατότητες υγείας, συμμετοχής και ασφάλειας βελτιστοποιούνται, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κατά τη γήρανση.

    10:42 20/09

    Ιατρική της Εργασίας: 38 χρόνια ζωής

    Η καθιέρωση της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας και η υποχρεωτική απασχόληση ιατρών εργασίας στις επιχειρήσεις άνω των πενήντα ατόμων, έχουν κλείσει τριάντα οχτώ χρόνια ζωής.

    09:41 20/09

    Οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

    Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό "Journal of Investigative Dermatology".

    08:30 20/09

    Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς εκδηλώνεται, οι περιοχές υψηλού κινδύνου

    Ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται εξαιτίας του μεγάλου όγκου στάσιμου νερού.

    13:18 19/09

    Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

    Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

    11:52 19/09

    Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η μοναδική εξάρτηση που "χτυπάει" ηλικίες ακόμη και κάτω των 12 ετών

    Οι ψυχίατροι μίλησαν για τα σημάδια που ανησυχούν και αφορούν σε όλες τις εξαρτήσεις - εμμονές.

    08:27 19/09

    Υπουργείο Υγείας: Τα στοχευμένα μέτρα για τη Θεσσαλία

    Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας μιλούν οι ειδικοί.

    15:03 18/09

    Υπ. Υγείας: Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

    Παρέχει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο, που έχει επηρεαστεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία

    08:15 18/09

    Ποιες λοιμώξεις μπορούν να προκληθούν από τα νεκρά ζώα

    Σε υγειονομική "βόμβα" μετατρέπονται τα νερά και τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία.

    09:25 16/09

    Γιατί το φθινόπωρο έχουμε περισσότερους πονοκεφάλους;

    Το άγχος επηρεάζει επίσης τους πονοκεφάλους.

    20:46 14/09

    Οι βαρύτερες μορφές Covid-19 συνδέονται πιθανότατα με γενετική προδιάθεση, σύμφωνα με νέα ιταλική έρευνα

    Τι διαπιστώνει έρευνα του ιταλικού επιστημονικού ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.