Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 08:05

  9 + 1 ερωτήσεις για τη χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολισμού

  9 + 1 ερωτήσεις για τη χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την παχυσαρκία να θεωρείται πλέον νόσος -αλλά και να σχετίζεται με σοβαρά νοσήματα όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά- η αντιμετώπιση της είναι σημαντική. Ο Στέφανος Λαζαρίδης MD, FRCS Γενικός Χειρουργός, Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού Χειρουργική Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού (www.eu-surgery.com) απαντά σε βασικές ερωτήσεις.

  1.    Η χειρουργική παχυσαρκίας ανήκει στις αισθητικές επεμβάσεις;

  Παρόλο που το αισθητικό πρόβλημα κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι (πολλές φορές οδηγεί σε καταθλιπτικά σύνδρομα), η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποσκοπεί εξίσου στην βελτίωση της γενικής υγείας του ατόμου αλλά και στη θεραπεία πολλών παθήσεων που συνδέονται άμεσα με - ή επιβαρύνονται δραματικά από - το υπερβολικό βάρος. Συγκεκριμένα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία ανήκουν μεταξύ άλλων στα νοσήματα που βελτιώνονται εντυπωσιακά μετά από την επέμβαση και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την απώλεια βάρους. Το δε προσδόκιμο επιβίωσης μετά την απώλεια βάρους επανέρχεται στα αναμενόμενα επίπεδα ενώ ο κίνδυνος από άλλα νοσήματα μειώνεται δραματικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την παχυσαρκία πανδημικό νόσημα αρκετά χρόνια τώρα. Η πρόσφατη εμπειρία με τον κορωνοϊο ανέδειξε την επιβάρυνση που η παχυσαρκία επιφέρει στην υγεία του ατόμου, καθώς συμπεριελήφθη στα "υποκείμενα νοσήματα".

  2.    Η χειρουργική επέμβαση υποκαθιστά τη δίαιτα; Είναι ο εύκολος δρόμος για την απώλεια βάρους;

  Η χειρουργική της παχυσαρκίας είναι όντως ο αποτελεσματικότερος και ταχύτερος τρόπος απώλειας βάρους και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί τον "εύκολο τρόπο". Ταυτόχρονα, η σωστή διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση της επιτυχίας της επέμβασης τόσο πριν (εκπαίδευση) όσο και μετά (διατήρηση φυσιολογικού βάρους μακροχρόνια). Είναι ωστόσο αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η μετεγχειρητική "δίαιτα" αποσκοπεί στη σωστή διατροφή και όχι στον περιορισμό λήψης τροφής προς απώλεια βάρους. Με απλά λόγια τα πολλά "μη" και "απαγορεύεται" μιας δίαιτας πριν την επέμβαση αντικαθιστώνται από κάποια "πρέπει"

  3.    Η επιτυχία μιας επέμβασης παχυσαρκίας κρίνεται από το μέγεθος της απώλειας βάρους που επιφέρει;


  Δυστυχώς, αυτή είναι η μεγαλύτερη παρανόηση του κόσμου για τη χειρουργική παχυσαρκίας. Το μόνο σίγουρο μετά από μια επέμβαση είναι η ταχεία και μεγάλη απώλεια βάρους μέσα σε 6-12 μήνες. Αυτό συμβαίνει σε οποιονδήποτε υποβληθεί σε επέμβαση παχυσαρκίας σε ποσοστό, πρακτικά, 100%. Μια επιτυχημένη επέμβαση όμως δεν κρίνεται μόνο από αυτό, αλλά κυρίως από:
  Α. την "εύκολη" ζωή μετά την επέμβαση – δλδ χωρίς διατροφικά ή ψυχολογικά προβλήματα και
  Β. την πλήρη διαχείριση και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους για πολλά χρόνια μετά (δηλαδή ο ασθενής να αποκτήσει τον πλήρη και εύκολο έλεγχο του βάρους του ακόμα και πολύ χαμηλότερα από αυτό που μπορεί να επιτύχει η επέμβαση από μόνη της).

  4.    Μετά την επέμβαση δεν γίνεται να ξαναπάρεις κιλά;

  Η οποιαδήποτε επέμβαση – εφόσον επιλεγεί η κατάλληλη για τον εκάστοτε ασθενή – εγγυάται μια ταχεία και μεγάλη απώλεια βάρους (της τάξης του 80% των έξτρα κιλών) μέσα σε 12 μήνες. Με μειωμένους ρυθμούς η απώλεια βάρους συνεχίζεται για άλλους 12 μήνες περίπου. Κάπου εκεί όμως η δράση της επέμβασης μειώνεται και σταδιακά σταματά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κακή διατροφή μπορεί  να οδηγήσει σε επαναπρόσληψη βάρους. Ενδεχομένως όχι όσο του αρχικού αλλά αρκετού για να επιστρέψει κάποιος στο στάδιο της παχυσαρκίας. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της προεγχειρητικής προετοιμασίας και της μετεγχειρητικής παρακολούθησης: να μονιμοποιήσει την απώλεια βάρους που το χειρουργείο προσφέρει.

  5.    Η επιλογή του τύπου της επέμβασης γίνεται ανάλογα με τα κιλά που θέλω να χάσω; 


  Είναι γεγονός ότι κάθε επέμβαση έχει διαφορετικό προφίλ, μεταξύ άλλων και στο ποσοστό του έξτρα βάρους που χάνεται. Για παράδειγμα με τη γαστρική παράκαμψη  αναμένεται απώλεια της τάξης του 75-80% ενώ με την επιμήκη γαστρεκτομή 65-70%. Ενώ η διαφορά ως ποσοστό μοιάζει σημαντική, στην πράξη αντιστοιχεί σε πολύ λίγα κιλά. Για παράδειγμα, σε κάποιον με 60 κιλά έξτρα βάρους η διαφορά της μέγιστης απώλειας βάρους μεταξύ των δύο επεμβάσεων είναι της τάξης των 7-8 κιλών, δηλαδή αμελητέα. Πολύ σημαντικότερη είναι η επιλογή της σωστής επέμβασης σύμφωνα με το διατροφικό και μεταβολικό προφίλ του ασθενούς, ούτως ώστε η σωστή διατροφή μετά την επέμβαση να είναι εύκολη/φυσική και κατά συνέπεια το αποτέλεσμα της επέμβασης μακροχρόνιο. Η επιλογή της επέμβασης γίνεται με τη βοήθεια του χειρουργού σε μια (κάποιες φορές και περισσότερες) λεπτομερείς και μεγάλης διάρκειας συνεδρίες.

  6.    Θέλω η επέμβαση να είναι η μικρότερη δυνατή ή/και η ασφαλέστερη. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις μεθόδους;


  Η ιδέα ότι οι επεμβάσεις παχυσαρκίας μπορούν να διαχωριστούν σε "μεγάλες" και "μικρές" είναι απλά λανθασμένη. Η καθεμία από αυτές που επισήμως συνιστώνται και χρησιμοποιούνται έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που την καθιστούν καταλληλότερη για τον κάθε ασθενή. Όσο πιο πολύπλοκο και αν ακούγεται να παρακαμφθεί ένα τμήμα του στομάχου (bypass) από το να κοπεί ένα αντίστοιχο τμήμα του (sleeve), η αλήθεια είναι ότι στην πράξη έχουν αμελητέα διαφορά κινδύνου. Είναι προφανώς απαραίτητη η πολύ λεπτομερής περιγραφή της ίδιας της επέμβασης και η σχολαστική επεξήγηση του κινδύνου από την κάθε επέμβαση, ωστόσο συνολικά, τα ποσοστά επιπλοκών σε ειδικά εκπαιδευμένα χέρια είναι εξαιρετικά χαμηλά (ίδια με αυτά μιας χολοκυστεκτομής).

  7.    Κι αν αλλάξω γνώμη; Θέλω η επέμβαση να είναι αναστρέψιμη.


  Η ερώτηση αυτή δείχνει καταρχάς ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν είναι αρκετά ενημερωμένος για την χειρουργική παχυσαρκίας και κατά συνέπεια ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος – ψυχολογικά τουλάχιστον - για μια τέτοια επέμβαση. Αυτό το λάθος καταλογίζεται εξολοκλήρου στον χειρουργό και την ομάδα του. Είναι γεγονός ότι κάποιες από τις αναγνωρισμένες επεμβάσεις είναι αναστρέψιμες, όπως το γαστρικό bypass. Κάποιες δε από τις όχι και τόσο δοκιμασμένες/επιτυχημένες που παραμένουν στο περιθώριο των επιλογών παγκοσμίως, διαφημίζονται ακριβώς για αυτό – ότι είναι αναστρέψιμες (βλ. γαστρική πτύχωση). Όπως καταλαβαίνετε, η αναστροφή μιας επέμβασης απαιτεί μια ακόμη επέμβαση – δλδ ένα ακόμη ρίσκο. Η δυνατότητα υπάρχει για τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που αυτή επιβάλλεται για λόγους υγείας που ενδεχομένως να μην έχουν να κάνουν με την επέμβαση καθ’ εαυτή. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προσφέρονται ως δυνατότητα "αλλαγής γνώμης". Κατ’ επέκταση η αναστρεψιμότητα μιας επέμβασης ΔΕΝ πρέπει να προσφέρεται ως πλεονέκτημα της μιας έναντι της άλλης.

  8.    Διάβασα για μια καινούρια επέμβαση που είναι ασφαλής, επιτυχημένη και αναστρέψιμη. Τι ισχύει;


  Κάθε επέμβαση – όχι μόνο παχυσαρκίας – που προσφέρεται, έχει αποδείξει μετά από τεράστιους αριθμούς και πολλαπλές μελέτες ότι είναι ασφαλής και προσφέρει αυτά που υπόσχεται. Προφανώς η χειρουργική δεν επαναπαύεται σε αυτά που ήδη υπάρχουν και συνεχίζει την αναζήτηση του καλύτερου, οπότε νέες ιδέες προκύπτουν συνέχεια. Κάποιες από αυτές είναι πολλά υποσχόμενες και δοκιμάζονται περισσότερο από τις άλλες. Κάποιες άλλες παρά την πρόσκαιρη αναγνώριση, γρήγορα εγκαταλείφθηκαν (π.χ. γαστρικός δακτύλιος). Ωστόσο μέχρι να υπάρξει επαρκής αριθμός και έλεγχος με μεγάλες μελέτες οι συστάσεις παραμένουν στις δοκιμασμένες. Ας αφήσουμε όμως τους αριθμούς να μιλήσουν: Είναι πολύ απλό να δει κάποιος ποιες είναι οι συχνότερες επεμβάσεις παχυσαρκίας παγκοσμίως αυτή τη στιγμή (γαστρικό bypass ,επιμήκης γαστρεκτομή) και μέσα από αυτές να διαλέξει με τη βοήθεια του χειρουργού του αυτή που του ταιριάζει.

  9.    Γιατί το κόστος των επεμβάσεων παχυσαρκίας είναι τόσο υψηλό;


  Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας είναι ειδικές επεμβάσεις. Δηλαδή απαιτούν εξειδικευμένη ομάδα όχι μόνο χειρουργική αλλά και παρακολούθησης (διατροφολόγο, ενδοκρινολόγο, κάποιες φορές και ψυχολόγο). Επίσης απαιτείται ένας – συγκριτικά με άλλες επεμβάσεις – μεγαλύτερος αριθμός ειδικών υλικών (π.χ. τα λεγόμενα staplers ή κοπτοράπτες). Το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί π.χ.
   - Αφαιρώντας τους υπόλοιπους ιατρούς από την ομάδα – με αποτέλεσμα την ελλιπή προετοιμασία και παρακολούθηση που εγγυημένα οδηγεί στην αποτυχία της επέμβασης μακροπρόθεσμα
   - Χρησιμοποιώντας χαμηλότερης ποιότητας υλικά από αμφιβόλου ή και κακής φήμης εταιρείες – με συνέπεια την αύξηση του ρίσκου άμεσων μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  Το ορθό κόστος που περιλαμβάνει τις προαναφερθείσες παροχές είναι επένδυση επιτυχίας και ασφάλειας.

  10.    Τελικά πότε είναι επιτυχημένη μια επέμβαση παχυσαρκίας και ποιος ο τρόπος επιτυχίας;

  Δεδομένης της σίγουρης απώλειας βάρους μια επιτυχημένη επέμβαση παχυσαρκίας οφείλει να έχει δύο χαρακτηριστικά:
  •    Εύκολη μετάβαση στη μετά την επέμβαση σωστή διατροφή
  •    Πλήρη έλεγχο του βάρους και διατήρησή του στα επίπεδα που ο ίδιος ο ασθενής επιθυμεί μετά τα δύο χρόνια 
  Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται σχολαστική προετοιμασία προεγχειρητικά τόσο από τον χειρουργό όσο και από τον διατροφολόγο ώστε η σχέση με το φαγητό μετά την επέμβαση να μην αποτελεί έκπληξη για τον ασθενή, και συστηματική παρακολούθηση κυρίως από τον διατροφολόγο μετεγχειρητικά. Αυτός είναι ο μοναδικός παγκόσμια αναγνωρισμένος δρόμος προκειμένου να έχει επιτυχία η "δεύτερη ευκαιρία" σε μια φυσιολογική και υγιή ζωή που προσφέρει ένα χειρουργείο παχυσαρκίας.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:50 23/06

  Καρκίνος του πνεύμονα: Η βασική προληπτική εξέταση και ποιοι να την κάνουν

  Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσε να σημαίνει την ίασή του.

  08:38 23/06

  Στέλεχος Δέλτα νέα δεδομένα: Μολυσματικότητα, εμβόλια και συμπτώματα

  Το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να είναι αυτό που θα επικρατεί στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021.

  09:58 22/06

  Υγιές συκώτι: Το αναπάντεχο "μυστικό"

  Μειωμένος ο κίνδυνος χρόνιας ηπατοπάθειας για όσους πίνουν καφέ, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  09:22 22/06

  Μετφορμίνη: Φάρμακο για τον διαβήτη κατά της COVID-19

  Η μετφορμίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο, μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος στην COVID-19.

  09:16 22/06

  Δεν κοιμάστε καλά; Αυτό δεν είναι... καλό νέο για την υγεία σας

  Ο χρόνιος κακός ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...