Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 12:35

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η υαλινοποίηση είναι ασφαλής μέθοδος κατάψυξης και κρυοσυντήρησης  εμβρύων. Ο χρόνος που παραμένουν κρυοσυντηρημένα τα έμβρυα όμως, είναι πιθανό να επηρεάζει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης και γέννησης μωρού, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

  Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά εμβρύων που ήταν κρυοσυντηρημένα έως και 24 μήνες και είχαν καταψυχθεί πριν φθάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης. Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι παρόλο που η πιο μακροχρόνια κρυοσυντήρηση εμβρύων μείωνε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και γεννήσεων, δεν επηρέαζε τη υγεία των μωρών. 

  "Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καθησυχαστικά για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θα κάνουν εξωσωματική, καθώς η μείωση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης, μπορεί να ξεπεραστεί με το να γίνουν επιπλέον εμβρυομεταφορές. Εάν είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υγεία των μωρών επηρεάζεται από την υαλινοποίηση, θα ήταν βαρύ "φορτίο” για τα υπογόνιμα ζευγάρια”, είπαν οι ερευνητές. 

  Η ομάδα των ερευνητών χώρισε τις γυναίκες σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το χρόνο κατάψυξης των εμβρύων. 

  Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό εμφύτευσης μειώθηκε από 40% σε 26% κατά τη σύγκριση των εμβρύων που αποθηκεύτηκαν έως και τρεις μήνες με εκείνα που διατηρήθηκαν μεταξύ 12 και 24 μηνών. Αντιστοίχως η κλινική εγκυμοσύνη μειώθηκε από 56 τοις εκατό σε 26 τοις εκατό και το ποσοστό γέννησης ζωντανού μωρού έπεσε από το 47 τοις εκατό στο 36 τοις εκατό.

  Αυτό σημαίνει ότι από τις γυναίκες που είχαν κρυοσυντηρημένα έμβρυα για λιγότερο από τρεις μήνες, οι 47 από τις εκατό γέννησαν ζωντανό μωρό. Από τις γυναίκες που είχαν κρυοσυντηρημένα έμβρυα 12-24 μήνες, οι 34 από τις 100 θα γεννούσαν ζωντανό μωρό.

  Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές προτείνουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί τις επιπτώσεις που έχει ο χρόνος κρυοσυντήρης των εμβρύων, πριν αποφασίσουν πόσα έμβρυα θα καταψυχθούν. "Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις καρκινοπαθείς γυναίκες, οι ωοθήκες των οποίων μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες από τις θεραπείες και οι οποίες πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνουν καλά μετά την ασθένεια για να κάνουν εξωσωματική”, είπαν οι ερευνητές. 

  "Τα υπογόνιμα ζευγάρια που έχουν κατεψυγμένα έμβρυα δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν”, δήλωσε η Sarah Norcross, επιστημονική διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την υπογονιμότητα Progress Educational Trust. "Τα δεδομένα προέρχονται από ένα μόνο νοσοκομείο και αναφέρονται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι απίθανο η διάρκεια κρυοσυντήρησης των εμβρύων να είναι ο μόνος παράγοντας”. 

  Κι άλλοι επιστήμονες που εξειδικεύονται στην υπογονιμότητα αμφισβητούν τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction. 

  Ο Δρ. Μπαζέλ Βατάρ, του πανεπιστημίου του Warwick υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να μην είναι ενδεικτικά της πραγματικότητας, καθώς δεν έχει ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι οι γυναίκες που έχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κρυοσυντηρημένα τα έμβρυά τους, είναι συνήθως και μεγαλύτερης ηλικίας όταν προσπαθήσουν να μείνουν έγκυοι και αυτό θα μπορούσε να εξηγεί τα μικρότερα ποσοστά κυήσεων και γεννήσεων σε αυτή την ομάδα. 

  Οι Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει προσπάθειες να λάβουν υπόψιν αυτόν τον παράγοντα. Εξέτασαν ένα υποσύνολο γυναικών, οι oποίες ήταν κάτω των 36 ετών και είχαν υπογονιμότητα που οφειλόταν σε φραγμένες ή κατεστραμένες σάλπιγγες. Τα ευρήματά τους ήταν παρόμοια με το γενικό σύνολο και όπως είπαν αυτό υποστηρίζει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για τη σχέση του χρόνου κρυοσυντήρησης των εμβρύων με τις κυήσεις και γεννήσεις μετά από εξωσωματική.

  Η άποψή μου
  Η μελέτη αυτή έχει διάφορους περιορισμούς. Τα στοιχεία δεν αναφέρονται σε έμβρυα που είναι στο στάδιο της βλαστοκύστης, τα οποία χρησιμοποιούνται στα περισσότερα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως. Επίσης δεν μελετήθηκαν οι επιπτώσεις για χρονικό διάστημα πέραν των 24 μηνών.

  Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων εντός τριμήνου, πιθανόν να είναι αυτές που παρήγαγαν υψηλό αριθμό ωαρίων, γεγονός που είναι θετικός προγνωστικός παράγων κύησης. Στην περίπτωση αυτή καταψύχουμε όλα τα έμβρυα για να αποφύγουμε το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Συνεπώς αυτές οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες κύησης, λόγω καλύτερης ανταπόκρισης στα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, αλλά και του γεγονότος ότι τα καλύτερα έμβρυα παραμένουν κρυοσυντηρημένα.

  Οι γυναίκες που μετέφεραν κατεψυγμένα έμβρυα μετά από 2 χρόνια, πιθανότητα να έμειναν έγκυοι και να επανέρχονταν για το δεύτερο παιδί τους. Αυτό σημαίνει ότι τα καλύτερα έμβρυα χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη εμβρυομεταφορά. 

  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:48 04/08

  Νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα

  Βασίστηκε σε μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell.

  10:44 04/08

  Θετικά νέα για "κοκτέιλ" αντισωμάτων για τον κορονοϊό

  Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της "φρέναρε" την Covid-19 σε ζώα.

  10:41 04/08

  H βία που γνωρίζουμε στη ζωή μας επιταχύνει τη γήρανση

  Τα παιδιά που έχουν υποστεί βία ή τραυματικής εμπειρίας μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και γερνάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  23:59 03/08

  Γιατί η ανθεκτικότητα είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο του χαρακτήρα μας

  Τι είναι η ανθεκτικότητα και πώς μπορείτε να την αναπτύξετε.

  09:08 03/08

  Μπορεί να μεταδοθεί ο SARS-CoV-2 χωρίς καν φυσική επαφή;

  Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μας "κολλήσει" ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

  08:00 03/08

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Απαραίτητο όμως για να κερδίσει και τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώδεις νόσους είναι ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας.

  23:59 02/08

  Πώς θα κρατήσετε μακριά τα ενοχλητικά έντομα

  Απλοί και εύκολοι τρόποι για να κρατάτε μακριά μυρμήγκια, μύγες και κουνούπια!

  09:33 31/07

  Το ξέρετε ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία;

  Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους που οι διακοπές -είτε μακριά από το σπίτι είτε διακόπτοντας τις συνήθειες της καθημερινότητας- είναι απαραίτητες.

  09:19 31/07

  Πώς μπορεί ο SARS-CoV-2 να "ξεπερνά" την ανοσία του οργανισμού μας

  Νέα έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο πώς ο νέος κορονοϊός διαφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το βασικό συστατικό της ανοσίας έναντι στους ιούς.

  09:00 31/07

  Καθηγητής Γώγος: Ποια περαιτέρω μέτρα είναι στο τραπέζι

  Για να φρενάρουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.

  23:59 30/07

  Η υγιεινή τροφή που μας προσθέτει λίπος στην κοιλιά

  Γνωρίζεις ότι το σιτάρι που βρίσκεται και στο ψωμί ολικής άλεσης προκαλεί εκτόξευση του σακχάρου στο αίμα;

  11:36 27/07

  Τα μαλλιά της γυναίκας μπορεί να αποκαλύψουν πως θα ανταποκριθεί στα φάρμακα της εξωσωματικής

  Τα αρχικά αποτελέσματα νέας μελέτης, που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της ΕυρωπαϊκήςΕταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας

  11:45 20/07

  Σε εξέλιξη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη του ΕΚΠΑ για τον κορονοϊό

  Αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου.

  11:39 20/07

  Τι δείχνει ο αριθμός των ωαρίων που παράγουν οι γυναίκες στην εξωσωματική

  Όσες γυναίκες παράγουν λίγα ωάρια, ίσως θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες.

  23:59 14/07

  Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε κάθε μέρα;

  Tο 10-15% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες. Που θα τη βρείτε, τι να προτιμήσετε.

  23:59 08/07

  Σεξ: Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα είναι "αρκετές";

  Οι ειδικοί τονίζουν πως η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα αλλά κυρίως από το βαθμό ευχαρίστησης.